Recept Hraběnčiny řezy

aneb Hraběnčiny řezy od Majky V

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hraběnčiny řezy

Úvod

Jablka - naši předkové je v přírodě sklízeli odnepaměti, jsou naším nejdostupnějším ovocem, dá se z nich připravit celá řada zajímavých pokrmů ve sladké, ale i slané úpravě.

Tento koláč je náročnější na přípravu, ale odmění se nám vůní a chutí vskutku hraběcí.

Postup

Nejdříve připravit těsto, 1/3 oddělit do mikrotenového sáčku a dát do mrazáku. Čím více bude těsto ztuhlé, tím lépe se s ním bude pracovat.

Zbytek vyválet na pečícím papíře a dát na velký plech. Upravit tvar, aby někde těsto nepřečnívalo nebo nechybělo.

Jablka oloupat, nastrouhat na plátky, rozložit na těsto, přidat ostatní suroviny náplně. 

Z bílků ušlehat sníh a zašlehat do něj cukr. Rozetřít na jablka. Navrch nastrouhat těsto z ledničky.

Péct při 180°C v normální troubě, horkovzdušné 160°C cca 35 minut.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 02.02.07 vloženo
  • 190862x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 24 porcí

Ingredience

Těsto:

  • 45 dkg polohrubé mouky +½ prášku do pečiva
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg Hery
  • 4 žloutky

Náplň:

  • cca 1 kg jablek
  • nasekané ořechy
  • rozinky
  • mletá skořice
  • cukr - pokud jsou jablka kyselá

Sníh:

  • 4 bílky
  • 20dkg moučkového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Odkaz na uvaření

Klárča K 24.02.15 08:36

Naprosto výborný recept, moc jsme si pochutnali. Jen jsem dala do bílků pouze dvě vrchovaté lžíce cukru a stačilo.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

jarkahas 24.10.14 14:36

Jen se zaprášilo :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 04.09.13 09:07

Včera upečeno. Část polohrubé mouky jsem nahradila moukou celozrnnou a místo Hery jsem použila máslo. Do sněhu jsem dala méně cukru a příště ještě uberu - zdál se mi moc sladký a to jsem měla hodně velká vajíčka :-) Výsledek je ale víc než chutný a recept už je uložený v mé sbírce. Děkuji!

Odkaz na uvaření

Zanah 03.08.13 06:41

Kilo jablek bylo příliš, na plech se nevlezly. Malinko jsem si upravila, nepoužila jsem Heru, ale polovinu másla a přidala jsem polotučný tvaroh 250g. Přes to, že jsem neměla žloutky, tak to bylo dobré.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 25.11.12 16:44

Řezy jsou výborné, díky jablkům i vláčné. Místo rozinek jsem použila nakrájené sušené švestky, dále mandlové lupínky a přidala jsem i mandlový prášek (na jablka i do sněhu). Doporučuji. (Přiložená fotografie zobrazuje řezy ještě bez nastrouhaného těsta navrchu).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Hraběnčiny řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ladypavla
1 příspěvek 01.10.13 14:02
hraběnčiny řezy

Tak já jsem ho zkusila, ale vlastně ani nevím, jaký byl, protože mi najednou zmizel, jen pár drobků zůstalo na plechu. :lol: Tak si dnes hodím druhý pokus a zkusím schovat, třeba pak ochutnám :)

 
alaska
4 příspěvky 04.07.12 01:22
Hrabenciny rezy

Tento kolac delam cela leta, je vskutku vynikajici!! Oslni kazdeho. Pridavam ale trosku mleka, testo jde lip zpracovat. Plech vymazu a vysypu strouhanym kokosem. Testo vyvalim na pecicim papiru, ktery je tak veliky jako plech. Testo opatrne „placnu“ na plech a papir sloupnu. Pokud pouzijete maslo, kolac je vskutku hoden hrabenky!! Jablka sypu krome skorice take kokosem…ale to uz je primo dekadentni…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.-Ala_V

Alo_V, používám klasiku- 250 ml. Napíšu Ti takové vylepšeníčko, jak já to dělám a nemusíš se s tím těstem mordovat, ani vyvalovat. Kus, asi 1/2 těsta dám do lednice ztuhnout a druhou 1/2 dám na hlubší plech s pečícím papírem a dlaněma ho roztlačuji, roztahuji na velikost plechu- nemusím ho nikam přenášet vyválený atd. Je to v celku brzy a bez větší námahy. Tak ať si pochutnáte, jsou opravdu moc dobrý!! Ahojky T.

 
Ala_V
99 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Terrinko, prosím, jaký hrníček používáte na dávkování? Použila jsem 2,5 dcl a těsto mi nešlo dát dohromady, tak jsem přidala žloutek a máslo. Koláč je právě v troubě, už se moc těším na výsledek.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Hm, s tím Terrinky vylepšením taky určitě vyzkouším :o)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Silvi, to určitě někdy vyzkoušej a dej vědět. Je to taková moc dobrá kombinace toho zákuskového těsta s tou šťavnatou náplní. Zase to bude trochu jiné- takové vylepšeníčko. Pa,pa Jana

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Jano, ten Tvůj způsob vypadá taky lákavě. :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Tyto řezy můžu doporučit taky. Dělává je moje švagrová, jsou vynikající, ale nikdy jsem se nezeptala na recept.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Vyzkoušejte s krémem- je to recept mojí prababičky, který se předává celé generace a je moc dobrý a trochu odlišný!
1 měkký tavaroh,1 žloutek, 1 vanilk.cukr, 4 PL moučkového cukru, 4 nastrouhaná jablka, hrst nasekaných vlašských ořechů, sníh ze 4 bílků s 50 g cukru krupice.
Tvaroh+ žloutky+ moučkového a vanilkového cukruvymícháme hladký krém, kterým potřeme těsto na plechu, posypeme oříškama a na ně tuhý sníh s cukrem a lehce natřeme na jablka. Pak opatrně nastrouháme zbylé těsto, které jsme si dali do mrazáku.
Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 140 g másla, 3 žloutky,1 prášek do pečiva- vypracovat těsto.
Přeji všem krásný sluníčkový den! Terrinka

 
Muminnek
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Už je v oblíbených. Perfektní dávkování na velký plech.

 
maude
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hraběnčiny řezy od Majky V.

Tento recept doma děláme, výsledek je křehoučký a je to opravdu mňamka .) doporučuji .)))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz