Recept Hruškový koláč

(Hodnoceno 8x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hruškový koláč

Postup

Do mísy dáme mouku, změklé máslo, 50 g moučkového cukru a sůl. Všechny ingredienci zpracujeme dohromady, dokud se nám nevytvoří směs podobná drobence. Tu vtlačíme do předem vymazané formy.

Hrušky si oloupeme, přeřízneme napůl, vykrojíme jadřince a nařežeme na půlcentimetrové plátky. Hrušky následně vyrovnáme na těsto, posypeme skořicovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C asi na 10 minut.

Mezi tím si rozmícháme smetanu, žloutky, skořici a zbytek cukru. Tuto směs nalijeme na předpečené těsto s hruškami a dáme znovu péct, dokud nám směs neztuhne, což zabere přibližně 40 minut.

Teplý koláč podáváme se zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou.

Recept je z kategorií: Zákusky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 03.02.07 vloženo
  • 66093x zobrazeno

Čas přípravy

  • 65 min

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 hrušky
  • 1/2 skořicového cukru
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

gaburiatko 28.09.14 21:08

Musim sa priznat, ze nam s manzelom kolac az tak nechutil. Zdal sa nam tazky a mastny, a aj ked obcas peciem kolac s lineckym zakladom, tak tento v kombinacii so smotanovou zalievkou som nemohla zjest. Jedine co mi chutilo boli hrusky so skoricou, tie som vyjedla z kolaca a este aj ta smotana tam na jednej strane robila taku hebku texturu, ale zasa mi prisla moc tazka. Ja neviem, celkovo sa mi zda, ze ten kolac ma velky potencial, ale neviem, co by som na nom zmenila. Sama robim kolac, kde je zaklad linecke cesto a ide nan plnka z mascarpone a na to maliny, ale nepride mi to take tazke a pritom mascarpone je tucnejsie nez smotana. Hmmmm…ale tie hrusky so skoricou su vyborna kombinacia.

Odkaz na uvaření

Ifanka0708 22.09.14 12:12

Výborný recept, určitě zařazuji do mých „oblíbených“! Povedl se dokonce i když jsem udělala chybu a těsto s hruškami nepředpekla! Rodině moc chutnal! Obohatila jsem o kardamom, hrušky posypala lehce krystalovým cukrem, aby pěkně zkaramelizovaly a bylo to moc dobré. Díky za recept!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 11.03.14 13:56

Budu péct určitě brzy znova. Děkuji za recept!

Odkaz na uvaření

ramca 02.09.13 13:58

Koláč je super. Měla jsem menší formu, takže po přečtení komentů jsem smetanu zkrouhla na 200 ml. Bylo tak akorát, hrušky krásně vynikly.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.05.13 19:39

Tentokrát jsem, inspirována Lyduškou, použila formu o něco větší než poprvé a slááááva! Dnes se hrušky neutopily :)
Jen jsem nesehnala malé hrušky, takže jsem použila jen dvě…
Tento koláč je opravdu jeden z nejlepších, určitě u nás bude ještě mnohokrát!
Ale i nyní jsem při 160 stupních měla smetanu ztuhlou již po cca necelých 25 minutách a povrch se pomalu začínal připalovat, předpékala jsem doporučených 10 minut…
Smetanu jsem v obou případech použila domácí - z kravského mléka…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 08.05.13 15:46

Pripravené v tortovej forme s priemerom 26 cm. Použitá 38 % bezlaktózová šľahačková smotana. Piekla som 45 minút pri 160 stupňoch Celzia. (A predpekala 10 minút - tak, ako je uvedené v recepte.) Koláč je vysoký presne 2 cm.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

santiva 04.05.13 10:57

Koláč jsem pekla už dvakrát a vždy se skvěle povedl. Akorát ho musím péct déle aby smetana ztuhla.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.04.13 16:41

Mám malou formu, takže se mi hrušky „utopily“ :)
Předpékala jsem dle receptu: 10 minut, ale doporučených cca 40 minut do sražení smetany je na moji troubu moc…
A to jsem stáhla teplotu na 140 tupňů a po dvaceti minutách vytáhla z trouby to, co vidíte na fotce… naštěstí to je jen zkaramelizovaný povrch, není to spálenina ;) Takže na kvalitě to neubralo a chuťově je ten koláč skvělý. Je nejen dobrý, ale i rychlý… takže bude u nás jistě ještě mnohokrát…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 14.04.13 15:50

Výborné, jednoduché, ke kávě ideální.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hruškový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 14.05.13 09:42

Hrušky jsem byla nucena použít jjen dvě větší, ale aspoň to šlo krásně a spravedlivě rozdělit na 8 dílků :mrgreen:

Náhledová fotografie

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 19:16

Dakujem pekne. Kolac chuti fantasticky. Urcite ho budem piect aj v buducnosti.

 
jcs1
77 příspěvků 08.05.13 18:19

@Lyduska Myslím, že ze všech máš koláč nejlepší! Gratuluji a přeji dobrou chuť :-)

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 17:39

@Lyduska Je nádherný :potlesk: Určitě musím použít příště taky větší formu… já ho měla vysoký skoro tři centimetry, takže moc díky za upřesnění velikoti formy. A věřím, že koláč bude všem moc chutnat, u nás zmize natošup :)

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 17:33

Dakujeeem. Myslim, ze sa mi podaril.

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 16:39

@Lyduska Tak ten je ukázkovej :palec: :potlesk:

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 16:09

Velmi pekne dakujem.

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 16:06

Ja som po tomto kolaci pokukovala uz dlhsi cas. Dnes vecer pride mamicka zo Slovenska, tak som sa konecke odhodlala. Kolac je este stale v rure.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 08.05.13 16:02

Moc pěkné! :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Přivezeš mi? Než jsi upekla, vykoupala jsem dva psy a jsem z toho celá zmožená. Nevím, jestli budu péct. Ale na něco bych chuť měla! :lol: :lol:

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 15:32

Ano, dala som 4 hrusky, rozpolene. Neutopili sa. Teraz som kolac, zaliaty smotanovou zmesou, vlozila do rury.

Příspěvek upraven 08.05.13 v 15:33

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 14:44

Pane jo… hned čtyři? Mně na to stačily dvě větší a ještě jsem špičky musela dojíst :D Ale já je musela čtvrtit, místo půlení, jak byly veliké…
Zítra jedem nakoupit, jestli budou mít hrušky, hned je koupím, jak to čtu, chytla mne mlsná 8)
Jenže ke koláči se dostanu až tak po neděli… v pátek a v sobotu budeme na závodech, pak dohnat práci na dílně, takže kuchyně bude pár dní trošku stranou…

Příspěvek upraven 08.05.13 v 14:46

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 14:32

Ocistila a rozpolila som 4 hrusky, uvidime, ako sa tam zmestia.

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 14:28

Tak to už by mohlo být akorát… to by mohly být akorát ty centimetry, které chyběly mě, aby se to netopilo :)
Já to příště taky dám do větší…

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 14:21

Cesto uz mam vo forme - 26 cm. Vnutorny priemer je ale vlastne 25 cm. Idem cistit hrusky.

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 13:54

@Lyduska Já se pracně skládala s hruškami do osmi „pramenů“ a nakonec to nevyniklo kvůli tomu utopení :D
Koláč je to skvělý, jen co budu mít zase dobré hrušky, udělám ho zase :)
:mavam:

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 13:42

Velmi pekne dakujem Zuzka, prave sa chystam kolac piect. Vyfotim a napisem ako sa podaril.

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 08.05.13 13:20

@Lyduska Já mám formu průměr 23 cm a po zalití (suroviny přesně dle rozpisu) se mi hrušky utopily… proto doporučuji o něco větší formu.

 
Lyduska
305 příspěvků 08.05.13 12:33

V akej velkej forme odporucate kolac piect?

 
santiva
1 příspěvek 27.04.13 18:22

Výborný koláč, všem můžu doporučit. :srdce: Akorát potřeboval péci déle, aby smetana ztuhla. Rozhodně zařazuji do své kuchařky.

 
Lyduska
305 příspěvků 14.04.13 20:19

Dakujem pekne. Ked pripravim, nafotim a vlozim sem.

 
jcs1
77 příspěvků 14.04.13 19:38

@Lyduska Já použil obyčejnou 12% smetanu na vaření. Místo skořicového cukru jen skořici.

 
Lyduska
305 příspěvků 14.04.13 17:03

Aj ja plánujem koláč vyskúšať. Použili ste šľahačkovú alebo kyslú smotanu, prosím?

 
martan
73 příspěvků 14.04.13 16:30

Kolac prave pecu, vse presne podle popisu, ale bohuzel se smetana ne a ne srazit, je v troube uz asi pres hodinu a je porad tekuta… :nevim: nevim kde se stala chyba, skoda kolac vypada moc dobre, ale me se nepovedl…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 10.04.13 07:17

Jednoduchá rada, Casino! Těsně ke koláči, kolmo k rovině stolu a koláči, přiložíme zrcadlo o průměru 1,27 krát větším, než má koláč. A co nevidíme?! Vidíme 12 půlek - tedy 12 porcí. A z těch už se 8 lidí nají pohodlně. Zbude i na přídavek. :idea:

 
babi
6360 příspěvků 09.04.13 21:17

Osobne pripravuji klasicky kolac http://www.labuznik.cz/…-frangipane/, ktery je upecen podle receptu z Francie a nanestesti puvodni fotografie je schovana, avsak fotografie od Bento je charakteristicka. Podle meho nazoru Frangipane krem je na kolaci to vyborne…

 
Zuzka1973
1978 příspěvků 09.04.13 19:21

@casino V postupu se píše:

************
Hrušky si oloupeme, přeřízneme napůl, vykrojíme jadřince a nařežeme na půlcentimetrové plátky. Hrušky následně vyrovnáme na těsto, posypeme skořicovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C asi na 10 minut. *********

Já to chápu tak, že ty plátky vyrovnáme a koláč rovnoměrně po celé ploše… matoucí tudíž není recept, ale foto, jehož autor to rozložení plátků hrušek pojal po svém… :think:
I když je to pojato hezky, esteticky, to uznávám… a věřím tomu, že ověřovací autor při rovnání hrušek na ten údaj o osmi porcích pozapomněl nechtěně ;)

P. S. Ten vtip je dobrej :D

edit - recept vypadá moc dobře, ukládám a díky za tip :kytka:

Příspěvek upraven 09.04.13 v 19:24

 
Frantiska
925 příspěvků 09.04.13 19:02

@casino predpoklada se, ze dva lidi neji hrusky :) takze 8 porci

 
oldsoft
682 příspěvků 09.04.13 18:16

O krájení koláče (resp. dortu) tak, aby byli všichni spokojení, existují matematická pojednání. Když jsou dva, tak to jde: jeden co nejpřesněji rozpůlí a ten druhý si vybere, kterou polovinu chce. Ale jak je tam víc lidí, je to čím dál komplikovanější. Existuje bezva knížka (popularizační): I. Stewart: Jak rozkrájet dort. Autor tam rozebírá matematicky i jiné ptákoviny, kupříkladu zavazování tkaniček od bot - prostě nádherná knížka!

 
casino
4450 příspěvků 09.04.13 17:52
Pěkný recept, pjekné obrázky...

… a když si o hruškobraní na recept vzpomenu, určitě s potěšením upeču :palec: :)
Usilovně přemejšlím, jak koláč spravedlivě rozkrájet na 8 dílů… :nevim:
Při čtení receptu (3 hrušky, 6 půlek, OSM porcí), se mi nicméně vybavil fousatý fftípek:
Pán reklamuje prázdnou konzervu, ve které mělo být sloní maso… Prodavač se brání: „Máte smůlu,,, vyšel na vás ten otvor v chobotu“ :P

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní mletý biftek


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz