Recept Husarské koule

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso, spařenou rýži, vejce, na jemno nakrájenou menší cibuli, libovou část anglické slaniny (cca 50-100g) nakrájenou na kostičky, papriku, sůl a pepř zpracujeme do kompaktní hmoty a z ní vytvoříme koule 4-5 cm v průměru. Koule obalíme vymačkaným kysaným zelím (jde to trochu blbě, ale dá se to). V širokém kastrolu necháme lehce vyškvařit na kostičky nakrájenou tučnější část anglické slaniny (100 g) a na ní osmahneme větší cibuli. Na cibuli se slaninou naklademe koule obalené zelím (v jedné vrstvě) a podlijeme vodou (může být i šťávou ze zelí, ale opatrně aby nebylo jídlo příliš kyselé) tak, aby vršky koulí nebyly potopeny. Přiklopíme a dusíme na mírném ohni 1 hodinu, kontrolujeme, aby se koule nepřichytly, nemícháme, jen jídlem lehce hýbeme. Na konci dušení můžeme zahustit šťávu solamylem (asi tak 1 lžičku). Podáváme s čerstvým chlebem. Pozn: zelí během dušení z koulí skoro všechno opadá a vytvoří se skvělá směs zelí, slaniny a cibule.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 13.02.07 vloženo
  • 6623x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 2 hodiny

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • cca 500 g mletého vepřového (plec)
  • hrst rýže – spařit vařící vodou
  • 1 vejce
  • 1 malá a 1 větší cibule
  • 150 g – 200 g anglické slaniny
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř
  • velká sklenice kysaného zelí (asi tak 500 g)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husarské koule

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 27.09.09 15:21
Re: Husarské koule

Skvělé, tento recept jsem hledala :) Tuto baštu jsme jedli letos v Maďarsku. Dnes mám o obědu jasno ;)))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule - Esme

Děkuji!
Ještě že tady jsou tak hodný lidi…! :-)))))

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule

Ono to dost připomíná i pepíčkovy „Vepřové koule v kyselém zelí“, pro milovníky takovych jídel (patřím mezi ně) připomínám skvělé Drobkovy „Zelné závitky“.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule - Glamo,

tady .

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule

Tohle jídlo mi připomíná to mé, oblíbené, zde na Labužníku jako „Zelná superbašta“ zařazené…
A protože jsem zapoměla, jak vkládat přímé propojení, najděte si to sami :-)))
Jsou to vlastné stejné suroviny, jen trochu jinak udělané. A hotové zaléváme šlehačkou.
 Mňam!

leena66
52 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule

Fantazii se meze nekladou, taky si recepty přizpůsobuji podle sebe.
Já osobně koule obakuji, protože většinu času na nich to zelí drží, opadá až ke konci, když se tím trochu míchá. Jestli se Vám víc líbí zahušťovat strouhankou, tak to tak udělejte. Já tam dávám malou lžičku solamylu a myslím, že by se nic nestalo, kdyby se to nezahušťovalo vůbec. Jak říkám, zacházejte s receptem dle Vaší fantazie:-).

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husarské koule

Já bych to zase tak přes koleno nelámal. Vyškvařil bych anglickou slaninu, na ní bych osmahnul cibuli a přidal zelí. Nechal to chvíli táhnout a pak bych přidal masové koule. Proč je pracně obalovat zelím, když z nich stejně zelí odpadne…stejný efekt bychom dosáhli tak i tak, skvělá směs zelí, slaniny a cibule. Někde jsem to tady psal, že nejsem zastáncem solamylu do jiných než " čínských " jídel a zde bych preferoval spíš zahuštění strouhankou, strouhaným tmavým chlebem nebo bych tam nechal rozvařit jednu bramboru.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz