Recept Drůbeží krev na cibulce s vajíčkem Pra
JanP Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Na jeseň alebo pred veľkými sviatkami, keď sa zabíjalo na gazdovských dvoroch viac husí či kačíc, sa opatrne zachytila krv zabíjaných zvierat. Väčšina zabitých zvierat šla známym majetným rodinám do mesta alebo skončila na jarmoku. Krv však môže byť aj zo sliepky či kohúta alebo inej hydiny. Dokonca z mladého kozľaťa či jahňaťa. Niektorí chovatelia králikov nepohrdnú ani krvou svojich chovancov.
Postup
Krv - už zrazenú nasekáme na drobné kúsky a pridáme na rozohriaty tuk, na ktorom už pražíme cibuľku. Tuk niekedy nahrádzali na drobučké kocky nakrájanou slaninkou. Premiešavame. Keď krv stratí červenú farbu a stmavne, pridáme vajíčko podľa potreby a chuti stravníkov. Pomiešavame, aby sa neprichytilo a keď vajíčko stuhne je jedlo hotové. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Na cibuľke opražená krv sa podávala na raňajky s chlebom. Podávala sa chorým či chorobou zoslabnutým ľuďom a deťom. Malo sa za to, že je to výdatné a zdravie podporujúce jedlo. Dobrú chuť.
Recept je z kategorií: Drůbež
- 15.05.11 vloženo
- 5802x zobrazeno
Čas přípravy
- 15 min
Ingredience
- odstáta zrazená krv, uchovaná v chlade
- tuk na opraženie
- soľ, podľa potreby
- čierne korenie, podľa potreby
- nadrobno nasekaná cibuľka, podľa chuti a potreby
- 1 - 2 vajcia, ale ak nie sú, dá sa aj bez nich
Doporučená příloha
Chlieb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Drůbeží krev na cibulce s vajíčkem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Drůbeží krev na cibulce s vajíčkem
Jolanko, děkuji
2904 příspěvků 23.5.11 10:07
A ešte ma napadlo, že tvoj Francúz možno rilletes poznal, ale mal k nemu negatívny vzťah, preto ho nespomínal. Môj otec - Slovák z Kysúc - neznášal bryndziaky a tiež ich ani nespomínal…
2904 příspěvků 23.5.11 09:59
JanP, preštuduj si ten recepis, Alis ti dala link. Proste sa vytápa slanina, v tom aj mäso, dlho a pomaly (preto je dobrý PH). Potom to mäso sa rozdrví. Kto má rád chlieb s masťou, bude mať rád aj toto - je to čerstvá voňavá masť s mäsom. S čerstvým chlebom, kyslou uhorkou a feferónkou poéma.
5068 příspěvků 23.5.11 09:08
Dag, ta diskuze tady ..je tam link ale asi uz nefunguje..
http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
5068 příspěvků 23.5.11 08:59
Dag, pred rokmi tu bolo spominane kde este dostat kupit…pred rokmi
..ale mam napad, nasa Bali ti isto iste pomoze ak
moze..len si klikni tuna a napis jej 
http://olivovakucharka.webgarden.cz/…sky-obchudek
Velká škoda, že žádný Labužník neví, kde se ještě prodává konzervovaná husí krev.
141 příspěvků 22.5.11 21:49
Zdravím dámy.

Pomazánok existuje milión.
Viete to ritteles pardon rilletes nejako špecifikovať?
Dík.
A propo, dva roky vedľa mňa sedel Julien - mladý rodený Francúz. (Komunikatívna reč bola english).
Striasla ho moja jabĺčkovica, bol nadšený čerstvou ríbezľovou šťavou i ríbezľovým vínom…
Naučil nás, že kokot je vo francúzsku užitočná vec - hrniec.
Ale slovo rilletes som ho nikdy nepočul vysloviť…
Najčastejšie sme sa bavili o farbe drôtikov a iných technických veciach.
Keď odchádzal, (nerád) vedel, že doma ho vo firme čaká vyhadzov. Nie, nebol ani neschopák ani prôserár. Jednoducho kríza.....
5068 příspěvků 22.5.11 18:47
.. aj u nas sa k tomu davalo jablko…a nielen u nas doma..proste deti k tomu dostali jablcko…:)..aj ku chlebu s maslom
2904 příspěvků 22.5.11 17:55
Howgh!
Převezmu s dovolením štafetu za Aničku: Jane, rilletes je vepřová pomazánka, na Labu velmi vychvalovaná. U nás doma se dělala už v předminulém století, jen moje německá babička a prateta netušily, že to, co nazývají pomazánkou, je ve Francii rilletes. Jako dítěti mi chutnala namazaná na chebu, babička nám k tomu dávala jablko. Vím, divná kombinace, ale jiní labužníci tady ji zase milují s capuccinem. My jsme ji v podstatě přestali dělat, našim potomkům nikdy moc nechutnala (s ničím)
Ale kdo ví, chutě se mění, třeba
jí někdy zase přijdou na chuť 
141 příspěvků 22.5.11 16:28
AničkaV…
Aaaa, čo je tttto rilletes.....
Nože nás pouč, čo to za čudo.
141 příspěvků 22.5.11 16:25
Pekné nedeľné popoludnie prajem.
, čo už. Veda a výskum si žiadajú svoje
obete. 
V piatok som sa zastavil u mäsiara a kúpil cca 2 kg surovej slaniny na topenie. K večeru som to pokrájal na kocky a dal do PH. Najskôr na low, ale kedže sa mi zdalo že proces akosi zdĺhavo štartuje, prepol som na high. Neskôr vrátil na low.
V noci som k tomu niekoľkokrát vstal a pomiešal. Za 10-11 hodín dostavili výsledky. Masť som povyberal naberačkou (po našom žufankou), precedil. Oškvarky na site riadne vymačkal.
Masť je čistá, pekne vonia.
Z oškvarkov sú narobené pagáče. Nehral som sa s tým príliš a tak sa mi nelístkujú. Ale nemôžem mať všetko. Šetrný a rovnomerný ohrev PH zaručuje, že sa masť nepripáli ani nezhorí. Že som sa nevyspal…
Pekný zvyškok dňa prajem.
521 příspěvků 20.5.11 23:06
Príma, už se těším
Anitto, koupila jsem syrové sádlo a zítra budu škvařit. Reportáž pak napíšu do rubriky „Začínáme od píky“
2904 příspěvků 19.5.11 17:52
Dobu ti nepoviem, lebo sa odvíja od množstva sádla, aj od toho, ako často otváraš. Škvarím pod pokličkou.
521 příspěvků 19.5.11 17:46
Aničko, tohle je výborný nápad, hrnec používám takovou dobu a tohle mě ještě nenapadlo… jak dlouho to škvaření asi trvá? A co poklice, asi nepřikrývat
Nebo jen zpočátku? 
2904 příspěvků 19.5.11 15:03
Odkedy mám PH, masť vytápam iba v ňom, najprv vyšší a potom nižší stupeň (keď už sa niečo vytopilo), sem tam premiešam. V PH robím aj rillettes.
Janči, nech sa ti darí.
Ivo,to není kolenovrtoství, to je pud sebezáchovy.
no já ani nevím…


Ze začátku dávám na high a když už se začne v hrnci něco dít, tak přepínám na low. A já starý kolenovrt taky přepínám podle sazby elektřiny, která zrovna běží.
Celkovou dobu těžko odhadnout, záleží na typu hrnce a množství sádla. Prostě občas jdu obsah hrnce promíchat a když se mi zdají škvarečky akorát, hned hrnec vypnu, vyberu je a vymačkám lisem na vařené brambory. Pak už si jen vezmu ke škvarkům čerstvý chléb, sůl a je ode mne pokoj.
a že jsem tak smělá JanP, nepracoval jsi v Malackách ve Swedwood, Modul Service nebo v Ikea? To kvůli jinde zmiňovanému PC se švédskou klávesnicí. Poslední dvě jmenované firmy znám bohužel dost dobře.
Příspěvek upraven 19.05.11 v 06:19
141 příspěvků 18.5.11 19:36
Bol som taký žiadostivý toho božteku, že som sa zabudol spýtať… ozaj, low či high?

How long? I thing whats the time?
Hmm…čas asi bude treba odhadnúť individuálne.
521 příspěvků 18.5.11 17:22
Iva … na low nebo High ?
141 příspěvků 18.5.11 12:33
IVA!

K sakru!
To ma nenapadlo!
To musím vyskúšať!
Píšem ti veľkú jedničku a posielam veľkú pusu. Pravda, ak nie si muž.
Ať se svět diví!
…a zkusili jste sádlo škvařit v pomalém hrnci? To je bašta! Překvapilo mne, že i při nízké teplotě vyjdou krásné zlatavé škvarky a voňavé sádlo. A nemusí se tolik hlídat, nepřipálí se.
Příspěvek upraven 18.05.11 v 14:02
141 příspěvků 17.5.11 06:12
Zdravím vás dievcatá.
Viete o tom, že čerstvú bravčovú masť si môžete vytopiť aj v domácej pekárničke? A k tomu získate čerstvé oškvarky.
Ja som to skúšal zatiaľ len raz. Treba nastaviť program - marmeláda. Vrch pekáčika treba prekryť alobalom, čo som ja neurobil. Masť totiž prská. Podľa rady bolo treba spustiť program 2× čo som urobil, ale oškvarky sa mi zdali akési prihoreté.
Rád sa podelím o skúsenosti.
5068 příspěvků 17.5.11 00:18
Anitto, to ja se muzu taky.. aj na noc, spalim vsetko…aj sadlo, keby som ho mala ..:-)…tak ty si cezpolna..a nemas rada houbicky v sadle..tak ti posielam navod na sadlo fajnove a rychlo.. nemusis stat pri plotne..:)
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
521 příspěvků 17.5.11 00:00
Tak tohle zas moc nemusím
Já jen občas trošku sádla na chlebík, když
náhodou vyškvaříme pár odřezků z vepřovýho. Do noci ještě daleko,
mám 4 odpoledne
Můžu se ještě klidně nacpat 
5068 příspěvků 16.5.11 23:48
Anitto, to je pokuseni takto na noc
…ked mas rada sadlo , tak ti posielam link daco
fajnove..uz urcite rastu..hm..
http://www.labuznik.com/…ive-v-sadle/
521 příspěvků 16.5.11 22:39
Já jsem si to myslela, že to asi bude sádlo
tak to já zas jo, čerstvě doma vyškvařené,
hlaďoučké, voňavé a na domácím čerstvém chlebíčku 

občas neuškodí a dokonce je zdravější než máslo
5068 příspěvků 16.5.11 22:06
Casinoo?!…vidim ho!..aj tudy sel…

http://www.youtube.com/watch?…
Anitto, mast..bravcova mast
smalc
šmolc 



ghí
přepuštěné máslo
521 příspěvků 16.5.11 19:35
Máš jistou pravdu Jolanko
ale radši budu jíst ten chleba suchý, než
„so smalcom“ - co to asi může být …

5068 příspěvků 16.5.11 19:10
Casino, Casino.. nemas zmilovania s nami..tak dobre, zvykli sme si
..ale ani s prasatkama?

Anitto, postit sa sem tam je zdrave..budes zdravsia a potom si nebudes vyberat, zjes aj chleba so smalcom a zistis ake bajecne su zivocisne tuky ..:-)
Alena, plnka do polievky (s kuracou pecenou) sa na vychode robi doteraz…:)
521 příspěvků 16.5.11 16:40
Wydra, ja se ti nedivim (ze jsi rada, ze uz to nemusis jist)
Tyhle veci se tam stale basti? 
Zrovna jsem se prisla kouknout, co noveho pod poklickou a jak procitam nove komentare, prestala mi chutnat snidane
No, u nás problém co s přebytkem krve o zabijačkách zatím nenastal…

Buď máme chudokrevné ošípané, či je mezi námi dajaký Drákula
Všechnu krev vypijí jelita a obcházka - ta přijde i do prdelačky, vč. všech oplachů z pouřitého nádobí
141 příspěvků 16.5.11 14:04
Zdravím priatelia.
Vidím, že som ani veľmi neprekvapil… Ale aspoň zabodoval.
V našej rodine sa na zabíjačke viac menej namiesto obeda podával ovarený, nakrájaný na plátky lalok (niekde tomu hovoria podbradok), k tomu sa pridala pečienka-játra a kúsky krvi. Rozložilo sa to na plech hojne zasypalo cibuľou nakrájanou na kolieska, podlialo a dalo zapiecť či vlastne by sa tomu dalo povedať, že grilovať. Boli pomocníci - stolovníci pri takejto príležitosti, ktorí dávali prednosť krvi pred pečienkou.
Podávalo sa to s cibuľou, kyslými uhorkami alebo čalamádou a tiež inou nakyslo zaváranou zeleninou alebo tiež priamo s kyslou kapustou zo suda. A pravdaže chlebom. Čo zostalo, pomlelo sa a putovalo do jaterníc.
Sestra mojej manželky bola veľmi šporovlivá gazdiná a šetrná kuchárka. Krv, ktorá sa nespotrebovala do výrobkov, sa musela zakonzervovať a ona sa prehlásila za vlastníka. Čo všetko z toho vedela urobiť neviem. Kuchárka bola excelentná. Bohužiaľ, už jej neslúži zdravie.
588 příspěvků 16.5.11 09:41
Jolanka, tú plnku čo myslíš som jedla v holubacej polievke. Toto sú bežné raňajky u nás na zabíjačke, samozrejme z prasacej krvi. Bez vajíčka, ale tiež so zemiakmi alebo chlebom.
jestlipak se dá ještě někde koupit konzervovaná husí krev?
To jsme mivali doma dost casto. S bramborem. Jsem celkem rada, ze uz to jist nemusim.
5068 příspěvků 15.5.11 23:16
Jan, to sa u nas robievalo.. bez vajicka.
Ta krv sa v nedelu davala aj do plnky do polievky napriklad .
Poznas plnku?! daco podobne ako su pecenove halusky.. ale je velka ako dlan/hrst. Tioe sa dvali ku koncu varenia do polievky a pekne sa tam prevaluju na vrchu..chutne..
Taky mestky clovek ked to cita sa mu musi ..tocit hlava..:-)