Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Mlsny_Pes Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup je klasika: Cibuli a česnek nasekáme najemno, maso nakrájíme na nudličky a papriku na kolečka a přepůlíme. Maso lehce posolíme. Pozor, nepoužívat pepř! Během přípravy si z másla a mouky vyrobíme jíšku a necháme vychladnout. Cibuli zpěníme na oliv. oleji, do pěnící cibulky přidáme česnek a papriku. Přidáme maso a restujeme do hněda a pak šup tam s vínem (mělo by přikrýt maso) a posypeme kořením, necháme odpařit alkohol, stáhneme plamen a dusíme do měkka. Občas na to mrknem a když je vínko téměř odpařené, přidáme rajčatový protlak, který si předem rozmícháme v polovině vývaru. Necháme probublat a přidáme zbytek vývaru. Zahustíme jíškou a krátce provaříme a hotovo. Podáváme s rýží nebo s bílým chlebem či s houskovým knedlíkem.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Krkovička
rýže, houskový knedlík, bílý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Husarův odpolední sen
Měla bych se svým způsobem omluvit, Mlsný pse. Ano, máš pravdu, mám doma dva potomky cca dvě desítky let staré, půl kila krkovičky je vždy málo. To, co bývalo množství pro čtyři, je dnes množství pro maminku (jedna lžíce o třech soustech) a pro dva chlapy. Pořád je to málo. Už chápu jíšku a zahušťování. Taky vařím jídla pro „chuť“ (pak jíšku neudělám) a jídla pro „zasycení“. Pak nastavuji, jak se dá.
Nicméně, zkusme osmažit protlak a pak pokračovat, třeba ti můj nápad otevře nové kulinářské dimenze"
1436 příspěvků 23.7.11 20:41
priznám sa, že nad tou zápražkou/jíškou som sa tiež pozastavila, rozhodne by mi nechýbala, inak fajn, biele víno mi tam sedí
1 příspěvek 23.7.11 19:12
alis : s tím protlakem mě to zaujalo a zkusím to , pak je asi ta jíška zbytečná i když no… chuť bude asi maličko jiná, ale i takhle byli jsme na to čtyři a všichni jsme litovali , že toho není víc . No dobrého pomálu
To bílé víno je neobvyklé, ale zajímavé… Proč ne?
Recept se mi líbí, odjakživa mám slabost pro různé „směsi“, kdy maso je šťavnaté, měkké a voňavé vlastní šťávou s ostatními ingrediencemi. Jíšku bych určitě vynechala, pro mě je nadbytečná.
Pokud bych recept psala já (vařila), postupovala bych podobně, až na „Přidáme maso a restujeme do hněda a pak šup tam s vínem“… u mě by to znělo: „Přidáme maso a restujeme do hněda a pak šup tam s protlakem“. Pak dál stejně.
Nevím proč, ale mám dojem, že protlak osmažený spolu s masem dělá silnější a intenzivnější chuť. Možná je to jen sugesce, ale i to se počítá