Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
chatulka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hrách si namočíme přes noc a druhý den ho ve stejné vodě uvaříme do měkka. Poté ho pečlivě propasírujeme přes síto (já si ulehčuji práci ponorným mixérem a poté pouze přecedím a pasíruji jen zbytek). Polévku ochutíme masoxem, prolisovaným česnekem, přidáme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky a nechali ji vystydnout. Mezitím, co se jíška prováří a polévka získává na hustotě a krémovosti, si na troše oleje připravíme z na kostky nakrájeného chleba krutonky. Když je polévka hotová, přidáme trochu majoránky na ovonění (ale není nutné) a servírujeme polévku posypanou krutnoky.
Recept je z kategorií: Polévky Vánoční recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hrachová krémová polévka s krutonky
@helix, zrovna včera jsme ji měli - s do zlatohněda na sádle opečenými kostkami z tmavého chleba
Osmažená žemle, rohlík nebo houska se dávala do hrachovky (v hospodě, v druhé polovině minulého století
) jen tehdy, když zbylo hodně bílého
pečiva; víc, než bylo potřeba do knedlíků či na strouhanku
. Jinak se smažil chleba. Výborně chutnaly
česnekované chlebové kostky - osmažený krajíc chleba vcelku, hotový
potřený řádně česnekem z obou stran (de facto topinka) a pak pokrájený
- to byl „hit“ do hrachovky. Chtěl to téměř každý host
.
3 příspěvky 25.8.15 23:11
Do hrachovky patří smažená houska nebo rohlík.
2302 příspěvků 25.3.13 07:56
@tlustá bába
To mám v poslední době já.
Vždyť jo, jen jsem potřebovala někomu sdělit, že mám zas IQ tykve.
2302 příspěvků 24.3.13 17:51
Příspěvek upraven 24.03.13 v 17:51
2302 příspěvků 24.3.13 17:48
@tlustá bába
reagovala jsem na Iksco. Masox je napsaný sice v ingrediencích, ale dobrý labužník ho tam prostě nedá.
Už zase něco nechápu! Co má co dělat Masox nebo vývar v hrachové polévce? Nebo setrvávám celý život v bludu? A chleba, podle mého, patří do česnečky, ne do hrachovky. A úúúž jsem zase za blbce!
2302 příspěvků 24.3.13 08:23
@Iksko
Většina labužníků masox v ingrediencích prostě nebere na vědomí.
5 příspěvků 24.3.13 06:58
Chudáci děti
5 příspěvků 24.3.13 06:55
Nechápu, proč cpete do polévek masox… není lepší použít vývar?! Asi e to na lidi moc pracné… narvěte si do všeho éčka

2302 příspěvků 26.7.12 17:38
Byla dnes k obědu. Děti navrhly, že příště posypeme polévku osmaženou slaninou a jarní cibulkou. Huby mlsný.
4813 příspěvků 5.1.11 21:23
Wydro, díky za vyčerpávající vysvětlení. Nevylučuji možnost že u nás šlo o oblastní výraz.
Svato, těmi žemličkami, jakoby přihořívalo.
1436 příspěvků 5.1.11 18:55
moje deti to (už skoro tri desiatky rokov) volajú polievka so žemličkami
Tak jsem patrala a vypatrala jsem tri nazvy pro opeceny chlebovy kosticky . To nema s krutonkama nic spolecnyho, ale jak se tomu rikalo, to nevim. U nas doma jen housticky nebo opeceny chleba. A nejen u nas doma, ja jsem nikdy jiny nazev neslysela .
Ale dalsi tri nazvy od lidi jsem nasla - opečánky, hudry, krapče,křupink, křupánky, houstičky …
krutony dal pouzivat nebudu, nejak se mi to k tomu opecenemu, staremu chlebu, nehodi. Tak jeste kdyz to bude houska.
Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:01
4813 příspěvků 3.1.11 23:55
Díky za rady. Stále nejsem ale přesvědčená. Bylo to jedno slovo.
Co se týče češtiny, když se dívám na Kluky v akci nebo Pod pokličkou, vidím že mám co dohánět.
Přiznám se že krutóny kupuji. Také mi vadilo že jsou ty domácí blátivé. Zkusím Bunterův tip.
My tomu doma říkaly jednoduše „opečené houstičky“
A říkáme dál… 
Neboj, Esme, v ČR se pořád ještě mluví česky a moc hezky
I čeština je ale živý jazyk a tak si občas
nějaký výraz vypůjčí, stejně jako to dělají jiné jazyky. Zvlášť,
když se jí za celá desetiletí nepodařilo najít vhodný jednoslovný 

Ale k receptu: kdysi, kdesi se kdosi ptal, jestli někdo nezná technologii, jak udržet kostičky v polévce aspoň dvě minuty neblátivé - že by na to konečně Bunter přišel?
P.S. - kdysi, kdesi, kdosi - není nad to mít výbornou paměť, že jo?
2452 příspěvků 3.1.11 22:43
Esme: opékané kostičky z chleba nebo rohlíků, ale teď jsme světáci, takže máme krutónky, i když je to to samé.
4813 příspěvků 3.1.11 22:40
Recept hezký a jednoduchý. Jen dvě otázky.
Kolik asi toho hrachu?
A jak se říkalo krutonkům když se ještě v ČR mluvilo česky? Můj partner tvrdí že pro to byl český výraz, ale ani jeden z nás si nevzpomíná.
Xpila, slanina je velice dobrý nápad…už jenom kvůli chuti.
Příspěvek upraven 03.01.11 v 22:42
3 příspěvky 3.1.11 18:42
Dělám ji vcelku stejně, jen přidávám vypraženou slaninu
Takže pak ani není potřeba hlavní jídlo, na
zimu naprosto ideální.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Ha hááá, Tome! Předešel jsi můj dotaz jak udělat dobré krutonky! Díky. Já zdravím chatulku a děkuji za polévku, kterou asi milujeme všichni, ale hodně ¨lidí ji nevaří, použije „osvědčenou Vitanu“, že? Já jen dodávám, že ji lze dělat i z čerstvého hrášku (či mraženého).
Pááá
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Co ti mám na tento koncert napsat?Dokonalost sama!Miluji tyto krémové polévky a můžu mít i žlutý hrách. A co takhle kůže od špeku??Krutonky dělám takto.Chléb i veku nakrájím na malé kostičky a suším v troubě.Pak kostičky uchovávám ve sklenici a jdou přidávat i do houskových knedlíků.Do polévek však hrst kostiček dám na pánev nechám na sucho pražit až chrastí a pak přidám ořech másla…Kostičky orestuji a opražím,až se máslo vstřebá.Pak zaliji polévkou.Krutonky musí celou dobu křupat.Neznám nic hnusnějšího než rozblemtané a houbovité krutonky…