Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pořád je zima, tak se ještě hodí takové jídlo...
Bujón rozpustíme ve 4 dcl horké vody. Karotku oloupeme a nakrájíme na větší špalíky. Maso opláchneme, necháme vcelku (kližku jsem rozkrojila) a posypeme ze všech stran kmínem. V těžkém kastrolu rozehřejeme olej, opečeme maso ze všech stran, přidáme pomerančovou šťávu. Necháme zredukovat na polovinu a přidáme karotku, tymián, neoloupanou palici česneku, rozkrojenou napůl, pomerančovou kůru, případně zbylý kmín. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme za občasného otáčení a případného podlití 3 - 4 hodiny. Mezitím si nasekáme estragon (pokud máme) a smícháme ho se změklým máslem. Před podáváním maso a karotky přendáme na servírovací mísu, kastrol sejmeme z ohně, zašleháme do omáčky rychle estragonové máslo (pokud je předtím omáčka moc tekutá, zase nejdřív trochu zredukujeme) a polijeme maso a zeleninu na míse. Zbylou omáčku podáváme zvlášť. U nás se to jí s bagetou, ale dobré by mohly být třeba brambory pečené ve slupce. Recept pochází z časopisu Cuisine et Vins de France.
Recept je z kategorií: Hovězí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hovězí plec s pomerančovou šťávou
Ahoj Glamo a Zebu, kouknete, uz jsem prihodila receptik s estragonem. A casem nejaky pribude
Ano, wydra ma fousy, ja jsem pouze pseudo wydra ! Kde by to krasne zviratko prislo k takovymu ksichtu , no rekni!?
Uz jsem se stihla zamyslet nad tim estragonem u „jablek“. Asi si nejsem jista, zeptam se.
Taky je mozny, ze to bylo v trznici. A taky je mozny , a to je spis jisty, ze kecam
Hodim zeptňu a dam vedet !
No tohle, clovek tu chvili neni… wydro, asi se budes muset jeste aspon jednou oholit, ponevadz jsem zakoupila tu tvou cucinu a univerzalni estragonovou omacku chci zkusit s ni, aby to melo vedeckou uroven! I kdyz s tim holenim - fousy k wydre patri, ne? A kde maji Vietnamci estragon? U nas jsou konzervativni, maji jenom bezne bylinky.
svevo, ta stava z pomerance da hlavne mrkvi uzasnou chut, zkus!
Jenze glamo, ja si koupim estragon u ceskych Vuetnamcu hned a muzu dat svetu vedet, jaky to je! Mne vyrasi driv fousy nez nejaka kytka
Ty maj totiz rasit kde 
Wydro..já nespěchám..času dost…než estragon vystrčí z půdy zelené růžky a než z těch růžků vyroste něco, co už půjde oškubat…je čas…
já si počkám… 
.............. Az budu mit chvilku, pridam recept na univerzalni estragonovou omacku, ktera je dobra ke vsemu, i obycejna vajicka na tvrdo se s ni zmeni na luxusni krmi ......
Zebulon, zadej casovy horizont , a nenapinej !
Já se vrátím k receptu. Dělám to často, bez pomeranče a s jedním kořením, máme to všichni rádi. S pomerančovou šťávou jsem to nejedla, ale určitě zkusím.
Zdravím.
Diky vam obema za zahradkarske rady, letos estragon teda zasadim. Spadam spis do podnebneho pasma glamy, tak by to melo byt uplne bez problemu. Az budu mit chvilku, pridam recept na univerzalni estragonovou omacku, ktera je dobra ke vsemu, i obycejna vajicka na tvrdo se s ni zmeni na luxusni krmi :- ).
Zébulon, mně estragon roste už roky normálně venku (oblast kousek za Kladnem), aniž bych se o něj jakkoli starala. Takže přezimuje bez problémů. Jediný problém mám já, protože ho neumím využít..což mě docela mrzí
Prozatim ano, bydlim ve vysce 1300m.n.m. a zatim zije. Rozmaryn prezimuje venku lepe jen pokud je zasazen napr. co nejblize u zdi a castecne pod strechou, kde vsak i v zime muze slunce. Moji sousedi ho tak maji a je porad pouzitelny. Ja ho mam v kvetinaci a premistuji podle obdobi.
Moc se tesim na dalsi recept s estragonem. Miky, uz ti prezimoval venku, nebo je spis neco na zpusob rozmaryny, kterou musim kazdou zimu vykopat a uklidit domu na chodbu?
Svata pravda Zebu, estragon (dragoncello) je opravdu bomba, faktem je, ze se bez nej uz neobejdu, takze jsem si ho zasadila. Je to trvalka nenarocna na klima a prezimuje i v tvrdsich podminkach, v Cesku by se ji melo darit. Doporucuji! V zime pouzivam suseny. Diky za zajimavy recept, jakmile budu mit trochu casu, pridam jeden velmi jednoduchy na tema. Ciao