Recept Hrachová kolena

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hrách si namočíme do velkého hrnce a necháme do druhého dne. Pak přidáme kolena, nožičky, hrubě nasekanou cibuli, sladkou papriku, přiklopíme a vaříme, až je hrách i maso měkké. Maso si vyndáme, necháme ho zchladnout, potom vykostíme a nakrájíme na kousky i s kůží a dáme zpět do hrnce s hrachem. Pak osolíme, přidáme na plátky nakrájenou klobásu, nastrouhaný brambor, kmín a nasekanou nať koriandru. Je-li třeba, dolijeme horkou vodou, nebo vývarem a povaříme společně ještě 20 minut.
Nakrájíme si slaninu hodně nadrobno, chilli papričky si nadrtíme. Slaninku si na pánvi vysmahneme na tuk a do toho přidáme na chvíli drcené papričky. Potom scedíme, zbydou nám škvarečky s papričkama, které dáme na porce hrachu s masem a hned je to ostřejší. Kdo chce mastnější jídlo, může si na porci přilít tuk ze slaniny.

Místo hrachu lze použít fazole, nebo cizrnu.

Dobrou chuť!

Z Receptů dobré kuchyně.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.05.08 vloženo
  • 7202x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 minut

Ingredience

  • 2- 3 hrnečky hrachu
  • 2,5- 3 l vody
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 1 syrové vepřové koleno
  • 2 vepřové, nebo telecí nožičky - nemusí být
  • 2 paprikové, nebo ostravské klobásy
  • 2 cibule
  • 1 PL mleté sladké papriky
  • 2 KL soli
  • 1 nastrouhaná větší brambora
  • 1 KL drceného kmínu
  • 1 KL natě koriandru
  • 100 g slaniny
  • 2 chilli papričky

Doporučená příloha

  • kdo chce může přikusovat chléb, určitě vychlazené pivo s pěnou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hrachová kolena

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová kolena

Recept byl přepsán! T.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev, Terrinka,

od mája (května) ubehla fúra času…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky- aničkav,

to víš, že to přepíšu. Postupně a časem.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,terrinko,

že to prepíšeš niečim, keď budeš mať trocha viac času?

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Jeno :-)

ahojky :-)), takže recept jednoho kuchaře se liší i ve vlastním podání :-)), ale i s červeným musí být dobrá, i když já osobně nejraději bez vína .-)
Díky za zveřejnění, měj se :-) D.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Dando

Recept uvedla Milena Vostřáková v kalendáři „Recepty z dámského klubu Frekvence 1“ v 18. týdnu:
„Mrkev nakrájenou na tenká kolečka dám na kousek másla nebo Ramy a podlévám ji vývarem nebo přidáme kousek Masoxu. Pak přidám kousek celé skořice, hřebíček, vanilkový cukr a samozřejmě osolím. Když se voda vydusí, přidám 150 ml bílého nebo červeného vína. Nakonec zahustím moukou rozmíchanou ve smetaně a krátce povařím. Když jsem takhle připravenou mrkve nabízel svým přátelům, tak se nejdřív ofrňovali, ale vám musím říci, že nakonec na mě nezbylo vůbec nic.“
Recept byl uveřejněn ještě v kalendáři (Recepty z dámského klubu) na rok 2006 (46. týden) s malým rozdílem: není přímo uveden vanilkový cukr, ale je jen uvedeno „podle chuti přisladím“.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

No jo, Bedlí :-), ten problém mám taky, jenže neodolávám, občas…, dnes jsem si přinesla zase dva cestopisy, pro změnu :-)

Jinak ještě Troška dodává, že tento jeho recept si zapsaly Milenka Vostřáková a Maruška Tomsová z Dámského klubu na Frekvenci a pak ho zveřejnily v receptářovém kalendáři toho rádia, mne by zase zajímal recept originál odtamtud :-)
Mrkev můžeme i bez masa jakkoliv :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Dandi díky, mrkev milujeme a tak proto jsem se ptala. Každý z nás rád přidáme něco navíc a já fakt chtěla originál. Knížku není problém zakoupit, ale už to nemám kam dávat.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Bedlo :-)

V obsahu receptů jsem našla - Sladká mrkev - na straně 99 a na té stránce je doslova:
Mrkev nastrouháte na hrubém struhadle a dusíte na másle, podléváte vývarem třeba i z kostky. A pozor! Dusíte spolu s pár kousky hřebíčku, skořice a vanilkovým cukrem. Poslední podlití můžete i nemusíte spáchat deckou bílého vína, dostane to přímo francouzský šmak, jak se znalecky vyjádřila tetička Jiřinka. Pak ve smetaně rozkvedláte lžíci hladké mouky a zavaříte do mrkve. Dochutíte solí a trochou bílého pepře, popřípadě ještě přisladíte. Tímto mrkvovým krémem polijete vařené brambory, a pokud máte kousek hovězího jako třeba k rajské omáčce, chutě přiložte na talíř. Pokud maso zmizelo, nabídnětě na čtvrtky nakrájená vejce natvrdo.
Pak je tu ještě kousek, kde dusí mrkev v silném hovězím vývaru a přidá med…

Kniha se jmenuje Nebe v hubě a neobsahuje recepty jako takové, je to jenom úsměvné vyprávění, tak jak Troška dovede vyprávět :-))
Měj se hezky :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Tak se přeptám já. V originálním receptu pana Tošky víno je nebo není? Jaký je správný název tohoto receptu? Vlastní někdo tuto skvělou knížku? Vím, že recept tu je pod názvem „Sladká mrkev dle Trošky“ - Nebe v hubě. Díky.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Dušená mrkev, Alice-G,

tak sa divím zas…Že by som si sedela na kábli?
A.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Terrinko, a to má nějaký důvod, že zrovna Tvoje recepty jsou vždy opsané z těch, co už tu jsou? Promiň, jsem tu nová, tak se ptám.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky- Alííí,

tak to zřejmně bude, protože já to nemohla opravdu najít, až teď podle tebe jak jsi to popsala se mi to objevilo a máš pravdu neuvádí se tam víno ani autor receptu, který ho sem dal. Snad jsem tím teda nikoho neurazila. A anička by si měla už uvědomit, že za tím nic jiného opravdu není- já se snažím a tím, že jsem tak sledovaná jak ten Krejčíř např. tak mám holt smůlu.
Zrovna nedavno sem dal někdo „dvoják“ a vůbec nic se nedělo. Nojo no „taková je život“!!!
Alí, já se taky móóóc těším- pokud mě neukamenujou! Pa,pa a hezký celý den!

 
Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Aničko,

tak už vím, kde se stala chyba. Recept Sladká mrkev dle Trošky neobsahuje víno, tak mi vyhledavač nic nenašel, protože chybělo „vín“;-)). Stejný problém asi měla i Terrinka. Kdybych zadala „Trošk“, tak jsem hned doma. A tak se do toho montujem (pchám?) - vidíš, a taky se sama sobě nestačím divit… Dovi na Moravě!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,Alicka,

presnejšie je ich 28 - podľa toho ako som ja vravela - pouze v nadpisech, mrkev…

Že sa ja do toho montujem, sama sebe sa divím…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

To zas koukám, když jsem to teď zapla! Já už se na to vykašlu a nic sem dávat nebubu!!!!
Věřte čemu chcete a třeba mě nenáviďte, ale já jsem se tomu vyhledávání věnovala pečlivě: zadala jsem název, pak všechny ingredience, pak jednu ingredienci za druhou a nic identického jsem nenašla- už si zoufám a opravdu nevím, kde je chyba a co už VÍC bych měla jako dělat??? Tak a dost!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,Alice-G,

ja viem, že nie si saň!
Ale ak si do vyhľadávača dáš mrkev a v nadpise, už to máš…a nie je ich veľa…uvidíš, že nepreháňam.
Tu ide o niečo úplné iné.

 
Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Aničko, bono a Míšo, v Písku jsme se viděly, tak víte, že nejsem trojhlavá saň. Ty opakovaně opisované recepty mě se/štvou stejně jako vás. Ale když ve vyhledávači zkusím najít kombinaci „mrk, skořic, vín, hřebíčk“ - sice vypadlo pár receptů, ale ten Troškův byl jen od Terrinky. Tak kde je chyba? Jo, ve mně. A to sojové maso je jasný úklep, Terri, oprav to na bezmasé. AG

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Pamätáte na vtip, ktorý koloval za komančov o Leninovi, ktorý bol všade? Teda, že sme sa báli otvoriť aj chladničku alebo konzervu. Teraz ma to akosi napadlo, ale nie o Leninovi…

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

než jsem koukla na recept, přečetla jsem si komentáře a bylo mi jasné kdo je „autor“. Škoda slov :-(

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

A krev se ve mně vaří…
Holky, nezdá se nám to jenom. Štípněte mě někdo.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Ale když se podíváte na „mého labužníka“ Terrinky, tak už zdárně opsala 82 receptů, považte ten výkon.

 
Labužník Kacka02
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Tady někdo bumbal.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

A proč ta kategorie: sójové maso?

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

???
Vždyť už to tady je. Je nějaký důvod k tomu, psát to znovu?

Každopádně pana Trošku mám ráda, je to náš soused a spolužák mého táty, jeho filmy již o poznání méně… A věřím, že kuchař a labužník je výjimečný.
Tak nezůstávejme u té mrkve a kapra…:-))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz