Recept Hruškový závin od Andy z Lysé

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tuk nastrouháme na jemno, smícháme s moukou a s tolika lžícemi vody, aby se vytvořilo pružné a nelepivé těsto. Necháme chvíli odležet. Potom vyválíme natenko, pokapeme máslem, posypeme strouhaným perníkem smíchaným s mletými mandlemi (ořechy), na to naneseme nádivku, stočíme do závinu, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem nebo lehce vymaštěný. Na plechu potřeme závin rozehřátým máslem a pečeme v hodně vyhřáté troubě při cca 200 - 220 °C. Po upečení krájíme závin až vychladlý. Jednotlivé řezy můžeme před podáváním stříkat šlehačkou. Nádivka: nejlépe den předem namočíme rozinky a sekané datle nebo fíky nejlepší je oboje do rumu nebo punče. Druhý den oloupeme hrušky, nakrájíme na drobné kousky nebo nahrubo nastrouháme (tvrdší hrušky raději strouháme, měkčí je lepší krájet na kostičky nebo malé plátky, kompotované hrušky krájíme), zasypeme cukrem, skořicí, přidáme nasáklé ovoce, sekané mandle(ořechy) a promícháme.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 02.03.06 vloženo
  • 6078x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kostka (250 g) stoprocentního tuku (nyní Omega)
  • cca 11 lžic hodně studené vody z lednice
  • Náplň: hrušky čerstvé nebo z kompotu (celkem asi 3/4 kg)
  • krupicový cukr dle chuti
  • skořice
  • 100 g rozinek
  • 100 g sekaných datlí nebo fíků
  • rum nebo punč
  • 100 g mandlí nebo ořechů (polovina strouhaných, polovina sekaných)
  • strouhaný perník nebo strouhané piškoty či strouhaná houska
  • několik lžic rozehřátého másla
  • je-li třeba tuk na plech

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hruškový závin od Andy z Lysé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz