Recept Hrachová polévka s uzeným kolenem
Bento Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Hrachova polievka je taka lacna dobra klasika skor do chladnejsich jesennych dni. Kedysi davno ked sa robila neboli vsetky suroviny alebo nemali peniaze, tak ju pripravovali ako jednoduchu verzia, vyborna. No a v sucastnosti 2011 mame viac moznosti plus mame pristup k inym surovinam a postupom. Tak som si uvaril taku inu verziu. Kde su suroviny, ktore mam rad.
Postup
1-Vecer som dal do misky s vodou napucat suseny umyty deleny zlty hrach. Bravcove udene koleno - nase bolo 1,3 kg - som dal varit do vody s bobkovym listom, celou cibulou a celym cesnakom novym a ciernym korenim a susenou celou feferonkou - chilli na cca 2 hodiny. 2-Z hrnca som vybral maso, odlozil na stranu a pridal nakrajane zemiaky na kocky, ocistenu nakrajanu mrkvu a napuceny hrach. Ja som pridal aj s vodou (kazdy robi podla svojho). Dal varit. Ked bol hrach skoro hotovy - cca 5 minut do konca - som pouzil postup ako sa robi v Indii pri niektorych curry, kde sa pridavaju pred koncom certsve suroviny. 3-Cesnak som nakrajal na drobno a tak isto paradajky (komu sa chce da kozu dole). Na malej panvici som rozpalil trochu oleja dal oprazit cesnak a pridal paradajky trochu ochutil a podusil kratko, prilial trochu vody z polievky, vmiesal creme fraiche s lyzicou muky, vsetko nalial do polievky a nechal par minut prevarit, nakonie pridal lyzicu dve nasekej petrzlenovej vnate. Medzi tym som dal uvarene koleno zapiect do rury pod gril. 4-Koleno som naporcoval a pridal kazdemu, kdo chcel do taniera...
Recept je z kategorií: Luštěninové polévky Uzené maso
- 18.09.11 vloženo
- 10328x zobrazeno
Čas přípravy
- 150 min
Ingredience
- 1 kg udene bravcove koleno
- 1,5 hrnceka suseny hrasok
- 1 cibula cervena mensia
- 1 cesnak cely
- 2 cesnak struciky
- 2 mrkva
- 1 susena chilli (fefronka)
- 5 nové korenie
- 5 cierne korenie
- 1 lyzica petržlenová vňať
- 2 paradajky
- 1 kelimok creme fraiche
- 3 zemiaky
- 2 bobkový list
- 1 lyzica maizena/kukuričný škrob
- olej rastlinny
Doporučená příloha
chleba
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku31.5.16 15:23
Koleno jsem sice neměl, zato bohatý vývar z žeber a kousek uzené kýty. Polévka je moc dobrá, částečně jsem rozmixoval. Pak se nemusí ani zahušťovat.
Líbí se miDiskuse k receptu Hrachová polévka s uzeným kolenem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Hrachová polévka s uzeným kolenem
Miloši, ani se nedivím, že Mates polévku nechtěl, když jsi mu před tím přenechal to koleno…
Chtěla bych u příležitosti této diskuzičky upozornit Labužnice a Labužníky na pěkné počtení od B. Kurase......Politika prochází pupkem.....Je to knížka zábavná a svým způsobem i poučná a určitě bude k sehnání v každé knihovně.
gmp, robime este „exotickejsie“ kombinacie ,– čočka , zelena fazulka ,karbanatky atd… a zase tie rajcata…
radsej nepridam :lol
( tento recept je inspirovany Perzskou kuchynou )
5068 příspěvků 22.9.11 00:55
Dag, ja taky tak tie paradajky..
gmp,
to je skoda, pridavanie, dalsej zeleniny to
podobnych receptov z lustenin som sa naucil robit od Indov.
Je to ako sa v anglictine „acquired taste“, neviem ako prelozit? (získana chuť ?? )
je viac sposobov a pridava sa co chuti, ale co som chcel povedat ze hrachova je zaklad ktory sa da obohatit aj inak mozno pre teba ine ako rajciny nam tam chutia
http://www.youtube.com/watch?…
já dávám paradajky téměř do všech polévek.Vždy tam udělají své a své udělaly i v této hrachovce.Bylo to opravdu moc dobré.
Domnívám se, že občan Casino nemůže reagovat, neboť „jistě se mu zachtělo dáti kozu dole“. Jak je uvedeno v recepisu. Ten rohatý čtvernožec stále vzdoruje.
Já bych tedy si dovolil tu roznášku (na kopytě, neb jak známo, pekla zplozenci jsou jen jedním obdařeni):
Abych neplácal do vody, obětoval jsem dnes jedna uzená žebra a udělal hrachovku i s těmi rajčaty, která se mi v recepisu příčí. Nevím, zda to byla již averze předem, ale prostě ta rajčata mi tam vadí. Ani Mates (věrný to pes)… odmítl konzumaci. Osobně se domnívám, že dávat do hrachovky rajčata je stejný prohřešek jako malovat podobiznu proroka .
dag,
super ze chutilo, ja som dnes
kupil novu davku hrachu ( matar )u Indakov na trhu.
Aj u nas mala uspech.
Bento, to bylo tááák dobré.Měla jsem hosty a pršelo a byla zima a kamna zlobila, protože jsem je krmila vlhkým dřevem…ale polévka všechno spravila.Dokonce se i vyčasilo.
wydri, apropos…aby bylo jasne jaka jsem squaw a ze uz nejaky ten rok udrzuji ohen pod hrncem. Avsak Tvuj avatar je take velice pekny
Babi, mas suprovy avatar !
Bento, oni nasi predkove nikdy moc toho blahobytu nemeli a kdyz, tak to byla jenom hrstka lidi. Ale zemekoule je cim dal tim mensi a pomalinku nastava fuze.
, ale kdyby ta bublanina nebyla s obrovskou
cepici slehacky, tak by byla opravdu dobra…a tak vidis 
Pro zasmani…byla jsem nedavno pozvana Kanadany anglickeho puvodu na veceri. Nakonec se prinesl desert s divnou vyslovnosti, coz jsem vyrozumela jako „bublanina“. Ani nevedeli jeho puvod
Bento, nejsem casino, ale snad muzu komentovat. Roznaset recept na kopytach nebudu, protoze se mi libi
Polevky miluji a zvlaste ty, co z nich muze byt
dvoji chod (polevka a hlavni jidlo = uzene koleno), tak jako maji Francouzi,
Japonci (ti to sni v opacnem poradi) atd. nekolik vybornych receptu…
Bezne je to s Talianskymi , tak co treba zavrtat aj do Cesko-Slovenskych.
PS: Koleno sa minulo a co karbanatky obalene v hrachovom cesticku do hrachovej polievky , klasika
tu je recept na pakoru:
http://www.labuznik.com/…nova-pakora/
Příspěvek upraven 19.09.11 v 01:06