Recept Hraběnčiny řezy
aneb Hraběnčiny řezy od Majky VAla_V Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Jablka - naši předkové je v přírodě sklízeli odnepaměti, jsou naším nejdostupnějším ovocem, dá se z nich připravit celá řada zajímavých pokrmů ve sladké, ale i slané úpravě. Tento koláč je náročnější na přípravu, ale odmění se nám vůní a chutí vskutku hraběcí.
Postup
Nejdříve připravit těsto, 1/3 oddělit do mikrotenového sáčku a dát do mrazáku. Čím více bude těsto ztuhlé, tím lépe se s ním bude pracovat.
Zbytek vyválet na pečícím papíře a dát na velký plech. Upravit tvar, aby někde těsto nepřečnívalo nebo nechybělo.
Jablka oloupat, nastrouhat na plátky, rozložit na těsto, přidat ostatní suroviny náplně.
Z bílků ušlehat sníh a zašlehat do něj cukr. Rozetřít na jablka. Navrch nastrouhat těsto z ledničky.
Péct při 180°C v normální troubě, horkovzdušné 160°C cca 35 minut.
Recept je z kategorií: Moučníky
- 02.02.07 vloženo
- 293960x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hod
Počet porcí
- 24 porcí
Ingredience
Těsto:
- 45 dkg polohrubé mouky +½ prášku do pečiva
- 15 dkg moučkového cukru
- 20 dkg Hery
- 4 žloutky
Náplň:
- cca 1 kg jablek
- nasekané ořechy
- rozinky
- mletá skořice
- cukr - pokud jsou jablka kyselá
Sníh:
- 4 bílky
- 20dkg moučkového cukru
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku21.2.21 21:04
Nevím, mně to připadá takové připosražené. Asi jsem to čekal nadýchanější, či co, úplně okouzlený teda nejsem. Třetinu cukru jsem z těsta přesunul do jablek. Do bílků jsem dal jen polovinu cukru a i tak je to sladké až až. Vyloženě špatné to není, ale už se k tomuto receptu nejspíš nevrátím.
Líbí se mi24.2.15 08:36
Naprosto výborný recept, moc jsme si pochutnali. Jen jsem dala do bílků pouze dvě vrchovaté lžíce cukru a stačilo.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům4.9.13 09:07
Včera upečeno. Část polohrubé mouky jsem nahradila moukou celozrnnou a
místo Hery jsem použila máslo. Do sněhu jsem dala méně cukru a příště
ještě uberu - zdál se mi moc sladký a to jsem měla hodně velká vajíčka
Výsledek je ale víc než chutný a recept už
je uložený v mé sbírce. Děkuji!
3.8.13 06:41
Kilo jablek bylo příliš, na plech se nevlezly. Malinko jsem si upravila, nepoužila jsem Heru, ale polovinu másla a přidala jsem polotučný tvaroh 250g. Přes to, že jsem neměla žloutky, tak to bylo dobré.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům25.11.12 16:44
Řezy jsou výborné, díky jablkům i vláčné. Místo rozinek jsem použila nakrájené sušené švestky, dále mandlové lupínky a přidala jsem i mandlový prášek (na jablka i do sněhu). Doporučuji. (Přiložená fotografie zobrazuje řezy ještě bez nastrouhaného těsta navrchu).
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmDiskuse k receptu Hraběnčiny řezy
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Hraběnčiny řezy od Majky V
2 příspěvky 8.6.20 20:12
Taky ho peču a tady jsou docela dobré obměny, určitě použiju jak budu péct, díky za ně
1 příspěvek 1.10.13 14:02
Tak já jsem ho zkusila, ale vlastně ani nevím, jaký byl, protože mi najednou zmizel, jen pár drobků zůstalo na plechu.
Tak si dnes hodím druhý pokus a zkusím
schovat, třeba pak ochutnám 
4 příspěvky 4.7.12 01:22
Tento kolac delam cela leta, je vskutku vynikajici!! Oslni kazdeho. Pridavam ale trosku mleka, testo jde lip zpracovat. Plech vymazu a vysypu strouhanym kokosem. Testo vyvalim na pecicim papiru, ktery je tak veliky jako plech. Testo opatrne „placnu“ na plech a papir sloupnu. Pokud pouzijete maslo, kolac je vskutku hoden hrabenky!! Jablka sypu krome skorice take kokosem…ale to uz je primo dekadentni…
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Alo_V, používám klasiku- 250 ml. Napíšu Ti takové vylepšeníčko, jak já to dělám a nemusíš se s tím těstem mordovat, ani vyvalovat. Kus, asi 1/2 těsta dám do lednice ztuhnout a druhou 1/2 dám na hlubší plech s pečícím papírem a dlaněma ho roztlačuji, roztahuji na velikost plechu- nemusím ho nikam přenášet vyválený atd. Je to v celku brzy a bez větší námahy. Tak ať si pochutnáte, jsou opravdu moc dobrý!! Ahojky T.
Terrinko, prosím, jaký hrníček používáte na dávkování? Použila jsem 2,5 dcl a těsto mi nešlo dát dohromady, tak jsem přidala žloutek a máslo. Koláč je právě v troubě, už se moc těším na výsledek.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Hm, s tím Terrinky vylepšením taky určitě vyzkouším
)
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Silvi, to určitě někdy vyzkoušej a dej vědět. Je to taková moc dobrá kombinace toho zákuskového těsta s tou šťavnatou náplní. Zase to bude trochu jiné- takové vylepšeníčko. Pa,pa Jana
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jano, ten Tvůj způsob vypadá taky lákavě.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Tyto řezy můžu doporučit taky. Dělává je moje švagrová, jsou vynikající, ale nikdy jsem se nezeptala na recept.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušejte s krémem- je to recept mojí prababičky, který se předává celé generace a je moc dobrý a trochu odlišný!
1 měkký tavaroh,1 žloutek, 1 vanilk.cukr, 4 PL moučkového cukru, 4 nastrouhaná jablka, hrst nasekaných vlašských ořechů, sníh ze 4 bílků s 50 g cukru krupice.
Tvaroh+ žloutky+ moučkového a vanilkového cukruvymícháme hladký krém, kterým potřeme těsto na plechu, posypeme oříškama a na ně tuhý sníh s cukrem a lehce natřeme na jablka. Pak opatrně nastrouháme zbylé těsto, které jsme si dali do mrazáku.
Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 140 g másla, 3 žloutky,1 prášek do pečiva- vypracovat těsto.
Přeji všem krásný sluníčkový den! Terrinka
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Už je v oblíbených. Perfektní dávkování na velký plech.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento recept doma děláme, výsledek je křehoučký a je to opravdu mňamka .) doporučuji .)))