Recept Hrachové slupky sušené Veg Bezlep Pra

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachové slupky sušené

Úvod

Ne, to není vtip. Babička mi vyprávěla, že se hrachové slupky sušily a v zimě přidávaly do vývaru při vaření kostí.

Nyní jsem při listování kuchařkami o konzervaci „narazila“ na totéž (viz Postup).

Hrášek právě dozrává; po vyloupání zbude slupek dost a dost. Nevyhodila jsem je, suším :lol: .

Postup

V kuchařce Ovoce a zelenina ve skle od M. Havelkové (vydal Merkur v r. 1977) se píše v kapitole Zelenina toto: Sušíme i slupky, které pak používáme na vývary; polévky z hrachových slupek vynikají výraznou chutí.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny Zábavné recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.07.15 vloženo
  • 4284x zobrazeno

Ingredience

  • Zelené slupky zbylé po vyloupání hrášku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.07.15 11:17

Používám již strašně dlouho… Asi nejvíce je využívám jako součást vývaru z uzeného masa nebo přihazuji k rýži během vaření.
Výborně poslouží u všech druhů zeleninových polévek a společně se špetkou sušeného libečku umí překvapit i ty, kdož se zdráhají opustit unifikovanou chuť „magi-kostek“ ;)
Já sice proti masoxu nemám nic, protože dnes se již seženou kostky s poměrně dobrým složením, ale prostě mi vadí, že po něm chutná vše na jedno brdo…
Raději proto používám bylinky a koření, které (když se používají s rozumem) nepřebijí původní chuť potravin, ale pouze se stanou součástí toho všeho :)
No, a tyhle slupky patří k těm v první řadě :)
Jen bych si netroufla usušit je z hrášku kupovaného - ten mívá slupky zaschlé, mdlé… Domácí je má šťavnaté, pevné…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 10.07.15 16:39

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Hrachové slupky sušené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 01.04.16 07:57

@Eja, já jsem sušila slupky i s krátkou stopkou; tak, jak byly utrženy.

Jestliže jsi koupila hrášek, jehož lusky nemají vnitřní „pergamenovou“ vrstvu (cukrový hrášek), byl by hřích lusky sušit a nekonzumovat celé - třeba jen na rychlo prohodit na másle :think:.

Já jsem vyloupané lusky sušila jako houby nebo bylinky, ne na přímém slunci. To bylo ale v létě. Nyní bych využila teplo radiátoru, přijde mi neekonomické „startovat“ troubu nebo sušičku :mavam:.

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 31.03.16 18:08

@Eja Já suším celé, uštípnu jen tu stopku… Stejně je z vývaru pak vyhodíš, jsou jen na dochucení :)

 
Eja
3788 příspěvků 31.03.16 14:59

@Zuzka1973 @birkana dámy, poraďte - dnes jsem koupila dovezené lusky hrášku ( viz můj dnešní recept), jsou fakt moc dobré, dají se klidně sníst syrové celé, jako pamatuji od babičky. Jak usušit lusky? V paneláku. Suším houby, bylinky, před Vánoci citrusové plátky na ozdobu. Ale tady nevím. Ty konečky od stonku uříznout? Ještě je topná sezona, na plech s pečícím papírem rozprostřít a dát na topení? V troubě na minimum?

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 14.03.16 19:25

@birkana Já také jen ve fázi „za oknem“ :D
Další ale ještě dám vzejít, ať je vše připraveno včas - také máš pěkný regiment mističek, je mi jasné, že to je jen část, také to u nás teď vypadá jako ve skleníku :) Už se těším, až to bude v zemi na zahradě a bude teplo :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 14.03.16 16:06

@Zuzka1973, ty máš připraveno, já už mám od soboty (12. 3. ) zaseto :D. Pravda, zatím v miskách za oknem, ale už každou chvíli kontroluji, jestli první rostlinky neklíčí :lol: 8o :mavam:.

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 14.03.16 15:35

@maribe Jejda - poděkování nepatří mně - ale Birkaně, která neváhala a recept vložila :)
Koukám, že hodně věcí máme opravdu společných :)

@tlustá bába @birkana - u nás je to přesně tak, jak píše birkana :) Ještě měsíc si můžu o sázení jen nechat zdát :) Ale připraveno mám: sazenice i semínka :)

 
birkana
1663 příspěvků 14.03.16 13:32

@tlustá bába, ta pranostika platí asi jen pro teplé jižní kraje :cert:. U nás je nyní na záhonech mokro až blátivo; do země se nedá rýpnout. A ještě první týden v červnu u nás pravidelně omrznou vyrážející brambory :,(. Tedy nebrečím, že nestíhám, já mám ještě měsíc čas :mavam:.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.03.16 12:06

A to víte, dámy, že podle pranostik měl jít 11. 3. hrášek do země?! Jojo!… Nebrečte, taky nestíhám! :lol:

 
maribe
3 příspěvky 14.03.16 11:06

Ďakujem, Zuzka, za záujem. Možno by stálo za uváženie vyrobiť novú kategóriu s názvom - netradičné využitie surovín. Napríklad, keď zaváram broskyne v žiadnom prípade nevyhadzujem kôstky so zbytkami dužiny. Rozdelím do sáčkov a šup do mrazničky. Z cca pol kg kôstok a jedného čaju, trochu cukru a pár koliesok citróna mám pre všetkých výborný broskyňový studený čaj - stačí nechať postáť v 2 litrovom džbáne v chladničke… Alebo keď robím z jabĺk detskú výživu - taktiež zo šupiek ľadový čaj a ešte suším šupky na čaj na zimu. Deťom veľmi chutí a krásne zahreje. Niekedy pre zmenu pridám mätu alebo medovku, v zime tiež sušené, občas na vývare zo sušených šupiek s trochou domáceho jablkového muštu pečiem hrušky ako dezert a tak rôzne sa snažím všetko zužitkovať, lebo mi je ľúto vyhodiť čokoľvek prácne dopestované. Všetci ľudia všetko vedia - isto by viacerí uvítali rozšírenie vedomostí v tomto smere. Tebe, Zuzka, vďačim za výborný tip na využitie hrachových luskov!

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 14.03.16 10:24

@maribe Ahoj, ráda vidím spřízněnou duši :)
Jeden čas jsem vyvařovala pro šest až deset lidí a přiznám se, že mám dnes velký problém vařit jen pro dva :D
Právě podobné vychytávky, zahrada, hospodářství a vaření a pečení všeho z výchozích surovin a ne z polotovarů mi pomáhalo zvládat to levně a chutně :)
A platí to do dnes - hotovky a polotovary nekupuju: leze to do peněz, má to zkreslenou chuť a když čtu obsah, tak se mi jen protočí oči a šup s tím zpět do regálu a aalou pryč od toho :D
Podobných vychytávek je tu dost, jen se těžko hledají a bohužel drtivá většina z nich se propadla kdesi v komentářích pod různými recepty…
Takže když na něco narazím, hned si to píši k sobě do sešitku :)
Možná někdo ze zběhlejších uživatelů napoví více :) :mavam:

 
maribe
3 příspěvky 13.03.16 20:40

Zdravím všetkých priaznivcov dobrého jedla. Často u Vás hľadám inšpiráciu a často aj nachádzam - varím denne pre šesť ľudí z toho tri deti, takže 5× denne treba dať niečo dobrého na stôl… Snažím sa o naozaj kvalitné a výživné jedlá ale tak, aby nás strava nezruinovala - tiež máme obrovskú záhradu a dva naozaj veľké mraziace boxy, pri zaváraní používam odrazu najmenej dva hrnce á 14 pohárov s obsahom 0,7 l, takisto suším, čo sa dá, nakladám v soli, v cukre…
Toto všetko berte ako úvod k priznaniu, že napriek tomu, že mám viac ako 60 rokov som o sušených hrachových luskoch nikdy nepočula a je mi naozaj trápne, keď si predstavím, koľko možno metrákov som ich natrepala do kompostu!!!
Prosím, dámy, ak sú tu niekde ešte ďalšie takéto výborné vychytávky, prezraďte, kde ich nájdem - ďakujem

 
daduuja
1133 příspěvků 07.08.15 09:03

@Alis nebojím :-)

 
daduuja
1133 příspěvků 07.08.15 09:03

@casino To říkám furt, člověk míní a ten nahoře si z nás dělá prču :-)
Letošní léto jim taky asi moc neprospěje, aspoň u nás nespadla už 14 ani kapka, zahrada je jak spáleniště, čerpadlo stojí skoro na dně.

Jen okurky, tykve a steaková rajčata rostou a rostou… :-)

 
Alis
2617 příspěvků 06.08.15 11:48

Dando, jedu, boj se :D

 
birkana
1663 příspěvků 06.08.15 11:17
Vyzkoušela jsem

Včera jsem jsem přihodila hrst sušených lusků k slepičím kostem (kostra z kohoutka) při vaření vývaru. Výborné :palec:.

 
casino
4463 příspěvků 05.08.15 23:13
Zodiac

Jsem od narození ryba, od přirození střelec, náturou beran ale často se chovám jako vymiškovaný býk :mrgreen:

@daduuja
A jak topoly povyrostly za dva roky?
Blbě :zed:

Řízky mají být v zemi v březnu…
Rok 2013:
V březnu praštělo :zed:
V dubnu močilo :zed:
V květnu nastrkány kolky do země
A pak už bylo jen sucho, sucho převeliké (viz foto z 1.8.2013) :zed:
Běžně topoly v prvním roce dorostou skoro do 2 metrů :palec:
Ty moje jsou také skoro dvoumetrové…
No, po dvou letech, že :zed: :?

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 05.08.15 20:26

@daduuja To neřeš :kytka: Důležité je, aby případné setkání bylo fajn - to je důležitější než nějaké „i/y“ :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 05.08.15 19:23

@Zuzka1973 Mne tam mate, že bysme se mohly sejít s Alis a pak až za čárkou druhá věta je kozoroh a nakonec třeba i chlapi :-)
Ale je to jedno, on to stejně nikdo řešit nebude :-)

Alis, musela bys přijet se všema :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 05.08.15 18:12

Mohli je správně, když koukám na původní větu, které se to týká
Vždy, když se ve větě smontují „ony i oni“, tak vítězí „i“ ;)

Jinak, já jsem typický beran - vždy vše řeším s rozběhem hlavou proti zdi a teprv pak řeším, jestli je zeď z betonu nebo z papíru… Zatím vede beton… :mrgreen: :mavam:

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 17:45

Mohly, mohly a přeju si to (vlastně i mohli, mohli) to

je ale ošklivý slovo :D

Příspěvek upraven 05.08.15 v 17:46

 
daduuja
1133 příspěvků 05.08.15 17:03

@Alis ale v neděli bysme se mohly sejít, lvice, kozoroh a třeba i Miloš, Mánek… od Luny až do Slunce :-) Jéžiši, nebo radši néé :-)

Ejo, jak tak tě odsud znám, tak ty bys nesežrala nikoho :-)

Edit: a tak teď nevím mohly/i? to to Slunce, máme doma 29°C :-)

Příspěvek upraven 05.08.15 v 17:06

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 16:31

Ejo :lol:

 
Eja
3788 příspěvků 05.08.15 16:28

@Alis to já jsem asi taky

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 16:28

Daduuja - když se býk s býkem sejde… s lunou a s Kozorohem, Sluncem… jen ta neděle… :)

Příspěvek upraven 05.08.15 v 16:28

 
Eja
3788 příspěvků 05.08.15 16:27

Od té doby co sem přibyl tento recepis pořád přemýšlím - moje úžasná babička využila vždy všechno a z ničeho dokázala udělat hostinu…ale tohle si nějak nevybavuji :think: Vidím na okně bublat bezinkové víno, ve sklepě sklenice se vším možným, v písku kořenovou zeleninu, ale tohle ne.

