Recept Hovězí pečené v soli

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Maso očistit od blan a přebytečného tuku, ale nějaký nechat. V míse dohromady zamíchat sůl a 170 - 200 ml vody, až vznikne tuhá pasta připomínající mokrý sníh. Maso tukem nahoru vložit do pekáčku, kam se tak akorát vejde. Pekáček vyložit pečícím papírem, a maso ze všech stran přikrýt tak 1.5 cm vrstvou vlhké soli. Vložit do středu trouby vyhřáté na 180°C a péc asi 2 hodiny (22 minuty na každých 450 g), nebo máte-li teploměr, tak pro medium-rare má být vnitřní teplota masa 55°C. Solnou krustu rozbít kladívkem, štětcem oprášit sůl. Volně přikrýt alobalem a nechat stát asi 10 minut před nakrájením na plátky. Maso je neuvěřitelně měkké a šťavnaté, vůbec ne přesolené a přitom tak snadné k přípravě. TIP: Vodu přidávat do soli pomalinku. Komu se zdá, že krusta nedrží dobře na mase, tak k vodě přimíchat bílky (záleží na soli). Je dobré nepropíchat solnou krustu častým zkoušením je-li maso hotové, protože potom může krusta popraskat. Krusta se někdy sloupne z masa v jednom kuse. Maso se může předem naložit do marinády, ale není to nutné. Před vrstvou soli je dobré maso opepřit a potřít ho utřeným česnekem a na jemno posekanou rozmarýnou, ale také to není nutné. Maso se podává s nějakou dobrou omáčkou zvlášť připravenou.

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 16.04.07 vloženo
  • 8742x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 3 čtvrtlitrové hrnky hrubé soli
  • 2.5 kg vykostěného hovězího, pokojové teploty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí pečené v soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hovězí pečené v soli

Janelita
93 příspěvků 30.12.09 00:06
Re: Hovězí pečené v soli.

Jaké maso by na to bylo nejlepší?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí pečené v soli.

Muchacho, dal, určitě dal, ale myslím si, že by ho byla trošínku škoda, je to přece jenom drahý kus masa, které je udělané raz dva ;o) Avšak fakt je, že každopádně takto připravené maso nevyschne a i když něco zbyde, je to výborné i na studeno třebas s křenem, nebo do chleba s hořčicí…

Měj se moc pěkně!

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí pečené v soli.

Tohle určitě stojí za vyzkoušení . Nedal by se takto udělat " rostbív ?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz