Recept Indické samózy

Labužník Doubravka02 Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1. Nejprve připravíme náplň. Mrkev a brambory pokrájíme na malé kostky a vaříme ve vodě do změknutí (10-15 minut). Odstavíme z plotny a rozmačkáme vidličkou na kaši. 2. Na pánvi ohřejeme olej a mírně opražíme černá hořčičná semena (pozor, vyskakují, mějte po ruce poklici). Přidáme kaši z mrkve a brambor a ostatní druhy koření. Důkladně promícháme. 3. Nakonec přidáme hrášek a přikryté dusíme několik minut. Odstavíme z ohně, odkryjeme a necháme vychladnout. 4. Do větší mísy dáme mouku a vmícháme olej. Přidáme vodu a sůl a d§kladně vymísíme. Protože toto těsto má být trochu tvrdší, doporučuje se alespoň zpočátku mísit kotníky prstů, později dlaněmi. Žádný strach, těsto se za chvíli "poddá" (asi 5 minut energického mísení). 5. Když je těsto příjemné na dotyk, ani lepivé, ani drobivé, můžeme začít s přípravou samóz. 6. Oddělíme kus těsta velikosti vlašského ořechu a na mírně pomoučněné desce ho vyválíme do tenkého kruhu s průměrem 10-15 cm (velikost kruhu závisí na naší zručnosti, lépe je začínat s hrubšími a menšími kruhy bez děr než s vělkými, z nichž bude vytékat náplň). 7. Kruh na okraji navlhčíme vodou. Vezmeme 2 polévkové lžíce vychladlé náplně a položíme na polovinu kruhu - rovnoměrně ji rozetřeme. 8. Těsto ohneme a druhou polovinou kruhu úplně překryjeme náplň. Vidličkou těsta spojíme a máme první půlkruhovou samózu. 9. Smažíme v dostatečném množství oleje tak, aby samózy byly alespoň z poloviny zakryté, 2-3 minuty z každé strany. Přebytečný olej necháme okapat. Může se to zdát trošku složitější, ale doma jsme se nakonec naučili samózy vyrábět celkem rychle a zručně, chce to jen cvik. Je to neskutečně vynikající pokrm! Zdroj: Zora Dovalová: Ajurvédická léčitelská kuchařka

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 14.01.07 vloženo
  • 5303x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 1 sklenice mouky (celozrnné, bílé nebo kombinace obou)
  • 1 pl oleje
  • 1/4 čl soli
  • voda podle potřeby
  • olej na smažení (množství závisí na tvaru hrnce, ale potřebujete spíš více oleje)
  • Náplň:
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 sklenice vody
  • 1/2 sklenice čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 pl oleje
  • 1/2 čl soli
  • 1/3 čl černých hořčičných semen
  • špetka garam masaly
  • špetka kurkumy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Indické samózy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Indické samózy

Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Indické samózy

No, ghee, jasně, jen se mi tu s ním nechtělo lidi otravovat ;-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Indické samózy - Doubravko,

Samózy znám a mám je ve velké oblibě. Do náplně ještě přidávám, fenyklová semínka, římský kmín, zelený koriandr, cardamom, amchúr, někdy kešu oříšky a každopádně ghee.
Zdraví,

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Květáková polévka Květáková polévka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz