Recept IRISH STEW

mimo Irská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Irish Stew, neboli dušené jehněčí, je tím nejtypičtějsím irským jídlem. Vaří se z tradičních irských surovin, je jednoduché, rychlé, chutné a syté. Nevadí, že nemáte doma jehněčí, recept nezavrhujte, chutná dobře i z hovězího. A i když se jedná o typické jídlo, v každém kraji a od každého hospodyňky bude chutnat trochu jinak. Recept je totiž předáván a vylepšován generace po generaci.

Postup

Maso nakrájíme na větší kousky a uvaříme ve vodě nebo vývaru s tymiánem cca hodinu. Potom přidáme nakrájené brambory, mrkev a cibulí další půl hodiny. Nakonec zahustíme podle chuti a přidáme pažitku. TIP PRO LABUŽNÍKY Uvedený recept je skutečně ten základní. Pokud máte čas a chuť trávit více času v kuchyni, můžete začít recept opečením plátků na loji a kouscích slaniny. Směs vyjměte, na dno kastrolu dejte polovinu brambor na plátky, přidejte mrkev a cibuli, poté vrstvu masa a zakryjeme zbytkem zeleniny. Zalijte vývarem, dochuťte a vařte doměkka.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 26.02.10 vloženo
  • 11722x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg masa (jehněčí, hovězí)
  • 5 středních nebo 12 malých cibulí
  • 5 středních nebo 12 malých mrkví
  • 8 brambor
  • pažitka, tymián, sůl
  • 570 ml vývaru nebo vody (pokud nemáte jehněčí maso, zkuste použít alespoň jehněčí vývar)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu IRISH STEW

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na IRISH STEW

casino
4498 příspěvků 6.4.10 05:41
Re: IRISH STEW

Louis, proč ten odsudek jehněčiny na česneku? Leda jste sloužil za Čepičky a přemíra skopového na česneku Vás poznamenala :-)
Myslím, že „nechuť“ ke skopovému je dána výchovou. Dříve, měl přístup ke skopovému málokdo a když je teď „baraniny“ dostatek, tak mladí rodičové, než by koupili něco, co v dětství neochutnali, vlastně nedají tuto možnost ani svým dětem.
U nás bývají na Velikonoce kůzlata (smažená a pečená) a během roku beránek, max. dva, čili skopovému také příliš neholdujeme (ale možná jsme nad čs. průměrem:-). Přesto se snažím o inovace. Kromě tolerance nadívaných žeber, mě rodina vždy přinutí k návratu ke „klasice“
Letos, na Sazometnou středu mi volal dodavatel, že drobotina nenarostla a že mi je prodá až za 14 dní :-((( Naštěstí nemám zbrojní pas; mohli jste o mně číst v Černé kronice :-) Nakonec jsem sehnal v marketu jehněčí hřbety (500,–/kg). Tradičně jsem učinil pokus, že připravím maso netradičně, třeba na olivách… Ten pohled mé zákonité bych Vám nepřál:-) Takže bylo na česneku s rozmarýnem… Nestálo to za moc… I když jsem maso napřed dusil, nebylo to ono, spíš to nestálo za nic… :-( Určitě svou roli sehrálo i to, že v zemi původu jehňátko sálo mléko vzhůru nohama…:-)))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.4.10 06:01
Re: IRISH STEW - Louis,

s dílem zkázy jsi mne dostal do kolen :-), pečený jehněčí hřbet nebo kýta na česneku je lahůdka, řekla bych národní velikonoční pokrm v Česku :-), šťavnaté, do měkka upečené maso, jemně kořeněné česnekem, který nepřebíjí typickou chuť mladého masa, s vůní cibule, pepře, bylinek a vína, podávané s bramborovým knedlíkem a špenátem s hustší, tmavší, lesklou omáčkou … jo jo, těším se na zítra :-)

Louis
129 příspěvků 4.4.10 04:43
Re: IRISH STEW

Stingu,
na celém světě je jehněčí maso považováno na nejlepší a samozřejmě také nejdražší. Že v ČR nebylo nijak oblíbené není tím, že se neumí připravovat?
Potřu-li kýtu česnekem a hodím ji do trouby pak dílo zkázy dokonáno. Takto
jsem to viděl v hodně domácnostech! Té averzi se pak vůbec nedivím!

Louis
129 příspěvků 4.4.10 04:23
Re: IRISH STEW

Mimo,
Popsal jste naprosto přešně ingredience dle staré irské receptůry. Divím se jen reakce na poznámku o alternativní možnosti masa. Nechápu kde je pro někoho problém?

esmeralda
4812 příspěvků 2.3.10 03:43
Re: IRISH STEW

Irský guláš bez skopového nebo jehněčího? To je jako česnek bez zápachu…

Nebo že by mi moje irské příbuzenstvo něco zatajilo?

Sting
20 příspěvků 2.3.10 01:16
Re: IRISH STEW-mimo,

to jsem rád,že je to dobře :-),mně pak došlo,že by se mi do jehněčího nechtělo.

mimo
3 příspěvky 1.3.10 18:08
To Sting

Jojo, je to dobre i s tim hovezim.
Ale kdybyste nekde narazil na jehneci, schvalne ho kupte, je to s nim o neco lepsi :-)

goro
82 příspěvků 1.3.10 01:43
Re: IRISH STEW

No, a když se to ještě okoření pepřem, česnekem a majoránkou, tak je to valašský „baraní guláš“. Irové zřejmě byli někdy na rožnovsku na sokolských šibřinkách.

Sting
20 příspěvků 27.2.10 21:24
Re: IRISH STEW

Pokud nemám jehněčí,tak jak na ten vývar?Bude to chutný,i když použiju hovězí vývar?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz