Recept Husa s Beaujolais Nouveau

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Husu očistíme, rozkrájíme na osm kousků. Každý kousek jemně osolíme, opepřujeme a jemňoučce posypeme drceným kmínem; každý díl polijeme „malým frťánkem“ vodky a polévkovou lžící vinného octa. Tekutinu jemně do masa vklepeme. Necháme odstát v chladu asi pět hodin.

Po odstátí vložíme kousky husy do pekáče; na dno pekáče nalijme trochu oleje, na vrch masa dáme trochu másla. Kolem husy rozložíme několik malých CELÝCH oloupaných cibulek. Pečeme až do zlatova. Během pečení podléváme připravenou zálivkou (na dno kastrůlku - cca 10 cm v průměru - nalijeme asi centimetr kvalitního oleje; když začne být horký, přidáme asi tři polévkové lžíce jemného kečupu, pět stroužků podrceného česneku, sůl dle chuti a pět deci Beaujolais Nouveau - provaříme a poté podle potřeby pečeni podléváme).

Po upečení husích kousků je vyjmeme (cibulky také), pekáč se šťávou postavíme na plamen a k zahřátému výpeku přimícháme 1 lžíci škrobové moučky rozmíchané v trošce vody, a přidáme tři deci červeného vína Beaujolais Nouveau. Když se škrobová moučka s tukem šťávy a s vínem spojí, přidáme 2 lžíce švestkových povidel, šťávu z jednoho citrónu a dva podrcené stroužky česneku. Podle potřeby přisolíme a mícháme, dokud se šťáva přiměřeně nezahustí.

Švestky vyjmeme z kompotu, vypeckujeme. Na talířek připravíme zbytky cibulek.

Servírujeme kousky husy, obložené kompotovými švestkami a polité uvedenou šťávou. Kdo chce, může si z talířku přidat zbytky cibulek, kdo nechce, nemusí. Jako příloha se osvědčily „Troje brambory“ TARGET = _new v hodně malinkatých kupičkách; komu nesedí, domnívám se, že by mohly být i noky. Zapíjet druhou sedmičkou Beaujolais Nouveau se považuje za samozřejmost…

POZNÁMKA: Jelikož Beaujolais Nouveau je jenom jednou za rok - a je obtížné ho napodobovat - je tedy možné použít jako kontrast třeba nasládlé, buketní červené víno. Je to také k jídlu; gourmet však pozná, že se vlastně jedná o trochu odlišné jídlo, byť se změní jen jedna ingredience…

Recept je z kategorií: Husa


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.11.07 vloženo
  • 4918x zobrazeno

Čas přípravy

  • dvÄ› a pÄ

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • malá mladá husa
  • 250 g másla
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • osm malých ´panáků´ vodky
  • osm polévkových lžic vinného octa (z červeného vína)
  • 2 ´sedmičky´ Beaujolais Nouveau
  • kvalitní jednodruhový olej
  • 8 malých cibulek
  • švestková povidla
  • švestkový kompot
  • kečup
  • 7 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce škrobové moučky
  • šťáva z jednoho menšího citrónu
  • trochu převařené vody
  • sůl

Doporučená příloha

  • ´Troje brambory´; noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husa s Beaujolais Nouveau

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Nouveau-Buraci

jojo, máš pravdu, FR je řeč přímo příšerná :-))
Ať žije Božolé Nuvó ;-)

 
buraci
1136 příspěvků 20.11.07 23:07
Re: Husa s Beaujolais Nouveau

Jojo, francouzstina je rec zapeklita a krajne nelogicka:-) I kdyz Bali asi nebude souhlasit…;-)

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Nouveau - buraci

jasně - je to nouveau; ve francouzštině tedy fakt nejsem silný a navíc tady jsem se překlepl (ovšem všimni si, že v komentáři Dandě jsem to napsal - aspoň doufám - správně, budu rád, když případnou chybu opravíš, protože se domnívám, že člověk má mít vždy prostor se poučit; v receptu jsem to zbodal, neb je mým zvykem opakující se slova nepsat znovu, alébrž kopírovat, takže chyba se zmnožuje jaksi automaticky- opravím to, samozřejmě…

 
buraci
1136 příspěvků 20.11.07 17:27
Re: Husa s Beaujolais Noveau

To Beaujolais je NoUveau:-)

 
Eja
3806 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Noveau

No to je báseň !!! To jsem chtěla o víkendu vařit něco jednoduchého…:). Jdu do toho, po kančím víkendu bude husí…

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Noveau - Dando

ano, je to tak - le beaujolais nouveau est arrivé! Věř mi, Dando, že je to fakt chutné - a možná bys to letos ještě stihla [anebo to zkus s tím ´svatomartinským´ a dej zprávu, jak to vyšlo…].

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Noveau - MI_LANE :-)

teeeda ......ty jsi se pochlapil, hned bych se nechala pozvat, škoda, že letos to už nestihnu :-)))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Husa s Beaujolais Noveau - DOPLNĚNÍ K RECEPTU

Před listopadem 1989 jsme si mohli o Beaujolais Noveau jen číst. Když se u nás začalo toto víno objevovat, tak jsme si jednou řekli s kamarádkami a kamarády, že zkusíme nahradit tradici ´svatomartinské husy´ (u nás se dělávala často s ´dvojím zelím´ - tedy s bílým a červeným) husou s Beaujolais Noveau. Docela nám ten experiment vyšel, takže jsme to již několikrát zopakovali. V posledních několika rocích se začíná objevovat (či znovuobjevovat) i u nás jakýsi náznak tradice svatomartinského vína; možná by to šlo zkusit i s ním - mladé víno má samozřejmě svá specifika…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Restovaná kuřecí játra


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuře na medu Kuře na medu
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz