Recept Drůbeží krev na cibulce s vajíčkem Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na jeseň alebo pred veľkými sviatkami, keď sa zabíjalo na gazdovských dvoroch viac husí či kačíc, sa opatrne zachytila krv zabíjaných zvierat. Väčšina zabitých zvierat šla známym majetným rodinám do mesta alebo skončila na jarmoku.
Krv však môže byť aj zo sliepky či kohúta alebo inej hydiny. Dokonca z mladého kozľaťa či jahňaťa. Niektorí chovatelia králikov nepohrdnú ani krvou svojich chovancov.

Postup

Krv - už zrazenú nasekáme na drobné kúsky a pridáme na rozohriaty tuk, na ktorom už pražíme cibuľku. Tuk niekedy nahrádzali na drobučké kocky nakrájanou slaninkou. Premiešavame.

Keď krv stratí červenú farbu a stmavne, pridáme vajíčko podľa potreby a chuti stravníkov. Pomiešavame, aby sa neprichytilo a keď vajíčko stuhne je jedlo hotové. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

Na cibuľke opražená krv sa podávala na raňajky s chlebom. Podávala sa chorým či chorobou zoslabnutým ľuďom a deťom. Malo sa za to, že je to výdatné a zdravie podporujúce jedlo.

Dobrú chuť.

Recept je z kategorií: Drůbež


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.05.11 vloženo
  • 3858x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • odstáta zrazená krv, uchovaná v chlade
  • tuk na opraženie
  • soľ, podľa potreby
  • čierne korenie, podľa potreby
  • nadrobno nasekaná cibuľka, podľa chuti a potreby
  • 1 - 2 vajcia, ale ak nie sú, dá sa aj bez nich

Doporučená příloha

  • Chlieb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Drůbeží krev na cibulce s vajíčkem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
dag
539 příspěvků 23.05.11 12:40

Jolanko, děkuji

 
anickav
2904 příspěvků 23.05.11 10:07

A ešte ma napadlo, že tvoj Francúz možno rilletes poznal, ale mal k nemu negatívny vzťah, preto ho nespomínal. Môj otec - Slovák z Kysúc - neznášal bryndziaky a tiež ich ani nespomínal…

 
anickav
2904 příspěvků 23.05.11 09:59

JanP, preštuduj si ten recepis, Alis ti dala link. Proste sa vytápa slanina, v tom aj mäso, dlho a pomaly (preto je dobrý PH). Potom to mäso sa rozdrví. Kto má rád chlieb s masťou, bude mať rád aj toto - je to čerstvá voňavá masť s mäsom. S čerstvým chlebom, kyslou uhorkou a feferónkou poéma.

 
jolana
5065 příspěvků 23.05.11 09:08

Dag, ta diskuze tady ..je tam link ale asi uz nefunguje..

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

 
jolana
5065 příspěvků 23.05.11 08:59

Dag, pred rokmi tu bolo spominane kde este dostat kupit…pred rokmi :(..ale mam napad, nasa Bali ti isto iste pomoze ak moze..len si klikni tuna a napis jej :)
 http://olivovakucharka.webgarden.cz/…sky-obchudek

 
dag
539 příspěvků 23.05.11 07:07

Velká škoda, že žádný Labužník neví, kde se ještě prodává konzervovaná husí krev.

 
JanP
141 příspěvků 22.05.11 21:49

Zdravím dámy.
Pomazánok existuje milión.
Viete to ritteles pardon rilletes nejako špecifikovať?
Dík. :-)
A propo, dva roky vedľa mňa sedel Julien - mladý rodený Francúz. (Komunikatívna reč bola english).
Striasla ho moja jabĺčkovica, bol nadšený čerstvou ríbezľovou šťavou i ríbezľovým vínom…
Naučil nás, že kokot je vo francúzsku užitočná vec - hrniec.
Ale slovo rilletes som ho nikdy nepočul vysloviť…
Najčastejšie sme sa bavili o farbe drôtikov a iných technických veciach.
Keď odchádzal, (nerád) vedel, že doma ho vo firme čaká vyhadzov. Nie, nebol ani neschopák ani prôserár. Jednoducho kríza..... :cry:

 
jolana
5065 příspěvků 22.05.11 18:47

.. aj u nas sa k tomu davalo jablko…a nielen u nas doma..proste deti k tomu dostali jablcko…:)..aj ku chlebu s maslom :)

 
anickav
2904 příspěvků 22.05.11 17:55

Howgh!

 
Alis
2617 příspěvků 22.05.11 17:44

Převezmu s dovolením štafetu za Aničku: Jane, rilletes je vepřová pomazánka, na Labu velmi vychvalovaná. U nás doma se dělala už v předminulém století, jen moje německá babička a prateta netušily, že to, co nazývají pomazánkou, je ve Francii rilletes. Jako dítěti mi chutnala namazaná na chebu, babička nám k tomu dávala jablko. Vím, divná kombinace, ale jiní labužníci tady ji zase milují s capuccinem. My jsme ji v podstatě přestali dělat, našim potomkům nikdy moc nechutnala (s ničím) :-( Ale kdo ví, chutě se mění, třeba jí někdy zase přijdou na chuť :-)

 
JanP
141 příspěvků 22.05.11 16:28

AničkaV…
Aaaa, čo je tttto rilletes.....
Nože nás pouč, čo to za čudo.

 
JanP
141 příspěvků 22.05.11 16:25

Pekné nedeľné popoludnie prajem.
V piatok som sa zastavil u mäsiara a kúpil cca 2 kg surovej slaniny na topenie. K večeru som to pokrájal na kocky a dal do PH. Najskôr na low, ale kedže sa mi zdalo že proces akosi zdĺhavo štartuje, prepol som na high. Neskôr vrátil na low.
V noci som k tomu niekoľkokrát vstal a pomiešal. Za 10-11 hodín dostavili výsledky. Masť som povyberal naberačkou (po našom žufankou), precedil. Oškvarky na site riadne vymačkal.
Masť je čistá, pekne vonia.
Z oškvarkov sú narobené pagáče. Nehral som sa s tým príliš a tak sa mi nelístkujú. Ale nemôžem mať všetko. Šetrný a rovnomerný ohrev PH zaručuje, že sa masť nepripáli ani nezhorí. Že som sa nevyspal… :-( , čo už. Veda a výskum si žiadajú svoje obete. :-P
Pekný zvyškok dňa prajem.

 
Anitta
521 příspěvků 20.05.11 23:06

Príma, už se těším :-D

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.05.11 23:01

Anitto, koupila jsem syrové sádlo a zítra budu škvařit. Reportáž pak napíšu do rubriky „Začínáme od píky“ :wink:

 
anickav
2904 příspěvků 19.05.11 17:52

Dobu ti nepoviem, lebo sa odvíja od množstva sádla, aj od toho, ako často otváraš. Škvarím pod pokličkou.

 
Anitta
521 příspěvků 19.05.11 17:46

Aničko, tohle je výborný nápad, hrnec používám takovou dobu a tohle mě ještě nenapadlo… jak dlouho to škvaření asi trvá? A co poklice, asi nepřikrývat :-? Nebo jen zpočátku? :-D

 
anickav
2904 příspěvků 19.05.11 15:03

Odkedy mám PH, masť vytápam iba v ňom, najprv vyšší a potom nižší stupeň (keď už sa niečo vytopilo), sem tam premiešam. V PH robím aj rillettes.
Janči, nech sa ti darí.

 
dag
539 příspěvků 19.05.11 07:42

Ivo,to není kolenovrtoství, to je pud sebezáchovy.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.05.11 23:22

no já ani nevím… :think:
Ze začátku dávám na high a když už se začne v hrnci něco dít, tak přepínám na low. A já starý kolenovrt taky přepínám podle sazby elektřiny, která zrovna běží. :mrgreen:
Celkovou dobu těžko odhadnout, záleží na typu hrnce a množství sádla. Prostě občas jdu obsah hrnce promíchat a když se mi zdají škvarečky akorát, hned hrnec vypnu, vyberu je a vymačkám lisem na vařené brambory. Pak už si jen vezmu ke škvarkům čerstvý chléb, sůl a je ode mne pokoj. :-P

a že jsem tak smělá JanP, nepracoval jsi v Malackách ve Swedwood, Modul Service nebo v Ikea? To kvůli jinde zmiňovanému PC se švédskou klávesnicí. Poslední dvě jmenované firmy znám bohužel dost dobře. :-?

Příspěvek upraven 19.05.11 v 06:19

 
JanP
141 příspěvků 18.05.11 19:36

Bol som taký žiadostivý toho božteku, že som sa zabudol spýtať… ozaj, low či high?
How long? I thing whats the time? :-?
Hmm…čas asi bude treba odhadnúť individuálne.
 8-)

 
Anitta
521 příspěvků 18.05.11 17:22

Iva … na low nebo High ? :-)

 
JanP
141 příspěvků 18.05.11 12:33

IVA!
K sakru!
To ma nenapadlo!
To musím vyskúšať!
Píšem ti veľkú jedničku a posielam veľkú pusu. Pravda, ak nie si muž. :lol:
Ať se svět diví!
 8-o

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.05.11 11:43

…a zkusili jste sádlo škvařit v pomalém hrnci? To je bašta! Překvapilo mne, že i při nízké teplotě vyjdou krásné zlatavé škvarky a voňavé sádlo. A nemusí se tolik hlídat, nepřipálí se. :palec:

Příspěvek upraven 18.05.11 v 14:02

 
JanP
141 příspěvků 17.05.11 06:12

Zdravím vás dievcatá.
Viete o tom, že čerstvú bravčovú masť si môžete vytopiť aj v domácej pekárničke? A k tomu získate čerstvé oškvarky.
Ja som to skúšal zatiaľ len raz. Treba nastaviť program - marmeláda. Vrch pekáčika treba prekryť alobalom, čo som ja neurobil. Masť totiž prská. Podľa rady bolo treba spustiť program 2× čo som urobil, ale oškvarky sa mi zdali akési prihoreté.
Rád sa podelím o skúsenosti. :-)

 
jolana
5065 příspěvků 17.05.11 00:18

Anitto, to ja se muzu taky.. aj na noc, spalim vsetko…aj sadlo, keby som ho mala ..:-)…tak ty si cezpolna..a nemas rada houbicky v sadle..tak ti posielam navod na sadlo fajnove a rychlo.. nemusis stat pri plotne..:)
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Anitta
521 příspěvků 17.05.11 00:00

Tak tohle zas moc nemusím :mrgreen: Já jen občas trošku sádla na chlebík, když náhodou vyškvaříme pár odřezků z vepřovýho. Do noci ještě daleko, mám 4 odpoledne :-D Můžu se ještě klidně nacpat :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 16.05.11 23:48

Anitto, to je pokuseni takto na noc :-)…ked mas rada sadlo , tak ti posielam link daco fajnove..uz urcite rastu..hm..
 http://www.labuznik.com/…ive-v-sadle/

 
Anitta
521 příspěvků 16.05.11 22:39

Já jsem si to myslela, že to asi bude sádlo :wink: tak to já zas jo, čerstvě doma vyškvařené, hlaďoučké, voňavé a na domácím čerstvém chlebíčku :-D
občas neuškodí a dokonce je zdravější než máslo :wink:

 
jolana
5065 příspěvků 16.05.11 22:06

Casinoo?!…vidim ho!..aj tudy sel… :mrgreen: :-P
http://www.youtube.com/watch?…

Anitto, mast..bravcova mast :)

 
casino
4473 příspěvků 16.05.11 20:02

smalc :?: šmolc :?:
ghí :?:
přepuštěné máslo :?:
:think:

 
Anitta
521 příspěvků 16.05.11 19:35

Máš jistou pravdu Jolanko :wink: ale radši budu jíst ten chleba suchý, než „so smalcom“ - co to asi může být … :-? :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 16.05.11 19:10

Casino, Casino.. nemas zmilovania s nami..tak dobre, zvykli sme si :mrgreen: ..ale ani s prasatkama? :mrgreen: :-P

Anitto, postit sa sem tam je zdrave..budes zdravsia a potom si nebudes vyberat, zjes aj chleba so smalcom a zistis ake bajecne su zivocisne tuky ..:-)

Alena, plnka do polievky (s kuracou pecenou) sa na vychode robi doteraz…:)

 
Anitta
521 příspěvků 16.05.11 16:40

Wydra, ja se ti nedivim (ze jsi rada, ze uz to nemusis jist) :wink:
Zrovna jsem se prisla kouknout, co noveho pod poklickou a jak procitam nove komentare, prestala mi chutnat snidane :mrgreen: Tyhle veci se tam stale basti? :roll:

 
casino
4473 příspěvků 16.05.11 16:11

No, u nás problém co s přebytkem krve o zabijačkách zatím nenastal…
Buď máme chudokrevné ošípané, či je mezi námi dajaký Drákula :mrgreen:
Všechnu krev vypijí jelita a obcházka - ta přijde i do prdelačky, vč. všech oplachů z pouřitého nádobí :-)

 
JanP
141 příspěvků 16.05.11 14:04

Zdravím priatelia.
Vidím, že som ani veľmi neprekvapil… Ale aspoň zabodoval. :-)
V našej rodine sa na zabíjačke viac menej namiesto obeda podával ovarený, nakrájaný na plátky lalok (niekde tomu hovoria podbradok), k tomu sa pridala pečienka-játra a kúsky krvi. Rozložilo sa to na plech hojne zasypalo cibuľou nakrájanou na kolieska, podlialo a dalo zapiecť či vlastne by sa tomu dalo povedať, že grilovať. Boli pomocníci - stolovníci pri takejto príležitosti, ktorí dávali prednosť krvi pred pečienkou.
Podávalo sa to s cibuľou, kyslými uhorkami alebo čalamádou a tiež inou nakyslo zaváranou zeleninou alebo tiež priamo s kyslou kapustou zo suda. A pravdaže chlebom. Čo zostalo, pomlelo sa a putovalo do jaterníc.
Sestra mojej manželky bola veľmi šporovlivá gazdiná a šetrná kuchárka. Krv, ktorá sa nespotrebovala do výrobkov, sa musela zakonzervovať a ona sa prehlásila za vlastníka. Čo všetko z toho vedela urobiť neviem. Kuchárka bola excelentná. Bohužiaľ, už jej neslúži zdravie.

 
alena45
588 příspěvků 16.05.11 09:41

Jolanka, tú plnku čo myslíš som jedla v holubacej polievke. Toto sú bežné raňajky u nás na zabíjačke, samozrejme z prasacej krvi. Bez vajíčka, ale tiež so zemiakmi alebo chlebom.

 
dag
539 příspěvků 16.05.11 07:22

jestlipak se dá ještě někde koupit konzervovaná husí krev?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.11 23:44

To jsme mivali doma dost casto. S bramborem. Jsem celkem rada, ze uz to jist nemusim. :-x

 
jolana
5065 příspěvků 15.05.11 23:16

Jan, to sa u nas robievalo.. bez vajicka.
Ta krv sa v nedelu davala aj do plnky do polievky napriklad .
Poznas plnku?! daco podobne ako su pecenove halusky.. ale je velka ako dlan/hrst. Tioe sa dvali ku koncu varenia do polievky a pekne sa tam prevaluju na vrchu..chutne..
Taky mestky clovek ked to cita sa mu musi ..tocit hlava..:-)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz