Recept Hovězí s houbami na smetaně

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí s houbami na smetaně

Postup

Maso nakrájíme na plátky a mírně naklepáme. Prudce je opečeme na sádle (oleji), asi 2-3 minuty na každé straně. Poté zmírníme plamen, přidáme k nim nastrouhanou cibuli a smažíme dalších 4-5 minut. Houby pokrájíme, čerstvé ještě omyjeme, přidáme k masu, osolíme, přidáme kmín, podlije­me horkou vodou a dusíme pod pokličkou přes hodinu (nezapomínáme občas zamíchat a podlit), v papiňáku 40 minut. Udušené zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a necháme pře­vařit (5-6 minut). Citronovou šťávou nebo octem dochucujeme v obou případech omáček.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 23.12.03 vloženo
  • 16492x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g zadního hovězího masa
  • 40 g sádla nebo oleje
  • 40 g cibule
  • 100 g čerstvých nebo suše­ných hub, případně nakládaných žampiónů (z plechovky)
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky drcené­ho kmínu
  • 2 dl kyselé smetany (pokud nechce­me dělat nakyselo, přidáme šlehačku a dochu­tíme na závěr citronovou šťávou nebo octem)
  • 20 g hladké mouky.

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, brambory, zkusit můžeme i špagety.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.02.16 15:16

Maso jsem nakrájela na kostky.
Cibuli jsem nestrouhala - jen pokrájela na menší kostičky.
Mouka nebyla vůbec potřeba, zahustilo se to samo od sebe.
Měli jsme s rýží.
Je to taková klasika - sázka na jistotu :D :)
Použity čerstvé žampiony, neboť nakládané nám moc nechutnají a sušené houby po letošním debaklu s úrodou hub prostě nejsou :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Svenja 01.04.13 17:10

Moc dobré!!!! Houby jím doma jedině já, ale chuti hub se nebrání doma nikdo, takže děti a muž přes cedník. Řekla bych, že možná lepší, než klasika bez smetany. Super

Odkaz na uvaření

Joris 27.09.12 13:38

Dělal jsem ze směsi sušených hub, telecího, šlehačky a citronové šťávy . Maso ještě před opečením na oleji jsem osolil a opepřil. Do omáčky jsem přidal také štipec čerstvě mletého pepře. Určitě si tento recept ještě časem zopakuji.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí s houbami na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2326 příspěvků 26.02.16 17:07

@Eja To máš pravdu - vlastně s nimi je nejlepší, ač ji mám ráda i ze sušených či čerstvých :kytka:

Eja
3859 příspěvků 26.02.16 17:04

@Zuzka1973 je s nimi výborná kulajda…s těmi doma houbičkami naloženými

Zuzka1973
2326 příspěvků 26.02.16 16:51

@birkana Nakládané houby a houbičky - to je jiné kafe, než ty nakládané žampiony z obchodu :kytka:

Zuzka1973
2326 příspěvků 26.02.16 16:49

@Eja To jsme ráda, že nejsem sama, kdo ty nakládané žampiony také nepoužívá, já už si někdy připadala v obchodě jako barbar, když je každý měl v košíku a já ne :mrgreen:
Já žampiony i suším - jsou pak chuťově lepší než syrové, ale dnes jsem měla doma jen vaničku čerstvých a kousek hovězího, tak jsem s povděkem sáhla po tomhle receptu, který mě jen potvrdil to, že postup mohu zanechat stejný jako když dělávám z vepřového masa :)
A je to super, trošku jiné než s vepřovým, ale moc dobré :)
Já dělávám i ze skopového - to je také super, ale tam dávám méně smetany. :mavam:

birkana
1687 příspěvků 26.02.16 16:44

Dělám i z nakládaných kyselých hub, jemně posekaných a přidaných jako čerstvé. Hovězí v kyselém prostředí i dříve zkřehne. Na závěr dávám smetanu sladkou 12% - není třeba přehánět množství tuku ;)

Eja
3859 příspěvků 26.02.16 16:28

Zuzko, nakládané žampiony určitě ne, nikdy jsem nenašla způsob jak je použít. Čerstvé trochu „šidím“ v některých receptech trochou v dlani rozemnutých sušených hub - kupodivu žampiony docela ochotně přebírají jejich chuť.
Dala bych si, i když mi k houbám nějak líp pasuje vepřové…i když - takové roštěnky na houbách… :)

Labužník Pete02
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Hovězí s houbami na smetaně

Dík za inspiraci! Provedeno následovně: maso zprudka opečeno a mírně podlito jde do trouby, zatímco na výpeku v pánvi končí slanina, cibule, nějaké to koření, po chvilce spousta čerstvých hub, nějaké ty byliny (možno i triliny). Pak jen rychle na maso do trouby. Zbytek jako nahoře.
Zdravím! :o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz