Recept Hrachová polévka s uzeným kolenem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Úvod

Hrachova polievka je taka lacna dobra klasika skor do chladnejsich jesennych dni. Kedysi davno ked sa robila neboli vsetky suroviny alebo nemali peniaze, tak ju pripravovali ako jednoduchu verzia, vyborna. No a v sucastnosti 2011 mame viac moznosti plus mame pristup k inym surovinam a postupom. Tak som si uvaril taku inu verziu. Kde su suroviny, ktore mam rad.

Postup

1-Vecer som dal do misky s vodou napucat suseny umyty deleny zlty hrach. Bravcove udene koleno - nase bolo 1,3 kg - som dal varit do vody s bobkovym listom, celou cibulou a celym cesnakom novym a ciernym korenim a susenou celou feferonkou - chilli na cca 2 hodiny.

2-Z hrnca som vybral maso, odlozil na stranu a pridal nakrajane zemiaky na kocky, ocistenu nakrajanu mrkvu a napuceny hrach. Ja som pridal aj s vodou (kazdy robi podla svojho). Dal varit. Ked bol hrach skoro hotovy - cca 5 minut do konca - som pouzil postup ako sa robi v Indii pri niektorych curry, kde sa pridavaju pred koncom certsve suroviny.

3-Cesnak som nakrajal na drobno a tak isto paradajky (komu sa chce da kozu dole). Na malej panvici som rozpalil trochu oleja dal oprazit cesnak a pridal paradajky trochu ochutil a podusil kratko, prilial trochu vody z polievky, vmiesal creme fraiche s lyzicou muky, vsetko nalial do polievky a nechal par minut prevarit, nakonie pridal lyzicu dve nasekej petrzlenovej vnate. Medzi tym som dal uvarene koleno zapiect do rury pod gril.

4-Koleno som naporcoval a pridal kazdemu, kdo chcel do taniera…

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky Uzené maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.09.11 vloženo
  • 7327x zobrazeno

Čas přípravy

  • 150 min

Ingredience

  • 1 kg udene bravcove koleno
  • 1,5 hrnceka suseny hrasok
  • 1 cibula cervena mensia
  • 1 cesnak cely
  • 2 cesnak struciky
  • 2 mrkva
  • 1 susena chilli (fefronka)
  • 5 nové korenie
  • 5 cierne korenie
  • 1 lyzica petržlenová vňať
  • 2 paradajky
  • 1 kelimok creme fraiche
  • 3 zemiaky
  • 2 bobkový list
  • 1 lyzica maizena/kukuričný škrob
  • olej rastlinny

Doporučená příloha

  • chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.05.16 15:23

Koleno jsem sice neměl, zato bohatý vývar z žeber a kousek uzené kýty. Polévka je moc dobrá, částečně jsem rozmixoval. Pak se nemusí ani zahušťovat.

Diskuse k receptu Hrachová polévka s uzeným kolenem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
iva  23.09.11 22:40

Miloši, ani se nedivím, že Mates polévku nechtěl, když jsi mu před tím přenechal to koleno… :mrgreen:

 
dag
539 příspěvků 22.09.11 08:32

Chtěla bych u příležitosti této diskuzičky upozornit Labužnice a Labužníky na pěkné počtení od B. Kurase......Po­litika prochází pupkem.....Je to knížka zábavná a svým způsobem i poučná a určitě bude k sehnání v každé knihovně.

 
Bento
794 příspěvků 22.09.11 01:38

gmp, robime este „exotickejsie“ kombinacie ,– čočka , zelena fazulka ,karbanatky atd… a zase tie rajcata… :roll:
radsej nepridam :lol
( tento recept je inspirovany Perzskou kuchynou )

 
jolana
5064 příspěvků 22.09.11 00:55

Dag, ja taky tak tie paradajky.. :lol:

 
Bento
794 příspěvků 22.09.11 00:03

gmp, :-( to je skoda, pridavanie, dalsej zeleniny to podobnych receptov z lustenin som sa naucil robit od Indov.
Je to ako sa v anglictine „acquired taste“, neviem ako prelozit? (získana chuť ?? )
je viac sposobov a pridava sa co chuti, ale co som chcel povedat ze hrachova je zaklad ktory sa da obohatit aj inak mozno pre teba ine ako rajciny nam tam chutia :potlesk:
 http://www.youtube.com/watch?…

 
dag
539 příspěvků 21.09.11 23:55

já dávám paradajky téměř do všech polévek.Vždy tam udělají své a své udělaly i v této hrachovce.Bylo to opravdu moc dobré.

 
gmp
1603 příspěvků 21.09.11 23:22

Domnívám se, že občan Casino nemůže reagovat, neboť „jistě se mu zachtělo dáti kozu dole“. Jak je uvedeno v recepisu. Ten rohatý čtvernožec stále vzdoruje.
Já bych tedy si dovolil tu roznášku (na kopytě, neb jak známo, pekla zplozenci jsou jen jedním obdařeni):
Abych neplácal do vody, obětoval jsem dnes jedna uzená žebra a udělal hrachovku i s těmi rajčaty, která se mi v recepisu příčí. Nevím, zda to byla již averze předem, ale prostě ta rajčata mi tam vadí. Ani Mates (věrný to pes)… odmítl konzumaci. Osobně se domnívám, že dávat do hrachovky rajčata je stejný prohřešek jako malovat podobiznu proroka . :cry:

 
Bento
794 příspěvků 21.09.11 14:54

dag, :potlesk: super ze chutilo, ja som dnes kupil novu davku hrachu ( matar )u Indakov na trhu.
Aj u nas mala uspech. :lol:

 
dag
539 příspěvků 21.09.11 12:01

Bento, to bylo tááák dobré.Měla jsem hosty a pršelo a byla zima a kamna zlobila, protože jsem je krmila vlhkým dřevem…ale polévka všechno spravila.Dokonce se i vyčasilo.

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 18:22

wydri, apropos…aby bylo jasne jaka jsem squaw a ze uz nejaky ten rok udrzuji ohen pod hrncem. Avsak Tvuj avatar je take velice pekny :palec:

 
wydra  20.09.11 08:33

Babi, mas suprovy avatar ! :potlesk:

 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 01:01

Bento, oni nasi predkove nikdy moc toho blahobytu nemeli a kdyz, tak to byla jenom hrstka lidi. Ale zemekoule je cim dal tim mensi a pomalinku nastava fuze.
Pro zasmani…byla jsem nedavno pozvana Kanadany anglickeho puvodu na veceri. Nakonec se prinesl desert s divnou vyslovnosti, coz jsem vyrozumela jako „bublanina“. Ani nevedeli jeho puvod 8-) , ale kdyby ta bublanina nebyla s obrovskou cepici slehacky, tak by byla opravdu dobra…a tak vidis 8-o

 
Bento
794 příspěvků 20.09.11 00:32

:palec: Babi , presne tak ,plus mne sa velmi paci ako druhe kuchyne pridavaju ovela viac farieb do varenia .Mozno aj nasi predkovia by to tak robili keby tie suroviny boli cely rok.

 
babi
6360 příspěvků 19.09.11 19:13

Bento, nejsem casino, ale snad muzu komentovat. Roznaset recept na kopytach nebudu, protoze se mi libi :-) Polevky miluji a zvlaste ty, co z nich muze byt dvoji chod (polevka a hlavni jidlo = uzene koleno), tak jako maji Francouzi, Japonci (ti to sni v opacnem poradi) atd. nekolik vybornych receptu…

 
Bento
794 příspěvků 19.09.11 00:49

:lol: casino, treba zacat diskusiu , kdo ma roznesie na kopytach ze som znevazil tradicne,domace jedlo.
Bezne je to s Talianskymi , tak co treba zavrtat aj do Cesko-Slovenskych.
PS: Koleno sa minulo a co karbanatky obalene v hrachovom cesticku do hrachovej polievky , klasika :wink:
tu je recept na pakoru:
 http://www.labuznik.com/…nova-pakora/

Příspěvek upraven 19.09.11 v 01:06

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz