Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Původně jsem si (kdysi dávno…) chtěla udělat obyčejnou smaženici,
ale pak se to nějak zvrtlo - moje „mlsná huba“ velela sáhnout ještě pro
několik málo ingrediencí „nad plán“ a výsledek byl velice překvapivý
a hlavně velice chuťově příjemný…
Od té doby toto bývá zpestřením houbového repertoáru v době, kdy je hub
v lesích tolik, že nám „lezou i ušima“…
Houby pokrájet na plátky a na másle (či jiném vhodném tuku) podusit při občasném promíchání do "poloměkka" - délka dušení je závislá na zralosti hub, na síle plátků, na typu a výkonosti plotýnky... Je možné i přikápnout trošku vody, ale jen tolik, aby se stihla vydusit. Když jsou houby podušené, přidáme utřený česnek se solí, rozkvedlaná vajíčka, špetku pepře. Mícháme tak, aby nevznikla kaše. Stáhneme teplotu na minimum a směs na pánvi urovnáme do tvaru jakési pomyslné omelety, kterou poklademe plátky sýra. Chce to "opravdový" sýr, který se po změknutí "táhne", ne ty náhražky, které jen změknou, ale nic víc... Povrch posypat dle chuti pepřem, ale raději čerstvě pomletým v mlýnku na pepř - je to chuťově lepší. Sýr necháme jen pod poklicí změknout, já v této fázi plotýnku vypínám úplně, protože mám pánev se zesíleným dnem, což umožňuje využít zbytkové teplo i v případě používání sporáku s plynovými plotýnkami. Mám zatím vyzkoušeno jen s hříbky a žampiony, chce to opravdu houby pevnější konzistence a plátky nekrájet moc tenounké, prostě: aby z toho nebyla "šlichta" :) Takže osobně bych do toho nešla s "babkami" apod. Jednou jsem zkusila i bedly - také to bylo moc dobré, ale byla to náhoda, že se mi povedlo najít jich dostatečné množství v ještě "nerozvinutém" stavu. Množství neuvádím, protože pokaždé mám jinak velkou várku hub, ale myslím, že u takhle jednoduchého receptu to snad ani není třeba uvádět dopodrobna... Zkoušeli jsme už i variantu v troubě: napřed udělat tu smaženici a zbytek dodělat v troubě. Také tento postup doporučuju, díky zapečení v troubě to získává zase trošku jinou "chuťovou dimenzi", takže pokaždé to chutná trošku jinak... Kdo rád houby, třeba ho tohle nenáročné a úplně obyčejné jídlo inspiruje. Případným kuchtíkům či kuchtičkám přeji dobrou chuť...
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Houby
pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.1.13 15:12
Použila jsem sušené hříbky (3 větší hrsti) povařené cca 15 minut ve vodě. Vymačkala jsem z nich přebytečnou vodu - ne moc, jen tak aby zůstaly mokré asi jako čerstvé. Další suroviny: sádlo, cibule, sůl, 4 vejce, sýr, paprika na zdobení. Sýr jsem nastrouhala (na porci 70 g !) a štědře ještě horkou smaženici posypala. A chutnalo to úžasně!!! Díky za nápad!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hřiby se sýrem