Recept Ice cream arabic Bakdash Pra

(Hodnoceno 1x) Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ice cream arabic Bakdash

Úvod

Jedna z najstarsich vyrobni na zmrzlinu , v jednom z najstarsich a najkrajsich miest na svete-Damask, preslaveny trh al -Hamidiyja..

Pan Bakdash v roku 1895 otvoril cukraren Bakdash, kde vyrabal a este stale jeho potomkovia vyrabaju a predavaju! jednu z najlepsich zmrzlin na svete,..tato zmrzlina a jej receptura sa potom rozsirila po blizkom vychode a svete..

Ludia doteraz spominaju , ze najlepsia zmrzlina a limonady v Damasku a Syrii v celej historii boli pokial sa nosil lad z Hermonu…lad sa nosil v zime z Hermonu–z Golanskych vysin teraz nezakonne okupovanych Izraelom– skladoval v drevenych debnach v pivniciach obrovske kusiska ladu..tento lad sa potom dava do mosadznych hlbokych nadob , do ktorych sa davaju nadoby s gulatym dnom a uvarenym kremom na zmrzlinu a velkymi drevenymi mazairami sa krem tlcie,,kedze nadoba ma gulate dno , tak sa krem zaroven premiesava a vznikne vlastne zmrzlina .. tato zmrzlina kvoli jej ingredienciam a konzistencii a pistaciam je ina a ko vsetky zmrzliny,,,mi­mochodom , najlpsie pistacie su z Aleppa a pouzivaju pistacie len z cerstvej urody cize cerstvo susene.. nikto by nepouzil pistacie z uropdy vlanajsej,,,aj ked si chcete kupit pistacie, vas upozornia na to z akej urody pochadzaju.

https://www.youtube.com/watch?…

https://www.youtube.com/watch?…

Predava sa v obchodoch/ sa robi doma aj vo forme rolady.

Postup

Do mlieka pridame cukor , vanilku, sahlab so skrobom, mastica , rozhabarkujeme a miesame az do zhustnutia. Upne na zaver prilejeme vodu z kvetov.

Smotanu vyslahame nie uplne do tuha a pridame k vychladnutemu kremu , vymiesame a dame do zmrzlinovaca /mrazaku zatuhnut.

Skoro zatuhnutu vylozime na foliu alebo alobal, nechame v mrazaku trochu stuhnut, vyberieme, posypeme pistaciami a trosicku odstatu/ povolenu pomocou alobalu/folie stocime a vratime do mrazaku…

Dobru chut!

https://www.youtube.com/watch?…

Recept je z kategorií: Zmrzlina


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.11.15 vloženo
  • 1442x zobrazeno

Ingredience

  • https://www.youtube.com/watch?v=5ruXLGKEyqM
  • 3 salky mlieka
  • 1,5 salky smotany
  • 2-4 KL vanilka
  • 5 zrniek rozdrvenych mastica (nie mletych, drvenych)
  • 1 salka cukor
  • 4 kL orchids/sahlab/salep/ zmiesany s 1/3+ 1 PL salky kukuricny skrob
  • 2 PL voda z citronovych kvetov (nie z kvetov ruzi)
  • salka pistacii--rezane na platkynajlepsie alebo ked nemate , tak aspon na hrubo narezane

Doporučená příloha

  • mier v dusi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 06.01.16 12:36

Pistácie mi chyběly, už jen kvůli jejich barvě. Původně jsem chtěla dát plátky mandlí, ale jejich chuť se mi nehodila, tak jsem kousek zmrzliny obarvila pandánovou esencí.
Zmrzlina je výborná, úplně jiná, než na jakou jsme zvyklí. Po vyfocení leží miska na lince a zmrzlina drží tvar už půl hodiny, měkne, ale netaje :-) Jol, díky!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Ice cream arabic Bakdash

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1133 příspěvků 26.12.15 17:35

@jolana :srdce: :hug: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 26.12.15 17:23

Dando, dakujem… :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 26.12.15 16:10

@jolana Krkonošskou specialitou se staly i sýry s bylinkami. Rodinným trhákem byl hlavně ostrý hrubozrnný hořčák z tučného kozího tvarohu, kdy se sušené homolky kozího sýra proložily měkkým kozím tvarohem, povrch se zalil pivem a vše se nechalo v teple uležet. Prý pak sýr chutí připomínal roquefort.

Ale ani pikantní hořčák nedosáhl slávy krkonošských kozích syrečků. Byl o ně takový zájem, že se vyráběly spíš na prodej než pro domácí spotřebu. Jako vzácnou lahůdku si je dokonce r. 1502 vyžádali na svatbu krále Vladislava Jagelonského. - úryvek z webu: http://www.novinky.cz/…kuchyne.html, svět je malý :-)

Tak doteď jsem hledala dva maličké blistry s masticou a… pochopitelně nenašla a to jsem si je poctivě uklidila, když přišly, doufám, že mě netrefí šlak, už jsem přebrala a uklidila tři šuplata v kuchyni, no, aspoň jsem je uklidila :-)

 
jolana
5064 příspěvků 26.12.15 16:02

Uz viem a dokonca som sa docitala ze homolky sa pripravovali na slovensku aj…dole v komentoch napisane..
 http://www.labuznik.cz/…ro-chlapaky/

recept na homolky..
http://www.labuznik.cz/recept/homolky/ …aaano, je to ako shakleesh..

:mavam:
 
jolana
5064 příspěvků 26.12.15 15:20

Dando, neviem ako sa robili homolky-horcaky a prvykrat o tom pocujem…takze pojdem hladat po nete, nech viem… ale shankleesh je chutny, fantasticky..moji doma sa za nim mozu utlct..
 http://www.labuznik.cz/…/shankleesh/

:mavam:
 
daduuja
1133 příspěvků 26.12.15 14:36

@jolana tak ji jdu zkusit :-)

A zajímalo by mě, co to je - Shanklish? https://www.youtube.com/watch?… - sýr v koření? napíšeš jak se dělá? :mavam: Podobné jako se dělávaly v Pokrkonoší homolky-hořčáky? :-)

Příspěvek upraven 26.12.15 v 14:41

 
daduuja
1133 příspěvků 21.11.15 17:43

@Frantiska sahleb mám, voda už taky dorazila, mrazák má volný kousek na zmrzlinovou krabici, ale mastix bude až příští týden, stejně nepřijedete hned :-) A ty pistácie z letošní sklizně nemáš určitě ani ty? :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 21.11.15 16:08

@daduuja jinak salebu mam doma ještě asi 100g já mam doma na tu zmrzlinu všechno, kromě volného mrazaku a kvetinove citronové vody :)

Příspěvek upraven 21.11.15 v 16:08

 
daduuja
1133 příspěvků 21.11.15 09:49

@Frantiska ten web jsi mi měla zatajit :-), pořádně ho prohlédnu a objednám sama, nebude to jen masticha :-), díky :mavam:

 
Frantiska
927 příspěvků 20.11.15 21:44

@daduuja masticha jde koupit i u nás :) priste ti ji dovezu http://www.biooo.cz/…ni/masticha/

 
jolana
5064 příspěvků 18.11.15 19:39

Dando, arabic gum urcite, pretoze niektori ju aj davaju miesto drahsej mastic.

Ano, dava sa ak do kornoutu…pojdeme! a uvidis ako nam bude dobre… tam vzadu v miestnosti, aj na video je mozno vidno, sa vchadza este do velkej zahrady a tam si sadneme a v tej trme vrme budeme jest a chrumat tie obrovske kopecky zmrzliny a kecaaaat..

 
daduuja
1133 příspěvků 18.11.15 16:48

Jol, taky se snažím věřit, že se svět nezbláznil docela. Možná si originál dáme, možná ale v jiné zemi, možná že i na jiné planetě :mrgreen:

ještě - co arabská guma?, šla by místo mastixu?
To tlučení je asi dost podstatné? budu mít svaly jak Pepek Námořník :-)

Viděla jsem ji nandavat do kornoutů, rukou ji nabral, krásně se táhla a tu hroudu strčil do kornoutu, to celé do pistácií, polykala jsem jak Pavlovův pes :-)
To nebyly ty naše ubohé kopečky za 15Kč jeden a ještě ji zmrzlinář vyškrábne, aby se náhodou nepředal :mrgreen:

 
jolana
5064 příspěvků 18.11.15 15:21

Dando, z pomerancovych,­..to je ono..ona ta voda je vlastne z citronovych alebo pomarancovych alebo z kvetov divokeho pomaranca (z divokeho uz asi ani nedostat, len dakde v libanone domacu snad najdes, teda kto vie kde ma hladat)..neuro­dilo..nezostal uz ani kamen na kameni.. pisem original co a ako, ako to je naozaj, ako sa predavali a pouzivali pistacie po cele tisicrocia az do casu tohto..uvidis a pevne verim ze raz pojdeme na original a budu aj tie pistacie! budu! pretoze nic netrva vecne v historii ludstva a zu vobec nie ziadna poroba…maaavam

Skus recept, je velmi dobra, ako original chutovo..len original ked naberas lyzickou sa akoby taha ako jemna zuvacka/elasticka je –to robi ta mastic a to natlkanie…nemusis ju krutit do rolady, kusy snad dako natlct/dobre vymiesat este..ano mastic gum,,totok..
 https://cs.wikipedia.org/wiki/Masticha

:mavam:
 
daduuja
1133 příspěvků 18.11.15 14:45

@jolana Resina mastix=Řečík lentišek?
Pistácie z letošní sklizně?, hm, letos se neurodily :(
Místo vody z citronových květů-trošku citronové šťávy? nebo dám z pomerančových, tu mám.

Originál jsem nikdy neochutnala a bojím, že už ani neochutnám, přesto zkusím, protože vypadá lákavě a určitě bude výborná. Díky :srdce:

Příspěvek upraven 18.11.15 v 14:53

 
jolana
5064 příspěvků 18.11.15 14:18

Ejo, ano, ano…ale kazdy musi zacat sam od seba hlavne :kytka: :mavam:

 
Eja
3788 příspěvků 18.11.15 13:51

Jol, ta příloha je velmi aktuální :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz