Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Husu očistíme, rozkrájíme na osm kousků. Každý kousek jemně osolíme, opepřujeme a jemňoučce posypeme drceným kmínem; každý díl polijeme „malým frťánkem“ vodky a polévkovou lžící vinného octa. Tekutinu jemně do masa vklepeme. Necháme odstát v chladu asi pět hodin. Po odstátí vložíme kousky husy do pekáče; na dno pekáče nalijme trochu oleje, na vrch masa dáme trochu másla. Kolem husy rozložíme několik malých CELÝCH oloupaných cibulek. Pečeme až do zlatova. Během pečení podléváme připravenou zálivkou (na dno kastrůlku - cca 10 cm v průměru - nalijeme asi centimetr kvalitního oleje; když začne být horký, přidáme asi tři polévkové lžíce jemného kečupu, pět stroužků podrceného česneku, sůl dle chuti a pět deci Beaujolais Nouveau - provaříme a poté podle potřeby pečeni podléváme). Po upečení husích kousků je vyjmeme (cibulky také), pekáč se šťávou postavíme na plamen a k zahřátému výpeku přimícháme 1 lžíci škrobové moučky rozmíchané v trošce vody, a přidáme tři deci červeného vína Beaujolais Nouveau. Když se škrobová moučka s tukem šťávy a s vínem spojí, přidáme 2 lžíce švestkových povidel, šťávu z jednoho citrónu a dva podrcené stroužky česneku. Podle potřeby přisolíme a mícháme, dokud se šťáva přiměřeně nezahustí. Švestky vyjmeme z kompotu, vypeckujeme. Na talířek připravíme zbytky cibulek. Servírujeme kousky husy, obložené kompotovými švestkami a polité uvedenou šťávou. Kdo chce, může si z talířku přidat zbytky cibulek, kdo nechce, nemusí. Jako příloha se osvědčily "**„Troje brambory“**":"http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=28372" TARGET = _new v hodně malinkatých kupičkách; komu nesedí, domnívám se, že by mohly být i noky. Zapíjet druhou sedmičkou Beaujolais Nouveau se považuje za samozřejmost... POZNÁMKA: Jelikož Beaujolais Nouveau je jenom jednou za rok - a je obtížné ho napodobovat - je tedy možné použít jako **kontrast** třeba nasládlé, buketní červené víno. Je to také k jídlu; gourmet však pozná, že se vlastně jedná o trochu odlišné jídlo, byť se změní jen jedna ingredience...
Recept je z kategorií: Husa
´Troje brambory´; noky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Husa s Beaujolais Nouveau
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
jojo, máš pravdu, FR je řeč přímo příšerná

Ať žije Božolé Nuvó
1136 příspěvků 20.11.07 23:07
Jojo, francouzstina je rec zapeklita a krajne nelogicka:-) I kdyz Bali asi nebude souhlasit…;-)
546 příspěvků 25.1.09 03:43
jasně - je to nouveau; ve francouzštině tedy fakt nejsem silný a navíc tady jsem se překlepl (ovšem všimni si, že v komentáři Dandě jsem to napsal - aspoň doufám - správně, budu rád, když případnou chybu opravíš, protože se domnívám, že člověk má mít vždy prostor se poučit; v receptu jsem to zbodal, neb je mým zvykem opakující se slova nepsat znovu, alébrž kopírovat, takže chyba se zmnožuje jaksi automaticky- opravím to, samozřejmě…
1136 příspěvků 20.11.07 17:27
To Beaujolais je NoUveau:-)
No to je báseň !!! To jsem chtěla o víkendu vařit něco jednoduchého…:). Jdu do toho, po kančím víkendu bude husí…
546 příspěvků 25.1.09 03:43
ano, je to tak - le beaujolais nouveau est arrivé! Věř mi, Dando, že je to fakt chutné - a možná bys to letos ještě stihla [anebo to zkus s tím svatomartinským´ a dej zprávu, jak to vyšlo…].
teeeda ......ty jsi se pochlapil, hned bych se nechala pozvat, škoda, že letos to už nestihnu
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Před listopadem 1989 jsme si mohli o Beaujolais Noveau jen číst. Když se u nás začalo toto víno objevovat, tak jsme si jednou řekli s kamarádkami a kamarády, že zkusíme nahradit tradici ´svatomartinské husy´ (u nás se dělávala často s ´dvojím zelím´ - tedy s bílým a červeným) husou s Beaujolais Noveau. Docela nám ten experiment vyšel, takže jsme to již několikrát zopakovali. V posledních několika rocích se začíná objevovat (či znovuobjevovat) i u nás jakýsi náznak tradice svatomartinského vína; možná by to šlo zkusit i s ním - mladé víno má samozřejmě svá specifika…