Recept Hrášková polévka se žampiony

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrášková polévka se žampiony

Úvod

Z Originální čínské vegetariánské kuchařky od Taj-Tün Hejzlarové.

Postup

V hrnci na velkém ohni přivedeme do varu půl litru vody, vhodíme hrášek a žampiony nakrájené na půlky a vaříme 5 minut.
Osolíme, vmícháme zázvor a wej-su, zahustíme Solamylem, který jsme si předem v misce rozmíchali s trochou studené vody, krouživým pohybem pomalu nalejeme rozšlehaná vejce, oheň hned uzavřeme (vejce nemícháme a nevaříme, pouze necháme v horké polévce ztuhnout).
Nakonec přidáme pepř a sezamový olej, naběračkou pak přelejeme do polévkové mísy.

Polévku jsem uvařila z kuřecího vývaru, přidala jsem malou čili papričku a lžíci světlé sojovky. Při podávání jsem posypala česnekovou pažitkou.
Právě uvařená je výborná, ohřátím ztrácí na chuti, jako každé čínské jídlo.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.07.16 vloženo
  • 2072x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15min

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 100g hrášku z konzervy
  • 10 kousků žampionů z konzervy (v přírodním nálevu)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky Solamylu
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • půl lžičky wej-su
  • špetka pepře
  • 2 vejce
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 06.07.16 17:49

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Hrášková polévka se žampiony

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.07.16 12:59

Za socialismu se mohlo dojít do Vodičkovy ul. v Praze, tam byla podniková prodejna Mykoprodukty, žampiony tam měli skoro furt. Ale jinde nevím.

 
daduuja
1137 příspěvků 12.07.16 17:55

@birkana :D :oops: nojo, máš pravdu, čerstvé žampiony jsme kupovali do hospody, v zelenině byly v bedýnkách na váhu. Ale z řetězců si je fakt nepamatuju, v umělohmotných vaničkách, je to dávno a nepodstatné, takže se mi to vymazalo :-)
Ale pamatuju si v Praze Billu, kde měli eskalátor a po jedné jeho straně po celé délce měli pult s ledem a v něm čerstvé ryby :-)

To, že jsem ti napsala o moderním vaření je možné, ale spíš jsem měla na mysli odlehčení české kuchyně, to si taky nepamatuju :P
Chuť čerstvého žampionu a konzervovaného je jiná a v té polévce je to znát. Tady se přikláním k těm celým malým hlavičkám v přírodním nálevu. Takže pro mne chuť lepší.

Jo, a ty žampiony mi začínají v bedýnce růst, letošní léto je pro ně jak stvořené :mavam:

 
birkana
1664 příspěvků 12.07.16 16:39

@daduuja, před r. 1989 ty žampiony měl možná jen někdo, kdo si objednal u Mykoprodukty podhoubí. Já je tehdy zkoušela pěstovat. Ale v r. 1998? Vždyť to už dávno fungovaly řetězce Delvita, Famila, Billa a spol s chladícími pulty. Tam určitě již ty čerstvé houby byly 8o. Snad do té doby i tvá paměť sahá :think: :mavam:

Kdysi jsi mi napsala, že máme starší recepty pojmout a vařit moderně, že se gastronomie posunula někam dál. Tak teď jsem na rozpacích. S tou jinou chutí z čerstvých surovin naprosto souhlasím. Bude jen jiná, lepší, horší… :nevim:

 
daduuja
1137 příspěvků 12.07.16 16:25

@birkana Nevím, jak byl zásobený trh v roce 1998, možná fungovaly Mochovské mrazírny, čerstvé žampiony v té době?, nevím.
Vařím každý den, snažím se, pokud možno, z čerstvých surovin, takže neřeším žádná barviva…, stejně tak nekupuju BIO, ale jednou za 14 dní si nechám přivést bedýnku zeleniny - http://svacinova-zelenina.cz/?….
Kdybysme měli přemýšlet o všem, co sníme, tak asi nejíme :-)

Tahle polévka by z čerstvého hrášku a žampionů měla úplně jinou chuť a musela se i jinak dochutit, ale i tak je možné ji uvařit :mavam:

 
birkana
1664 příspěvků 12.07.16 14:24

Je přinejmenším pravděpodobné, že hrášek a žampiony v mírně slaném nálevu nebudou obsahovat barviva, aromata a další zbytečné substance. Tedy proti těmto „plechovkám“ bych neměla námitky.

Na druhou stranu, mražený hrášek a čerstvé žampiony by byly také uvařeny během několika minut. Recept, tak jak je napsán, bych chápala jako rychlovku - nouzovku, kdy mohu mít vše potřebné v zásobě doma a bude-li třeba rychle uvařit… :palec: :mavam:

 
daduuja
1137 příspěvků 12.07.16 13:37

@Labužník jandule02, kdepak, vyšla v roce 1998 a potom ještě dotisky, ale momentálně k sehnání nejspíš nebude ani v antikvariátech.
Trochu info - ***

Nevím jak kdo, ale já kupuju sterilovanou zeleninu, žampiony, kukuřici, hrášek, fazole i lusky, protlak…, protože moc nezavářím, ze zahrádky většinou sníme čerstvé, zbytek do mrazáku, takže mne konzerva nepohoršuje :-)

Edit admin - odkaz

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 12.07.16 13:03

No ona je to asi kuchařka, která vyšla za socialismu. Mám kuchařek celkem hodně, mimo jiné i čínskou. Dneska je to sice pasé, ale v té kuchařce byl i návod, jak nahradit sojovou omáčku, jidášovo ucho, bambusové výhonky a tak. To tady totiž nebylo možné dostat. A také tam byla uvedena možnost použít konzervy, ty jakž takž byly všude k dostání. Horší to bylo s čerstvou zeleninou a ovocem. To je možná důvod, proč jsou v receptu konzervy.

 
salatovka
30 příspěvků 08.07.16 17:34

Labuznici experti vari z konzerv :roll: :potlesk: Mravokarci spi! Urcite je ta polevka dobra, ale na labuzniku z plechovek? Kdyz procitam stare komentare a diskuse, drive by to bylo nepripustne :zed:

 
daduuja
1137 příspěvků 06.07.16 18:48

@Eja :-)
Mám tu kuchařku moc ráda, protože všechna jídla, i když bez masa, jsou velice dobrá :mavam:

 
Eja
3811 příspěvků 06.07.16 18:33

Kukla jsem do špajzky - hrášek tam je, žampiony ne :( Jinak bych šla k plotně hned :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz