Recept Hrachová polévka s uzeným tofu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na troše olivového oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku. Podlijeme Noilly Prat, nebo vermutem a zeleninovým vývarem. Chvilku povaříme, pak přidáme zmrzlý hrášek (pokud děláme ze zralého suchého, raději si ho večer namočíme), znova přivedeme k varu a necháme vařit, dokud hrách nezměkne. Osolíme podle potřeby, opepříme, přídáme nasekané lístky máty. Polévku pak mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne krém a přidáme Créme fraiche.
Uzené tofu si nakrájíme na kostičky a zahřejeme ho v polévce.
Polévku podáváme s opečenými krajíčky chleba a ozdobenou lístky máty.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 12.12.08 vloženo
  • 5496x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g hrášku, nejlépe zamraženého
  • 600 ml zeleninového vývaru, třeba v kostce
  • 3- 5 PL Créme fraiche
  • 8 lístků máty
  • 4 cl Noilly Prat- (suchého vermutu)
  • 1 cibule
  • 400 g tofu
  • trochu olivového oleje
  • sůl
  • pepř.
  • mátové lístky na ozdobu

Doporučená příloha

  • krajíčky chleba, nebo kostičky opečené na olivovém oleji

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hrachová polévka s uzeným tofu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu- gabi

Gábinko, jsem poctěná, že Tě můj recept inspiroval a že ho vyzkoušíš. U nás jsou polévky opravdu „grunt“ a tak se zkouší stále nové a nové. Tuhle budu také opakovat, chutnala nám. Pak písni, jakou měla odezvu u Vás. Přeji dobrou chuť!
Ty marinované cukinové hranolky s mátou jsou tady, nebo máš nějaký svůj recept? Taky se mi to líbí. Pěkný den! T.

 
gabi
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Terrinka, inspirativny recept…mam rada hrasok a tofu tiez…no a matove listky k tomu…uplne super…v lete robievam marinovane cukinove hranolky s matou podla nony Lindy z Neapola…je to velmi velmi dobre…tak urcite vyskusam aj Tvoju polievku s matou…dik za recept G.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu, tedy...

já žiju v domnění, že Marhaba chce Cicerovými ústy říct něco úplně jiného :-(

 
martinsog
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Tak vôbec by ma nenapadlo, že sa Cicerova duša bude tešiť z hrachovej polievky. Ale Marhaba, keď už cituješ jeho výrok o tom, že pomsta je rozkošou pre malichernú a slabú povahu, nie je to práve argumentum e contrario?

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Milá Marhabo, až naprší a uschne. Opisovat od klasiků umí každý, pročež žádné odcházení ni zánik se nekoná.
Jo, a máš tam chybku ;))

 
marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu - Mrtvolo

omnis autem et animadversio et castigatio contumelia vacare debet.
(Cicero)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Díky ;)!

 
martinsog
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Nazdar Mrtvola. neviem kto si, ale máš moje sympatie…

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

No, já vím, Martinsog, ale zase nemusí každá všemu rozumět, ne ;)?

 
martinsog
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu

Nazdar Mrtvola, text poznámky je zaujímavý a ja súhlasím, ale keď už tá „kopa“ latiny a pritom vyčítanie o zmätku vo výrazoch, treba písať tak, aby to pochopili aj tí „zadubení“… Veď stále platí pre všetkých pisateľov „nemo agit in se ipsum“.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová polévka s uzeným tofu - Terrinko,

opravdu mě těší, že už zvládáš pravopis, ale je tu takový menší zmatek ve výrazech:

  1. Noilly Prat je suchý vermut jako takový, takže napíšeš-li „Noilly Prat nebo suchý vermut“ jedná se o nonsens per se.
  2. Zmrazený hrách neexistuje; buď máš na mysli hrášek, který je nezralý a nikoho by nenapadlo ho namáčet nebo máš na mysli zralý hrách, který se pravda suší, ale nedal by se zmrazit ani nesušený. Respektive dal, ale pokud by se zmrazil, stejně bys ho musela namáčet, protože to je prostě zralý hrách.
  3. Je pěkné, že ses seznámila s výrazem créme fraiche a hojně ho v poslední době do svých receptů zařazuješ, ale nedává se do polévky před mixováním. Je totiž zbytečné ho mixovat, je to skutečný krém. Takže napřed mixuješ a teprve potom přidáš créme fraiche, na zjemnění. To je ovšem ve světle předchozích dvou bodů, zcela podružné.
  4. Skladba použitých surovin (Noilly Prat, hrách, tofu a další) mi opět připomíná mou oblíbenou knížku o pejskovi a kočičce, konkrétně kapitolu, kde pan Čapek líčí, kterak pekli dort.
  5. Výše popsaný recept je z druhu tzv. „laciné noblesy“. Spousta věcí, které jsou samy o sobě dobré či vynikající, se nachází splácána dohromady bez ladu a skladu či jakékoliv harmonie. Výsledek bude pravděpodobně poživatelný, přinejlepším extravagantně obyčejný, ale nikdy to nebude onen „labužnický zážitek“.
    Měla by ses naučit vařit obyčejnou, chutnou a výživnou občanskou kuchyni a nenechat se opájet cizokrajně znějícími názvy.

A aby nedošlo k mýlce - nereju do tebe za každou cenu. Jenom ti některé věci ad nauseam vysvětluju pořád dokola. To, že je to bez nejmenšího výsledku, mě z nepochopitelných důvodů ještě neodradilo. Zřejmě je to jakási perversní touha experimentálně zjistit, kam až jsi ochotna zajít. Nebo kam až sahá tvá zadubenost? Sama nevím… :))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Chilli con carne Chilli con carne
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz