Recept Hranolky křupavé, baharátem voněné Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibule nakrájet pouze na osminky a pomalu je opékat na oleji do změknutí a zlaté barvy. Ty se posléze rozpadnou na jednotlivé lístky.
Současně ve friťáku udělat krásně křupavé, zlatavé hranolky.
Hotové přendat do velké mísy a prohodit je lahodnými lístky cibule (bez zbylého tuku). Přidat na kousku másla opečený (jen do vůně), baharát.
Osolit a dobře promíchat .

p.s. hranolek, hranolka i hranolky či hranolkami ....... chuť zůstává v každém rodu i pádu stejná - it´s delicious mana !


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.10 vloženo
  • 2797x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • bramborové hranolky předsmažené (1/2 kg cca)
  • mražené i ze syrových brambor doma vyrobené
  • 2 - 3 velké cibule
  • olej na smažení
  • 3 kávové lžičky baharátu
  • kousek másla
  • sůl

Doporučená příloha

  • salát nebo maso, dipy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hranolky křupavé, baharátem voněné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 24.11.10 01:39

Nejsem sice Blumenthal, ktereho mam ve velke oblibe, ale takto delam hranolky ja http://www.labuznik.com/recipe.php?… , kdyz je delam poctive a nesnazim se usetrit nejake kalorie vychytavkami v troube…

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.11.10 01:06

Bahārāt (بهارات‎) je směs koření používaná v arabské kuchyni, jmenovitě v Turecku a Iránu.
Používá se na ochucení masa, ryb, drůbeže a polévek.

Jsem pomalá, už mě někdo předběhl…

Příspěvek upraven 24.11.10 v 01:07

 
bocianka
528 příspěvků 24.11.10 01:05

Děvčata děkuji.

 
Roomanka
205 příspěvků 24.11.10 00:59

Bocianko, i když už sem chodím jen pro mé archivované recepty, nedá mi nenakouknout do diskuzí. Vygooglila jsem toto: Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu.
Složení: pepř, koriandr, hřebíček, kmín, chilli, paprika.
No, jsem zřejmě kuchařský tupec, ale toto fakt, ale fakt neznám. Tak asi tak. :cry:

 
wydra  24.11.10 00:56

Tady ho krasne popsala babi
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a ja se do nej vrhla stremhlav, je to fantasticke koreni - smes
Najdes tez na netu ruzne varianty smesi.
Treba neco nerada, tak to nedas.
Ja vynechavam cervenou papriku napr.
Vyzkousej , doporucuji!

 
bocianka
528 příspěvků 24.11.10 00:44

Asi jsem kuchařský negramot, ale nevím, co je baharát. Můžete mne poučit? :-( Předem děkuji.

 
danda  23.11.10 23:25

Hm, udělat ty správné křupající hranolky je věda. Začíná u nákupu brambor, které vybrat?, aby nebyly moc tvrdé, nebo naopak rozbředlé …, zvlášť když v našich hypersuper jsou různé druhy jen podle názvu odrůdy, jinak jim říkám víc pro prasata a míň pro prasata.

Včera jsem koukala na mága kuchařského umění H. Blumenthala, u něj je to super věda :-), brambory nesmí být nakrájené na stejné hranolky, aby měly různorodou strukturu po usmažení, takže je nakrájel na hranolky, které chvilku povařil, ale jen chvilku, osušil a dal do lednice vychladit, usmažil při ne moc vysoké teplotě dobleda, osušil a dal do lednice vychladit a nakonec znovu usmažil zprudka do křupajícího kousku zlatohnědé barvy. Podával se smaženou rybou v těstíčku, na závěr postříkal rozprašovačem nálevem ze sterilovaných cibulek, rozkoš už na podívání :-)

To jen tak - bez diskuze :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.11.10 22:59

Recept se mi líbí, z ingrediencí jsem také pochopila hranolky mražené (ale to není nijak závažná chyba). Ovšem znovu prosím za správnou češtinu zde na Labužníku (i když jde „jen“ o recepty).

P.S. Skalní labužníci, já vím, co si myslíte o mé empatii a diplomacii. Jsem pouhopouhý srab. :-(

 
di
2451 příspěvků 23.11.10 22:12

wydro, jestli můžeš, tak se nezlob, nebyl to úmysl, diskuse se takhle prostě vyvinula, omlouvám se.

 
wydra  23.11.10 21:36

nezakazala, jak vidite, ani by to neslo. Pozadala jsem. Samozrejme a jak jinak, zbytecne. Musite mit proste posledni slovo. Je vase. Pokud vam to vitezstvi udela radost ...... ustupuji. Diskuze je vase.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.10 21:35

Di, já jsem se ve škole bohužel moravštinu neučila. A za to, že bych si přála aby měl Labužník úroveň, se nikomu omlouvat nebudu.
A říci svůj názor asi patří k demokracii.

 
di
2451 příspěvků 23.11.10 21:30

Esme, i když si tady wydra jazykový koutek zakázala, na Moravě je to jen a jen „ta hranolka“ - jinak viz podobné spory o to, jestli je to ten okurek nebo ta okurka, ten Olomouc nebo ta Olomouc, ten Kroměříž nebo ta Kroměříž, v Čechách analogicky ty Holice nebo ta Holice (ještě mě napadly Račice a Prčice, ale už fakt mlčím). Rodáci většinou řeknou něco jiného, než jak je to kodifikováno.
Wydro: omlouvám se, nemohla jsem odolat. Ale pokud jde o recept samý, možná by bylo fakt lepší typ a původ hranolek napsat přímo do ingrediencí, i já jsem si původně myslela, že jde o prefabrikát, až pak jsi to upřesnila.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.10 21:20

Ewo i já jsem kdysi bojovala bitvu kterou jasně nemohu vyhrát. Obdivuji tvoji výdrž.
Za mě také býval hranolek rodu mužského.

Nedávno jsem sledovala jakýsi pořad o vaření a nechtělo se mi věřit jaké „poklady“ vyjdou z úst profesionálů.

 
wydra  23.11.10 15:28

U mych receptu se diskutuje pouze a jen jidle .

Jazykove koutky a gramaticke poradny sem nepatri !

A prosim, aby to bylo respektovano !

 
ewa
600 příspěvků 23.11.10 15:14

Mám jazykový problém: zase tady čtu „chuť hranolek“. Vstávají mi vlasy na hlavě, když někde čtu „kuře s hranolkami“. Copak je 1. pád j.č. TA HRANOLKA?
Nebo to je moravsky? :roll:

 
wydra  23.11.10 14:05

V receptu ale o mrazenych hranolkach neni ani zminka!

Ja sama je take delam z brambor, jen je predsmazim a necham vychladnout a pak dosmazim, krasne krupou!
Proto jsem napsala ze predsmazene!

 
Ou
49 příspěvků 23.11.10 13:52

A proč to nejde udělat z poctivých brambor, kde tedy jaksi chuť těch hranolek bude dost nesrovnatelná s hmotou, která se prodává v mrazácích?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz