Recept Hříbky a celer – krémová podzimní polévka Veg

(Hodnoceno 4x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hříbky a celer – krémová podzimní polévka

Úvod

Občas se nechám inspirovat stránkami jedné sympatické veganky, vegetariánky a milovnice zdravé výživy.

Postup

V těžkém hrnci zahřejeme trochu oleje, přidáme jemně nasekanou šalotku a zázvor, ochutíme kořením. Přidáme celer a hříbky nakrájené na kostky, několik listů celerové natě. Vše trochu orestujeme, zalijeme horkou vodou a osolíme.

Vaříme do změknutí celeru, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme.
Ohřátou polévku nalijeme do misek a podáváme dochucenou zálivkou z oleje a sojové omáčky (asi 4:1), do které přidáme trochu hořkého kakaa.

Kdo se obává chuti kakaa, může přidat trochu bazalkového pesta, to nic nepokazí.

Recept je z kategorií: Krémové polévky

Nahlásit recept

  • 17.09.11 vloženo
  • 10045x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 + 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g hřiby (houby)
  • 1 bulva celeru
  • 1 šalotka (bílá cibule)
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • anýz, kmín, sůl (pepř)
  • olej evo
  • sojová omáčka
  • kakao

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 28.08.16 11:54

Pripravené zo 150 g húb, 250 g zeleru, 1 litra vody.

Polievka je veľmi chutná.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.03.15 14:18

U vegetariánských jídel mám jednu zásadu: Nesmí to vypadat jako bláto. Jelikož máme od přírody zafixováno, že hnědé a čvachtavé věci se nejedí, trvalo mi celý den, než jsem se odhodlal nabrat si porci. Stolovník by měl mít při podávání buď obrovský hlad nebo tmu. Nicméně chuťově jde o velmi zajímavý počin. Zázvor společně s kořením dodává polévce příjemný říz. Doporučuji část hub dát před mixováním stranou a nechat je v polévce celé, případně je mixnout jen krátce, aby v té hnědé beznaději bylo na co se těšit. Jinak to bude opravdu unisono hnědé bláto. Ozdoba zelenou petrželkou je nezbytná, samozřejmostí je nahrazení vody poctivým drůbežím vývarem.

Odkaz na uvaření

Jari 29.10.14 17:21

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 15.10.11 21:41

Diskuse k receptu Hříbky a celer – krémová podzimní polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sveva
751 příspěvků 13.11.11 16:11

Wydra děkuji za odzkoušení a jsem ráda, že chutnalo i když pochvalu sklízím trochu neprávem.
Zdravím.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.11 21:46

Hříbky byly sice z mrazáku, ale i tak byla polívka výborná !
Přidala jsem jeste smetanu. A to kakao navrch je skvostné.
Svevo, tenhle recept se ti moc povedl :potlesk:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 00:57

Právě včera manžel jen tak mimochodem nasbíral košík hříbků, klouzků a dutonožek. A taky křemenáčka :-) Já do lesa ani nejdu..protože rostou…já bych našla…a musela čistit…a to mě strašně nebaví :-D
Ale polévku bych si dala, to zase jo …
:mrgreen:

 
sveva
751 příspěvků 10.10.11 23:55

Svato ty sušené dubáky určitě krásně zavoní. Ono vlastně není moc důležité jaké houby použijeme. Je to takový snadný receptík co zahřeje dušičku.
Jaga děkuji za vyzkoušení a potvrzení, že chutná všem.
Zdravím.

 
svato
1417 příspěvků 23.09.11 20:18

U nás tohto roku skoro vôbec nerástli a nerastú, na nahuby.sk tvrdia, že taký zlý rok už veľmi dávno nebol. Skúsim to oklamať, použijem čerstvé šampióny a v mixéri na prášok podrvené sušené dubáky, tie to aj dosť zahustia. :think:

 
jaga13
399 příspěvků 23.09.11 20:01

to jsou ale kouzla, jakobychom se domluvily… neměla jsem hřiby, najemno strouhaný celer, nahrubo strouhané žampiony, krátce orestováno, zalito zeleninovým vývarem a přihozeno pár kostiček hokaido dýně, posléze rozmixováno, dochuceno pro děti smetanou, dospělákům sojovka, výborná polívka nejen podzimní :potlesk:

 
sveva
751 příspěvků 23.09.11 17:57

Danda mne navedla a znovu jsem si ji uvařila. Musím se omluvit vegetariánům, měla jsem kousek Lardo di Colonnata a na horké polévce špek udělal pěkný závoj (foto). Přidala jsem jěště trochu nasekaných ořechů.

 
sveva
751 příspěvků 20.09.11 22:21

Dando děkuji za fotku a za odzkoušení, těší mne, že chutnala. A ta dekorace je trefná, kde vy děvčata na to chodíte? Ty hříbky jsou asi tak mladé, budou krásně vonět!
Zdravím.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.09.11 22:11

Take se na ni chystam, danda me predbehla :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.09.11 22:09

Svevo, měla jsem na ni chuť od prvního přečtení, celer a hřiby, jednoduchá kombinace, ale zázvor, anýz, sójová omáčka a kakao :?:, jenže u nás zatím nerostly, až dnes dopoledne jsem si postěžovala svému letnému příteli a on odpoledne zvonil s půl košíkem krásných malých hříbků, kozáků a křemenáčů :-)
Celer a hřiby, jednoduchá kombinace, kterou ale velice zajímavým způsobem ozvláštní zvláštní dochucovadla, je výborná, díky :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz