Recept Hříbky v aspiku

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hřiby očistíme, omyjeme a podle potřeby nakrájíme pokud jsou velké. Pak povaříme 5- 7 minut ve vodě a slijeme. 1,5 dl vody přivedeme k varu, odstavíme a do ještě horké vody nasypeme za stálého míchání práškovou želatinu a necháme ji rozpustit. Přilijeme zbytek vody a vlažný tekutý roztok ochutíme octem, solí, pepřem a přidáme koření s bylinkami. Pak smícháme s povařenými hříbky, nalijeme do vypláchnuté formy na aspik ( nebo mísy) a necháme v chladu ztuhnout. Hotový aspik krájíme na plátky.

Příprava na houbovou sezonu, tak dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.05.08 vloženo
  • 4124x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 40 minut

Ingredience

  • 500 g menších hříbků, nebo jiné sezonní houby
  • 6,5 dl vody
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku v prášku
  • ocet
  • pepř, i jiné koření na ochucení dle chuti a inspirace, nebo nápadu
  • hrášek
  • kořenová zelenina- nemusí být
  • nové koření
  • kopr
  • pažitka, nebo petrželka
  • sůl

Doporučená příloha

  • Dobré víno a dobří přátelé…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hříbky v aspiku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Samozrejme ze vím co je to zelatina. Jen jsem si podle názvu „Zelatina na vajecnou tlacenku“ myslel, ze se zrejme jedná o nejakou ochucenou zelatinu. Proto jsem poprosil Terrinku aby mi to upresnila. Také jsem nevedel kolik zelatiny jeden sácek obsahuje. Uz jsem o tom psal a znovu se primlouvám za to, aby se psaly presné míry a váhy. Recepty v kterých stojí „jedno balení“, „jeden sácek“ a podobne jsou pro nás „prespolní“ nepouzitelné. A to je skoda.
Dekuji vsem kterí mi pomohli!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
...vravela som,

že určitých ľudí si netreba všímať!!!!!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Myslím, že korenaricka svým posledním příspěvkem potvrdila platnost Oldsoftova komentáře o tom, že „má zjevné potíže s pochopením psaného textu“…:-))) O jeho formulování nemluvě…

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku, Korenaricko

Nevím, jestli to mám smysl psát, ale Spiser se neptal, co je aspik, ale co zelatina na vajecnou tlacenku v prásku. Zdá se to jasné.

 
korenaricka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Dekuji za kritiku y autokriticu. nic vulgarniho ani sprosteho z me strany nebylo napsano. jenom podiveno. zeptala a podivila jsem se že tento uznavany especialist na pomaly hrnec, pisatel, porad stejnych receptu, nevi co je aspik, i kdyz zije v pomerne dost vyspele zemi. a musi vedet kazdou unci jak a ktere suroviny
byla jsem oznacena jako dusevne zaostalou vadneho characteru, i mala dcerka povedela mamce co si o tom mysli. o mne.
dale do toho byly zapleteny kozy slepice a jina na vesnici chovana zver a drubez.
nevim jakou " blbou " urazku ma terrinka na mysli a jaka hruba slova a urazky jsou, ktere ji ode mne vadi. Byl to pouhý dotaz a podiv.
Je dokázano especialisty ze prave rychla vareni , priprava pokrmu v pare si zachovava nejvic vitaminu a nutricnich hodnot z pouzitych surovin. vyrobci potreb pro vareni porad musi vymyslet nove a nove a jine a udajne lepsi hrnce a jine vylepsene zarizeni kuchyne. taky pom. hrnec.
trochu jsem listovala v Labuznik a nasla jsem des, varit fazole sestnact hodin v tomhle kastrolu divů. kdo todle obdivuje tomu nezavidim. uz sem zase vulgarni !!!
lo siento

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Labuznik nie je sukromny…je to server kazdemu dostupny a pristupny. Denne stovky a stovky navstev si to tu citaju ;-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku- bona a spol.

Bono, ještě jsi zapomněla krom koz a husí také slepice a káča atp. Tak s tebou souhlasím, ža si to ani nedovedeš představit, ten chudák tady ukazuje nějakou svou „velikost“, ale takový slova a oslovení mě teda vadí a to MOC.
Není mi jasné, proč se registrujou, když jen napíšou nějakou blbou urážku a zmizí- to jen vypovídá o tom co je to za nemožnýho člověka a jeho ego- ubližovat,ubližovat a tím se bavit. No to je teda morálka! Pěknou neděli všem!

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku-Bono

také mi to vadí, ale nic se s tím nenadělá. A do info o sobě člověk může napsat cokoliv, tak se tím nic nevyřeší. Chce to asi Pepíčka!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - Boni :-)

nejsi určitě jediná, vadí to i mně.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Vždycky mě pobaví a zároveň zarazí, že se sem někdo zaregistruje bez osobních údajů a bez přispění něčím plodným jen proto, aby rýpnul a pak zase zmizí (viz ten, co si tady říká „korenaricka“ a spousty dalších, jepičích rychlokvašek…). Zajímavé je, že tito lidé ví poměrně detailně, co se tu děje, přesto nenapsali jediný, byť třeba opsaný recept…
Přemýšlím - je to partička, nebo jen jedna pošahaná osoba…a jakou má motivaci? Pravděpodobně nedostatek jiné činnosti duševního i fyzického charakteru…
Jak říká moje malá dcera…„Mami, kdyby tam byl admin jako u nás, tak to hned vymaže…“
Skoro bych se v:,–(ila, že mě někdo z těch „bezejmenných“ a nezajímavých nicek v blízké době osloví jako „moudrou“, „přemoudrou“ nebo ještě jinak a hůř… Všimla jsem si, že se tu rozplemenily nadávky lehčího kalibru… zatím jsme na úrovni koz a husí…:-((

Jsem jediná, komu to vadí…??!!

 
korenaricka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku oldsoft

Ano, ted uz to mozna know. Chtel to concretisovat co to je

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - korenaricko

spiser ví, co je to želatina, ale neví, v jak velkých baleních se tady v Čechách prodává, anžto žije v zahraničí. Máš zjevné potíže s pochopením psaného textu, ale nic si z toho nedělej, to se dá cvikem spravit ;-)

 
korenaricka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

je mi velice divne ze tak svetem a kucharskym umenim zejmena ze spojenych statu americkych protrely especialist na pomale hrnce nevi co je zelatina- agar-agar
musis vic want a snazit se.

 
Gbrpsvze
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Možná také recept 22660 nebo 25169

 
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

U nas rostou jenom ryzce, to bude dobrota urcite stejna. Uz se tesim, jak budu sbirat kose nadhernych ryzcu a cistit a cistit a cistit…
Pekny jarni den vsem a milovnikum hub obzvlast!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku- bedlo,oldsofte

já jsem to tu chtěla napsat + další věci a .....pěkně jsem si to vymazala a už se mi to znova nechtělo psát.
Oldsofte, tobě děkuji za vysvětlení speiserovi a za pohotový obrázek. Měla jsem chvíli prostoj a hle, takové milé překvapení.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Prima - díky … přepsáno na 6,5 dl.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku, jéééé

tak než jsem to tu sesmolila, oldsoft už dal obrázek. Já popisovala od jiné firmy, ale je to to samé…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Jen bych opravila těch 6,5 l vody na 6,5 dl vody, z toho by aspik nezvnikl. Recept mám již delší dobu stažený z jiného webu.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku, Spisere

Je to klasická potravinářská želatina. V balíčku je asi 33g prášku a rozmíchává se ve 400 ml vody. Nechá se 5 min bobtnat, na mírném ohni se uvede k varu a ihned odstaví z ohně. Pon 2 hodinách začíná v chladu tuhnout. Snad to tak stačí…

Měj se!

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - pro Spisera

Želatina v českých obchodech vypadá například takhle:

Je v prášku a je jí 20 gramů. K prohlédnutí třeba tady .

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - Terri

Terrinko, je to dobrý. Já skončila u Svatý Víte… a konec. Takže vedeš!!!

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Terrinko!
Tento recept se mi líbí a rád bych „Hriby v aspiku“ nekdy udelal. Bohuzel nevím co je „jeden balícek zelatiny na vajecnou tlacenku v prásku“. Muzes mi konkretizovat o co se jedná? Kolik to vází atd. Mozná bych potom mohl trochu improvizovat a pokusit se stvorit tohle jídlo. Dekuji!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku- holky,

tak já uzačnu, není to přímo modlidba, ale spíš říkanka:
Houbaři, houbaři, kdopak z nás to uvaří?
Houby byly,houby jsou, přímo naší mňamózou.
Houby, houby, houbičky, pro naše mlsné jazýčky,
Vít, toť patron náš,dáváme je i na guláš.
Nasbíráme si je hnedle, hlavně musí býti jedlé!!!

Je to blbý co? No ale nejsem až takový poeta, tak na laika.....

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - Díky, Helčo

Helčo, tak to jsme o něco moudřejší. V sedmi letech? Tak to si dáme extra záležet.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

Ze stránek děkanství Velkého Meziříčí, abyste věděli, komu modlitbu směrovat :-)

Sv. Vít, patron houbařů, 15. června

je mladičký sicilský mučedník z počátku 4. století. Byl obžalován vlastním otcem a pro víru snášel mnohá mučení. Popraven byl v 7 letech.Byl uctíván už v 5. století, svátek má 15. června, patří mezi čtrnáct svatých pomocníků v nouzi. Protože dříve se lidé probouzeli s východem slunce, na jeho svátek se vstávalo nejčasněji z celého roku. Z tohoto důvodem se stal patronem houbařů, kteří časně vstávají. Navíc jim v půli června začíná sezóna.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - Terri, Karminku

Hele, měli bychom vymyslet nějakou houbovou modlitbu!!
Terrinko, Karminku, krásný zbytek dne!!!

 
karminek
757 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku

mamince se zavděčím těma řízkama a ty hříbky sám sobě i bráchovi:-))))

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku- sylvi,

to jsi mi ale udělala radost, jen si budeme přát, aby rostly a hojně. Měj se fajn!

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hříbky v aspiku - Terri

Terrinko, tímhle se zavděčím v létě své mamince. Aspik a houby (ještě vepřové řízky) muže jíst denně.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz