Recept Hovězí s křenem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí s křenem

Postup

Do masa osrým úzkým nožem (vykošťovák, filetovací) vyříznout 2 nebo 3 kapsy. Nejlépe je postupovat tak, že do masa zabodnete nůž a proti dlani uvnitř řežete. Poté ho otočíte a řežete druhou stranu. Tím se vyvarujete proříznutí masa. Otvory na čelní strane by měly být co nejmenší. Zvenku i zevnitř nasolit, potřít olejem , vyložit plátky sušené slaniny a nechat 1- 2 dny v lednici.

Nastrouhat křen (asi 1/3 váhy masa) smíchat se změklým máslem (asi 1/5 váhy masa) a maso tímto důkladně nacpat. Vložit do pekáče, podlít 3 dl vody a asi 1.5 hodiny péct pod poklicí. Potom až do změknutí bez poklice. Maso obracet a polévat vypečenou šťávou. Na závěr přidat 200 g creme fraiche a 200 g strouhaného ementálu na zahuštění.

Alternativa: zabalit křen a slaninu do roštěnky jako Španěláky.

Všiměte si, že v tomto receptu není ani gram koření. Přesto se připravte na neskutečnou vůni linoucí se z trouby.

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.11.08 vloženo
  • 10941x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg Hovězího válečku, neb 4 velké roštěnky
  • 300 g křenu
  • 200 g másla
  • 100 g sušené slaniny
  • sůl
  • 3 dl vody
  • 200 g creme fraiche
  • 200 g ementálu

Doporučená příloha

  • brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 05.05.16 14:47

Involtiny z roštěné, velice dobré. Příloha grilovaná zelenina a houby. Sklenka vychlazeného bílého, nic víc není potřeba :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí s křenem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Holky, holky…
Otázka pre skúsenejších: hovädzie pierko je hov. krkovička?

A.

 
svato
1417 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

u nás sa to volá „pierko“, snáď to znie o niečo lepšie, robím z neho prevažne guláš - ak nemám baraninu. Recept sa mi páči, príležitostne vyskúšam. Ď.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Itulko, s tímhle v podstatě obyčejným slovem se čeština umí vyblbnout, jen co je pravda. Jak píše Mrtvuš - stačí, když se doma ucpe odpad a přijde instalatér s pérem (dlouhým :-)).

 
matejkova
79 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Z péra, podobně jako Tea63, dělám rajskou, svíčkovou apod. a je výborné, měkké a šťavnaté, což o zadním hovězí říci nemohu. Z fronty u řezníka se také občas ozve smích, když zahlásím........." jedno velké péro " :D

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem - Mrakoplas :-)

péro není krkovice, péro je podplečí :-), zítra se poptám u řezníka po hovězí krkovici :-)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Tak jo, s křížkem po čaji. Všem dobrou, jdu ohřát sumečka v sýrovém těstíčku pro mé teenagery vrátivší se ze zkoušky, vyhládlé hudbou.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Zázvorovej :-)) Máme doma docela chladno, málo topí, tak se zahřívám. :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Tentokrát ne po mrtvole, ale po Tei (nebo Tee, ale to zní jako čaj :)).

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Zase s křížkem po Mrtvole :-)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Tak péro je KRKOVICE, to by mě zajímalo, kdo to vymyslel

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Péro je maso přední, umístěné jakoby za krkem. Už ale mnoho let se bohužel prodává za cenu zadního, protože je to skvělé krátké maso vhodné v podstatě na všechno, kromě minutek. Já vlastně kupuju jen to, používám na hovězí pečeni, svíčkovou, roládu… Zadní vůbec nekupuju, nemám ráda ta dlouhá vlákna. Ten název je trochu zavádějící, taky mi to nejde přes pusu, zvlášť, když je prodavač řezník a ne řeznice. :-)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Běžím se kouknout

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Nemáte někdo po ruce Sandtnerku, staré vydání? Tam je namalovaná rozporcovaná kráva i s těmihle, dnes už skoro neznámými kusy masa. Mě zas dostal řezník, když mi nabízel telecí karbanátek a nebyla to mletá placka ;).

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

No jesti má Mrtvola pravdu, tak s tím podvozkem jsem mimo.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Jo existuje, bude to nějaký kus zadního hovězího, nejspíš jakýsi sval z kýty. No taky se mi hlavou honí jiné zadní části, ale fakt je to spíš kýta. Nebo nějaká část sloužící k odpružení krávy či býka. A jsme zase u podvozku. :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Jo, ale já znám péro jako maso na polívku, s kostí, střídavě prorostlé tukem, vypadá fakt jako peruť (a není to žebro).
Kdybys věděla, co se s pérem podařilo mě, když se mi ucapl odpad, pochopilas bys, že s tím slovem je jenom kříž ;).

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Hele, když už jste takoví znalí ohledně hovězího, existuje nějaký druh masa, oficiálně nazývaný „péro“?? (viz můj dnešní zážitek popsaný pod Spiserovým naloženým gulášem)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

To je z pohádky, to víš my babičky ze hřbitova…;o)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Jo, to ještě rozeznám. A Mrtvolo, procestoval jsem sice se svým přítelem Dvoukvítkem celou Zeměplochu, ale na bratra Mrakomora jsem tam nenarazil. Asi to bude z jiné knihy.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Jó, Mrakoplasi, to už věděl John Bull dávno, že dobrý hovězí ani to koření nepotřebuje.
Ale stejně si myslím, Boni, že váleček a falešná svíčková budou chtít asi stejně dlouhou dobu přípravy. Je to dost podobný druh svalu. Teda pokud Mrakoplas myslel válečkem váleček, a ne pravou svíčkovou. Ale to mu křívdím, se mi zdá…

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem - Bona

No jo rozdíly tam jsou. Vždycky jsem si myslel, že ta jihoamerikánské svaly z volnlě se pasoucích krav jsou snobárna, ale ouha, tuhle jsem měl příležitost grilovat onen sval naložený pouze do čerstvého tymiánu, rozmarýnu, saturejky, XO Martela, česneku a Filippo Berio toskánského oleje a … Je to prostě o surovinách a jejich kvalitě.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem-Mrakoplášku,

díky. Já to tedy zkusím. Ale tuším, že mezi argentinskou svíčkovou, roštěncem a falešnou svíčkovou je rozdíl. Ta moje je dobrá leda na prošpikované, dlouhé dušení nebo takzvané „roštěnky“… No uvidíme, pak se ozvu. Asi až po víkendu. B.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem - Bona

Jasnočka, potěším Tě. Je to jen o době přípravy. Já ale tuším, že z Argentinské svíčkové.....­....... Ale na to fakt nemám morál. Určitě se ale poděl o zkušenost. Já tento recept mám v síni slávy a jako kuriozitu. To pro absenci koření a autentičnost a vděk kamarádce.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem-Mrakoplas,

je možné použít falešnou svíčkovou (plec)?
Prosím…ať to jde…:-)), mám ji doma a v receptu jsou samé moje nejoblíbenější suroviny… To bych mohla uvařit co nejdřív…:-)
Díky za odpověď. Bona

 
AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Díky za recept, mám plno hovězího v mrazáku, a tak jsem bilancovala, co vlastně vařím z tohoto druhu masa. Došla jsem k smutnému poznatku, že pouze svíčkovou, dušené hovězí + někdy houby a guláš nebo vařené s omáčkou. Takže hledám recepty na hovězí, které ozvláštní naši kuchyni. Tenhle se mi zamlouvá a pravděpodobně brzy vyzkouším.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Jinak tohle je klasický příkladtoho, že francouzská kuchyně je vše, jen ne dietní. Recept mi dovezka kamarádka od tety z Burgundska.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem - vajgl

Ha, ha, to teda nemám. Ale mám doma dva žrouty 18 a 17 let. No a ty je lepší šatit, než živit. A taky tohle nevaříme každý týden, ba ani měsíc. S manželkou jsme spíš na saláty,těstoviny, sýry, olivy..... No a pak důležitý regulativ váhy - horská kola.

 
vajgl
65 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s křenem

Ty máš 50 kilo i s postelí viď? Když si můžeš dovolit tohle zbaštit.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Reveňový koláč Reveňový koláč
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz