Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
trikolka Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Slitou cizrnu, tahini, česnek, koření a půl na půl vody a oleje rozmixovat na hladkou směs, která by měla mít takovou konzistenci, aby se dala natírat na chleba. Regulovat dle potřeby množstvím tekutin. Nakonec ochutit citronovou šťávou (asi z půl citronu). Plesknout do misky a zdobit černýma olivama. Dobré jako předkrm nebo zákrm. Za recept děkuji mému adoptovanému bratru a dobrému kamarádovi Gabovi, a tímto ho zdravím do Londýna.
Recept je z kategorií: Pomazánky
chléb, nejlépe falafel
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.4.17 12:32
Inspirací byl velmi sofistikovaný recept na hummus od Florentýny - který
přišel včera jejímu fanklubu Kuchařky pro dceru mailem, se všemi různými
vychytávkami, příprava trvá dva dny…
Chuť byla větší než jsem čekala, neměla jsem ho už řadu let, takže
jsem sáhla po piksle cizrny a za 10 minut bylo hotovo.
Světlá tahini pasta, římský kmín, česnek, sůl, citronová šťáva -
vše s citem, na talířku oliváč a řapíkatý celer na nabírání…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Humus (hoummous)
@Eja, súhlasím s Tebou. Je čas prejsť na ľahké jedlá.
A je čas na přechod k lehkým jídlům.
Hummus skoro stejně jako Triki, ale olej až nahoru, místo citronu limetka a neškodí nahoru na talířek trocha petrželky, paprička a limetka na ev. dochucení. Tabbouleh k tomu…
Dává se ŘÍMSKÝ kmín, protože cizrna je ŘÍMSKÝ hrách.....
P.
Shady, chceš-li, podívej se na starý recept Autentický HUMUS - HOUMMOUS máš tam i obrázek. ;o
P.S. tříkolce to zajisté nebude vadit (stejně používá mých receptů) ;o)
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Jaké množství cizrny ze sáčku odpovídá větší plechovce?
) Mletý kmín (cumin) a černý pepř - špetku?
HELP
)
miesto rasce(=kmín) odporúčam naozaj radšej rascovec (cumin, rímska rasca), alebo aspoň nejakú zmes čo ho obsahuje (napríklad vitana - orientálna zmes)
A namočený cícer (=cizrna) sa vynikajúco uvarí za 30 - 45 minút v kuchte. (možno to má vplyv, jedenkrát som vodu v namočenom cíceri vymenil)
Včera urobené, výsledok vynikajúci, skoro ako z Damašku.
704 příspěvků 6.3.05 08:44
Trikolko,
to jsi s tim Bradem Pittem rozesmala a vubec si nedovedu predstavit, jak by Brad namazany hummusem vypadal, urcite legracne. No, ale muzeme to zmenit, hihihi…, vzdyt to takova velka zmena nebude, prehodi se pouze slova, vyslovnost je skoro stejna, tak co??? Ze joooo?
A nebo jeste lepsi, zavolam Rogerovi. Jeho restaurace je na Sunset Blvd., coz je kousek od Hollywoodu a at to zkusi, chachacha.....
Trikolko mej se moc hezky.
383 příspěvků 5.3.05 15:41
Ahoj Yvette, tak si procitam stare recepisy, co jsem napsala, jestli neni treba neco opravit a tak, a narazila jsem na tvuj komentar z 18.10. a tak me napadlo, jak mnohem zajimavejsi by to bylo, kdyby ten libanonsky chlapik nemazal humusem Pita Bread, ale Brada Pitta.
cha
383 příspěvků 1.11.04 03:25
to jsem moc rada. Lze sirit ku slave meho kamarada Gaba napr pod jmenem humus archandela gabriela
73 příspěvků 31.10.04 23:55
Trikolko, humus u nas mel velky uspech, vcera ho skoro cely sporadal muj znamy, ktery zil asi 20 let v Dubai a rikal, ze tahle dobry ho jeste snad nikdy nejedl… ;o)))) takze diky za super recept, uz koluje v koncinach vychodniho Holandska…mej se,
163 příspěvků 26.3.05 14:21
tak holciny,
Yuk Yuk…
moc dik za tipy na tahini, co nejdriv se do toho pustim - ta omacka na spagety mne prekvapila, vyzkousim a dam vedet… Mne to teda samotny nejedeeee…
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Baba ganoui znám taky, ale jaksi „počeštěné“. Místo lilků používám cukíny a peču je nasucho v troubě. Chytnou pak lepší chuť.
Pastu TAHINI jsem si pořídila právě kvůli Baba ganoui, ale používám ji všude možně neb mi neobyčejně chutná. Když mě honí mlsná, naberu si ji jen tak na lžíci a mlsám. Používám ji všude, kde chci přidat oříškovou chuť a taky do jídla, kterému u nás doma říkáme ASIE. Obyčejně jsou to jakkoliv naložené kousky masa, osmažené na pánvi, jako příloha rýže nebo nudle a k tomu zeleninová dušená směs s arašídy (co dům dal - pórek, mrkev na plátky, čínské zelí, kedlubna…), silně okořeněná a zahuštěná právě pastou TAHINI.
383 příspěvků 29.10.04 01:26
Bradicko, ja davam tahini skoro do kazde rajcatove omacky na spagety, nam to moc chutna.
262 příspěvků 25.1.09 03:43
je to výborný dip. Pro ty, kdo drží štíhlou linii je např. vyborný nabírat ho mrkví či řapíkatým celerem..mňam, mňam..ale „nesežrat“ ho kýbl na posezení.
704 příspěvků 18.10.04 07:47
Ejo, ja jsem se s hummusem, ktery samozrejme patri mezi dipy, setkala poprve v LA arabske restauraci, kde jsem pracovala. Jeji majitel, puvodem z Libanonu. delal pro sebe a pratele sendvice, ze Pita Bread si namazal hummusem, do vytvorene kapsicky arabskeho chleba si dal kure, salat, trosku ranch dresingu a dobrota byla na svete. Mne a manzelovi to moc chutnalo a tak jsem tento jeho zpusob prevzala a u:,–(ilo se to i v nasi kuchyni. O tom, jak se to vlastne ji v originale jsem ani neuvazovala ani nepatrala, protoze nam to chutna tak, jak nam to udelal kuchar a majitel arabske restaurace v LA.
Eja já ti děkuji za hummus, je to vynikající věc. Jen u toho kmínu bych zdůraznil, že se jedná o kmín římský, pak je to ono!
Holky, hoummous se v originále na nic nemaže, ani na arabský chléb - dá se na talířek, polije dobrým olivovým olejem a nabírá se malými kousky arabského chleba, který si každý utrhne dle chuti. Je to součást mezze, což je úžasná směs talířků se všemi možnými arabskými mňamkami. Kari,máš pravdu, arabské okurčičky mají jinou chuť než naše, trošku se chuťově podobají rychlokvaškám. Hoummous z konzervy si moc nedovedu představit - nostalgie funguje a takový, jaký jsem jedla v originále v Sýrii, určitě nebude.
163 příspěvků 25.1.09 03:43
Tříkolko,
Nemáš ještě další recepty, kam dáváš
tuhle pastu? Našla jsem jich tady pár, ale kdyby přece jen ještě něco,
budu ráda. Jinak Tě samozřejmě hlavně moc zdravím a přeju všecko dobrý!
Humus je super!
moooc dobrý. Dík za recept. Akorát to asi budu muset dělat častěji, koupila jsem si na to Tahini a je toho docela velká sklenice - menší prý nedělají. A samotná Tahini má docela děsnou chuť
Esmeraldo moc Děkuju, určitě to co nejdřív vyzkouším.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Suzanko, cizrnu přes noc namočím do studené vody. Ráno to osolím, dám do mikrovlnky a vlním 15 minut na plno aby to přišlo do varu a potom asi na poloviční výkon 40 minut. A je to. A máš pravdu, je to mnohem lacinější a hlavně víš co v tom je. Když ji uvaříš víc než zrovna potřebuješ, můžeš zbytek zmrazit. Dobrou chuť.
Esmeraldo, jak prosímtě připravuješ cizrnu v mikrovlnce ? Moc mě to zajímá, protože to určitě vyjde levněji nez kupovat konzervovanou …
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Yvette, zkus humus udělat doma. Samozřejmě nevím jak chutná kupovaný u vás, ale tady ten z konzervy není k porovnání s domácím. Babaganuš (Baba Ghanoush a ještě jsem viděla několik různých verzí) také dělám. A ty baklažány udělám, místo v troubě nebo na sporáku, v mikrovlnce. Je to v ní uvařené za 8 minut. Yum.
704 příspěvků 19.7.04 10:53
Dekuji za receptik. Ja jsem lina a hummus si kupuji v krabicce. My jej milujeme s arabskym chlebem Pita, ktery po rozlomeni udelame kapsu dame do ni hummus, kousky gril.kurete, muze se pridat i trosku salatu a pro nas je to velka basta. Baba Ghanouj se dela obdobne, jen misto cizrny se dava grilovany lilek.
Esmeraldo, mas pravdu Falafel je vegetariansky karbanatek, udelany z cizrny, listove petrzele a koreni.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Humus miluji a dělám si ho také. Nepoužívám cizrnu z konzervy (konzervám se snažím vyhýbat kvůlu chemikáliím), ale uvařím si ji sama. Je to velice jednoduché, zvláště v mikrovlnce. A místo kmínu dávám římský kmín. Ještě bych si dovolila podotknout, že v doporučené příloze zní falafel jako nějaký druh chleba. Je to ale spíše takový vegetariánský karbanátek.
diky za tipy, moc mi pomohly. Toto jidlo jak Homos tak Babaganui mě tenkrát velmi chuťově nadchlo, snad se mi povede…
Většinou Tahini mají ve zdravé výživě i v Carrefouru jsem jí viděla. Místo cizrny se dají použít velké bílé fazole (konzervované).Hommos je vynikající namazat na arabský chléb a pojídat k salátu, masu, rýži, rybám …
383 příspěvků 13.5.04 14:23
Kari, ta pasta ze sezamovych seminek by se mela dat sehnat nekde, kde prodavaji recke potraviny. jsem rada, ze jsem te potesila, me tenhle recept uz zarucil hodne kamaradu
Aha tak už jsem ho našla, opravdu se to píše jinak. Přidávám odkaz na Baba ganoui od Babi a ještě jeden podobný rovněž od Babi. Hezký den!
Jee, Trikolko, to znám! Je to moc dobré, jedla jsem to od svého bývalého zaměstnavatele, který byl ze Sýrie. Dával na to takovou speciální nakládanou zeleninku (malinké okurčičky, mrkvičky, ale chutnaly nějak jinak než klasické). Cizrnová kaše už byla koupená rovnou v takové pixle a smíchala se jen se lžičkou Tahini. Díky za recept, snad někde seženu tu pastu z těch sezam.semínek. Neznáš ještě Babaganuž? (asi se to píše jinak) To je pasta z baklažánů, tak mňam.