Recept Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očištěné maso protkneme slaninou, osolíme, necháme asi hodinu odležet a potom je opečeme na části tuku. Na další části tuku osmažíme do zlatohněda nakrájenou zeleninu a cibuli s částí cukru. Pak přidáme divoké koření, na kolečka nakrájený citron, část octa a základ zalijeme vařící vodou. Do takto připraveného základu vložíme opečené maso a pod pokličkou je dusíme do měkka. Během dušení maso občas obrátíme a šťávu podle potřeby dolijeme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme vlažnou vodou, přidáme cukr, dobře rozmícháme a vaříme zvolna nejméně 30 minut. Vařenou omáčku prolijeme přes jemný cedník, přilijeme víno, podle chuti okyselíme, přisolíme, přidáme rybízovou zavařeninu rozmíchanou v části omáčky, rajčatový protlak a krátce povaříme. ***Poznámka:**** Předpis převzat z publikace "Vzorové receptury jídel pro závodní stravování" vydal Merkur 1981 - původní rozpis na 100 porcí.*

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 23.12.07 vloženo
  • 16843x zobrazeno

Ingredience

  • hovězí maso zadní b. k. 1 kg (původně 5 kg)
  • slanina 8 dkg (původně 0,40 kg)
  • sůl 6 dkg (původně 0,30 kg)
  • tuk 20 dkg (původně 1,00 kg)
  • kořenová zelenina 30 dkg (původně 1,50 kg)
  • cibule 10 dkg (původně 0,50 kg)
  • divoké koření 2 g (původně 10 g)
  • citrón 4 dkg (původně 0,20 kg)
  • ocet 1 dl (původně 0,50 l)
  • rajčatový protlak 12 dkg (původně 0,60 kg)
  • mouka hladká 20 dkg (původně 1 kg)
  • červené víno 1 dl (původně 0,50 l)
  • rybízová zavařenina 6 dkg (původně 0,30 kg)
  • cukr 3 dkg (původně 0,15 kg)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
martinsog
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Neviem či bol šéfkuchár svätý, ale recept č. 10209 na str. 121 má presne tie údaje ako píše Jenofefa…

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Já jsem podle tohoto předpisu nevařila, jen jsem ho sem vložila na prosbu Jany Q, takže jen improvizuji, ale v receptuře je octa 1 dl. Pokud se týká délky vaření (a asi i postupu) inspirovala bych se předpisem od Spisera Hovězí na burgundském v pomalém hrnci , tj. 6 - 8 hodin (podle kvality a tvrdosti masa).

la_mil
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Kolik tam dát octa ?
V pomalém hrnci jak dlouho na LOV ?
Děkuji a přeji nejkrásnější vánoce.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Jeno a jak jsem se dozvěděla, počítala se čistá váha syrového masa, tedy předepsané porce před vařením, smažením, dušením a pod.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Karmínek má pravdu, jsou tam váhové kategorie A - 5 kg, B - 7 kg, C - 10 kg. Ale také mne to zarazilo - tady jsem vyjadřovala své pochybnosti v diskusi pro Janu Q, která o předpis prosila. Ony ty porce v závodkách moc velké nebyly. Také se to maso spíš dusilo, než peklo, aby se moc nesrazilo.

karminek
757 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

no ono v těch normách jsou jestli se nemýlím tři váhové limity .

ucitelas
328 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí pečeně burgundská (receptura pro závodní stravování)

Na sto porcí 5 kg syrového masa? Šéf kuchař byl Ježíš??

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz