Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Přebraný, dobře propláchnutý hrách namočíme na 3 hodiny do vody. Potom ho v téže vodě, ve které byl namočený, vaříme v papiňáku 15-20 minut. Hrnec ochladíme ve studené vodě, otevřeme, přidáme uzené maso vcelku, přivedeme do varu a vaříme 25-30 minut. Hrnec opět ochladíme ve vodě, otevřeme, přidáme pokrájenou kapustu, mrkev, brambor, petrželku a pepř (petrželku a pepř vaříme zabalené v plátýnku - v gáze) a vaříme 5 minut pod pokličkou. Měkké uzené maso vyjmeme a pokrájíme na kostičky, z polévky odstraníme pepř a petrželku. Brambory a zeleninu trochu rozmačkáme vařečkou, polévku osolíme, okořeníme utřeným česnekem, masoxem a sádlem (znovu opakuji, že sádlo nemusíme použít), přidáme nakrájené uzené maso a ještě krátce povaříme. Jednodušší variantou hrachovky je hrách (150 g) namočit na 3 hodiny do 3/4 l vody a potom jej v téže vodě v papiňáku uvařit během 40 minut doměkka. Uděláme jíšku - ze 2 lžic sádla, na něm zpěníme 1 menší nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme 50 g mouky, osmažíme, zalijeme horkou vodou, rozšleháme a povaříme 1/4 hodiny za častého míchání. Uvařený hrách a jíšku rozmixujeme nebo prolisujeme (část hrachu můžeme také nechat vcelku), vrátíme do polévky, okořeníme 1-3 stroužky utřeného česneku, špetičkou mletého pepře, špetkou v prstech rozemnuté majoránky, přidáme kostku masoxu a ještě krátce povaříme. Příloha - pečivo či krajíček čerstvého chleba, použít můžeme i osmaženou housku nakrájenou na kostičky, případně topinky mírně potřené česnekem.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hrachová polévka zase jinak
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Hledala jsem uplatnění pro zbytek kapusty a vybrala jsem si tuto polévku. Voňavá, dobroučká, prostě super!!!
Pepíčku, senzační recept. To sádlo bych tam rozhodně dala, zas tak nezdravé není a tady to dodá správný šmak.