Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
leena66 Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Maso, spařenou rýži, vejce, na jemno nakrájenou menší cibuli, libovou část anglické slaniny (cca 50-100g) nakrájenou na kostičky, papriku, sůl a pepř zpracujeme do kompaktní hmoty a z ní vytvoříme koule 4-5 cm v průměru. Koule obalíme vymačkaným kysaným zelím (jde to trochu blbě, ale dá se to). V širokém kastrolu necháme lehce vyškvařit na kostičky nakrájenou tučnější část anglické slaniny (100 g) a na ní osmahneme větší cibuli. Na cibuli se slaninou naklademe koule obalené zelím (v jedné vrstvě) a podlijeme vodou (může být i šťávou ze zelí, ale opatrně aby nebylo jídlo příliš kyselé) tak, aby vršky koulí nebyly potopeny. Přiklopíme a dusíme na mírném ohni 1 hodinu, kontrolujeme, aby se koule nepřichytly, nemícháme, jen jídlem lehce hýbeme. Na konci dušení můžeme zahustit šťávu solamylem (asi tak 1 lžičku). Podáváme s čerstvým chlebem. Pozn: zelí během dušení z koulí skoro všechno opadá a vytvoří se skvělá směs zelí, slaniny a cibule.
Recept je z kategorií: Mleté maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Husarské koule
359 příspěvků 27.9.09 15:21
Skvělé, tento recept jsem hledala
Tuto baštu jsme jedli letos v Maďarsku. Dnes
mám o obědu jasno 
Děkuji!
Ještě že tady jsou tak hodný lidi…!
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Ono to dost připomíná i pepíčkovy „Vepřové koule v kyselém zelí“, pro milovníky takovych jídel (patřím mezi ně) připomínám skvělé Drobkovy „Zelné závitky“.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
tady .
Tohle jídlo mi připomíná to mé, oblíbené, zde na Labužníku jako „Zelná superbašta“ zařazené…
A protože jsem zapoměla, jak vkládat přímé propojení, najděte si to sami
Jsou to vlastné stejné suroviny, jen trochu jinak udělané. A hotové zaléváme šlehačkou.
Mňam!
53 příspěvků 25.1.09 03:43
Fantazii se meze nekladou, taky si recepty přizpůsobuji podle sebe.
Já osobně koule obakuji, protože většinu času na nich to zelí drží, opadá až ke konci, když se tím trochu míchá. Jestli se Vám víc líbí zahušťovat strouhankou, tak to tak udělejte. Já tam dávám malou lžičku solamylu a myslím, že by se nic nestalo, kdyby se to nezahušťovalo vůbec. Jak říkám, zacházejte s receptem dle Vaší fantazie:-).
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Já bych to zase tak přes koleno nelámal. Vyškvařil bych anglickou slaninu, na ní bych osmahnul cibuli a přidal zelí. Nechal to chvíli táhnout a pak bych přidal masové koule. Proč je pracně obalovat zelím, když z nich stejně zelí odpadne…stejný efekt bychom dosáhli tak i tak, skvělá směs zelí, slaniny a cibule. Někde jsem to tady psal, že nejsem zastáncem solamylu do jiných než " čínských " jídel a zde bych preferoval spíš zahuštění strouhankou, strouhaným tmavým chlebem nebo bych tam nechal rozvařit jednu bramboru.