Recept Hříbková pomazánka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hříbková pomazánka

Úvod

Z trochy experimentování vznikla pomazánka, která se v houbové sezóně bezvadně hodí jako zajímavý předkrm. Je- li jako hlavní jídlo divočina a jako dezert třeba pyré či zmrzlina z kaštanů, vznikne nádherná harmonie chutí a vůní charakteristická pro roční dobu.

Množství vystačí pro 4 hladovce (předkrm) nebo pro větší společnost jako chuťovka.

Postup

Hříbky nastrouháme na jemno. Z másla a mouky uděláme bešamel a spojíme s tekutou šlehačkou, až vznikne hustá kaše. Do ní vmícháme nastrouhané hříbky, cukr, sůl a pepř, strouhneme přes ni jednou oříšek a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.

Podáváme vychlazené s plátkem bagety a s růžičkou másla.

Exklusivní jednohubka vznikne, když pomazánku stříkneme z pytlíku s hvězdicovým nástavcem na degustační lžíci a ozdobíme malým kouskem syrových tučných husích jater (foie gras). V tom případě počítáme se 16 porcemi amuse bouche.

Chceme-li uchovat pomazánku delší dobu, tedy do příštího dne, tak musíme nastrouhané hříbky nasucho za stálého míchání zahřát v tenké vrstvě ve velké pánvi, aby se z hub vypařila voda. Jinak by se pomazánka rozložila.

Recept je z kategorií: Houby


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.08.10 vloženo
  • 6801x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 PL másla
  • 1 PL hladké mouky
  • 100 ml šlehačky
  • 200 g tvdrých hříbků
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 19.10.10 02:45

Trochu jsem pomazánku upravila:)
Místo bešamelu použit řádně odkapaný smetanový jogurt, byl pevný, skoro jako hustá kaše z mouky + trochu koupené hotové šlehačky, jen na povolení, vyřešeno doslazování + čtyři kapky z limetky stačily. Jo, ještě jsem hříbek spařila krátce ve vroucí vodě, nijak mu neublížilo, byl mladý, statečný a letos poslední, v tomto počasí vykoukl asi omylem:)Váha 130g, proto úpravy, ne jen z lenosti:)ostatní jsem dodržela:)
Velmi zajímavá kombinace s oříšky překvapila? díky :)

Diskuse k receptu Hříbková pomazánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 23.10.10 20:43

Wydro dobrý nápad, vyzkouším, snad se povede sehnat mladé, pevné. Díky

 
wydra  21.10.10 14:26

Obdoba toho jsou zampiony (zasadne neloupu) na vetsi kusy s majonezou, porkem a krouzkama zelene (celkem jedle) chilli papricky a krouzkama porku, pokapane citronem, sul a pepr. Cerstve je uzasne, za par hodin je ridke, ale take vyborne!

 
2905
753 příspěvků 19.10.10 02:45

Trochu jsem pomazánku upravila:)
Místo bešamelu použit řádně odkapaný smetanový jogurt, byl pevný, skoro jako hustá kaše z mouky + trochu koupené hotové šlehačky, jen na povolení, vyřešeno doslazování + čtyři kapky z limetky stačily. Jo, ještě jsem hříbek spařila krátce ve vroucí vodě, nijak mu neublížilo, byl mladý, statečný a letos poslední, v tomto počasí vykoukl asi omylem:)Váha 130g, proto úpravy, ne jen z lenosti:)ostatní jsem dodržela:)
Velmi zajímavá kombinace s oříšky překvapila, díky :)

Příspěvek upraven 19.10.10 v 09:54

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz