Recept Hovězí s houbami na smetaně

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí s houbami na smetaně

Postup

Maso nakrájíme na plátky a mírně naklepáme. Prudce je opečeme na sádle (oleji), asi 2-3 minuty na každé straně. Poté zmírníme plamen, přidáme k nim nastrouhanou cibuli a smažíme dalších 4-5 minut.

Houby pokrájíme, čerstvé ještě omyjeme, přidáme k masu, osolíme, přidáme kmín, podlije­me horkou vodou a dusíme pod pokličkou přes hodinu (nezapomínáme občas zamíchat a podlit), v papiňáku 40 minut.

Udušené zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a necháme pře­vařit (5-6 minut). Citronovou šťávou nebo octem dochucujeme v obou případech omáček.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 23.12.03 vloženo
  • 15572x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g zadního hovězího masa
  • 40 g sádla nebo oleje
  • 40 g cibule
  • 100 g čerstvých nebo suše­ných hub, případně nakládaných žampiónů (z plechovky)
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky drcené­ho kmínu
  • 2 dl kyselé smetany (pokud nechce­me dělat nakyselo, přidáme šlehačku a dochu­tíme na závěr citronovou šťávou nebo octem)
  • 20 g hladké mouky.

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, brambory, zkusit můžeme i špagety.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.02.16 15:16

Maso jsem nakrájela na kostky.
Cibuli jsem nestrouhala - jen pokrájela na menší kostičky.
Mouka nebyla vůbec potřeba, zahustilo se to samo od sebe.
Měli jsme s rýží.
Je to taková klasika - sázka na jistotu :D :)
Použity čerstvé žampiony, neboť nakládané nám moc nechutnají a sušené houby po letošním debaklu s úrodou hub prostě nejsou :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Svenja 01.04.13 17:10

Moc dobré!!!! Houby jím doma jedině já, ale chuti hub se nebrání doma nikdo, takže děti a muž přes cedník. Řekla bych, že možná lepší, než klasika bez smetany. Super

Odkaz na uvaření

Joris 27.09.12 13:38

Dělal jsem ze směsi sušených hub, telecího, šlehačky a citronové šťávy . Maso ještě před opečením na oleji jsem osolil a opepřil. Do omáčky jsem přidal také štipec čerstvě mletého pepře. Určitě si tento recept ještě časem zopakuji.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí s houbami na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2294 příspěvků 26.02.16 17:07

@Eja To máš pravdu - vlastně s nimi je nejlepší, ač ji mám ráda i ze sušených či čerstvých :kytka:

Eja
3841 příspěvků 26.02.16 17:04

@Zuzka1973 je s nimi výborná kulajda…s těmi doma houbičkami naloženými

Zuzka1973
2294 příspěvků 26.02.16 16:51

@birkana Nakládané houby a houbičky - to je jiné kafe, než ty nakládané žampiony z obchodu :kytka:

Zuzka1973
2294 příspěvků 26.02.16 16:49

@Eja To jsme ráda, že nejsem sama, kdo ty nakládané žampiony také nepoužívá, já už si někdy připadala v obchodě jako barbar, když je každý měl v košíku a já ne :mrgreen:
Já žampiony i suším - jsou pak chuťově lepší než syrové, ale dnes jsem měla doma jen vaničku čerstvých a kousek hovězího, tak jsem s povděkem sáhla po tomhle receptu, který mě jen potvrdil to, že postup mohu zanechat stejný jako když dělávám z vepřového masa :)
A je to super, trošku jiné než s vepřovým, ale moc dobré :)
Já dělávám i ze skopového - to je také super, ale tam dávám méně smetany. :mavam:

birkana
1686 příspěvků 26.02.16 16:44

Dělám i z nakládaných kyselých hub, jemně posekaných a přidaných jako čerstvé. Hovězí v kyselém prostředí i dříve zkřehne. Na závěr dávám smetanu sladkou 12% - není třeba přehánět množství tuku ;)

Eja
3841 příspěvků 26.02.16 16:28

Zuzko, nakládané žampiony určitě ne, nikdy jsem nenašla způsob jak je použít. Čerstvé trochu „šidím“ v některých receptech trochou v dlani rozemnutých sušených hub - kupodivu žampiony docela ochotně přebírají jejich chuť.
Dala bych si, i když mi k houbám nějak líp pasuje vepřové…i když - takové roštěnky na houbách… :)

Labužník Pete02
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s houbami na smetaně

Dík za inspiraci! Provedeno následovně: maso zprudka opečeno a mírně podlito jde do trouby, zatímco na výpeku v pánvi končí slanina, cibule, nějaké to koření, po chvilce spousta čerstvých hub, nějaké ty byliny (možno i triliny). Pak jen rychle na maso do trouby. Zbytek jako nahoře.
Zdravím! :o)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz