Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Doubravka02 Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Nejprve připravíme náplň. Mrkev a brambory pokrájíme na malé kostky a vaříme ve vodě do změknutí (10-15 minut). Odstavíme z plotny a rozmačkáme vidličkou na kaši. 2. Na pánvi ohřejeme olej a mírně opražíme černá hořčičná semena (pozor, vyskakují, mějte po ruce poklici). Přidáme kaši z mrkve a brambor a ostatní druhy koření. Důkladně promícháme. 3. Nakonec přidáme hrášek a přikryté dusíme několik minut. Odstavíme z ohně, odkryjeme a necháme vychladnout. 4. Do větší mísy dáme mouku a vmícháme olej. Přidáme vodu a sůl a d§kladně vymísíme. Protože toto těsto má být trochu tvrdší, doporučuje se alespoň zpočátku mísit kotníky prstů, později dlaněmi. Žádný strach, těsto se za chvíli "poddá" (asi 5 minut energického mísení). 5. Když je těsto příjemné na dotyk, ani lepivé, ani drobivé, můžeme začít s přípravou samóz. 6. Oddělíme kus těsta velikosti vlašského ořechu a na mírně pomoučněné desce ho vyválíme do tenkého kruhu s průměrem 10-15 cm (velikost kruhu závisí na naší zručnosti, lépe je začínat s hrubšími a menšími kruhy bez děr než s vělkými, z nichž bude vytékat náplň). 7. Kruh na okraji navlhčíme vodou. Vezmeme 2 polévkové lžíce vychladlé náplně a položíme na polovinu kruhu - rovnoměrně ji rozetřeme. 8. Těsto ohneme a druhou polovinou kruhu úplně překryjeme náplň. Vidličkou těsta spojíme a máme první půlkruhovou samózu. 9. Smažíme v dostatečném množství oleje tak, aby samózy byly alespoň z poloviny zakryté, 2-3 minuty z každé strany. Přebytečný olej necháme okapat. Může se to zdát trošku složitější, ale doma jsme se nakonec naučili samózy vyrábět celkem rychle a zručně, chce to jen cvik. Je to neskutečně vynikající pokrm! Zdroj: Zora Dovalová: Ajurvédická léčitelská kuchařka
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Indické samózy
38 příspěvků 25.1.09 03:43
No, ghee, jasně, jen se mi tu s ním nechtělo lidi otravovat
Samózy znám a mám je ve velké oblibě. Do náplně ještě přidávám, fenyklová semínka, římský kmín, zelený koriandr, cardamom, amchúr, někdy kešu oříšky a každopádně ghee.
Zdraví,