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 16:25

A propós - moje sestra je lvice a je to nejmírnější člověk, co znám :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 16:23

Tak to se tuasi sežerem všichni :D

 
Eja
3788 příspěvků 05.08.15 16:17

A já jsem Lvice a všechny vás sežeru :mavam: :mavam: :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 05.08.15 16:05

@Alis se nevytahuj :-) Já jsem středečňátko a Luna Kozoroh a Slunce Býk, heč :-)

 
Alis
2617 příspěvků 05.08.15 14:23

Ano, Casino, taky jsem nedělňátko :)

 
daduuja
1133 příspěvků 05.08.15 07:50

Teda, casino, Pánbůvámtopožehnej, ty lány od souvratě ku souvrati, od nevidím do nevidím, vy dokážete rodinu zmasakrovat na plantážích :-)
Jak povyrostly za dva roky?

 
casino
4463 příspěvků 04.08.15 22:29
Admin z nás asi bude mít radost, hahaha

Jsem nedělňátko, ale i tak bych o svých držkopádech mohl napsat román. A ne jeden… :mrgreen:

Vlna
Když jsem viděl v jižní Itálii plné škarpy vyhozené ovčí vlny, tak jsem ji hodlal dovážet do ČR. Naštěstí mi to zpracovatelé zavčas rozmluvili :oops:

Úřednictvo
Moje zatím poslední aktivita je sušení ovoce v klasických sušírnách…
Vysadil jsem sady trnek, hrušní a ořechů…a plantáž japonských topolů (na palivo)
Už jsem měl po celé ČR zamluvené ovocnany a ZAPLACENÉ topolové řízky… Na OÚ jsem vyřizoval ještě oplocení a když slyšeli, že hodlám pěstovat topoly, tak to prý nepůjde, protože LES musí být víc jak 50m od zástavby! Málem mě porazilo ale nakonec jsem jim prokázal, že topole nejsou les, anóbrž zemědělská plodina…
No, někdy je to na… :mrgreen:

Fotečku z výsadby řízků MAKRONKY nazvaly „Mlady radostny pokladac min květen 2013“ :)

Příspěvek upraven 04.08.15 v 22:34

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 04.08.15 19:51

@daduuja :kytka:

 
daduuja
1133 příspěvků 04.08.15 19:44

@Zuzka1973 dík :-)

 
daduuja
1133 příspěvků 04.08.15 19:43

@birkana máš to asi zmapované, já se nezabývala do hloubky, protože se mě to, (bohužel :-)), netýká. Ale vím z praxe, že moc záleží na koho na úřadu natrefíš i jak formuluješ žádost atd… Bohužel, někdy je to neprůstřelné. :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 04.08.15 16:27

@daduuja, agroturistika? :mrgreen:. To jsem si vysnila, než jsem z velkého města odešla do naší malé „prdélky“ :lol:. Jenže ČR je papežštější než papež (v tomto případě EU). Splnit různá nařízení, např. hygiena a spol. nedokážu bez olbřímích nákladů. A nevím, jestli mě třeba nezažaluje některá matka jakéhosi ukrutně nemocného děcka (babička by jej nazvala „nedochůdčetem“, promiňte), že její potomek utrpěl nějakou újmu na zdraví. Za to mi to nestojí :jazyk:

Edit: Opravena hrubice (po 2 dnech :zed: ); ve slově olbřímí jsem měla y. Češtinářům se omlouvám a zároveň děkuji, že jste byli/y shovívaví/é a neukamenovali/y mne :mavam: :lol:.

Příspěvek upraven 06.08.15 v 11:10

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 04.08.15 16:14

@daduuja To by tak odpovídalo, ten přepočet na množstí vlny, která jde spříst :)
Jinak to funguje úplně stejně, jako u kupované příze: na kolovrátku jde i nastevit tloušťka vlákna, takže spotřeba samozřejmě závisí i na hustotě a síle příze.
Vesta váží cca 600 g ta, co nosí dcera, moje je větší - má kolem 800 g (nadalo mi to a zvážila jsem je ;) )
Vlna ale není tak předpisově rovná, jako koupená, je nerovnoměrná - ale pevná.
Ponožky z ní vydrží daleko větší zátěž, než z kupované a v zimě na spaní jsou nepřekonatelně úžasné :)
Jen jsme ještě nezkoušely zvážit, kolik gramů se vejde na jednu cívku, no, je fakt, že to bude asi také asi záležet na zvolené tloušťce…
Maminka si to c cívek převíjí pouze od oka, nic neváží, když je to jen pro její spotřebu :)
Pamatuju, že když jsme byla malá, jedna ze sousedek také vlnu spřádala, dokonce ji i barvila a prodávala…
Dodnes od ní máme ještě tašku předen červené, bylo jí strašné kvantum (babička ji od té paní dostala a ani ji nestihla všechnu zpotřebovat), tak z ní pletu ještě já - pro dcerku mužovy sestřenice.
Ale proč to zmiňuju: ta měla i takový strojek, která dělal předena o určité délce (jestli i váze, to netuším), byla to taková ta předena, co nám jako dětem naháněla hrůzu, pokud je vzala maminka či babička do ruky - znamenalo to pěkně nastavit ruce a pevně držet, zatím co druhá strana smotávala klubíčko, dodnes pamatuju povely: „Drž to pořádně, ať se to nazacuchtlá!“ :D
Toho už moje děti byly ušetřeny, to už se kupovala předena, která se nemusela převinovat na klubka :)
Tatínek dokonce zkoušel vyrobyt jakýsi „klikotoč“ na převíjení, ale sotva ho dodělal, začala se prodávat příze již smotaná…

Děkuji za přání - rovněž já přeji jen a jen samé dny, kdy má člověk důvod se usmát :kytka:
A to rčení je pravdivé, že „co tě nezabije, to tě posílí…“ Mohu plně dosvědčit, že to funguje dokonale… Vlastně by člověk měl životu být za ty „kopance“ vděčný - bez nich bych nikdy nedokázala to, co se mi podařilo po zatnutí zubů dokázat :)
Hlavně se člověk naučil to, že spadnout na dno může každý, ale odrazit se od toho dna dokáže jen ten, komu dojde, že to dno tam je právě proto, aby se bylo od čeho odrazit… :mavam: :kytka:

 
daduuja
1133 příspěvků 04.08.15 15:19

@Zuzka1973 tak tedy +-2,5kg vlny z ovečky, která se hodí na pletení a kolik jí je zapotřebí na jednu dámskou vestu?
Asi to není stejné jako u normální vlny kupované? Jsem zvědavá :-)

Zuzko, to je ten zázrak, že po pádu až na dno, má člověk schopnost a najde i tu sílu se zase vyškrábat :-) Kolikrát jsem se vyškrábala po pás, abych se zase zabořila po kotníky, ale k životu to patří a když mě to v tu chvíli nezabije, tak posílí určitě :-)
Přeju ti už jen samé hezké dny :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 04.08.15 10:21

@daduuja Je to různé… podle toho, kolik kusů je zrovna ve stádečku, minimum bývá deset kusů, letos je to osmnáct.
Z jedné bývá cca 4 - 5 kg vlny (ty tmavé mají kolikrát i méně, to samé nejmladší kusy.) Prodej se absolutně nevyplatí.
Nejhorší je, že je to taková zdlouhavá procedura - všechnu vlnu vyprat, pak ještě jednou, nechat vyshnout a pak trpělivě vyčesávat…
Delší vlákna stranou na spředení, zbytek na druhou stranu - na polštářky :)
Takže se nedá přesně určit, kolik výrobků - spíše jen kolik vlny ;)

Je fakt, že z počátku to šlo mamce hoooodně pomalu, ale jak se jí povedlo najít si takovou tu „rutinu“, tak je to klikrát cvrkot :D

K těm skokům do neznáma:
Už jsem jich prožila tolik, že nějak člověk už nemá ani sílu a jsem šťastná, že ten úplně poslední „skok“ dopadl dobře a dobře se to vyvíjí, ale po nástupu zdravotních problémů mi dochází, že další bych už nemusela zvládnout a že i tento poslední „restart“ vyšel v pravou chvíli a tzv. „za pět minut dvanáct“ :D
Mě zachránila realizace mého nápadu a mamku zase hodně podržely ovečky po té, co tatínek zemřel.
:kytka:

 
daduuja
1133 příspěvků 03.08.15 21:38

No jo, bývá těžké opustit zavedené a vrhnout se do neznáma :-)
Jaký je výtěžek vlny, na kolik vest ročně ovce dají?

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 03.08.15 21:22

@daduuja Zní to sice jako krásná pohádka, ale já jsem spíš vlk - samotář, který by zrovna toto neuměl dotáhnout do konce :(
Ale hlavně by to znamenalo šidit moji opráci, což by mi hodně mrzelo - vypiplala jsem firmičku doslova od nuly (vlastně doslova z mínusu) a práce v ní a vše s tím spojené mi zabere spoustu času… ;)
Ale je to práce, která nejenže neomrzí, ale zároveň mi přináší strašně moc… Poznávám díky ní plno úžasných lidí se zajímavými osudy a už se to rozjelo tak, že jsem ráda, že se mi daří zkloubit naše hospodářství s prací a domácností :D

Maminka se naučila příst částečně sama a částečně díky jedné moc hodné paní, která se tím zabývá. Kolovrátky má tři: ten zmíněný (jako by hranatý), pak ten typický, jako známe z muzeí a pohádek a pak jeden zajímavý unikát: elektrický spřádač příze, je sovětské výroby a je to velmi zajímavá mašinka :)
Vlnu si sama pere, upravuje, vyčesává a spřádá, takže máme všichni výbavu z našich ovcí, přikládám fotku vesty a ponožek, které sama pletla :)
Vlnu nebarví, nechává ji přírodní a jelikož máme světlé i tmavé ovečky, vznikají zajímavé výrobky :) Škoda, že nemám více času to lépe okoukat, i když základy díky mamce umím, ale není čas :)
Vlastně s tím vším začala teprve tehdy, když zjistila, že prodávat vlnu je prodělečné a jen jako plnidlo do dek a polštářů je to škoda :)

 
daduuja
1133 příspěvků 03.08.15 20:59

Zuzko, proč čekat? Teď je ještě legislativa, která to umožňuje bez Unie, jakžtakž, proč to nevyužít a hlavně dokud maminka může :-) a ty jsi v nejlepších letech :-) já bych do toho šla, ale já jsem cvok, který jde po hlavě, pokud ho něco zaujme :-)
Asi bych s rodinou přijela se naučit něco nového, ten kolovrátek mne zaujal a obdivuju lidi, kteří umí a chtějí :-)
A v dnešním uspěchaném světě je stále víc lidí, kteří touží po zastavení, kteří chtějí jíst, to co si vypěstují nebo aspoň z přírody vydobydou :-) i mladých rodin, které by se rády přiučily vařit, zavařovat… :-) držím palce a zamlouvám si první turnus :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 03.08.15 20:39

@daduuja Možná, že časem by to nemusel být špatný krok… :)
Mamka by byla asi největším lákadlem: pořídila si před pár lety kolovrátek a vlnu z našich ovcí si kompletně sama zpracovává :)
A ten kolovrátek prý pochází od nějaké příbuzné M. D. Rettigové - takže šup a jsme zase u vaření :)
Sýr sice dělá také, ale nesmí ho prodávat, stejně by na prodej nezbylo, zmizí hned - je výborný.
Ségra by mohla dávat kurzy jízdy s traktorem a na kombajnu - to je zase její hobby, ráda se také ohání v našem lese motorovkou a na jaře bude potřeba osázet paseky - to by se pár turistů šiklo ;)
No, a na mě by zbyla ta kuchyň, zahrada a njaké ty ruční práce…
Holka zlatá, jak tak přemýšlím… na důchod by to nebyl špatný nápad ;)
Nějaká ta cimra se najde, část hostů by si mohl vzít k sobě kamarád, který tu má penzion… Nebo ubytování alá „Slunce, seno, jahody“ - („se koukni na Vachoutouc, jak se zmohli…“ ;) :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 03.08.15 19:58

@Zuzka1973 tak nějak to funguje :-)
Možná by to bylo lepší než welnes :-), např. s možností pro maminky si natrhat ovoce a hned zužitkovat, s osvědčeným receptem… krajová jídla… výroba sýrů…, asi by se dalo zakomponovat všechno co vás baví, včetně ručních prací :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 03.08.15 19:38

@daduuja :D Když turisti přiloží ruku k dílu a ještě si za to zaplatí… proč by né? :think: :mrgreen:
:mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 03.08.15 19:24

@Zuzka1973 @birkana vy máte podmínky pro agroturistiku - http://www.agroturistika.thoendel.cz/…ristice.html :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 03.08.15 17:26

@birkana Právě mi to nedalo a vytáhla jsem sešitky po babičce - jenom na zpracování (různě) starého pečiva jsem namátkově našla už přes dvacet receptů 8o
Já nejčastěji používám na žemlovku (máme ji rádi nejen z jablek) a pak obalené v těstíčku nasladko (recept tu někde má „tlustá bába“)a nebo jen tak nádivku (nejen na Velikonoce) :)
Super jsou i rohlíkové špízy a když už je pečivo opravdu suché, tak i se strouhankou se dá čarovat tak, že se i ti nejmlsnější olizují až za ušima :D
A dcera odjakživa upřednostňuje k snídani rohlík starší, rozpečený a zjistila jsme, že to dělá i když má svoji domácnost: dává si rohlíky pro sebe stranou a jí je s dvoudenním zpožděním :)

 
birkana
1663 příspěvků 03.08.15 14:55

@Vali, dvoudenní bílé pečivo prokrojím, pomáznu uvnitř máslem s česnekem, vycpu šunkou, sýrem, rajčetem. Přiklopím, zabalím do alobalu a šoupnu do trouby nebo pod gril rozpéct. Zkonzumovat za tepla. Již mnoho návštěv si nad takto zužitkovaným starším pečivem „pomlaskávalo“.

Nadívat lze i pečenými rybami (bez kostí), zbytky pečené drůbeže apod. :lol:

 
Vali
1326 příspěvků 03.08.15 12:44

Děvčata, to jsme pěkně zavzpomínaly…škoda jen, že málo dnešních mladých bude umět takto hospodařit…to i u staršího syna nepapají rohlíky dva dny staré a já ty jejich zbytky s radostí zpracovávám…hlavně jako hodná tchyně nic neříkám, aby to potom nekončilo v popelnici…ještě si odvezou domácí vajíčka…
jolanko, vzpomínám a stále mám na očích dárečky od Tebe

zuzko, birkano…napíšu Vám zprávu…něco mě napadlo

Příspěvek upraven 03.08.15 v 12:52

 
jolana
5064 příspěvků 03.08.15 11:16

@Vali, :hug: :kytka: :mavam: @zuzka, :mavam:
@birkana, tie polotovary a vselico od vsetkeho zmiesane vsade plno preplnene kozumne obohatene o vsetko mozne to nemusim mat ani nahodou a ani zadarmo nescem :mrgreen:… jogurt a mlieko, parmazan, chedar, mozarella, zelenina, ovocie, maso, kurca a v spajzi zakladne potraviny a vybaveno…nasusim, zavarim, zamrazim, a to byvam vo vyse 3 milionovom meste…keby som musela do obchodu pre kazde druhe susto co dame do huby sa ozaj zblaznim, neziada sa mi zrovna prezit zivot medzi regalmi v moloch a supermarketoch… :mrgreen:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz