Recept Hruškový koláč s mascarpone

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hruškový koláč s mascarpone

Úvod

Recept je z knihy Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby od Martina Škody.

Postup

Do misky nasypeme mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, máslo a vše rozmixujeme dojemna. Přidáme žloutek, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujeme, až se v misce vytvoří lepivější hrudka. Vál poprášíme moukou a těsto na něm hněteme, dokud se nezpevní a nepřestane se skoro lepit (asi 10 minut).

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice vychladit. Mezitím si předehřejeme troubu na 190°C, formu na koláč vymažeme máslem. Odpočinuté těsto rozválíme na asi půlcentimetru silný plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budeme vkládat.

Těsto vložíme do formy a přimáčkneme, aby kopírovalo tvar formy. Přečnívající okraje odřízneme. Formu s těstem vyložíme pečícím papírem a něj vysypeme luštěniny. Takto připravené těsto dáme na 15 minut do trouby. Po zapečení papír s luštěninami odstraníme.

Mascarpone, cukr, vejce, vanilku a mouku mícháme v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžeme přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneseme na vychladlé předpečené těsto, přidáme oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a pokapané citronovou šťávou.

Celý koláč zasypeme posekanými ořechy a zakápneme medem. Pečeme asi 45 minut na 170°C, dokud není povrch dozlatova upečený.

Recept je z kategorií: Koláče Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.10.12 vloženo
  • 14495x zobrazeno

Ingredience

Na koláčové těsto:

  • 155 g hladké mouky
  • 55 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek
  • 60 g másla + na vymazání formy
  • sůl
  • 2–3 lžíce vody

Náplň:

  • 220 g mascarpone
  • 55 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 velké nebo 8 malých hrušek
  • citronová šťáva
  • 50 g loupaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce tekutého medu
  • mléko (dle potřeby)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Simcha 11.08.16 20:09

Vyzkoušeno! Výborný koláč!

Odkaz na uvaření

Ala_V 18.06.16 10:15

Úžasný koláč, nepřežil ani hodinu…

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Joris 07.10.12 15:18

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hruškový koláč s mascarpone

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Hanka j
1 příspěvek 01.11.15 23:15

Tak mě teda koláč naprosto nadchl. Hrušky jsem použila tvrdší - docela dost sladké. Myslím, že hodně pomohl citron. Hrušky jsem pořádně pokapala - polila šťávou z citronu a myslím, že to bylo na výsledku znát. Kombinace hrušky, ořechy a med -prostě lahoda. Koláč byl hned pryč. Opravdu vynikající. :potlesk:

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 10.10.12 15:59

@gaburiatko Hrušky to chce vážně pevnější a ne moc sladkou odrůdu. Já na to použila takové ty malé, zelené. Na přímou konzumaci je moc nepoužíváme, ale na koláče a kompoty jsou ideální.

 
gaburiatko
739 příspěvků 10.10.12 11:32
po vychladnuti

Po vychladnuti lepsie :) Aj muzovi chutil, ale zhodli sme sa na tom, ze hrusky mali strasnu konzistenciu, uplne makke a rozvarene a presladene. Takze treba to robit z pevnych, kyslastejsich hrusiek.
Mozno mu dam este sancu :)

 
gaburiatko
739 příspěvků 09.10.12 17:49
hruskovy kolac

Prave som dopiekla a zatial som ochutnala teple a musim sa priznat, ze ma kolac nenadchol, zda sa mi cely nasladly. Moze to byt tym, ze som hrusky nepokvapkala citronovou stavou a ze hrusky uz boli uplne zrele a makke. Mozno keby som pouzila tvrdsie, menej zrele hrusky, ktore by boli kyslastejsie, tak by to chutilo inak. Med na vrch kolaca som nekvapkala. Musim sa ale priznat, ze vona z tohto kolaca bola z jedna najlepsich, ake som pri peceni kolaca citila. Vona pecenych hrusiek a orechov bola uzasna :) Uvidim ako bude kolac chutit studeny.

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 07.10.12 15:52

Také už jsem měla tu čest vyzkoušet, je to vážně vynikající a rozhodně bude zas, je dobře, žes ten recept vložil - za vyzkoušení stojí na 100 % :palec:
Jen ke mně recept připlul od kamarádky… ale koukám, že tu kuchařku si budu muset pořídit, jestli má Martin samé takové dobroty, určitě se ve sbírce mých kuchařských knih bude vyjímat :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz