Recept Hrachová kaše neboli větrná hůrka

(Hodnoceno 2x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Hrachová kaše neboli větrná hůrka

Postup

Dobře omytý a přebraný hrách namočíme přes noc. Ve stejné vodě ho druhý den uvaříme a potom prolisujeme. Z tuku a mouky usmažíme jíšku. Zalijeme ji mlékem, povaříme, osolíme a vmícháme prolisovaný hrách. Okořeníme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Podáváme s osmaženou cibulkou. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 07.06.05 vloženo
  • 19167x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g hrachu
  • 20 g tuku
  • 20 g hladké mouky
  • 1,5 dl mléka
  • sůl
  • česnek
  • majoránka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.12.16 14:41

Vynechala jsem mouku - prostě jen uvařený předmočený hrách, který jsem po scezení rozmixovala s česnekem, majoránkou a mlékem a špetkou soli…
Mastím sádlem.

Hrachovou kaši i polévku máme rádi, dobré je při vaření hrachu přihodit saturejku - mně třeba nedělají problém luštěniny ani když si je nepředmočím, ale kdo trpí na „povětrno“, tak saturejka v tomto umí hodně pomoci (u všech luštěnin).

Odkaz na uvaření

Cimrushka 3.3.13 17:47

Dnes jsem recept vyzkoušela (poprvé v životě jsem jedla i vařila hrachovou kaši). Také jsem použila žlutý půlený hrách, namočený asi 3 hodiny dopředu. Použila jsem jen 300 gramů. Po uvaření jsem si nechala zbytek vody stranou a měkký hrách propasírovala přes sítko. Místo 1,5 dl mléka jsem dala 1 dl mléka a 1 dl 12% smetany a místo jednoho stroužku česneku tři… Nakonec jsem přidala asi 3 pol. lžíce vody od vaření, aby nebyla kaše tak hustá. Bylo to móóóc dobré :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

bedla 28.2.10 00:00

Kupuji žlutý hrách půlený, namáčím pouze 2 hod., vařím ve vodě s 1 stroužkem česneku a 1 malou cibulí (tu pak vyhodím), 10 minut před dovařením přidám 2 PL zápražky, přebytečnou vodu odliju do hrnečku - přidávám kvůli hustotě podle potřeby. Před rozmixováním přidám další stroužek česneku a trochu majoránky. Dobrou chuť.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Hrachová kaše neboli větrná hůrka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hrachová kaše neboli větrná hůrka

jolana
5068 příspěvků 20.12.16 18:19

@daduuja, jj..to je ono.. ;) :mavam:

Příspěvek upraven 20.12.16 v 18:20

daduuja
1150 příspěvků 20.12.16 15:55

@jolana A jedna ruka netleská :-) :mavam:

Zuzka1973
2375 příspěvků 20.12.16 09:20

@amylon - díky, děláme je každý rok… Nikdy nebudou asi vypadat jako ty od řezníka, ale víme, co v nich je a čím se „maso“ páslo… :kytka:

@casino - To zní jako příjemný kompliment :kytka:
Přeji hezké Vánoce a snad vás pochybností zbaví fakt, že moje odpověď byla jen přímo úměrná té narážce obsahující zvednutý žaludek, nějak jsem neměla sílu odpovědět na své úrovni a nechala se hloupě strhnout o pár úrovní níže… máte recht: zapotřebí to nemám :oops:

:kytka: :mavam:
jolana
5068 příspěvků 19.12.16 23:27

Co to je za čaj? - Normální houbovej čaj…

casino
4497 příspěvků 19.12.16 21:36

@Zuzka1973
Ale no tááák, máte to zapotřebí :mavam:
Mimochodem, jenom idiot prý nemění názor a rád bych ve vašem případě idiotem zůstal :) leč o lidech (a ženských :mrgreen: kteří se dovolávají cizích mindráků, začínám pochybovat :zed: :mavam:

amylon
34 příspěvků 19.12.16 21:03

Přesně. A ještě nás ráčí obšťastnit kecy o tom, co se mu kde zvedá. Fakt úroveň.
Klobásky pěkné :)

Příspěvek upraven 19.12.16 v 21:03

Zuzka1973
2375 příspěvků 19.12.16 08:43

To nejsou párky… to jsou mini klobásky… TY SE NELOUPOU…
Striptýzky nekupuju, nechutnají mi.
Párky celkově téměř nekupuju… @Dadooa

Edit-
střívka jsou opravdu živočišná, klobásky doma uzené (skopovo-vepřovo-paprikové).
Ty konce vznikly tím, že jsem je od sebe oddělila moc - tj. že jsem je odřízla u konečku ne v půlce „spoje“.
U koupených drží ten konec lépe, když mi vážení rýpalové poradí, jak té pevnosti konců docílit i při domácí výrobě klobásek, budu vděčná - alespoň tak si konstruktivní kritiku představuju já…
Rýpání bez účelu poradit (spíš jen zesměšnit - dokonce kolikrát více sebe, než objekt své pozornosti), je spíš vizitkou toho, že pisatel si léčí nějaký vlastní mindrák, že, Dadooa?

Příspěvek upraven 19.12.16 v 08:56

casino
4497 příspěvků 18.12.16 22:50

No, striptýzky před vařením loupu, leč vždy tomu tak nebylo :oops:
Ta střívka co jsou k vidění na fotečce 11.12.16 14:41 mi přijdou jako čistokrevná-neplastová :)

ivan14
69 příspěvků 18.12.16 21:05

Ty kupuješ striptýzky??
Pak ti asi není pomoci
Já si kupuji žlutý hrách, je drobný a není nutno ho mixovat. Maximálně ho vylepším trochou česneku. S opečeným buřtem či klobásou mňam.

Dadooa
268 příspěvků 18.12.16 20:54

Ja teda parky pred pouzitim vybaluju z igelitu. tohle mi zveda kufr. ty konce..ble :?

birkana
1739 příspěvků 12.12.16 10:27

Dnes bude k obědu :dance:. Zelený hrách z naší letošní sklizně namočený včera večer. Bude s teplou šunkou a maštěna mletými škvarky s cibulkou. Škvarky na maštění mám raději, než samotné sádlo. Jsou výraznější, voňavější :palec:.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.3.10 20:37
Re: Hrachová kaše neboli větrná hůrka, no Esme

asi jsem nedočkavá, já jí pak projedu turbo-mixérem a je jako pěříčko. Ta máslová jíška tomu dá moc dobrou příchuť. Dnes jsem jako přílohu volské oko a jemně pálivé feferonky, plněné rozinkami a česnekem.
Ta mikrovlnka u nás stále pokulhává … ale až se do toho dám, překvapím i sebe. Zdravím.

esmeralda
4812 příspěvků 1.3.10 14:51
Re: Hrachová kaše neboli větrná hůrka - Bedlo,

já jsem jako dítě nepotřebovala jídlo vůbec. Zato teď!!!!

Hrachovou i čočkovou kaši přímo miluji. Mohu ji jíst i studenou. Jíšku nedávám.
Vařím ji na kaši, takže není ani třeba pasírovat.
Vařím ji samozřejmě v mikrovlnce. Většinou se u nás podává s cibulkou, párečkem a „volským vokem“.
Jo a nezapomenout na okurčičku!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.3.10 13:53
Re: Hrachová kaše neboli větrná hůrka

Jak já tuhle kaši nemusela … pozůstatek ze školní jídelny. Dnes je naše oblíbená a nejvíce se podobá tomuto receptu. Ostatní je v Deníčku.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz