Recept Husí játra v sádle - historický recept

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pěkná husí játra z krmené husy se dají do rozpáleného husího sádla, jehož má být tolik, aby játra do polovic byla potopena, okmínují se,opepří a dusí se za podlévání jen zcela málo vodou. Když jsou již táměř měkká, osolí se, šťáva nechá vysmahnout, játra se nakrájí na plátky, uloží do porculánové nádoby s víčkem, zalijí sádlem, v němž se dusily a uloží ve studenu. Před dušením mohou se prošpikovat na nudličky krájenými loupanými mandlemi. Lze je péci též s husou.Vydrží ve studenu i měsíc. Převzato z:Marie Konůpková - Dadáková KUCHAŘKA ČESKOSLOVENSKÉ HOSPODYNĚ r.1948

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 11.12.04 vloženo
  • 42123x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut.

Ingredience

  • Husí játra, husí sádlo,mandle, kmín, pepř, sůl.

Doporučená příloha

  • Jsou výtečná k mazání na chleba k večeři s čajem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husí játra v sádle - historický recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Husí játra v sádle - historický recept

dopita
1 příspěvek 26.11.09 20:49
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Když je hlad i husí játra jsou dobrá.

anickav
2904 příspěvků 1.4.09 05:59
Re: Husí játra v sádle - historický recept,Svato,

…a mňa napadlo, že to Tvoje deti milovali kvôli tej brandy…

svato
1422 příspěvků 1.4.09 05:35
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Františka,

odpusti senilnej starene, tá brandy ide do brusníc, nie do pečienok.

toffo
244 příspěvků 31.3.09 21:23
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Také jsem zkoušela falešná husí játra , já bych podruhé určitě přidala nějaké koření, divoké, zabijačkové. Myslím, že by to ještě něco chtělo, ale pak by to asi byla paštika, ne falešná husí játra :).

svato
1422 příspěvků 31.3.09 21:19
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Anička

falošná husacia pečeň je veľmi dobrá, len sa s tým zdá trochu viac roboty.

svato
1422 příspěvků 31.3.09 21:16
Re: Husí játra v sádle - historický recept - Františka

biele, ak nemám, tak čierne (som barbar), ale ozaj málo. Niekedy aj žiadne. Ten koňak má byť aspoň trochu slušné brandy.

anickav
2904 příspěvků 31.3.09 21:14
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Kolegynky, je tu recepis na falošnú husaciu pečeň - játra. Robila som z bravčovej aj kuracích pečienok. To fakt chutí ako husacia pečeň. Poznám chuť jedného aj druhého.

Frantiska
927 příspěvků 31.3.09 21:10
Re: Husí játra v sádle - historický recept

svato a jake koreni pridavas?

svato
1422 příspěvků 31.3.09 20:56
Re: Husí játra v sádle - historický recept - esmeralda

väčšinou potom tie pečienky pomeliem, zmiešam s primeraným množstvom masti a deti to odjakživa milovali ako nátierku, alebo pridám veľmi málo korenia (prípadne aj drveného klinčeka) a koňak a dávam ozdobené zavarenými brusnicami na jednohubky.

esmeralda
4813 příspěvků 31.3.09 19:08
Re: Husí játra v sádle - historický recept

Tuhle mi zbylo spousta sádla z kačky. Koupila jsem na radu své šikovné švagrové játra kuřecí a chvíli jsem je v sádle smažila. Pak jsem to dala vychladnout do ledničky.
Prý to bylo moc dobré. :-((

svato
1422 příspěvků 31.3.09 18:50
Re: Husí játra v sádle - historický recept - marmelada,

robím bežne s husacou alebo kačacou (nie kupovanou) masťou a je to dobré, aj keď nie to úplne pravé orechové.

marmelada
1642 příspěvků 31.3.09 18:14
Re: Husí játra v sádle - historický recept - rettisko

A měla jsi husí sádlo? Nebo jsi použila vepřové? Já bych to vyzkoušela z těch kuřecích jater, jen to husí sádlo nemám. Jejda a dostáváme se tak k úplně jinému receptu :).

rettiska
38 příspěvků 31.3.09 01:20
Re: Husí játra v sádle - historický recept

neměla jsem husí játra,ale požila jsem kuřecí.
Jsou menši a tím se krátí doba
dušení.
Co mám vyprávět.
Naprosto vynikající

rettiska
38 příspěvků 31.3.09 01:19
Re: Husí játra v sádle - historický recept

neměla jsem husí játra,ale požila jsem kuřecí.
Jsou menši a tím se krátí doba
dušení.
Co mm vyprávět .Byly naprosto vynikající

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz