Recept Hrachová kolena

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hrách si namočíme do velkého hrnce a necháme do druhého dne. Pak přidáme kolena, nožičky, hrubě nasekanou cibuli, sladkou papriku, přiklopíme a vaříme, až je hrách i maso měkké. Maso si vyndáme, necháme ho zchladnout, potom vykostíme a nakrájíme na kousky i s kůží a dáme zpět do hrnce s hrachem. Pak osolíme, přidáme na plátky nakrájenou klobásu, nastrouhaný brambor, kmín a nasekanou nať koriandru. Je-li třeba, dolijeme horkou vodou, nebo vývarem a povaříme společně ještě 20 minut.
Nakrájíme si slaninu hodně nadrobno, chilli papričky si nadrtíme. Slaninku si na pánvi vysmahneme na tuk a do toho přidáme na chvíli drcené papričky. Potom scedíme, zbydou nám škvarečky s papričkama, které dáme na porce hrachu s masem a hned je to ostřejší. Kdo chce mastnější jídlo, může si na porci přilít tuk ze slaniny.

Místo hrachu lze použít fazole, nebo cizrnu.

Dobrou chuť!

Z Receptů dobré kuchyně.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.05.08 vloženo
  • 7183x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 minut

Ingredience

  • 2- 3 hrnečky hrachu
  • 2,5- 3 l vody
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 1 syrové vepřové koleno
  • 2 vepřové, nebo telecí nožičky - nemusí být
  • 2 paprikové, nebo ostravské klobásy
  • 2 cibule
  • 1 PL mleté sladké papriky
  • 2 KL soli
  • 1 nastrouhaná větší brambora
  • 1 KL drceného kmínu
  • 1 KL natě koriandru
  • 100 g slaniny
  • 2 chilli papričky

Doporučená příloha

  • kdo chce může přikusovat chléb, určitě vychlazené pivo s pěnou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hrachová kolena

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hrachová kolena

Recept byl přepsán! T.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev, Terrinka,

od mája (května) ubehla fúra času…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky- aničkav,

to víš, že to přepíšu. Postupně a časem.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,terrinko,

že to prepíšeš niečim, keď budeš mať trocha viac času?

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Jeno :-)

ahojky :-)), takže recept jednoho kuchaře se liší i ve vlastním podání :-)), ale i s červeným musí být dobrá, i když já osobně nejraději bez vína .-)
Díky za zveřejnění, měj se :-) D.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Dando

Recept uvedla Milena Vostřáková v kalendáři „Recepty z dámského klubu Frekvence 1“ v 18. týdnu:
„Mrkev nakrájenou na tenká kolečka dám na kousek másla nebo Ramy a podlévám ji vývarem nebo přidáme kousek Masoxu. Pak přidám kousek celé skořice, hřebíček, vanilkový cukr a samozřejmě osolím. Když se voda vydusí, přidám 150 ml bílého nebo červeného vína. Nakonec zahustím moukou rozmíchanou ve smetaně a krátce povařím. Když jsem takhle připravenou mrkve nabízel svým přátelům, tak se nejdřív ofrňovali, ale vám musím říci, že nakonec na mě nezbylo vůbec nic.“
Recept byl uveřejněn ještě v kalendáři (Recepty z dámského klubu) na rok 2006 (46. týden) s malým rozdílem: není přímo uveden vanilkový cukr, ale je jen uvedeno „podle chuti přisladím“.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

No jo, Bedlí :-), ten problém mám taky, jenže neodolávám, občas…, dnes jsem si přinesla zase dva cestopisy, pro změnu :-)

Jinak ještě Troška dodává, že tento jeho recept si zapsaly Milenka Vostřáková a Maruška Tomsová z Dámského klubu na Frekvenci a pak ho zveřejnily v receptářovém kalendáři toho rádia, mne by zase zajímal recept originál odtamtud :-)
Mrkev můžeme i bez masa jakkoliv :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Dandi díky, mrkev milujeme a tak proto jsem se ptala. Každý z nás rád přidáme něco navíc a já fakt chtěla originál. Knížku není problém zakoupit, ale už to nemám kam dávat.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Bedlo :-)

V obsahu receptů jsem našla - Sladká mrkev - na straně 99 a na té stránce je doslova:
Mrkev nastrouháte na hrubém struhadle a dusíte na másle, podléváte vývarem třeba i z kostky. A pozor! Dusíte spolu s pár kousky hřebíčku, skořice a vanilkovým cukrem. Poslední podlití můžete i nemusíte spáchat deckou bílého vína, dostane to přímo francouzský šmak, jak se znalecky vyjádřila tetička Jiřinka. Pak ve smetaně rozkvedláte lžíci hladké mouky a zavaříte do mrkve. Dochutíte solí a trochou bílého pepře, popřípadě ještě přisladíte. Tímto mrkvovým krémem polijete vařené brambory, a pokud máte kousek hovězího jako třeba k rajské omáčce, chutě přiložte na talíř. Pokud maso zmizelo, nabídnětě na čtvrtky nakrájená vejce natvrdo.
Pak je tu ještě kousek, kde dusí mrkev v silném hovězím vývaru a přidá med…

Kniha se jmenuje Nebe v hubě a neobsahuje recepty jako takové, je to jenom úsměvné vyprávění, tak jak Troška dovede vyprávět :-))
Měj se hezky :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Tak se přeptám já. V originálním receptu pana Tošky víno je nebo není? Jaký je správný název tohoto receptu? Vlastní někdo tuto skvělou knížku? Vím, že recept tu je pod názvem „Sladká mrkev dle Trošky“ - Nebe v hubě. Díky.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Dušená mrkev, Alice-G,

tak sa divím zas…Že by som si sedela na kábli?
A.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Terrinko, a to má nějaký důvod, že zrovna Tvoje recepty jsou vždy opsané z těch, co už tu jsou? Promiň, jsem tu nová, tak se ptám.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky- Alííí,

tak to zřejmně bude, protože já to nemohla opravdu najít, až teď podle tebe jak jsi to popsala se mi to objevilo a máš pravdu neuvádí se tam víno ani autor receptu, který ho sem dal. Snad jsem tím teda nikoho neurazila. A anička by si měla už uvědomit, že za tím nic jiného opravdu není- já se snažím a tím, že jsem tak sledovaná jak ten Krejčíř např. tak mám holt smůlu.
Zrovna nedavno sem dal někdo „dvoják“ a vůbec nic se nedělo. Nojo no „taková je život“!!!
Alí, já se taky móóóc těším- pokud mě neukamenujou! Pa,pa a hezký celý den!

 
Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky - Aničko,

tak už vím, kde se stala chyba. Recept Sladká mrkev dle Trošky neobsahuje víno, tak mi vyhledavač nic nenašel, protože chybělo „vín“;-)). Stejný problém asi měla i Terrinka. Kdybych zadala „Trošk“, tak jsem hned doma. A tak se do toho montujem (pchám?) - vidíš, a taky se sama sobě nestačím divit… Dovi na Moravě!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,Alicka,

presnejšie je ich 28 - podľa toho ako som ja vravela - pouze v nadpisech, mrkev…

Že sa ja do toho montujem, sama sebe sa divím…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

To zas koukám, když jsem to teď zapla! Já už se na to vykašlu a nic sem dávat nebubu!!!!
Věřte čemu chcete a třeba mě nenáviďte, ale já jsem se tomu vyhledávání věnovala pečlivě: zadala jsem název, pak všechny ingredience, pak jednu ingredienci za druhou a nic identického jsem nenašla- už si zoufám a opravdu nevím, kde je chyba a co už VÍC bych měla jako dělat??? Tak a dost!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky,Alice-G,

ja viem, že nie si saň!
Ale ak si do vyhľadávača dáš mrkev a v nadpise, už to máš…a nie je ich veľa…uvidíš, že nepreháňam.
Tu ide o niečo úplné iné.

 
Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Aničko, bono a Míšo, v Písku jsme se viděly, tak víte, že nejsem trojhlavá saň. Ty opakovaně opisované recepty mě se/štvou stejně jako vás. Ale když ve vyhledávači zkusím najít kombinaci „mrk, skořic, vín, hřebíčk“ - sice vypadlo pár receptů, ale ten Troškův byl jen od Terrinky. Tak kde je chyba? Jo, ve mně. A to sojové maso je jasný úklep, Terri, oprav to na bezmasé. AG

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Pamätáte na vtip, ktorý koloval za komančov o Leninovi, ktorý bol všade? Teda, že sme sa báli otvoriť aj chladničku alebo konzervu. Teraz ma to akosi napadlo, ale nie o Leninovi…

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

než jsem koukla na recept, přečetla jsem si komentáře a bylo mi jasné kdo je „autor“. Škoda slov :-(

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

A krev se ve mně vaří…
Holky, nezdá se nám to jenom. Štípněte mě někdo.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Ale když se podíváte na „mého labužníka“ Terrinky, tak už zdárně opsala 82 receptů, považte ten výkon.

 
Labužník Kacka02
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

Tady někdo bumbal.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

A proč ta kategorie: sójové maso?

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená mrkev Zdeňka Trošky

???
Vždyť už to tady je. Je nějaký důvod k tomu, psát to znovu?

Každopádně pana Trošku mám ráda, je to náš soused a spolužák mého táty, jeho filmy již o poznání méně… A věřím, že kuchař a labužník je výjimečný.
Tak nezůstávejme u té mrkve a kapra…:-))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz