Recept Hovězí svíčková Wellington 4

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí svíčková Wellington 4

Úvod

Wellington je spíše slavnostní jídlo, které bude asi součástí menu…
Z časových důvodů je dobré rozvrhnout si přípravu na dva dny, ale oběd lze stihnout i během dopoledne.

Nejstarší rcp jsou s použitím crepes místo šunky, ale když jsem si představil palačinku nalepenou zespodu na listovém, tak jsem raději zvolil šunku. Přiznám se, že jsem nanečisto (na panence) zkoušel i vepřovou síťku (bránici) – nedalo se to jíst, brrr!
Důležitá je poměrně nízká teplota masa (v mém případě 5°C) z toho důvodu, aby se maso příliš nepropeklo; pokud během přípravy před pečením maso zteplá, pak by se asi měla zkrátit doba pečení… Ke konci pečení to jde rychle: co pět minut navíc, to vyšší stupeň propečení! Kdo má, tak samozřejmě použije vpichový termometr.
„Wellingtona“ jsem pekl zatím pouze 2×; poprvé měla svíčková asi 1kg a byla asi 10 dní od porážky dobytčete. Podruhé hmotnila 2kg a zrála 3 měsíce. Pekl jsem obě stejně, jak uvedeno níže a obě se povedly (asi jsem měl štěstí – jsem nedělňátko, hihi)
Svíčková je drahé maso… Zkuste si napřed do těch žampionů zamotat panenku (peče se asi 20 minut), ať víte, co vás čeká s asi 4× větším kusem masa… Já jsem kliďas, ale těch panenek (nééé že vepřových) co lítalo, bych vám nepřál…

Postup

Den prvý
1. Houby očistíme (je-li třeba) nasekáme (rozmixujeme) nadrobno a na pánvi nasucho prudce restujeme abychom je zbavili vody. Trošku osolíme a necháme vychladnout.
2. Maso očistíme od blan a pokusíme se svalu dát pravidelný válcový tvar: odřízneme část palce a na opačném straně asi 10cm od konce maso napříč nařízneme (nedořežeme k desce) a špičku podložíme pod maso.
Maso ovážeme špagátem, dobře opepříme, důkladně osolíme

.

a na ROZPÁLENÉM tuku PRUDCE kol dokola opečeme dohněda (4× asi po 30ti vteřinách; maso pootáčíme až když se samo „pustí“ pánve).

.

Maso necháme vychladnout na desce, pak ho osvobodíme z provázku a potřeme hořčicí.
3. Na podložku (fólie, alobal, papír na pečení) rozložíme plátky šunky přes sebe, na ni poklademe restované houby, na ně uložíme maso a pomocí podložky maso „obklíčíme“ šunkou s houbami. Balíček „utáhneme“ co jen to jde a zabalené v podložce dáme do lednice.

Den druhý
1. Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na plát tak veliký, abychom do něj s jistou rezervou zabalili maso (délka = délka masa + cca10cm; šířka = průměr masa x 4) Plát přemístíme na podložku (utěrka, papír, papír na bambusové rohoži) potřeme ho částí rozmíchaných žloutků a pomocí podložky maso zavineme. „Závin“ přeneseme spojem dolů na papírem vyložený plech a konce těsta podsuneme pod závin.
2. Těsto pomašlujeme žloutky a necháme deset minut zaschnout. Pak můžeme těsto dekorovat zlehka nožem (hřbetem čepele, já používám rádlovací kolečko)
3. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C (medium rare) nebo 45 minut (medium)
4. V mezičase připravíme omáčku Madeira
5. Maso, nyní už Svíčkovou Wellington, vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.
6. Krájíme příčně na min. 3 cm široké porce a podáváme s omáčkou Madeira.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.02.15 vloženo
  • 4131x zobrazeno

Ingredience

  • Asi 1 kg svíčkové
  • 500g žampiony (raději více)
  • 100g tence krájená šunka (parmská, schwarzwaldská, angl. slanina)
  • 500g listové těsto
  • 3 žloutky
  • Olej
  • Hořčice (lepší je asi anglická; francouzská)
  • Sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 06.02.15 00:07

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí svíčková Wellington 4

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1140 příspěvků 16.02.15 21:36

@casino čočmeny mi asi ukrad Jéžíšek, protože od té doby jsem je ještě nenašla :mrgreen:, takže se omlouvám :-)

K opékání na rozpáleném tuku asi máme odlišný přístup, mně na pánvi trocha tuku zbyde vždycky. Přihodím uzenou slaninu a tuk, který pustí + ten přípek + další = omáčka. Bez demi glace a hlavně bez masoxu, s kterým chutná všechno stejně univerzálně :mrgreen:

 
casino
4473 příspěvků 16.02.15 12:49
A co udělalo s tvou suprovou šťávou po pečení masa?

@daduuja
S jakou šťávou? S jakou, jakou?? :)
Ti bejci byli z toho šokového opékání patrně tak vyvedení z míry, že se stihli tak akorát pustit pánve a nic víc :) Ale třeba to bylo tím pevným špagátem… Z toho by se nevyvlíkl ani Kajínek, natož aby zdrhla nějaká šťáva :mrgreen:
Výpek? Spíše to byl přípek a jeho zanedbatelné množství nestálo ani za řeč, ne tak za cestu do psince :mrgreen:

Pepř?
Když si dáte čočmeny, tak na fotečce můžete vidět takové malé, černé cosi, což je pepř, ale ani náhodou mletý najemno :mrgreen: :mavam:
A že pepřím před opékáním? Ano. Pepřuji hodně a rád… Líbí se mi, že pepř tam je a přitom to není tolik pepřové. No, asi je to plýtvání pepřem, ale staré hovězí novým kouskům naučiti nelze… :mavam:

Příspěvek upraven 16.02.15 v 12:56

 
daduuja
1140 příspěvků 12.02.15 19:39

Pánové @casino a @exczech proč mi pořád píšete, že při porcování masa nic nevyteče?
Ptám se na šťávu, výpek po opečení dohněda, to co zbyde na pánvi po tom prudkém procesu na rozpáleném tuku. Co se s ním stalo, casino?, doufám, že psi neměli povánoční vánoce? :P
BTW, nepepřila bych před prudkým opékáním, když už, tak hrubě drceným pepřem :-)

 
exczech
297 příspěvků 12.02.15 14:49

@casino Jestli se nepletu tak ty houby"duxelles" jsou v receptu zmineny ;) @daduja To maso kdyz se necha po upeceni alespon 10 minut odpocinout aby se maso zatahlo tak nebude zadnou stavu vypoustet.

 
casino
4473 příspěvků 11.02.15 21:51

@daduuja
Pekl zatím 2×
Poprvé, z relativně čerstvého masa, a to pak při porcování něco maličko šťávičky vypustilo.
Podruhé, z argentinského kusu, maso neuronilo ani slzu :palec: Ale možná to bylo opékáním… V tom druhém případě jsem maso mučil, sice krátce, ale zato opravdu brutálně. V kuchyni bylo bílo až tak, že paní casinová řikala, že si přijde jak v Londýně :mrgreen:

@exczech
Máte pravdu…, ale neúplnou :)
„Ke klasickemu Beef Wellington jeste patri pastika z husich jater „Foie Gras“ A / NEBO houby "duxelles“ :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 11.02.15 14:51

Ke klasickemu Beef Wellington jeste patri pastika z husich jater „Foie Gras“

 
daduuja
1140 příspěvků 06.02.15 13:48

Casino, to si schovalo porcičku od minula, aby k fotce mohlo dopsat recept? :-)

A co udělalo s tvou suprovou šťávou po pečení masa?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Chilli con carne Chilli con carne
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz