Recept Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky, opečeme maso (v původním receptu vcelku, ale možno i na plátky či větší kostky), přidáme namočené sušené houby (čerstvé osmahneme s masem), přidáme sůl a koření, zalijeme vodou a dusíme do měkka (já používám papiňák). Až maso změkne, vyjmeme ho, (o totéž se pokusíme s kořením, ale mě tam vždycky většina zůstane), uděláme si tmavší jíšku a zředíme ji bezinkovým vínem a vodou, přidáme do omáčky a povaříme. Maso, pokud je vcelku, nakrájíme na plátky a podáváme s rýží. Recept na bezinkové víno - už je jich tu podobných několik (jen bez rozinek), ale aby bylo vše pohromadě: 3l vody a 2,5 l bezinek svaříme 15 minut po bodu varu a necháme 24 hodin stát. Přecedíme a znovu šťávu svaříme s 1,7 kg cukru, necháme den odpočinout. (pozn.: kdyby někoho napadlo udělat víno zdravější a var vynechat, že by jako zůstaly vitamíny a tak, pak vězte, že bobule jsou za syrova silně projímavé a též jedovaté) Pak nalijeme do 5l lahve, přidáme 10dkg rozinek, hřebíčky, skořici, případně zázvor (v původním receptu je, ale moje babička za totality určitě nic takového nesehnala), 1/2 dkg droždí, nechat 10 dnů proležet a pak dát do lahví. Čím starší, tím lepší, mě došly zásoby až 8 let poté, co nás babička opustila a bylo vynikající. Tohle hovězí dělala moje maminka, a bezinky mu dodají neopakovatelný šmrnc.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 07.11.06 vloženo
  • 4565x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovězího zadního masa
  • 1 vrchovatá hrst sušených hub, nebo adekvátně čerstvých či žampionů
  • 2 větší cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • olej
  • máslo a mouka na jíšku
  • 2 dcl bezinkového vína
  • Ingredience na víno:
  • 3l vody
  • 2,5 l plodů bezinek
  • 1,7 kg cukru krystal
  • 10 dkg rozinek
  • 6-7 hřebíčků
  • kousek skořice vcelku
  • zázvor /nemusí být/
  • 1/2 dkg droždí

Doporučená příloha

  • rýže, ale houskový knedlík také nic nezkazí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
svato
1421 příspěvků 23.09.09 21:26
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Čo nevidieť budú zrelé trnky, aj to je dobré víno. V tomto teple sa nedá čakať do mrazov, sú zrelé dávno predtým, než sa ochladí. Potom už len uschnú. (Stalo sa mi minulý rok, keď som chcela vyskúšať trnkový šnaps podľa spisera.)

HelcaK
960 příspěvků 23.09.09 18:52
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Jo, babi tam opravdu dávala obyč. droždí.

mucitel
1 příspěvek 22.09.09 03:21
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Mám dotaz ohledně droždí, je myšleno opravdu obyčejné pekařské droždí nebo nějaké vinné kvasnice. Nikdy jsem nic takového nedělal. Děkuji.

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

A taky sbíráme jalovec - manžel mi už přes rameno nedočkavě diktuje recept, tak to snad nepokazím. Jalovcovou děláme domácí, nekupujeme.

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Bezinky se u nás sbírají (nejenom bezinky!). Zkusíme.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem - JANDULE!!

bezinky začínají pomalu dozrávat, připrav si nádoby a „indegrience“, já jdu taky na to… :-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

S dědou jsme dělávali různá vína - i bezinkové. To hovězí na houbách s bezinkovým vínem je fakt moc chutné! Lze tak udělat i krůtí! A když nejsou houby čerstvé či sušené, přidávám raději hlívu ústřičnou; mám zkušenost, že žampiony voní málo ´houbově´, zatímco hlíva tu skutečnou houbovou vůni má [z hlívy lze udělat i ´pravá´ smaženice či vaječina a má tu správnou chuť]…

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí na houbách s bezinkovým vínem

Kruciš, zmeškala jsem bezinky, tak příští rok. Jenom nevím, jak na to nezapomenout, protože ten recept se mi zdá moc zajímavý a asi bude opravdu dobrý.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz