Recept Hovězí na smetaně

aneb Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

O tomto jídle praví autor proslulého gastronomického spisu de Pomiane, že je to malý kuchařský zázrak. Protože tento zázrak patří do oboru bílé magie, zkusil jsem ho a podávám svědectví, že je nejen báječný, ale celkem snadný. Nejdříve marinujeme 3/4 kg hovězího, zbaveného šlach i tuku a rozkrájeného na malé kousky, v této směsi: 6 dl převařené vody, 2 polévkové lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, 1/4 kg na kolečka nakrájené cibule, tymián, bobkový list, mletý pepř a sůl. Maso v ní ponecháme 48 hodin, poté nasleduje vykonání zázraku: v kastrole (předepsaný je litinový) rozpustíme 100g nadrobno rozkrájené slaniny, a ještě dokud je horká, dáme k ní rozpustit hrudku másla. Pak vyjmeme maso z marinády, otřeme je ubrouskem a dáme do kastrolu. Když se maso počne opékat, přidáme z marinády cibuli; barví se jen pomalu, protože je vlhká. Mezitím dáme vařit marinádu s česnekem a ostatním kořením na tak dlouho, až se jí skoro polovina vyvaří. Touto vřelou tekutinou maso v kastrole zalijeme. Zakrytý kastrol pak necháme na plameni ještě 3 hodiny. Kdyby vody vypařováním příliš ubylo, dolijeme. V míse pak promícháme 125 g smetany s kávovou lžičkou maizeny. Směs přilijeme do kastrolu, rozmícháme a po deseti minutách varu okusíme. Do marinády můžeme přidat 1 nakrájenou mrkev a špetku šalvěje.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 27.03.03 vloženo
  • 17813x zobrazeno

Ingredience

  • Hovězí 3/4 kg
  • Voda 6 dl
  • Ocet vinný 2 pol. lžíce
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1/4 kg
  • Tymián
  • Bobkový list
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • Slanina 100 g
  • Máslo
  • Smetana 125 g
  • Maizena 1 lžička

Doporučená příloha

  • Asi knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Dnes uvařeno

a moc nám to chutnalo, místo knedlíku jsme měli rýži.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Boni, já tyto jídla vařím taky jen pro naše muže. Všichni se diví, že to vařím ráda, i když to nebudu jíst, ale já mám radost, když chutná.
Já si se starší dcerou udělám grilovaný „hermoš“ a nejmladší dcerunka si dá, to co tatínek.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Tak hlásím výsledky: Manžel a syn si hovězí dali s knedlíkem a brusinkami… baštili, až se jim dělaly boule za ušima, mlaskali a chválili.. Dcera snědla jen knedlík s omáčkou, ale to je u ní normální - většinou maso nechce - a nechválila. Já jsem také ochutnala, ale musím přiznat, že to výjimečně syté jídlo a taková já moc nemusím.. Tak jsem začala přemýšlet, jestli mi ta předlouhá příprava za to stála.. Dospěla jsem k závěru, že si jídlo určitě někdy v budoucnosti zopakujeme, už kvůli mužské části rodiny…
Pokud však mohu, doporučila bych jako přílohu vařený brambor hojně sypaný čerstvou petrželkou a brusinky a do pokrmu rozhodně přidat ještě 2-3 podrcené stroužky česneku. (Není to ortodoxně „labužnické“, ale já tam vrzla i masox…)
 Bona

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)-Sylvi,

sama jsem na to zvědavá, budu muset brzy začít, ty tři hodiny dušení mě trochu děsí…:-). A šalvěj jsem nedala, ta mi nechutná, spíš možná přidám ještě něco česneku, uvidím. Dám vědět.. Pa B.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept) - Bono

Bono, jsem zvědavá. Já tento recept zatím četla jako dobrodružnou povídku v Achillově knížce a neměla jsem se k činu. Tak se čiň Ty a napiš. :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Tak zítra mám naplánováno „vykonání zázraku“, budou to už dva dny, co se maso koupe v nálevu… Mám trému, protože když jsem krájela maso (koupila jsem květovou špičku), manžel prošel kolem a řekl doslova: „To je krásný maso…doufám, že s ním nebudeš vyvádět nějaký experimenty!“ Trochu se mě to, pravda, dotklo, ale na druhou stranu jde o 3× chlapský recept (de Pomiane, Gregor, Ivo), tudíž mu důvěřuji :-)). Přidala jsem i mrkev, jak radí Achille Gregor, tak uvidíme…
Zítra dám vědět. Bona

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Především se musím omluvit Luciance, že jsem nezachytil její dotaz - už si ale nepamatuji, kolik másla jsem použil - asi přiměřeně :-)
Jsem rád, že pokrm voněl - doufám, že i chutnal - musím se přiznat, že jste mi jej vhodně připomněly a budu muset opět toto jídlo uchystat…

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept) - Sylvi,

přeji úspěšné pořízení

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept), Zlatko

Možná už vím, komu jsem ji půjčila. To bude detektivka. Tu knižku jsem vždycky četla alespoň s chlebem se sádlem v ruce.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept) Sylvi.,

kdyby se Ti náhodou ty knížky sešly dvě, tak bych byla zájemce, jestli jsou tam takové recepísky jako tenhleten mňamkatý..ó.jé, hezký den i Tobě.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)

Jé, to znám, to je z Achilla Gregora, nedrážděte mě, já jsem ho totiž ztratila!!!!!!!!!!

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept)...Ivo,

s kychyně se line vůně přímo božská, už je tam i smetánka a já pořád chodím ochutnávat … je to lahůdka, díky a tenhle receptík se u nás zabydlel natrvalo.
Přeji Ti hezký den.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na smetaně (francouzský recept) - Ivo,

právě jsem ve fázi, kdy maso s nálevem dusém (3 hodiny) a mám otázečku:
1. kolik tam mělo být toho másla v úvodu? - vzala jsem to od oka, ale možná by se hodilo uvézt množství
2. jako příloha knedle - to asi moc ne, že? co těstoviny? nebo ta bagetka, jak píše babi?

jinak děkuji za nápad, uvidím jak to bude dobrota, ale voní to nádherně!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Už se velice těším...

a doufám, že přidáš nějaké z těch 1000 fantastických receptů i s obrázkama! Pěkný den Ti přeje,

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, a ještě jsem zapomněl...

…na toho autora. Zde se jedná o mé vedení. Pán Edouard de Pomiane v tom receptu figuruje. Autorem knihy, z které jsem recept čerpal, je však Achille Gregor. A tak to byl důvod, proč jsem se zamotal.

A když jsme u té literatury, tak dnes jsem zokoupil krásnou knihu (ne, že by Labužník nebyl dostatečně inspirující). Jmenuje se 1000 klasických receptů z celého světa a sestavily ji Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová a musím říct, že co recept, to perla. Tuto knihu si mohu prohlížet pouze s rouškou přes ústa, jinak bych ji celou zaslintal. Ty nádherné obrázky. Až se v ní lépe zorientuji, tak něco z těch 1000 receptů přihraju.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, sorry...

…v souvislosti s gázou jsem přehlíd ty šlachy apod. To čajítko jsem myslel jen na koření. Odřezky a šlachy také přidávám do pokrmů podobného typu a pak je teda musím pracně lovit (což gáza řeší a mne to nenapadlo - tudíž smekám a vítám jako nový nápad).

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

čajítko je výborný nápad, jenomže do něj by se asi odřezky masa nevešly. V tomto případě, autorem jsem myslela toho udaného autora proslulého gastronomického spisu, Edouard de Pomiane, kterého uvádíš v předmluvě k receptu. Možná si však sedím na vedení já!

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi...

…mám radost, že jsi ono jídlo vyzkoušela. Budeme mít na chalupě o svátcích nějakou společnost, tak vyzkouším Tvá vylepšení.

Jen tak pro ilustraci: místo gázy používám čajítko-vajíčko (má to tu výhodu, že je vždy po ruce (gázu by mi kradli na mytí oken)).

Jen jsi mi trošičku zamotala hlavu s tím autorem (anebo si sedím na vedení).

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

konečně jsem se dostala k vyzkoušení Tvého receptu. Popíši zhruba co jsem udělal. Použila jsem hovězí květové špičky, protože podle mého, když se maso marinuje a potom dusí po dlouhou dobu, není nutné mít nejkvalitnější maso, ale zato je dobré použít maso chutné. Přidala jsem do marinády i tu mrkev (vybalancuje ocet) a špetku šafránu pro barvu (jako že proč ne). Z kožení jsem dala 1/2 lžičky sušeného, ale nemletého tymiánu, 1 lžičku na polohrubo rozdrceného pepře, 1 bobkový list a sůl (tu jsem neměřila). Všechny odkrájené šlachy, tuk a kožení jsem zavázala do kuchyňské gázy a přihodila k masu (to dělám s gulášem a jiným dušeným masem). Másla jsem přidala 1 lžičku pro chuť (slanina a smetana se o dávku tuků postarají). Několikrát jsem musela dolít trochu vařící vody. Usoudila jsem, že je možná chyba v tisku, tak jsem přidala 125ml sladké 35% smatany (recept neudává jakou smatanu). Podávala jsem hovězí s bagetou tak, jak by se asi dělo ve Francii. Musím říct, že jsme si moc pochutnali! Se sklénkou červeného vínka to už vůbec nemělo chybu! Doporučuji! Ale k autorovi Edouard de Pomiane samotnému. Zaběhla jem si do knihkupectví a chtěla se podívat na kuchařku, nebo si ji popřípadě koupit (což potřebuji, jak tady říkáme, jako díru do hlavy, zachvíli se budeme muset kvůli knihám stěhovat), ale neměli ji na skladě. Je objednaná. Ahoj!

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi...

Děkuji za reakci, jsem (jak asi víš) na Vašem serveru nováček a tak ne vždy je vše 100%.

Tento recept jsem testoval v době, kdy jsem hledal návod na nakládání masa na svíčkovou a tudíž jsem použil „falešnou“ svíčkovou (pravou jsem si netrouf - její cena se v současné době pohybuje v nepříjemných úrovních). A vzhledem k tomu, že tento recept dává prostor pro experimenty, rád uvítám zkušenosti a rady jiných (tím prostorem mám na mysli neupřesněné hovězí, neudané množství koření a v původním receptu bylo uvedeno: …promícháme 125 g smetany (což je necelého 1/2 litru) s kávovou… - a to mi tak trochu nehraje).

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

už jsem málem chtěla připomenout, že nám dlužíš recept. Mockrát Ti za něj děkuji, recept neznám a při nejbližší příležitosti vyzkouším. Jaké maso používáš! Předpokládám, že hovězí nemusí být té nejlepší kvality, když se marinuje. Ještě jsem chtěla dodat, že na Lubužníku je ¨autorem¨ ten, kdo recept uveřejní, v tomto případě jsi to Ivo Ty. Psaní receptů pod svým členským jménem má tu výhodu, že recept můžeš kdykoliv upravovat. Měj se pěkně!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz