Recept Hrnkové knedlíky
Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do mísy vyklopíte hrnek polohrubé mouky, nalijete hrnek mléka, přidáte dva žloutky a lžičku soli. Dobře promíchejte v řídké těsto. Nakrájíte na malé kostičky dva rohlíky a přidáte do mísy. Nakonec zlehka vmícháte tuhý sníh z bílků. A teď pozor! Čtyři hrnky vymastíte vepřovým sádlem a těsto nalijete do 3/4 každého z nich. Postavíte je do kastrolu s vodou, sahající jen k ouškům. Přikryjete poklicí a vaříte přesně 33 minuty! Pak kastrol odstavte a hrnky vyndejte z vody. Nadýchaná čepice za chvilku klesne a knedlíky vyklopte. Ideální pro krajánky v dalekých krajích, kde vládne All-Purpose mouka a o běžných knedlících si člověk může jen nechat zdát :) *Petr Novotný*: „Hanu Švejnohovou z Dámského klubu Frekvence 1 znám od 17ti let, ale v životě jsem ji tak nemilovat, jako v okamžiku, kdy uvedla ve známost tenhle recept. To opravdu senzace první třídy! Však taky po jeho rozhlasové premiéře se začal rychle šířit. Moje dcera Soňa prohlásila, že je to *boží* a vůbec se nerouhala!.” Zdroj: Kalendář Petr Novotný - Na co mě pozvali kamarádi z branže 2001
Recept je z kategorií: Knedlíky
- 135143x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hodina
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 2 rohlíky
- vepřové sádlo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku30.6.13 18:36
výborné nemusela jsem se bát, že nevykynou
13.2.11 12:47
Hodnocení velmi kladné, jednoduché, rychlé, chutné
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Hrnkové knedlíky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Hrnkové knedlíky
1 příspěvek 11.10.12 13:05
VYNIKAJI JEDNODUCHE A VELMI DOBRE SKUSTE DOPORUČUJI
1 příspěvek 13.2.11 12:47
Hodnocení velmi kladné, jednoduché, rychlé, chutné
Taky se přidám. Dnes jsem vyzkoušela a sklidila obdiv a poklonu. Jen jsem také mikrovlnila a to 9 minut. Byly akorát. Všem doporučuji a je to hlavně rychlovka!
Knedlíky jím tak 2× do roka avšak s tímto receptem se to mění. Právě jsem je uvařila dle receptu a nic lepšího z klanu knedlíků jsem ještě neokusila. Vynikající, celá rodina se olizovala a já opět zapůsobila jako profík
moc děkuji !!! Jinak přeji Všem hodně
štěstíčka a zdravíčka do roku 2007.
Normální porcelánové nebo já používám takové válcovité nádobky ze SIMAXu. Pochopitelně v mikrovlnce ani nic jiného nemůžeš, v hrnci ve vodě na sporáku by plecháčky asi šly (dodnes mne to nenapadlo a hlavně jich tolik nemám). Důležité je dobře vymastit - skutečně je nejlepší sádlo. Dělala jsem je v mikrovlnce a byla jsem nadšená - perektní. Tam teda ne ve vodní lázni, ale přímo hrnečky na otočný talíř.
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Mám dotaz: Hrníčky mají být čtvrtlitrové a válcového tvaru; ale porcelánové nebo plechové?
Díky za odpověd´
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělala jsem hrníčkové knedlíky z hrubé mouky a doporučuji, pro ty kteří nemají rádi hrubou mouku, udělat z polohrubé. Ta hrubá mi přišla v puse taková hrubá:-)), ale je zase zdravější… tak aby si člověk vybral.
A co celozrnná mouka? Dali byste stejné množství jako té hrubé? A bylo by to vůbec jedlý? Zkoušel to někdo?
PS: Nevšimla sem si, že by tu bylo doporučeno dát pod hrnečky třeba starou utěrku nebo nějaký hadr. Já nekuchtík jsem je tam foukla bez hadru a oni hopsali a mlátili. Div, že se nerozmlátili. Tak sem je dělala pozvolnějc, při vodě, která nevařila, a trvalo to hodinu.UF
3
S tím vymašťováním hrnečků bych to přehnala áž áž. Já je přejela jen tak lehce a ony se knedle přilepili. Doporučuji se soustředit hlavně na dno. Já to neodflákla, chce to doopravky hodně.
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Vlním na 700 W. Při menším výkonu je třeba prodloužit čas. Ale to je potřeba vyzkoušet. Vaše rady na bábovku a muffiny mně utvrdily v tom, že musím vybavení své kuchyně rozšířit o nové materiály. DÍKY , DÍKY.
131 příspěvků 25.1.09 03:43
IM52 prosím o radu při jaké teplotě se knedlíky dělají.Ráda bych je vyzkoušela v mikrovlnce, mám formu na bábovku, ještě jsem ji nevyzkoušela. Bude to premiéra. Díky za odpověď.
446 příspěvků 25.1.09 03:43
A co takhle forma na bábovku? Ještě jsem to nezkoušela, ale láká mě to. A tvar by byl důvěrně známý
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
zkus dát knedlíky do formy na muffinky. Budeš mít kulaté. ;-D
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Abych si ušetřila práci s umýváním hrnků, dávám těsto do větší, tukem vymazané
nádoby a vlnim v mikrovlnce 10 minut. Vyzkouším špejlí, zda je hotovo, případně
přidám minutu nebo dvě. Nechám 10 minut odpočinout a vyklopím. Jedinou nevýhodou je, že se nedají krájet kolečka,ale obdélníky a jiné tvary podle tvaru použité nádoby. Ale mí mužští už si zvykli.
Já je stavím do vařící vody, přes ně nahoru dám kus alobalu, aby kondenzovaná pára z poklice nepadala do těsta v hrnečkách, ale na ten alobal a stékala mimo.
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Jen se chci zeptat, v tomhle jsem nikdy neměla jasno:
ta voda do které to stavím je horká nebo studená? A pokud je studená (vlažná), tak vařím 33 minut od chvíle, kdy jsem hrnky do vody postavila, nebo od chvíle kdy voda začne vřít?
Děkuji
43 příspěvků 25.1.09 03:43
Mně nejde o Pepina, ten určitě napsal kde to skutečně čerpal. Mně jde o Novotného, ty jeho kuchařské knihy jsou perfektní ukázkou plagiátorství.
Ono to mléko je v textu, zřejmě vypadlo z rozpisu ingrediencí. Předpis na hrnkové knedlíky se dá najít v řadě kuchařek J. A. Fialovou počínaje a Petrem Novotným určitě nekonče… Pepino svůj zdroj jistě znal.
446 příspěvků 25.1.09 03:43
No, a v surovinách není uvedeno mléko. U těchto knedlíků platí: kolik rohlíků, tolik vajec, kolik mouky, tolik mléka
43 příspěvků 25.1.09 03:43
Dovolil bych si opravit zdroj!
Nikoliv Petr Novotný, ale Juliana A. Fialová - Česká kuchařka, rok vydání 1969!
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepino,
svata pravda s temi krajanky v dalekych krajich. Ja totiz zadne jine, nez-li hrnickove knedliky nevarim. Vzdy se povedou a maji zaruceny uspech.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
dá se použít i mouka hrubá…právě jsem zjistila, že tento recept jsem sem vložila já jako duplikát, čili svůj přepíši a k tomuhle jen poznamenám…recept pro bezlepkovou dietu: 3 vejce, 250 ml mléka, 600 g rýžových burisonů, 1/2 lžičky prášku do pečiva, bezlepková mouka, sůl a tuk…dobrou chuť…