Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
ruger2 Indonézská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kuře Kuře standardně omyjte, osušte, osolte a vetřete do kůže a do kuřete rozmarýn, pomažte olejem- dejte péci, klasika - pekáč, podlito ideálně drůbežím vývarem v nouzi drůbežím masoxem. Kuře můžete lehce prošpikovat jak rozmarýnovými snítkami, tak slaninou. Pečte pod pekáčem, po té nechejte ozlatit. Zatím co se dělá kuře (nejste-li rychlí, pak začněte před kuřetem) vezměte dlouhozrnnou rýži, promyjte ji, dejte vařit s polovinou oloupané cibule , do které jsou zapíchané hřebíčky - klidně 15-20. Dejte vařit, v okamžiku, kdy je rýže napůl uvařená, sundejte z vařiče, zabalte do novin, noviny do deky a dejte do peřin- rýže zvolna dojde, bude nadýchaná a nebude rozvařená. Vlastní karí - udělejte ho hodně, každý stolovník by ho měl mít k dispozici misku (nebo více :-)). Nakrájejte cibuli velmi na jemno (nebo nasekejte v robotovi), dejte na olej a společně s česnekem nakrájeným na plátečky (nedrtit!) vysmažte do zlatova. Přidejte na plátky nakrájená jablka (oloupaná) nudličky nakrájené sušené meruňky, rozinky, smetanu, karí a kokos - s tím opatrně, stačí 1-2 lžtíce. Karí -pokud bude sušené, klidně sáček i více, u pasty buďte opatrní, je jako ekrazit, případně dejte 3/4 sáčku -sáček sušeného a vrchovatou lžíci pasty. Mandle nakrájejte na nudličky a přidejte do omáčky - tu lehce duste , těsně na, či za hranicí varu. Odmíchávejte ode dna, nenechejte připálit, pokud je směs hustá, podlijte mlékem . Přidejte 4 -6 lžíc cukru. Omáčku vařte klidně 50-60 minut, ve druhé polovině "tahem" na hranici varu. Pokud moc houstne dřív než chcete, neváhejte podlévat vždy malým množstvím mléka. Omáčka zhoustne, zhomogenizuje se , cibule a jablka se naprosto rozvaří, Meruňky natáhnou tekutinu, a zesklovatí, rozinky se promění na nasátá klíšťata. Omáčka musí být na závěr velmi hustá (nabraná na lžíci zachovává kopeček) , tmavě žlutá až oranžová, aromatická, je velmi pálivá, a zároveň sladká, smetana ale ubírá ostré palčivosti. Pokud není omáčka sladká výrazně, neváhejte přisladit! A tak máme hotové kuře, omáčku - ta je na sporáku, podává se teplá. A v posteli nadýchanou voňavou rýži. A přijde perlička - banány oloupeme, podélně rozkrojíme na poloviny, vyválíme v solamylu. Prudce smažíme na oleji. Solamyl udělá kůrku, banán pečeme z obou stran. A můžeme podávat. Na vyhřáté talíře dáme rozmarýnové kuře, rýži , opečený banán a na jedno místo naběračku karí, rýži podlíjte výpekem (neutopte rýži). Nevynechávejte nic! Je to plejáda chutí a vůní a zažijete potlesk na otevřené scéně. Maso ideálně pojídejte se soustem omáčky , určitě se pokuste dát si i banán s omáčkou. Rýže je naopak inertní a vyvažuje pikantnost omáčky. Omáčky se vždy sní mnohem více, než se uvaří.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Indonézské kuře s karí a rýží a banánem
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě poznámka k patle - nebojte se do ní přidat třeba na jemno nasekaný ananas , či další sekané ořechy, neměly by ale být dominantní.
Uvařeno, snězeno napůl - děti se oškíbaly nad banánem i omáčkou, ale já se mohla utlouct. Dokonce jsme s manželem museli jít po obědě spát, protože jsme se úplně normálně přejedli.
Vařila jsem toho opravdu hodně, takže tuhle
dobrotu si dáme i zítra k obědu. Omáčku jsem doslazovala ostošest, byla
skvělá. Banán mi jeden zcela vychladl a za studena byl taktéž vynikající.
Kdybych mohla hodnotit jako ve škole, tak dávám za jedna s patnácti
hvězdičkami. Díky za recept. 
Scarlet: Já myslel spíše v normálním obchodě, ne na netu. A sorry, že se ptam u všech receptu, kde se vyskytuje arašídový olej, ale doufam na co nejvíce odpovědí.
Tisknu a jedu nakupovat suroviny. Zítřejší oběd je zpečetěn.
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Arašídový olej máš třeba " tady":http://www.bionebio.cz/index.php?…
Kde přijít k arašídovému oleji? Už z toho začínám být zoufalý…Už na několik receptů bych ho byl potřeboval a on nikde není k dostání…nebo jsem slepý…
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
škoda, že se nemůžu na první mňamku pozvat, ale určitě Ti dám vědět jak chutnalo. Všichni v rodině mimo mě banány můžou…snad to ta smetana stáhne, pálivost nijak nevadí, něco se určitě povede a ještě jednou dík
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušej, je to trochu pracné a musí ve finále sednout v časové synchro¨nizaci, ale je to skvělé, navíc, omáčka (přesněji pasta-patla) je skvělá a dá se jíst i studená , nebo přihřátá k libovolnému masu. TA pikantní sladká aromatická pálivost je bez chyby. Vždy jí můžeš modifikovat - zjemnit další smetanou, nebo přidáním ovoce, či kokosu, nebo přidáním karí pasty.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
to je tak sugestivní čtení, že ač nejím banány …normálně slintám… toto určitě vyzkouším, díky a už skoro hezkou neděli