Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
veseleboruvky Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kouzlo indického koření v jednoduchém vegetariánském jídle.
Pro 2-3 osoby
Vše připravíme, ať se nám pak pracuje pohodlně. Koření doporučuji koupit v indickém/arabském obchůdku. Jednak je chuť koření úplně jiná, a na druhé straně v supermarketu nekoupíte všechno, pokud ano, nemusí to být ani kvalitní a malé specializované obchody jsou mimochodem i mnohem levnější. Obzvlášť bych upozornila na kmín, nepoužijte klasický kmín, ten nemá s indickým kmínem nic společného. V Brně doporučuji navštívit prodejnu na adrese Cejl 52, tam mají úžasný výběr koření. Rozmrazíme špenát, v mikrovlnce nebo přes noc v ledničce. V hrnci s trochou vody vaříme pod poklicí špenát asi 5 minut. Vodu neodlíváme, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme špenát s vodou. V pánvičce s vysokým okrajem ohřejeme olej a přidáme rozmixovanou cibuli, pod poklicí dusíme 2 minuty na mírném ohni, občas zamícháme. Přidáme strouhaný zázvor a strouhaný česnek* Dusíme spolu cca 4 minuty, občas zamícháme. Přidáme rajčata, zakryjeme a dusíme dalších deset minut, dáváme pozor, ať se cibulovo-rajčatová pasta nepřipálí. Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme. Následuje koření: kurkuma, mletý koriandr, mletý kmín, garam masala, chilli a sůl. Za stálého míchání dusíme spolu 3 minuty, na konci přidáme smetanu nebo kokosový krém. Opatrně s chilli, koření garam masala může být taky pálivé.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Rýže basmati nebo jasmínová, indická chlebová placka
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špenát s indickým kořením
Koukám na ten obrázek už druhý den a pořád vidím čočku s mrkví. Špenát je přece zelený… nebo se pletu?
Jejda, já jsem na něco přišla! To víte, to focení, jak psala i jcs1, vařím večer, ale fotím ráno, protože je ráno krásné světlo. Už jsem spěchala a neohřála jsem to, proto to není krémové (jinak jídlo v ledničce trochu i vyschne)
Jinak, věřím tomu, že rozený Ind to dělá jinak, variací je vždy několik, Indie je obrovská nato, aby měla jednotnou kuchyň. Pokud znáte lepší recept, jiný postup, jiné koření, ráda bych to vyzkoušela. Mně se recepty od těch dvou indických kuchařek líbí, protože všechno krásně vysvětlí, ale taky nemusí vědět všechno.
Co se týče opravování chyb, já se na nikoho nezlobím, vždyť to aspoň někdo četl!
Prosím příště taky upozornit.
Krásný den všem! 
…di, jestli myslíte i toto nebo tohle , tak jeden spolkne i nepoživatelný název, když je recept dobrý

2302 příspěvků 21.8.12 09:17
Di, nechápu za co se omlouváte.
2452 příspěvků 21.8.12 09:12
Casino: nechme to být, ano? Je mi líto, že jsem se včera ozvala, pořád mám výčitky svědomí, mrzí mě to. A Beátu ještě jednou prosím za prominutí.
- však mrkněte do nových receptů, je tam
několik „výživných“ kousků, pořád čekám, kdo si toho všimne.
P. S. Adeptů na opravovaní je tu jinak spousta
…svého času jste zde poměrně důsledně školila češtině…


Slovenčina bez diakritiky a dokonce bez interpunkce vás neaktivuje?
(toto NENÍ reakce na komentář od ssalonis!
61 příspěvků 21.8.12 05:29
Ahoj veseleboruvky, nazov receptu mas v pohode. Palak to je, pretoze v preklade je to spenat
Podla obrazka to, ale nevyzera ako by malo vies,
preto sa to tu ludom nepozdava. Malo by to byt viac kremove. Postup pripravy je
celkom vporiadku, len vysledok vyzera inak nez by mal. Nech ta to neodradi,
skusaj dalej. Pozri sa napriklad sem Palak paneer recepty
To víte, já se učím česky šest let. ze začátku to bylo: „hele, pojď snáma do hospody, bude sranda, budem se válet smíchy pod stolem
“ teď jsou to už „jenom“ blbosti nebo
velká nepozornost, jako je profil, který jsem nekontrolovala, trochu jsem to
překomplikovala, něco vymyslím…
2452 příspěvků 20.8.12 21:01
Jste hodná, bála jsem se nějaké divoké reakce - a ještě jednou prosím, nezlobte se.
Di: děkuji za vysvětlení a chápu. chápu, že máme na věci jiný názor a chápu i pohoršení…
chybama se člověk učí.
jinak děkuji za upozornění, mrknu na profil, co jsem tam zblábolila. je bohužel pravda, že když po sobě něco nepřečtu, může tam být nesmysl. česky bych se chtěla naučit perfektně, žiju tady skoro deset let, budu se snažit svoje chyby eliminovat a pokud na ně upozorníte, budu ráda. myslím to vážně
2452 příspěvků 20.8.12 19:57
Casino, nesekla - mluvím o webu a profilu tam, mrkněte.
P. S. Ale fakt to nemyslím zle - osobně se slovensky stále ještě domluvím (nejlíp mi to jde tak po 2-4 deci), ale psát bych si netroufla ani náhodou, takže každého Slováka, který se pokusí o češtinu, moc obdivuju.
Příspěvek upraven 20.08.12 v 20:01
Di, nevím, nevím, zda jste se nesekla s těmi jinými školami…

Mít takovou češtinou jako Beáta, tak hvězd se nosem dotýkati budu
2452 příspěvků 20.8.12 19:31
Beáto*, abyste byla v obraze - meisje má s indickou kuchyní autentické zkušenosti, žije tam (nebo dlouho žila, neznám aktuální stav), takže bych na Vašem místě její poznámky vzala přinejmenším v úvahu. Ne vždy je vše, co se najde na internetu pravdivé.
*mrkla jsem na Váš web, na který jste dala odkaz, proto to oslovení. P. S. Podle všeho jste Slovenka, pište prosím raději slovensky, bylo by to lepší. neberte si to prosím osobně, nemyslím to zle, Vy jen prostě ty chyby kvůli jiným školám nevidíte, je jich tam bohužel dost.
Dobry den, je mi lito, ze se Vam recept nelibi, je ale bohuzel indickeho puvodu, tak prosim napiste na tyto dve roztomile damy, ze neumi varit autenticke indicke jidlo. Upravila jsem ho tim, ze z neho vynechavam sýr paneer:
http://www.videojug.com/…emade-cheese
580 příspěvků 20.8.12 16:50
Ano, mas pravdu. Recept smazat. Ja se tady uz nikam „dostavat nechci“! Takze at autorka v zajmu potencialnich zajemcu o „pravy recept na palak“ vyhleda spravny recept a nahradi ho.
@meisje Když napíšeš A), napiš také B). Vypíchni, co by mělo být jinak nebo dej odkaz na recept podlé Tebe správný. Jinak se tu nikam nedostaneme.
@veseleboruvky Foťák mám také neprofi, ale tvým výsledkům se zatím ani zdaleka nepřibližuji. Na odkazy mrknu. Pro mě je největší problém to, že vařím večer a než je hotovo, tak je tma. A to je potom průšvih
580 příspěvků 20.8.12 15:47
Mozna je takto upraveny spenat chutny. Bohuzel krome toho, ze jste pouzila „indicke koreni“ tenhle spenat nema vubec nic spolecneho s indickym palakem. Ani barvu! Tohle neni indicky recept na upravu spenatu. Kdyby jste tohle dala indovi na stul s tim ze je to „palak“ tak ten by s nejvetsi pravdepodobnosti vzal okamzite nohy na ramena!
O tom, jak nastavuji foťák, jaké světlo využívám, v jaké době fotím, na co si dávat pozor při kompozici se chystám napsat článek, ale jak tomu moc nerozumím, chce to ještě vykoumat. Důležité ale je, že vůbec nejde o foťák, i s levným foťákem můžeš nafotit příjemné fotky, ale ani drahá pekelná mašina nevyřeší za tebe základní chyby. Vzhledem k tomu, že na profi výbavu nemám chuť utrácet, snažím se raději držet rád profíků.
Sindibáda znám, mají tam krásné věci, bohužel ta Indie tam není ono. I když musím uznat, že třeba směs „Kari“ je mnohonásobně lepší, než koupit drahou směs kari v supermarketu (s příměsí bramborového škrobu, ať je toho hodně…), to koření na cejlu ale je prostě totálně jiné, opravdu doporučuji vyzkoušet.
Jcs1: děkuji moc za kompliment za fotky, moc se snažím, mám to jako nový koníček
O pokusech s focení mám 2 články, mrkni, možná ti pomůžou: http://www.veseleboruvky.cz/…-update.html
http://www.veseleboruvky.cz/…te-no-2.html
2452 příspěvků 20.8.12 12:09
Garam masalu kupuju v Brně už hotovou u Sindibáda, je dobrá. I ostatní druhy koření, použité ve směsi, tam jako jednodruhové prodávají. http://www.koreni-sindibad.cz
P. S. O prodejně na Cejlu jsem už slyšela, ale ještě jsem neměla příležitost se tam vypravit, je to mimo moje obvyklé trasy.
Příspěvek upraven 20.08.12 v 12:10
A ještě k tomu koření. V Brně neznám, ale v Praze doporučuji malý obchůdek na Vinohradech aKoření. cz - mají i e-shop http://akoreni.cz/
Tvé recepty mě možná donutí vyzkoušet i bezlepkovou kuchyni
A taky by mě zajímalo jak fotíš? S focením bojuji a tvé fotky jsou bezvadné.