Recept Hřiby se sýrem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hřiby se sýrem

Úvod

Původně jsem si (kdysi dávno…) chtěla udělat obyčejnou smaženici, ale pak se to nějak zvrtlo - moje „mlsná huba“ velela sáhnout ještě pro několik málo ingrediencí „nad plán“ a výsledek byl velice překvapivý a hlavně velice chuťově příjemný…
Od té doby toto bývá zpestřením houbového repertoáru v době, kdy je hub v lesích tolik, že nám „lezou i ušima“…

Postup

Houby pokrájet na plátky a na másle (či jiném vhodném tuku) podusit při občasném promíchání do „poloměkka“ - délka dušení je závislá na zralosti hub, na síle plátků, na typu a výkonosti plotýnky… Je možné i přikápnout trošku vody, ale jen tolik, aby se stihla vydusit.

Když jsou houby podušené, přidáme utřený česnek se solí, rozkvedlaná vajíčka, špetku pepře. Mícháme tak, aby nevznikla kaše.

Stáhneme teplotu na minimum a směs na pánvi urovnáme do tvaru jakési pomyslné omelety, kterou poklademe plátky sýra. Chce to „opravdový“ sýr, který se po změknutí „táhne“, ne ty náhražky, které jen změknou, ale nic víc… Povrch posypat dle chuti pepřem, ale raději čerstvě pomletým v mlýnku na pepř - je to chuťově lepší.

Sýr necháme jen pod poklicí změknout, já v této fázi plotýnku vypínám úplně, protože mám pánev se zesíleným dnem, což umožňuje využít zbytkové teplo i v případě používání sporáku s plynovými plotýnkami.

Mám zatím vyzkoušeno jen s hříbky a žampiony, chce to opravdu houby pevnější konzistence a plátky nekrájet moc tenounké, prostě: aby z toho nebyla „šlichta“ :)

Takže osobně bych do toho nešla s „babkami“ apod.
Jednou jsem zkusila i bedly - také to bylo moc dobré, ale byla to náhoda, že se mi povedlo najít jich dostatečné množství v ještě „nerozvinutém“ sta­vu.

Množství neuvádím, protože pokaždé mám jinak velkou várku hub, ale myslím, že u takhle jednoduchého receptu to snad ani není třeba uvádět dopodrobna…

Zkoušeli jsme už i variantu v troubě: napřed udělat tu smaženici a zbytek dodělat v troubě. Také tento postup doporučuju, díky zapečení v troubě to získává zase trošku jinou „chuťovou dimenzi“, takže pokaždé to chutná trošku jinak…

Kdo rád houby, třeba ho tohle nenáročné a úplně obyčejné jídlo inspiruje. Případným kuchtíkům či kuchtičkám přeji dobrou chuť…

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Houby

Nahlásit recept

  • 17.10.12 vloženo
  • 4011x zobrazeno

Čas přípravy

  • do 60 min

Ingredience

  • hřiby nebo jiné tvrdší houby
  • vajíčka
  • plátkový sýr
  • sůl
  • pepř
  • sádlo, máslo či jiný vhodný tuk
  • česnek

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 01.01.13 15:12

Použila jsem sušené hříbky (3 větší hrsti) povařené cca 15 minut ve vodě. Vymačkala jsem z nich přebytečnou vodu - ne moc, jen tak aby zůstaly mokré asi jako čerstvé. Další suroviny: sádlo, cibule, sůl, 4 vejce, sýr, paprika na zdobení. Sýr jsem nastrouhala (na porci 70 g !) a štědře ještě horkou smaženici posypala. A chutnalo to úžasně!!! Díky za nápad!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.10.12 11:32

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Hřiby se sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz