Recept Humus (hoummous) Veg

(Hodnoceno 2x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Humus (hoummous)

Postup

Slitou cizrnu, tahini, česnek, koření a půl na půl vody a oleje rozmixovat na hladkou směs, která by měla mít takovou konzistenci, aby se dala natírat na chleba. Regulovat dle potřeby množstvím tekutin. Nakonec ochutit citronovou šťávou (asi z půl citronu). Plesknout do misky a zdobit černýma olivama.

Dobré jako předkrm nebo zákrm.

Za recept děkuji mému adoptovanému bratru a dobrému kamarádovi Gabovi, a tímto ho zdravím do Londýna.

Recept je z kategorií: Pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.05.04 vloženo
  • 47140x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 10 min + odleÄ

Ingredience

  • 1 větší plechovka cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • voda
  • citronová šťáva
  • 1 č. lžička tahini (pasta ze sezamových semínek)
  • mletý kmín
  • černý pepř
  • sůl
  • někdy pro obměnu přidám ještě petržel

Doporučená příloha

  • chléb, nejlépe falafel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 28.04.17 12:32

Inspirací byl velmi sofistikovaný recept na hummus od Florentýny - který přišel včera jejímu fanklubu Kuchařky pro dceru mailem, se všemi různými vychytávkami, příprava trvá dva dny…
Chuť byla větší než jsem čekala, neměla jsem ho už řadu let, takže jsem sáhla po piksle cizrny a za 10 minut bylo hotovo.
Světlá tahini pasta, římský kmín, česnek, sůl, citronová šťáva - vše s citem, na talířku oliváč a řapíkatý celer na nabírání…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Anicka99 06.01.13 13:55

Skvělý.

Diskuse k receptu Humus (hoummous)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
349 příspěvků 06.05.18 21:29

@Eja, súhlasím s Tebou. Je čas prejsť na ľahké jedlá.

 
Eja
3815 příspěvků 05.05.18 09:08
Je tu skoro léto

A je čas na přechod k lehkým jídlům.
Hummus skoro stejně jako Triki, ale olej až nahoru, místo citronu limetka a neškodí nahoru na talířek trocha petrželky, paprička a limetka na ev. dochucení. Tabbouleh k tomu… :mavam:

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Dává se ŘÍMSKÝ kmín, protože cizrna je ŘÍMSKÝ hrách.....
P. :-)))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Shady, chceš-li, podívej se na starý recept Autentický HUMUS - HOUMMOUS máš tam i obrázek. ;o

P.S. tříkolce to zajisté nebude vadit (stejně používá mých receptů) ;o)

 
Shaddy
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Jaké množství cizrny ze sáčku odpovídá větší plechovce? :o) Mletý kmín (cumin) a černý pepř - špetku? HELP :o)

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

miesto rasce(=kmín) odporúčam naozaj radšej rascovec (cumin, rímska rasca), alebo aspoň nejakú zmes čo ho obsahuje (napríklad vitana - orientálna zmes)

A namočený cícer (=cizrna) sa vynikajúco uvarí za 30 - 45 minút v kuchte. (možno to má vplyv, jedenkrát som vodu v namočenom cíceri vymenil)

Včera urobené, výsledok vynikajúci, skoro ako z Damašku.

 
Yvette
704 příspěvků 06.03.05 08:44
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Trikolko,
to jsi s tim Bradem Pittem rozesmala a vubec si nedovedu predstavit, jak by Brad namazany hummusem vypadal, urcite legracne. No, ale muzeme to zmenit, hihihi…, vzdyt to takova velka zmena nebude, prehodi se pouze slova, vyslovnost je skoro stejna, tak co??? Ze joooo?
A nebo jeste lepsi, zavolam Rogerovi. Jeho restaurace je na Sunset Blvd., coz je kousek od Hollywoodu a at to zkusi, chachacha.....
Trikolko mej se moc hezky.

 
trikolka
383 příspěvků 05.03.05 15:41
Re: Humus - Brad Pitt - Yvette

Ahoj Yvette, tak si procitam stare recepisy, co jsem napsala, jestli neni treba neco opravit a tak, a narazila jsem na tvuj komentar z 18.10. a tak me napadlo, jak mnohem zajimavejsi by to bylo, kdyby ten libanonsky chlapik nemazal humusem Pita Bread, ale Brada Pitta. :) cha

 
trikolka
383 příspěvků 01.11.04 03:25
Martan

to jsem moc rada. Lze sirit ku slave meho kamarada Gaba napr pod jmenem humus archandela gabriela :)

 
martan
73 příspěvků 31.10.04 23:55
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Trikolko, humus u nas mel velky uspech, vcera ho skoro cely sporadal muj znamy, ktery zil asi 20 let v Dubai a rikal, ze tahle dobry ho jeste snad nikdy nejedl… ;o)))) takze diky za super recept, uz koluje v koncinach vychodniho Holandska…mej se,

 
Bradicka
163 příspěvků 26.03.05 14:21
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

tak holciny,
moc dik za tipy na tahini, co nejdriv se do toho pustim - ta omacka na spagety mne prekvapila, vyzkousim a dam vedet… Mne to teda samotny nejedeeee… :) Yuk Yuk…

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Baba ganoui znám taky, ale jaksi „počeštěné“. Místo lilků používám cukíny a peču je nasucho v troubě. Chytnou pak lepší chuť.
Pastu TAHINI jsem si pořídila právě kvůli Baba ganoui, ale používám ji všude možně neb mi neobyčejně chutná. Když mě honí mlsná, naberu si ji jen tak na lžíci a mlsám. Používám ji všude, kde chci přidat oříškovou chuť a taky do jídla, kterému u nás doma říkáme ASIE. Obyčejně jsou to jakkoliv naložené kousky masa, osmažené na pánvi, jako příloha rýže nebo nudle a k tomu zeleninová dušená směs s arašídy (co dům dal - pórek, mrkev na plátky, čínské zelí, kedlubna…), silně okořeněná a zahuštěná právě pastou TAHINI.

 
trikolka
383 příspěvků 29.10.04 01:26
Bradicko, kam s Tahini

Bradicko, ja davam tahini skoro do kazde rajcatove omacky na spagety, nam to moc chutna.

 
rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

je to výborný dip. Pro ty, kdo drží štíhlou linii je např. vyborný nabírat ho mrkví či řapíkatým celerem..mňam, mňam..ale „nesežrat“ ho kýbl na posezení.

 
Yvette
704 příspěvků 18.10.04 07:47
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Ejo, ja jsem se s hummusem, ktery samozrejme patri mezi dipy, setkala poprve v LA arabske restauraci, kde jsem pracovala. Jeji majitel, puvodem z Libanonu. delal pro sebe a pratele sendvice, ze Pita Bread si namazal hummusem, do vytvorene kapsicky arabskeho chleba si dal kure, salat, trosku ranch dresingu a dobrota byla na svete. Mne a manzelovi to moc chutnalo a tak jsem tento jeho zpusob prevzala a u:,–(ilo se to i v nasi kuchyni. O tom, jak se to vlastne ji v originale jsem ani neuvazovala ani nepatrala, protoze nam to chutna tak, jak nam to udelal kuchar a majitel arabske restaurace v LA.

 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Eja já ti děkuji za hummus, je to vynikající věc. Jen u toho kmínu bych zdůraznil, že se jedná o kmín římský, pak je to ono!

 
Eja
3815 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Holky, hoummous se v originále na nic nemaže, ani na arabský chléb - dá se na talířek, polije dobrým olivovým olejem a nabírá se malými kousky arabského chleba, který si každý utrhne dle chuti. Je to součást mezze, což je úžasná směs talířků se všemi možnými arabskými mňamkami. Kari,máš pravdu, arabské okurčičky mají jinou chuť než naše, trošku se chuťově podobají rychlokvaškám. Hoummous z konzervy si moc nedovedu představit - nostalgie funguje a takový, jaký jsem jedla v originále v Sýrii, určitě nebude.

