Recept Hříbková pomazánka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hříbková pomazánka

Úvod

Z trochy experimentování vznikla pomazánka, která se v houbové sezóně bezvadně hodí jako zajímavý předkrm. Je- li jako hlavní jídlo divočina a jako dezert třeba pyré či zmrzlina z kaštanů, vznikne nádherná harmonie chutí a vůní charakteristická pro roční dobu.

Množství vystačí pro 4 hladovce (předkrm) nebo pro větší společnost jako chuťovka.

Postup

Hříbky nastrouháme na jemno. Z másla a mouky uděláme bešamel a spojíme s tekutou šlehačkou, až vznikne hustá kaše. Do ní vmícháme nastrouhané hříbky, cukr, sůl a pepř, strouhneme přes ni jednou oříšek a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.

Podáváme vychlazené s plátkem bagety a s růžičkou másla.

Exklusivní jednohubka vznikne, když pomazánku stříkneme z pytlíku s hvězdicovým nástavcem na degustační lžíci a ozdobíme malým kouskem syrových tučných husích jater (foie gras). V tom případě počítáme se 16 porcemi amuse bouche.

Chceme-li uchovat pomazánku delší dobu, tedy do příštího dne, tak musíme nastrouhané hříbky nasucho za stálého míchání zahřát v tenké vrstvě ve velké pánvi, aby se z hub vypařila voda. Jinak by se pomazánka rozložila.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 27.08.10 vloženo
  • 6928x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 PL másla
  • 1 PL hladké mouky
  • 100 ml šlehačky
  • 200 g tvdrých hříbků
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 19.10.10 02:45

Trochu jsem pomazánku upravila:)
Místo bešamelu použit řádně odkapaný smetanový jogurt, byl pevný, skoro jako hustá kaše z mouky + trochu koupené hotové šlehačky, jen na povolení, vyřešeno doslazování + čtyři kapky z limetky stačily. Jo, ještě jsem hříbek spařila krátce ve vroucí vodě, nijak mu neublížilo, byl mladý, statečný a letos poslední, v tomto počasí vykoukl asi omylem:)Váha 130g, proto úpravy, ne jen z lenosti:)ostatní jsem dodržela:)
Velmi zajímavá kombinace s oříšky překvapila? díky :)

Diskuse k receptu Hříbková pomazánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 23.10.10 20:43

Wydro dobrý nápad, vyzkouším, snad se povede sehnat mladé, pevné. Díky

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.10.10 14:26

Obdoba toho jsou zampiony (zasadne neloupu) na vetsi kusy s majonezou, porkem a krouzkama zelene (celkem jedle) chilli papricky a krouzkama porku, pokapane citronem, sul a pepr. Cerstve je uzasne, za par hodin je ridke, ale take vyborne!

 
2905
753 příspěvků 19.10.10 02:45

Trochu jsem pomazánku upravila:)
Místo bešamelu použit řádně odkapaný smetanový jogurt, byl pevný, skoro jako hustá kaše z mouky + trochu koupené hotové šlehačky, jen na povolení, vyřešeno doslazování + čtyři kapky z limetky stačily. Jo, ještě jsem hříbek spařila krátce ve vroucí vodě, nijak mu neublížilo, byl mladý, statečný a letos poslední, v tomto počasí vykoukl asi omylem:)Váha 130g, proto úpravy, ne jen z lenosti:)ostatní jsem dodržela:)
Velmi zajímavá kombinace s oříšky překvapila, díky :)

Příspěvek upraven 19.10.10 v 09:54

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz