Recept Hyderabad

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Promícháme ve velké míse jogurt, česnek, zázvor a šafrán. V této směsi marinujeme kousky kuřete po dobu 2 hodin.
Rozmačkáme či rozemeleme chilli, kmín, kardamom, pepř, skořici, hřebíček. Přimícháme sůl a garam masalu
Na velké pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
Potom přidáme směs koření a dále smažíme asi 2 minut. Přidáme kousky kuřete, kokos a marinádu a zvlona vaříme. Přilijeme vodu nebo vývar a vaříme tak dlouho, dokud kousky kuřete dostatečně nezměknou. Hotové jídlo pak zalijeme citrónovou šťávou. Podáváme na velkém plátu ozdobené lístky koriandru.

P.S.: Množství jednotlivých druhů koření sem dávám, jak jsem k němu přišla. Ovšem v tomto množství je to opravdu hodně ostré. Pro ty, kdo snesou pálivé, ale nemusí jim vysloveně hořet z úst, doporučuju dávat koření prostě podle chuti.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.05.08 vloženo
  • 4250x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 45 minut + 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 naporcované kuře (popř. kuřecí prsa)
  • 1/2 hrnku jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička pokrájeného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 2 - 3 pokrájené čerstvé chilli
  • 1 lžička kmínu
  • 10 semínek kardamomu
  • 6 kuliček pepře
  • 1 kousek skořice (cca 5 cm)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička garam masaly
  • 3 lžíce oleje
  • 2 na plátky nakrájené cibule
  • 3 lžíce strouhaného kokosu (nejlépe čerstvý, ale sušený nevadí)
  • 1 hrnek vody nebo vývaru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 hrst lístků koriandru na ozdobení

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hyderabad

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 02.04.09 17:13
Re: Hyderabad - meisje

Takže, dle tvých informací soudě, ten recept Hyderabadem během svého vývoje minimálně prošel? To jsem ráda, alespoň ten název není úplně mimo.
Já už ho mám dobrých 16 let, z dob, kdy jsem s vařením prakticky začínala, ale už tehdy mě lákalo všechno, co zavánělo trochu exoticky. Tehdy jsem ho našla v jakémsi časopise (už si ovšem nepamatuji, ve kterém), kde byl článek zaměřený na africkou kulturu (hodně obecně) a za ním byly asi tři recepty a mezi nimi tento. Časopis byl český a tak je možné, že třeba ten citrón vznikl skutečně z limetky v originále, protože v té době tady většina lidí limetku ani neznala nebo jí považovala za nedozrálý citrón. Když jsem o pár let později zjistila, co je to Hyderabad a jak daleko je od Afriky, nešlo mi to popravdě moc dohromady.
Pokud se Ti podaří vypátrat nějakou originálnější podobu jídla, budu moc ráda. Vážně moc děkuji za informace, vážím si jich.

 
meisje
580 příspěvků 02.04.09 16:01
Re: Hyderabad...Rachel

S cibuli si nedelej hlavu )). Tady se nakraji cervena cibule na slabe prouzky, prsty se rozdeli na co nejtensi kolecka a da se do misy. Limetka se rozreze na silnejsi mesicky a pohodi se na cibuli. Kazdy stravnik si nanda syrovou cibuli a pokape limetkou v takove mire jak ma kdo rad a tot vse. Bez toho se neobejde zadne indicke jidlo.
Nechapu jak se to k tobe mohlo dostat jako „africke jidlo“, takto upravene kure je typicke pro Hyderabad. Skroro vsechno kde je kokos a jine typicke ingredience pro jizni Indii. Az budu mit chvili zkusim vypatrat pravy puvod tohoto receptu. Myslim, ze jeho pravy puvod bude nekde v arabske kuchyni ( soudim dle safranu). Indove safran nepouzivaji, ale Hyderabad vzdy byl, je a bude z 98% obyvan muslimy. Ja osobne „kuchyni jizni Indie“ rada nemam, moc koreni, moc vuni, ktere nakonec zhati tim, ze tam lupnou strouhany kokos a je po umeni ((.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 01.04.09 18:55
Re: Hyderabad- ewo

No, tak to jsem ale holka šikovná. A to teď koukám do originálu a vidím, že jsem tam vynechala ještě jednu celou větu… No, omlouvám se. Nevím, na co bych se měla vymluvit. Opilá jsem nebyla, vzhledem k tomu, že kojím, tak fakt nevím, no.
Dík za věcné připomínky všeho druhu. (Úpravy provedu dnes večer).

 
ewa
600 příspěvků 01.04.09 17:19
Re: Hyderabad

Rachel, když si svůj recept znovu přečteš, tak možná uvidíš pár překlepů (ty mi nijak zvlášť nevadí), ale máš tam jednu nedokončenou větu: Přidáme kousky kuřete, ..... a zvolna - buď tak hodná a doplň konec věty.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 01.04.09 17:08
Re: Hyderabad - meisje

Jinak Tobě samozřejmě moc děkuji. Ani já jsem v Indii nikdy nebyla a ač mě její kuchyně docela zajímá, vím o ní ve skutečnosti jen málo. Zkusím popřemýšlet, jak do textu zakomponovat limetku s cibulí místo citrónové šťávy. Kdy Tě nějaká úprava napadla, dej vědět. Díky.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 01.04.09 17:04
Re: Hyderabad

Mrtvolo - To máš pravdu, uvedené množství koření je šílené. Řídila jsem se tím opravdu jen napoprvé. Co se týče papriček, už Ti Meisje poradila a tuším, že její rada bude nejautentičtější. Já osobně dávám nejraději Fresno, není tak pálivé.
Alis - Prosím, napověz mi, co mi vypadlo. Určitě to opravím, ale nějak si nejsem jistá, co máš konkrétně namysli - tedy pokud tím nemíníš tu zapomenutou tečku, kterou tam doplním za momentík.
Alis, Meisje - Proč se to jmenuje Hyderabad, je mi samotné záhadou. Že je to název indického města jsem věděla (ač mé zeměpisné znalosti nejsou tak dobé, abych bez nápovědy vylovila, kterému státu vévodí). Ke mne se to popravdě dostalo jako jídlo africké. Africká kuchyně je ale indickou dost poznamenaná, to by mohlo vysvětlovat ty citrony, kokos a další nesrovnalosti. Indii jsem vlastně uvedla hlavně kvůli názvu. Mohu jí samozřejmě vymazat.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad

To jsem nevěděla. Díky moc.
Myslím, že zelené by nebyly ani můj favorit. Když použiju celé papričky, většinou je před servírováním vyndám.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad...Mrtvolo

Rado se stalo, jeste dodam ( mozna to vis - tak to se predem omlouvam ), ze indove bud do jidla chilli melou a nebo se davaji cerstve a nebo susene a to v takovem stavu:
susene mlete - pomlete na vlocky i s jaderky
cerstve ( zelene) - cele tak jak jsou i se stopkou a ty teda maji grady )))
cervene susene cele - rozpulit, vycistit jaderka a vhodit cele pulcicky

Pokud se pouzivaji cele papricky tak se dost casto vhazuji do pokrmu jen na nekolik minut a na konci vareni se vylovi.
A co indove doslova miluji jsou zelene chilli obalene v testicku ( voda, mouka, vejce) a osmazit. To hltaji cele tak jak jsou, jen odhazuji stopky. Me staci doma otevrit lednici a ucitit jejich stiplavou vuni a jsem „grogy“ )).

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad, Meisje, děkuju.

Po tvém vysvětlení už se mi vyjasnilo. Hlavně ohledně „chilli“. Taky mi ten finální citron přišel zvláštní, ale protože jsem v Indii nikdy nežila, těžko se bez rady doberu správného postupu.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad

Omlouvam se, ale neda me to abych tenhle indicky recept nedoplnila o par malickosti:

  • tady by meli byt pouzity v Indii tkzv. " Kashmiri chilli's" - kratke papricky s kulatym koncem, ktere nejsou moc palive, stiplavost papricek by nemela prebit chut kokosu
  • urcite by se k tomu mel jeste podavat Naan nebo Chapati ( je tam dost omacky)
  • zalijeme citronovou stavou ??? jak je to mysleno? jidlo se v Indii nikdy nezaliva citronovou stavou - za prve : v Indii neni k dostani citron, ale pouze limetky
    za druhe: limetkova stava se tady rovnou do jidla nikdy nepridava ( a to ani v Hyderabadu - zila jsem tam rok), limetka se nakraji na mesicky a promicha se s cerstve nakrajenou cervenou cibuli a to se podava skoro ke kazdemu indickemu jidlu
  • Hyderabad je hlavnim meste indickeho jiho-zapadniho statu Andhra Pradesh
    pro jih Indie je typicke pouzivat v kuchyni kokos, od Rajasthanu vys tuto ingrediencii v indicke kuchyni skoro nenajdete
 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad

Rachel, myslím, že množství koření, které uvádíš není na to, aby normálnímu člověku shořela pusa, zvlášť, když je to na celé kuře. Záleží ovšem na tom, jaký druh papriček použiješ.
Jaký druh papriček používáš? Můžeš to prosím dopsat?

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hyderabad

Rachel, při psaní receptu ti něco na konci vypadlo… prosím o doplnění. Díky.
A ještě dotaz: proč Hyperabad?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz