Recept Indické samózy

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Nejprve připravíme náplň. Mrkev a brambory pokrájíme na malé kostky a vaříme ve vodě do změknutí (10-15 minut). Odstavíme z plotny a rozmačkáme vidličkou na kaši. 2. Na pánvi ohřejeme olej a mírně opražíme černá hořčičná semena (pozor, vyskakují, mějte po ruce poklici). Přidáme kaši z mrkve a brambor a ostatní druhy koření. Důkladně promícháme. 3. Nakonec přidáme hrášek a přikryté dusíme několik minut. Odstavíme z ohně, odkryjeme a necháme vychladnout. 4. Do větší mísy dáme mouku a vmícháme olej. Přidáme vodu a sůl a d§kladně vymísíme. Protože toto těsto má být trochu tvrdší, doporučuje se alespoň zpočátku mísit kotníky prstů, později dlaněmi. Žádný strach, těsto se za chvíli "poddá" (asi 5 minut energického mísení). 5. Když je těsto příjemné na dotyk, ani lepivé, ani drobivé, můžeme začít s přípravou samóz. 6. Oddělíme kus těsta velikosti vlašského ořechu a na mírně pomoučněné desce ho vyválíme do tenkého kruhu s průměrem 10-15 cm (velikost kruhu závisí na naší zručnosti, lépe je začínat s hrubšími a menšími kruhy bez děr než s vělkými, z nichž bude vytékat náplň). 7. Kruh na okraji navlhčíme vodou. Vezmeme 2 polévkové lžíce vychladlé náplně a položíme na polovinu kruhu - rovnoměrně ji rozetřeme. 8. Těsto ohneme a druhou polovinou kruhu úplně překryjeme náplň. Vidličkou těsta spojíme a máme první půlkruhovou samózu. 9. Smažíme v dostatečném množství oleje tak, aby samózy byly alespoň z poloviny zakryté, 2-3 minuty z každé strany. Přebytečný olej necháme okapat. Může se to zdát trošku složitější, ale doma jsme se nakonec naučili samózy vyrábět celkem rychle a zručně, chce to jen cvik. Je to neskutečně vynikající pokrm! Zdroj: Zora Dovalová: Ajurvédická léčitelská kuchařka

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 14.01.07 vloženo
  • 4541x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 1 sklenice mouky (celozrnné, bílé nebo kombinace obou)
  • 1 pl oleje
  • 1/4 čl soli
  • voda podle potřeby
  • olej na smažení (množství závisí na tvaru hrnce, ale potřebujete spíš více oleje)
  • Náplň:
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 sklenice vody
  • 1/2 sklenice čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 pl oleje
  • 1/2 čl soli
  • 1/3 čl černých hořčičných semen
  • špetka garam masaly
  • špetka kurkumy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Indické samózy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Indické samózy

No, ghee, jasně, jen se mi tu s ním nechtělo lidi otravovat ;-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Indické samózy - Doubravko,

Samózy znám a mám je ve velké oblibě. Do náplně ještě přidávám, fenyklová semínka, římský kmín, zelený koriandr, cardamom, amchúr, někdy kešu oříšky a každopádně ghee.
Zdraví,

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz