Recept Hruškové čatní babičky Mařenky

bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Oloupané hrušky nakrájíme na kousky, cibuli nasekáme nahrubo. Společně s cukrem, zázvorem a hrozinkami (chceme-li) dáme do kastrolu. Promícháme, přidáme jablečný ocet, šťávu ze dvou citrónů, jemně posekanou chilli papričku a přivedeme k varu. Při mírné teplotě necháme vařit asi hodinu nebo až do té doby, kdy směs zhoustne a cibule i hrušky budou měkké. S tvrdšími, zelenými hruškami může tento proces trvat až dvě hodiny. Podle individuální chutě může dokyselit, dosladit nebo doostřit. Horké naplníme do sterilizovaných šroubovacích sklenic a uzavřeme. Toto čatní, pokud ho nespotřebujeme dříve, vydrží až tři měsíce.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 06.10.07 vloženo
  • 19512x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hrušek
  • 300 g cibule
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 citróny
  • 250 ml jablečného octa
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 100 g hrozinek (kdo je nemá rád, nemusí přidat)

Doporučená příloha

  • kuřecí a rybí pokrmy, případně sendviče s plátky kuřete, krůty či šunky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hruškové čatní babičky Mařenky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hruškové čatní babičky Mařenky

svato
1437 příspěvků 8.9.09 22:02
Re: Hruškové čatní babičky Mařenky - ach, jaj,

spoliehajúc sa na doterajšiu prevažne výraznú zhodu chutí s autorkou receptu, bez rozmýšľania a doslova som sa držala textu. Bohužiaľ, tentoraz sa nám chute diametrálne rozišli a hotový výrobok som musela zlikvidovať. Môj jazyk tam cítil len ocot, cibuľu a cukor, všetko ostatné mi tam zaniklo, dokonca aj hrozienka. Asi to skúsim znova, ale dosť výrazne zmením pomer hrušky:cibuľa v prospech hrušiek, použijem citrónovú šťavu a trochu vínneho octu, ďumbier nastrúham čerstvý a pridám trochu klinčekov. Uvidím, čo z toho vzíde. Týmto nechcem uvedený recept haniť, je to len vec rozdielnych chutí. Každopádne nápad ako taký hodlám využiť.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hruškové čatní babičky Mařenky-moon,

přesně takhle to měla babička zapsané. Pravda je, že já při samotné přípravě nesolím, ale sůl přidávám až při konzumaci.. Ale díky za nápad, příště ji také trochu přidám. Ubrat octa také neuškodí, to je fakt! Nejspíš to i já tak nějak dělám (znáš to - „přiměřeně, přiměřeně“ a když na to příjde, člověk se už nedokáže pregnantně vyjádřit..). Dík za realizaci a inspirativní doplnění, až se zase dostanu k většímu množství hrušek, které takto většinou zpracovávám, budu na Tebe a Tvé konstruktivní připomínky myslet..:-)) Pa Bona

Moon
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hruškové čatní babičky Mařenky

Tak předvčírem jsem ho udělal a je moc dobré. Dal jsem trochu míň octa, zdálo se mi to moc. A žádná sůl? Taky jsem trochu dal.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz