Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Mrakoplas Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do masa osrým úzkým nožem (vykošťovák, filetovací) vyříznout 2 nebo 3 kapsy. Nejlépe je postupovat tak, že do masa zabodnete nůž a proti dlani uvnitř řežete. Poté ho otočíte a řežete druhou stranu. Tím se vyvarujete proříznutí masa. Otvory na čelní strane by měly být co nejmenší. Zvenku i zevnitř nasolit, potřít olejem , vyložit plátky sušené slaniny a nechat 1- 2 dny v lednici. Nastrouhat křen (asi 1/3 váhy masa) smíchat se změklým máslem (asi 1/5 váhy masa) a maso tímto důkladně nacpat. Vložit do pekáče, podlít 3 dl vody a asi 1.5 hodiny péct pod poklicí. Potom až do změknutí bez poklice. Maso obracet a polévat vypečenou šťávou. Na závěr přidat 200 g creme fraiche a 200 g strouhaného ementálu na zahuštění. Alternativa: zabalit křen a slaninu do roštěnky jako Španěláky. Všiměte si, že v tomto receptu není ani gram koření. Přesto se připravte na neskutečnou vůni linoucí se z trouby.
Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso
brambory
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
5.5.16 14:47
Involtiny z roštěné, velice dobré. Příloha grilovaná zelenina a
houby. Sklenka vychlazeného bílého, nic víc není potřeba
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hovězí s křenem
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Holky, holky…
Otázka pre skúsenejších: hovädzie pierko je hov. krkovička?
A.
1436 příspěvků 25.1.09 03:43
u nás sa to volá „pierko“, snáď to znie o niečo lepšie, robím z neho prevažne guláš - ak nemám baraninu. Recept sa mi páči, príležitostne vyskúšam. Ď.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Itulko, s tímhle v podstatě obyčejným slovem se čeština umí vyblbnout, jen co je pravda. Jak píše Mrtvuš - stačí, když se doma ucpe odpad a přijde instalatér s pérem (dlouhým
.
79 příspěvků 25.1.09 03:43
Z péra, podobně jako Tea63, dělám rajskou, svíčkovou apod. a je výborné, měkké a šťavnaté, což o zadním hovězí říci nemohu. Z fronty u řezníka se také občas ozve smích, když zahlásím........." jedno velké péro "
péro není krkovice, péro je podplečí
, zítra se poptám u řezníka po hovězí
krkovici 
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jo, s křížkem po čaji. Všem dobrou, jdu ohřát sumečka v sýrovém těstíčku pro mé teenagery vrátivší se ze zkoušky, vyhládlé hudbou.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Zázvorovej
Máme doma docela chladno, málo
topí, tak se zahřívám. 
Tentokrát ne po mrtvole, ale po Tei (nebo Tee, ale to zní jako čaj
.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Zase s křížkem po Mrtvole
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak péro je KRKOVICE, to by mě zajímalo, kdo to vymyslel
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Péro je maso přední, umístěné jakoby za krkem. Už ale mnoho let se bohužel prodává za cenu zadního, protože je to skvělé krátké maso vhodné v podstatě na všechno, kromě minutek. Já vlastně kupuju jen to, používám na hovězí pečeni, svíčkovou, roládu… Zadní vůbec nekupuju, nemám ráda ta dlouhá vlákna. Ten název je trochu zavádějící, taky mi to nejde přes pusu, zvlášť, když je prodavač řezník a ne řeznice.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Běžím se kouknout
Nemáte někdo po ruce Sandtnerku, staré vydání? Tam je namalovaná rozporcovaná kráva i s těmihle, dnes už skoro neznámými kusy masa. Mě zas dostal řezník, když mi nabízel telecí karbanátek a nebyla to mletá placka
.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
No jesti má Mrtvola pravdu, tak s tím podvozkem jsem mimo.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo existuje, bude to nějaký kus zadního hovězího, nejspíš jakýsi sval z kýty. No taky se mi hlavou honí jiné zadní části, ale fakt je to spíš kýta. Nebo nějaká část sloužící k odpružení krávy či býka. A jsme zase u podvozku.
Jo, ale já znám péro jako maso na polívku, s kostí, střídavě prorostlé tukem, vypadá fakt jako peruť (a není to žebro).
.
Kdybys věděla, co se s pérem podařilo mě, když se mi ucapl odpad, pochopilas bys, že s tím slovem je jenom kříž
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Hele, když už jste takoví znalí ohledně hovězího, existuje nějaký druh masa, oficiálně nazývaný „péro“?? (viz můj dnešní zážitek popsaný pod Spiserovým naloženým gulášem)
To je z pohádky, to víš my babičky ze hřbitova…;o)
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, to ještě rozeznám. A Mrtvolo, procestoval jsem sice se svým přítelem Dvoukvítkem celou Zeměplochu, ale na bratra Mrakomora jsem tam nenarazil. Asi to bude z jiné knihy.
Jó, Mrakoplasi, to už věděl John Bull dávno, že dobrý hovězí ani to koření nepotřebuje.
Ale stejně si myslím, Boni, že váleček a falešná svíčková budou chtít asi stejně dlouhou dobu přípravy. Je to dost podobný druh svalu. Teda pokud Mrakoplas myslel válečkem váleček, a ne pravou svíčkovou. Ale to mu křívdím, se mi zdá…
50 příspěvků 25.1.09 03:43
No jo rozdíly tam jsou. Vždycky jsem si myslel, že ta jihoamerikánské svaly z volnlě se pasoucích krav jsou snobárna, ale ouha, tuhle jsem měl příležitost grilovat onen sval naložený pouze do čerstvého tymiánu, rozmarýnu, saturejky, XO Martela, česneku a Filippo Berio toskánského oleje a … Je to prostě o surovinách a jejich kvalitě.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
díky. Já to tedy zkusím. Ale tuším, že mezi argentinskou svíčkovou, roštěncem a falešnou svíčkovou je rozdíl. Ta moje je dobrá leda na prošpikované, dlouhé dušení nebo takzvané „roštěnky“… No uvidíme, pak se ozvu. Asi až po víkendu. B.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Jasnočka, potěším Tě. Je to jen o době přípravy. Já ale tuším, že z Argentinské svíčkové............ Ale na to fakt nemám morál. Určitě se ale poděl o zkušenost. Já tento recept mám v síni slávy a jako kuriozitu. To pro absenci koření a autentičnost a vděk kamarádce.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
je možné použít falešnou svíčkovou (plec)?
Prosím…ať to jde…:-)), mám ji doma a v receptu jsou samé moje nejoblíbenější suroviny… To bych mohla uvařit co nejdřív…:-)
Díky za odpověď. Bona
Díky za recept, mám plno hovězího v mrazáku, a tak jsem bilancovala, co vlastně vařím z tohoto druhu masa. Došla jsem k smutnému poznatku, že pouze svíčkovou, dušené hovězí + někdy houby a guláš nebo vařené s omáčkou. Takže hledám recepty na hovězí, které ozvláštní naši kuchyni. Tenhle se mi zamlouvá a pravděpodobně brzy vyzkouším.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Jinak tohle je klasický příkladtoho, že francouzská kuchyně je vše, jen ne dietní. Recept mi dovezka kamarádka od tety z Burgundska.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Ha, ha, to teda nemám. Ale mám doma dva žrouty 18 a 17 let. No a ty je lepší šatit, než živit. A taky tohle nevaříme každý týden, ba ani měsíc. S manželkou jsme spíš na saláty,těstoviny, sýry, olivy..... No a pak důležitý regulativ váhy - horská kola.
65 příspěvků 25.1.09 03:43
Ty máš 50 kilo i s postelí viď? Když si můžeš dovolit tohle zbaštit.