 
Bradicka
163 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Tříkolko,
moooc dobrý. Dík za recept. Akorát to asi budu muset dělat častěji, koupila jsem si na to Tahini a je toho docela velká sklenice - menší prý nedělají. A samotná Tahini má docela děsnou chuť :( Nemáš ještě další recepty, kam dáváš tuhle pastu? Našla jsem jich tady pár, ale kdyby přece jen ještě něco, budu ráda. Jinak Tě samozřejmě hlavně moc zdravím a přeju všecko dobrý! Humus je super!

 
suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Esmeraldo moc Děkuju, určitě to co nejdřív vyzkouším.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Suzanko, cizrnu přes noc namočím do studené vody. Ráno to osolím, dám do mikrovlnky a vlním 15 minut na plno aby to přišlo do varu a potom asi na poloviční výkon 40 minut. A je to. A máš pravdu, je to mnohem lacinější a hlavně víš co v tom je. Když ji uvaříš víc než zrovna potřebuješ, můžeš zbytek zmrazit. Dobrou chuť.

 
suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Esmeraldo, jak prosímtě připravuješ cizrnu v mikrovlnce ? Moc mě to zajímá, protože to určitě vyjde levněji nez kupovat konzervovanou …

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Yvette, zkus humus udělat doma. Samozřejmě nevím jak chutná kupovaný u vás, ale tady ten z konzervy není k porovnání s domácím. Babaganuš (Baba Ghanoush a ještě jsem viděla několik různých verzí) také dělám. A ty baklažány udělám, místo v troubě nebo na sporáku, v mikrovlnce. Je to v ní uvařené za 8 minut. Yum.

 
Yvette
704 příspěvků 19.07.04 10:53
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Dekuji za receptik. Ja jsem lina a hummus si kupuji v krabicce. My jej milujeme s arabskym chlebem Pita, ktery po rozlomeni udelame kapsu dame do ni hummus, kousky gril.kurete, muze se pridat i trosku salatu a pro nas je to velka basta. Baba Ghanouj se dela obdobne, jen misto cizrny se dava grilovany lilek.
Esmeraldo, mas pravdu Falafel je vegetariansky karbanatek, udelany z cizrny, listove petrzele a koreni.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Humus (hoummous) (R) (Veg)

Humus miluji a dělám si ho také. Nepoužívám cizrnu z konzervy (konzervám se snažím vyhýbat kvůlu chemikáliím), ale uvařím si ji sama. Je to velice jednoduché, zvláště v mikrovlnce. A místo kmínu dávám římský kmín. Ještě bych si dovolila podotknout, že v doporučené příloze zní falafel jako nějaký druh chleba. Je to ale spíše takový vegetariánský karbanátek.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Trikolko a Suzanko,

diky za tipy, moc mi pomohly. Toto jidlo jak Homos tak Babaganui mě tenkrát velmi chuťově nadchlo, snad se mi povede…

 
suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: humus (hoummous)

Většinou Tahini mají ve zdravé výživě i v Carrefouru jsem jí viděla. Místo cizrny se dají použít velké bílé fazole (konzervované)­.Hommos je vynikající namazat na arabský chléb a pojídat k salátu, masu, rýži, rybám …

 
trikolka
383 příspěvků 13.05.04 14:23
Re: humus (hoummous)

Kari, ta pasta ze sezamovych seminek by se mela dat sehnat nekde, kde prodavaji recke potraviny. jsem rada, ze jsem te potesila, me tenhle recept uz zarucil hodne kamaradu :)

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: humus (hoummous)

Aha tak už jsem ho našla, opravdu se to píše jinak. Přidávám odkaz na Baba ganoui od Babi a ještě jeden podobný rovněž od Babi. Hezký den!

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: humus (hoummous)

Jee, Trikolko, to znám! Je to moc dobré, jedla jsem to od svého bývalého zaměstnavatele, který byl ze Sýrie. Dával na to takovou speciální nakládanou zeleninku (malinké okurčičky, mrkvičky, ale chutnaly nějak jinak než klasické). Cizrnová kaše už byla koupená rovnou v takové pixle a smíchala se jen se lžičkou Tahini. Díky za recept, snad někde seženu tu pastu z těch sezam.semínek. Neznáš ještě Babaganuž? (asi se to píše jinak) To je pasta z baklažánů, tak mňam.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz