Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Slíbené voňavé vánoční cukroví. K realizaci vhodné kdykoliv.
Tenhle recept jsem kdysi našla v nějakém časopisu, možná to byly
Delikatesy, nevím.
Hvězdičky budou chutnat tomu, kdo má rád lehkou nahořklost pomerančové
marmelády.
Musí být rozležené.
Mouku, cukr, sůl, prdopéče a citrónovou kůru v míse smícháme, přidáme pokrájené chladné máslo, vejce a rychle, nejprve nožem a pak rukama vypracujeme krásně hladké a vláčné těsto. Vložíme je do mikrotenu a asi půl hodiny necháme odpočívat v lednici. Těsto poté rozválíme na vále podsypaném moukou na placku o síle asi 2 - 3 milimetry. Vykrajujeme hvězdičky, nebo libovolné tvary a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě teplé asi 170 - 180°C. Vychladlé hvězdičky potřeme pomerančovou marmeládou a po dvou slepíme k sobě. Druhý den v misce utřeme moučkový cukr s pomerančovou šťávou, horkou vodou a lžičkou tresti do hladké, nepříliš husté polevy (můžeme příp. přidat jak pomerančovou šťávu, tak horkou vodu). Do této polevy slepované hvězdičky namáčíme - necháme je vždy trochu okapat a uložíme je na pečící papír (jdou po zaschnutí snadno sejmout). Co nejrychleji do mokré polevy na hvězdičkách vložíme kousky kandované pomerančové kůry. Necháme dobře zaschnout, pak je uložíme. Z uvedeného množství vznikne (dle použitého vykrajovátka, samozřejmě) asi 130 hvězdiček, po slepení 65 kousků cukroví.
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví
káva, čaj, Vánoce apod.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.12.14 10:27
Tušila jsem, že bych tento recept měla vynechat. Měla jsem pravdu. Bílkové, cukrové a jiné polevy se se mnou nekamarádí. Třela jsem až mi málem upadla ruka, přidala jsem nakonec ještě cukr, ale do polevy ostatních ctěných labužníků/nic to mělo daleko. Už jsem měla v ruce bílek, že ho přidám, ale nakonec jsem to neudělala. Poloprůsvitné lepivé cosi ani po třech hodinách hezoučkou krustičku neudělalo. Ze zoufalství jsem lehce posypala mletými mandlemi. Recept je určitě v pořádku, ale není pro mne. Furt to ještě lepí…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům27.12.13 13:20
Díky ještě jednou za receptík a opožděně přikládám i fotku…
Jsou výborné!
25.12.13 19:58
S domácim marhuľovým džemom. Výborné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hvězdičky citrónovo pomerančové pro Zuzku
@Lyduska velmi pekně ďakujem
@Eja, tieto výborné hviezdičky som robila len jeden raz. Pred tromi rokmi. Na Slovensku. A neviem, či sa dobre pamätám, ale myslím, že polevu som nanášala lyžičkou. Podľa mojich fotografií priložených k uvareniu vidno, že poleva sa nanášala až po zlepení hviezdičiek. Hviezdičky som celý čas mala položené na plechu s papierom na pečenie.
Příspěvek upraven 10.11.16 v 17:22
Po předloňském neúspěchu se mi letos prostě musí podařit, hlavně když vidím Tvoji fotku.
Technika polévání polevou je dokonalá - proto mám technický dotaz: slepuješ a pak hlavou dolů omočíš v polevě? neslepené horní části poléváš? nejspíš na nějakém roštu, aby poleva volně stekla?
No nesmějte se mi
advent je za dveřmi…
Budou letos zas

Dcera letos prvně peče sama a toto byl jeden z receptů, který si (spolu s jinými) odvážela do jejich bytečku
@tlustá bába postupovala jsem přesně podle návodu, mazala až druhý den slepené. Některé recepty prostě mi nejsou souzené

Nechápu… dělám podle oka a moc se s tím nemažu… nemůže to být tím, že mažu „oschlé“ cukroví - ne čerstvě upečené? Že by se tekutina vsákla a zůstala krusta?
@Lyduska áno, zajtra, ale Tvoje fotky budu krajšie
vždy
@Eja Ukážeš srdiečka, keď budú hotové?
@Lyduska jsi zlatá, děkuji. Když Ty ručně, tak já taky
Ja som polevu na toto pečivo miešala ručne.
Že na zdobení perníčků nutno polevu dělat ručně, aby se do ní nedostalo moc vzduchu, to už mám vychytané. Ale bílkovou polevu na cukroví jsem nedělala už hodně let ( nemám ji ráda, ale tahle vypadá lákavě). Lehké prohnání robotem do žádoucí konsistence by vadilo či ne? Srdíčka jsou upečená a poslepovaná pomerančovou marmeládou a čekají na polití
Tak už mám také hotové




Fotky budou ke všemu až po Vánocích, nestíhám
Teprv včera jsem stihla péct, byla to akce „hurá“: v pátek večer nadělat těsta, včera od oběda do devíti do večera vše upéct, dcera nadělala nepečené…
Dnes jsem slepovala a zdobila, takže nakonec cukroví přece jen máme
Stihla jsem 13 druhů. Zítra ještě vánočku… Uffff… Už jsem měla letos strach, že to kvůli práci ani nestihnu.
Ještě jednou díky za receptík
A hezké svátky!
Tak to vidím várka půl/na půl
U nás rádi oboje
Jen se letos dostanu na pečení zase aý na
poslední chvíli… do noci jsem na dílně a stejně nestíhám
Lidi celý rok nic a před koncem roku si
myslí, že se rozkrájím 
Jééééžiš, my jsme dobrý!!!

To bylo tak trochu z nouze - citronová/bílková poleva není můj šálek čaje. A jak říkáš - pomeranč a čokoláda
Mňami! Čokoláda a pomeranč je rajcovní záležitost!

Tak jsem trochu improvizovala. Klasika 3:2:1, trocha citronové šťávy a hojně pomerančové kůry. Maličké hvězdičky. Slepeno domácí pomerančovou marmeládou. Decentně ozdobeno tmavou čokopolevou a přilepena domací kandovaná pomerančová kúra…Luxus.
Díky moc, už jsou na seznamu, mám ještě dvě skleničky doma dělané pomerančové marmelády, tak chybí jen dokoupit pomeranče čerstvé na tu šťávu

Díky za tip na zpestření naší vánoční nabídky cukroví