Recept Hranolky křupavé, baharátem voněné Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibule nakrájet pouze na osminky a pomalu je opékat na oleji do změknutí a zlaté barvy. Ty se posléze rozpadnou na jednotlivé lístky.
Současně ve friťáku udělat krásně křupavé, zlatavé hranolky.
Hotové přendat do velké mísy a prohodit je lahodnými lístky cibule (bez zbylého tuku). Přidat na kousku másla opečený (jen do vůně), baharát.
Osolit a dobře promíchat .

p.s. hranolek, hranolka i hranolky či hranolkami ....... chuť zůstává v každém rodu i pádu stejná - it´s delicious mana !


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.10 vloženo
  • 2780x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • bramborové hranolky předsmažené (1/2 kg cca)
  • mražené i ze syrových brambor doma vyrobené
  • 2 - 3 velké cibule
  • olej na smažení
  • 3 kávové lžičky baharátu
  • kousek másla
  • sůl

Doporučená příloha

  • salát nebo maso, dipy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hranolky křupavé, baharátem voněné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 24.11.10 01:39

Nejsem sice Blumenthal, ktereho mam ve velke oblibe, ale takto delam hranolky ja http://www.labuznik.com/recipe.php?… , kdyz je delam poctive a nesnazim se usetrit nejake kalorie vychytavkami v troube…

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.11.10 01:06

Bahārāt (بهارات‎) je směs koření používaná v arabské kuchyni, jmenovitě v Turecku a Iránu.
Používá se na ochucení masa, ryb, drůbeže a polévek.

Jsem pomalá, už mě někdo předběhl…

Příspěvek upraven 24.11.10 v 01:07

 
bocianka
528 příspěvků 24.11.10 01:05

Děvčata děkuji.

 
Roomanka
205 příspěvků 24.11.10 00:59

Bocianko, i když už sem chodím jen pro mé archivované recepty, nedá mi nenakouknout do diskuzí. Vygooglila jsem toto: Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu.
Složení: pepř, koriandr, hřebíček, kmín, chilli, paprika.
No, jsem zřejmě kuchařský tupec, ale toto fakt, ale fakt neznám. Tak asi tak. :cry:

 
wydra  24.11.10 00:56

Tady ho krasne popsala babi
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a ja se do nej vrhla stremhlav, je to fantasticke koreni - smes
Najdes tez na netu ruzne varianty smesi.
Treba neco nerada, tak to nedas.
Ja vynechavam cervenou papriku napr.
Vyzkousej , doporucuji!

 
bocianka
528 příspěvků 24.11.10 00:44

Asi jsem kuchařský negramot, ale nevím, co je baharát. Můžete mne poučit? :-( Předem děkuji.

 
danda  23.11.10 23:25

Hm, udělat ty správné křupající hranolky je věda. Začíná u nákupu brambor, které vybrat?, aby nebyly moc tvrdé, nebo naopak rozbředlé …, zvlášť když v našich hypersuper jsou různé druhy jen podle názvu odrůdy, jinak jim říkám víc pro prasata a míň pro prasata.

Včera jsem koukala na mága kuchařského umění H. Blumenthala, u něj je to super věda :-), brambory nesmí být nakrájené na stejné hranolky, aby měly různorodou strukturu po usmažení, takže je nakrájel na hranolky, které chvilku povařil, ale jen chvilku, osušil a dal do lednice vychladit, usmažil při ne moc vysoké teplotě dobleda, osušil a dal do lednice vychladit a nakonec znovu usmažil zprudka do křupajícího kousku zlatohnědé barvy. Podával se smaženou rybou v těstíčku, na závěr postříkal rozprašovačem nálevem ze sterilovaných cibulek, rozkoš už na podívání :-)

To jen tak - bez diskuze :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.11.10 22:59

Recept se mi líbí, z ingrediencí jsem také pochopila hranolky mražené (ale to není nijak závažná chyba). Ovšem znovu prosím za správnou češtinu zde na Labužníku (i když jde „jen“ o recepty).

P.S. Skalní labužníci, já vím, co si myslíte o mé empatii a diplomacii. Jsem pouhopouhý srab. :-(

 
di
2451 příspěvků 23.11.10 22:12

wydro, jestli můžeš, tak se nezlob, nebyl to úmysl, diskuse se takhle prostě vyvinula, omlouvám se.

 
wydra  23.11.10 21:36

nezakazala, jak vidite, ani by to neslo. Pozadala jsem. Samozrejme a jak jinak, zbytecne. Musite mit proste posledni slovo. Je vase. Pokud vam to vitezstvi udela radost ...... ustupuji. Diskuze je vase.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.10 21:35

Di, já jsem se ve škole bohužel moravštinu neučila. A za to, že bych si přála aby měl Labužník úroveň, se nikomu omlouvat nebudu.
A říci svůj názor asi patří k demokracii.

 
di
2451 příspěvků 23.11.10 21:30

Esme, i když si tady wydra jazykový koutek zakázala, na Moravě je to jen a jen „ta hranolka“ - jinak viz podobné spory o to, jestli je to ten okurek nebo ta okurka, ten Olomouc nebo ta Olomouc, ten Kroměříž nebo ta Kroměříž, v Čechách analogicky ty Holice nebo ta Holice (ještě mě napadly Račice a Prčice, ale už fakt mlčím). Rodáci většinou řeknou něco jiného, než jak je to kodifikováno.
Wydro: omlouvám se, nemohla jsem odolat. Ale pokud jde o recept samý, možná by bylo fakt lepší typ a původ hranolek napsat přímo do ingrediencí, i já jsem si původně myslela, že jde o prefabrikát, až pak jsi to upřesnila.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.10 21:20

Ewo i já jsem kdysi bojovala bitvu kterou jasně nemohu vyhrát. Obdivuji tvoji výdrž.
Za mě také býval hranolek rodu mužského.

Nedávno jsem sledovala jakýsi pořad o vaření a nechtělo se mi věřit jaké „poklady“ vyjdou z úst profesionálů.

 
wydra  23.11.10 15:28

U mych receptu se diskutuje pouze a jen jidle .

Jazykove koutky a gramaticke poradny sem nepatri !

A prosim, aby to bylo respektovano !

 
ewa
600 příspěvků 23.11.10 15:14

Mám jazykový problém: zase tady čtu „chuť hranolek“. Vstávají mi vlasy na hlavě, když někde čtu „kuře s hranolkami“. Copak je 1. pád j.č. TA HRANOLKA?
Nebo to je moravsky? :roll:

 
wydra  23.11.10 14:05

V receptu ale o mrazenych hranolkach neni ani zminka!

Ja sama je take delam z brambor, jen je predsmazim a necham vychladnout a pak dosmazim, krasne krupou!
Proto jsem napsala ze predsmazene!

 
Ou
49 příspěvků 23.11.10 13:52

A proč to nejde udělat z poctivých brambor, kde tedy jaksi chuť těch hranolek bude dost nesrovnatelná s hmotou, která se prodává v mrazácích?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz