Recept Husí játra v sádle - historický recept

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pěkná husí játra z krmené husy se dají do rozpáleného husího sádla, jehož má být tolik, aby játra do polovic byla potopena, okmínují se,opepří a dusí se za podlévání jen zcela málo vodou. Když jsou již táměř měkká, osolí se, šťáva nechá vysmahnout, játra se nakrájí na plátky, uloží do porculánové nádoby s víčkem, zalijí sádlem, v němž se dusily a uloží ve studenu. Před dušením mohou se prošpikovat na nudličky krájenými loupanými mandlemi. Lze je péci též s husou.Vydrží ve studenu i měsíc. Převzato z:Marie Konůpková - Dadáková KUCHAŘKA ČESKOSLOVENSKÉ HOSPODYNĚ r.1948

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 11.12.04 vloženo
  • 41492x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut.

Ingredience

  • Husí játra, husí sádlo,mandle, kmín, pepř, sůl.

Doporučená příloha

  • Jsou výtečná k mazání na chleba k večeři s čajem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husí játra v sádle - historický recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
dopita
1 příspěvek 26.11.09 20:49
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Když je hlad i husí játra jsou dobrá.

anickav
2904 příspěvků 01.04.09 05:59
Re: Husí játra v sádle - historický recept,Svato,

…a mňa napadlo, že to Tvoje deti milovali kvôli tej brandy…

svato
1421 příspěvků 01.04.09 05:35
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Františka,

odpusti senilnej starene, tá brandy ide do brusníc, nie do pečienok.

toffo
244 příspěvků 31.03.09 21:23
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Také jsem zkoušela falešná husí játra , já bych podruhé určitě přidala nějaké koření, divoké, zabijačkové. Myslím, že by to ještě něco chtělo, ale pak by to asi byla paštika, ne falešná husí játra :).

svato
1421 příspěvků 31.03.09 21:19
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Anička

falošná husacia pečeň je veľmi dobrá, len sa s tým zdá trochu viac roboty.

svato
1421 příspěvků 31.03.09 21:16
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Františka

biele, ak nemám, tak čierne (som barbar), ale ozaj málo. Niekedy aj žiadne. Ten koňak má byť aspoň trochu slušné brandy.

anickav
2904 příspěvků 31.03.09 21:14
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Kolegynky, je tu recepis na falošnú husaciu pečeň - játra. Robila som z bravčovej aj kuracích pečienok. To fakt chutí ako husacia pečeň. Poznám chuť jedného aj druhého.

Frantiska
927 příspěvků 31.03.09 21:10
Re: Husí játra v sádle - historický recept

svato a jake koreni pridavas?

svato
1421 příspěvků 31.03.09 20:56
Re: Husí játra v sádle - historický recept - esmeralda

väčšinou potom tie pečienky pomeliem, zmiešam s primeraným množstvom masti a deti to odjakživa milovali ako nátierku, alebo pridám veľmi málo korenia (prípadne aj drveného klinčeka) a koňak a dávam ozdobené zavarenými brusnicami na jednohubky.

esmeralda
4813 příspěvků 31.03.09 19:08
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Tuhle mi zbylo spousta sádla z kačky. Koupila jsem na radu své šikovné švagrové játra kuřecí a chvíli jsem je v sádle smažila. Pak jsem to dala vychladnout do ledničky.
Prý to bylo moc dobré. :-((

svato
1421 příspěvků 31.03.09 18:50
Re: Husí játra v sádle - historický recept - marmelada,

robím bežne s husacou alebo kačacou (nie kupovanou) masťou a je to dobré, aj keď nie to úplne pravé orechové.

marmelada
1643 příspěvků 31.03.09 18:14
Re: Husí játra v sádle - historický recept - rettisko

A měla jsi husí sádlo? Nebo jsi použila vepřové? Já bych to vyzkoušela z těch kuřecích jater, jen to husí sádlo nemám. Jejda a dostáváme se tak k úplně jinému receptu :).

rettiska
38 příspěvků 31.03.09 01:20
Re: Husí játra v sádle - historický recept

neměla jsem husí játra,ale požila jsem kuřecí.
Jsou menši a tím se krátí doba
dušení.
Co mám vyprávět.
Naprosto vynikající

rettiska
38 příspěvků 31.03.09 01:19
Re: Husí játra v sádle - historický recept

neměla jsem husí játra,ale požila jsem kuřecí.
Jsou menši a tím se krátí doba
dušení.
Co mm vyprávět .Byly naprosto vynikající

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz