Recept Hrachové slupky sušené Veg Bezlep Pra

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachové slupky sušené

Úvod

Ne, to není vtip. Babička mi vyprávěla, že se hrachové slupky sušily a v zimě přidávaly do vývaru při vaření kostí.

Nyní jsem při listování kuchařkami o konzervaci „narazila“ na totéž (viz Postup).

Hrášek právě dozrává; po vyloupání zbude slupek dost a dost. Nevyhodila jsem je, suším :lol: .

Postup

V kuchařce *Ovoce a zelenina ve skle od M. Havelkové (vydal Merkur v r. 1977)* se píše v kapitole *Zelenina* toto: "Sušíme i slupky, které pak používáme na vývary; polévky z hrachových slupek vynikají výraznou chutí. .{color:green}"

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny Zábavné recepty

Nahlásit recept

  • 10.07.15 vloženo
  • 5643x zobrazeno

Ingredience

  • Zelené slupky zbylé po vyloupání hrášku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.7.15 11:17

Používám již strašně dlouho… Asi nejvíce je využívám jako součást vývaru z uzeného masa nebo přihazuji k rýži během vaření.
Výborně poslouží u všech druhů zeleninových polévek a společně se špetkou sušeného libečku umí překvapit i ty, kdož se zdráhají opustit unifikovanou chuť „magi-kostek“ ;)
Já sice proti masoxu nemám nic, protože dnes se již seženou kostky s poměrně dobrým složením, ale prostě mi vadí, že po něm chutná vše na jedno brdo…
Raději proto používám bylinky a koření, které (když se používají s rozumem) nepřebijí původní chuť potravin, ale pouze se stanou součástí toho všeho :)
No, a tyhle slupky patří k těm v první řadě :)
Jen bych si netroufla usušit je z hrášku kupovaného - ten mívá slupky zaschlé, mdlé… Domácí je má šťavnaté, pevné…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 10.7.15 16:39

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2

Diskuse k receptu Hrachové slupky sušené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hrachové slupky sušené

Zuzka1973
2362 příspěvků 3.8.15 10:54

@birkana Přesně… Připomněla jsi mi, jak babičce děda nosil domů z práce tzv. „pucvol“ (zbytky vlny, odstřižků a nití z továrny sloužící k čištění rukou a strojů) a postivě vždy celý pytel přebrala, vlnu namotala na klubíčka (ponožky z ní máme doma ještě nyní :) ), hadříky sešila, dala dvojmo, prošila do čtverců, olemovala a dodnes z nich mám ještě několik utěrek v kuchyni a i ty nitě po večerech smotala na prázdné špulky :)
Děda byl traktorista a „pucvol“ fasoval každou chvíli, ale vadilo mu, že to pouštělo vlákna, tak si doma nafasoval zbytky starých montérek, které nešly použít na záplaty a „pucvol“ nechal babičce, aby nic nepřišlo na zmar :)
Já sice neměla „pucvol“, ale šití a pletení je dodnes můj koníček, takže když se měly narodit děti, měly oba připravenou výbavičku - šila jsem jim vše :D Košilky, dupačky z mikin a triček, které už jsme nenosili a jakpak potom kamarádky zíraly, když náš mladý na ně z kočárku koukal v dupačkách se znakem Adidas a ptaly se, kolik jsme za ně dali… :mrgreen:
Troufla jsem si i na kombinézy, bundy, lacláče… Vše včetně továrních detailů, aby nikdo nepoznal, že je to doma šité a když jsem poprvé upetla dětem ze zbytků vln obrázkové svetříky, strhla se lavina - obrázkové svetříky chtěl tehdy snad každý, kdo je viděl :D

K bydlení na vesnici:
Jako malá jsem to jeden čas brala jako děsnou nespravedlivost a na protest jsem hned po dokončení střední školy utekla do města :mrgreen:
Ale „vystřízlivění“ přišlo brzo… Vdávala jsme se brzo, syn se narodil kratičce po mé dvacítce… a byl mu rok a půl, kdy jsme s velikým vděkem přijali nabídku babičky a dědy na společné bydlení v mé rodné vsi…
Zůstali tu totiž sami na celý veliký dům a obrovskou zahradu, takže si moudře počkali, až mě touha po městě opustí a hned, jak poznali, že ta chvíle nastala, nabídli nám možnost se na ves vrátit…
Pamatuju dodnes, jak jsem s ani ne dvouletým synem s nadšením rýčem zryla celé velké políčko na brambory a děda pak povídá:
„Tos mohla počkat… na zítra mám domluvený půjčit si traktor…“ :D
Ale já byla spokojená a šťastná a dodnes jsem ráda, že drtivá většina toho, co jíme, je z našich zdrojů…
U mamky na statku (nedaleko od nás) máme ovce, doma zase drůbež všeho druhu, občas čuník, u tchánovců je to to samé, jak oni, tak mamka i my máme velké „plantáže“, takže dokupujem máloco…
Ale to každý pozná třeba i z toho, co za recepty mám ve svém profilu v sekci „vařím“ :D
V dnešní době je asi největší plus to, že co si vypěstuju, o tom vím, že je to hnojené pouze kompostem a hnojem, který rády poskytnou naše ovečky :)
Pěstujeme nejen tradiční ovoce a zeleninu, ale díky stále větší nabídce i jiných druhů se z nás stali nadšení experimentátoři, takže nabídka domácích výpěstků stále roste :palec: :mavam: :kytka:

Příspěvek upraven 03.08.15 v 10:56

Zuzka1973
2362 příspěvků 3.8.15 10:26

@Vali Já jsem na tom díky babičce a mamince stejně, co jen jde, to si sama vypěstuji, nanosím z přírody, uskladním…
Zbytky u nás také neexistují, protože přesně jak píšeš: vše se dá zužitkovat a plnohodnotně využít.
Nejvíc mě těší, že už i devatenáctiletá dcera, která má s přítelem již svoji domácnost, to uplatňuje také - ti mají rádi omelety všeho druhu, tak zbytky hodně využívají právě tak a nebo jako součást jiného jídla.
Vozí mi pro slepice vždy pytel pečiva, které nosí od kolegů z práce s tím, že se na to nemohla dívat, jak denně bylo v koši plno rohlíků a housek… přitom je to jinak hubatá divoška :D, ale naštěstí v sobě nepotlačuje to, co od mala vídala nejen u mě a u mé mamky, ale právě i u mé babičky - měla štěstí, že ji zažila hodně dlouho a když já byla v práci a děti se vracely ze školy, hospodařily do mého návratu právě s mojí babičkou, která s námi žila do poslední chvíle a děti se tak naučily i to, že přesto, že ke konci se již nemohla pohybovat, nebyla nikomu na obtíž a paradoxně zrovna v době, kdy už jen ležela, vyslechli jsme nejvíce z jejího vzpomínání a vyprávění, nadiktovala mi tehdy plno receptů, co dělali za války, třeba i víno z chlebových kůrek, koláč z bramborového těsta a mnoho jiných…
Hodně mě naučila využívat luštěniny a vše, co lze vypěstovat na zahradě, aby člověk nebyl závislý na tom, že z naší malé obce je na všechny strany do obchodu daleko a náš konzum na návsi také nemá vždy vše, co by člověk potřeboval :)
Takže zrovna teď v létě mám babiččin receptář po ruce denně… Už jen na všechny ty sušené bylinkové směsi ať už do vaření či jako čaj, marmelády, džemy, kompoty, sirupy, víno… a třeba zrovna i tyhle sušené slupky z hrášku… když pak vidím ty narovnané sklenice ve špajzu, z každé se na mě usmívá moje babička a spokojeně pokyvuje hlavou :srdce:

birkana
1687 příspěvků 3.8.15 10:22

@Vali, @Zuzka1973, šetrné vaření se mi stalo nutností :evil:. Mám-li k dispozici životní minimum (pro 2 lidi v jedné domácnosti), pak po zaplacení nutných výdajů (doprava, telefon, nutné ošacení, žádná kultura a časopis) je strava to jediné, na čem se dá jakžtakž ušetřit. A zdravě jíst? Vždyť tzv. zdravé a nutričně hodnotné potraviny jsou nákladné (pokud je musím kupovat); naopak ty nekvalitní, nastavené vším možným, jsou cenově přístupnější :think:.

Jediná moje velká výhoda je žití na venkově, máme vlastní brambory, zeleninu, vejce a občas králíka (už aby rostly houby :lol: ). Otop za symbolickou cenu (zato hodně vlastní práce).

Neustále vzpomínám na moji babičku, která také dokázala vše zužitkovat, šít, plést a jsem ráda, že mě to vše také naučila - někdy i s pohlavky a mým pláčem - nyní jsem jí za to vděčná :srdce: :kytka:.

Vali
1326 příspěvků 3.8.15 09:18
Zuzka1973

Šikovné byly naše babičky…jsem ráda, že jsem od své maminky hodně rad pochytila a nyní využívám…vždycky mě říkala, že ušetřit se dá hlavně na jídle… a dokážu i z malého zbytku udělat chutný oběd (vařím jen prosebe)když někde čtu, že se něco nepodaří a letí to do koše… proč? vždyť vše jde nějak zužitkovat a napravit, jen trochu přemýšlet…třeba nedávno se mi nepodařily bramborové knedlíky, byly poněkud tvrdší…tak jsem je umlela, zamrazila a míchanice s vajíčkem nebo přidat k zelenině - výborné…maminka takto zpracovala taky vše, vždycky si vzpomněla na to, jak tady u Terezína chodili vězni a vybíraly z kobylinců semínka, když někde viděla vyhozený chleba, rohlík sebrala a dala slepicím…dnes se hodně s potravinami plýtvá

Zuzka1973
2362 příspěvků 26.7.15 17:01

U nás to používala už babička, maminka už moc ne, ale tím, že jsme po svatbě zakotvili v domku u babičky a dědy, ledacos jsem stihla ještě pochytit i od ní, ona byla hodně šetrná, dokázala využít cokoli, co jen šlo (pořád měla v paměti válečné období, kdy se šetřilo se vším a ten strach z nedostatku jídla ji už neopustil do poslední chvíle).
Jsem docela ráda, že jsem jako jediná z babiččiných vnuček stihla převzít od ní právě takovéto a podobné (zdánlivě obyčejné) maličkosti… :kytka: Člověk nejen využije vše, co zahrada nabízí, ale je tak postaráno i o to, že je po ruce široká nabídka našeho špajzu, lednice i mrazáku :kytka: :mavam:

Ala_V
101 příspěvků 26.7.15 11:38

Dámy, děkuji za zajímavý tip. O sušených hrachových slupkách jsem doteď vůbec neslyšela, určitě vyzkouším. Škoda, že už je po sezoně.

Zuzka1973
2362 příspěvků 25.7.15 18:13

@birkana :palec:
Vyzkoušej je přihodit do vývaru připravovaného z „druháků“ - tj. z opražených kostí již jednou vyvařených…
Tam (a pak vařené s uzenými kostmi či odřezky z uzeného) jasně vedou prim :kytka:
Přihazuji tedy i k zeleninovým, nejen ke kostím, nebo i k masu při pečení, kde se nechává více výpeku, je to zase něco jiného než bobkový list, ale sklenice je za chvíli fuč, suším z celého pole i z druhé várky, ale stejně vystačím s bídou do ledna :D
Můj muž si je přihazuje do česnečky - když vaří brambory, šupne je tam a vyndá teprve až jsou brambory měkké :) :mavam:

birkana
1687 příspěvků 25.7.15 10:07
Zuzka1973
2362 příspěvků 10.7.15 18:48

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že sušené prázdné lusky jsou na vývar super - ale doporučuji tak činit pouze z doma pěstovaného hrášku, nikoli z kupovaného.
Jsem ráda za vložení této jednoduché rady do kuchyně :potlesk: :kytka:

jolana
5068 příspěvků 10.7.15 16:59

Birkano :palec:

Vložit nový komentář
Stránka:  « Předchozí 1 2

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz