Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z Originální čínské vegetariánské kuchařky od Taj-Tün Hejzlarové.
V hrnci na velkém ohni přivedeme do varu půl litru vody, vhodíme hrášek a žampiony nakrájené na půlky a vaříme 5 minut. Osolíme, vmícháme zázvor a wej-su, zahustíme Solamylem, který jsme si předem v misce rozmíchali s trochou studené vody, krouživým pohybem pomalu nalejeme rozšlehaná vejce, oheň hned uzavřeme (vejce nemícháme a nevaříme, pouze necháme v horké polévce ztuhnout). Nakonec přidáme pepř a sezamový olej, naběračkou pak přelejeme do polévkové mísy. Polévku jsem uvařila z kuřecího vývaru, přidala jsem malou čili papričku a lžíci světlé sojovky. Při podávání jsem posypala česnekovou pažitkou. Právě uvařená je výborná, ohřátím ztrácí na chuti, jako každé čínské jídlo.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hrášková polévka se žampiony
Za socialismu se mohlo dojít do Vodičkovy ul. v Praze, tam byla podniková prodejna Mykoprodukty, žampiony tam měli skoro furt. Ale jinde nevím.
1150 příspěvků 12.7.16 17:55
@birkana
nojo, máš pravdu, čerstvé žampiony jsme
kupovali do hospody, v zelenině byly v bedýnkách na váhu. Ale
z řetězců si je fakt nepamatuju, v umělohmotných vaničkách, je to
dávno a nepodstatné, takže se mi to vymazalo 

Ale pamatuju si v Praze Billu, kde měli eskalátor a po jedné jeho straně po celé délce měli pult s ledem a v něm čerstvé ryby
To, že jsem ti napsala o moderním vaření je možné, ale spíš jsem měla na mysli odlehčení české kuchyně, to si taky nepamatuju
Chuť čerstvého žampionu a konzervovaného je jiná a v té polévce je to znát. Tady se přikláním k těm celým malým hlavičkám v přírodním nálevu. Takže pro mne chuť lepší.
Jo, a ty žampiony mi začínají v bedýnce růst, letošní léto je pro ně jak stvořené
@daduuja, před r. 1989 ty žampiony měl možná jen někdo, kdo si objednal u Mykoprodukty podhoubí. Já je tehdy zkoušela pěstovat. Ale v r. 1998? Vždyť to už dávno fungovaly řetězce Delvita, Famila, Billa a spol s chladícími pulty. Tam určitě již ty čerstvé houby byly
. Snad do té doby i tvá paměť sahá

Kdysi jsi mi napsala, že máme starší recepty pojmout a vařit moderně, že se gastronomie posunula někam dál. Tak teď jsem na rozpacích. S tou jinou chutí z čerstvých surovin naprosto souhlasím. Bude jen jiná, lepší, horší…
1150 příspěvků 12.7.16 16:25
@birkana Nevím, jak byl zásobený trh v roce 1998, možná fungovaly Mochovské mrazírny, čerstvé žampiony v té době?, nevím.
Vařím každý den, snažím se, pokud možno, z čerstvých surovin, takže neřeším žádná barviva…, stejně tak nekupuju BIO, ale jednou za 14 dní si nechám přivést bedýnku zeleniny - http://svacinova-zelenina.cz/?….
Kdybysme měli přemýšlet o všem, co sníme, tak asi nejíme
Tahle polévka by z čerstvého hrášku a žampionů měla úplně jinou chuť a musela se i jinak dochutit, ale i tak je možné ji uvařit
Je přinejmenším pravděpodobné, že hrášek a žampiony v mírně slaném nálevu nebudou obsahovat barviva, aromata a další zbytečné substance. Tedy proti těmto „plechovkám“ bych neměla námitky.
Na druhou stranu, mražený hrášek a čerstvé žampiony by byly také uvařeny během několika minut. Recept, tak jak je napsán, bych chápala jako rychlovku - nouzovku, kdy mohu mít vše potřebné v zásobě doma a bude-li třeba rychle uvařit…

1150 příspěvků 12.7.16 13:37
@Labužník jandule02, kdepak, vyšla v roce 1998 a potom ještě dotisky, ale momentálně k sehnání nejspíš nebude ani v antikvariátech.
Trochu info - ***
Nevím jak kdo, ale já kupuju sterilovanou zeleninu, žampiony, kukuřici, hrášek, fazole i lusky, protlak…, protože moc nezavářím, ze zahrádky většinou sníme čerstvé, zbytek do mrazáku, takže mne konzerva nepohoršuje
Edit admin - odkaz
No ona je to asi kuchařka, která vyšla za socialismu. Mám kuchařek celkem hodně, mimo jiné i čínskou. Dneska je to sice pasé, ale v té kuchařce byl i návod, jak nahradit sojovou omáčku, jidášovo ucho, bambusové výhonky a tak. To tady totiž nebylo možné dostat. A také tam byla uvedena možnost použít konzervy, ty jakž takž byly všude k dostání. Horší to bylo s čerstvou zeleninou a ovocem. To je možná důvod, proč jsou v receptu konzervy.
30 příspěvků 8.7.16 17:34
Labuznici experti vari z konzerv
Mravokarci spi! Urcite je ta polevka dobra, ale
na labuzniku z plechovek? Kdyz procitam stare komentare a diskuse, drive by to
bylo nepripustne 
1150 příspěvků 6.7.16 18:48
@Eja

Mám tu kuchařku moc ráda, protože všechna jídla, i když bez masa, jsou velice dobrá
Kukla jsem do špajzky - hrášek tam je, žampiony ne
Jinak bych šla k plotně hned 