Recept Hovězí jazyk s hráškovým pyré

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jazyk pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou, aby byl celý ponořen.
Přidáme koření, sůl (jen lehce) a na čtvrtky nakrájenou cibuli (1ks). Uvedeme do varu a vaříme cca 2-3 hodiny na mírném ohni (lze použít i tlakového hrnce), dokud jazyk nezměkne (záleží na velikosti). V průběhu sbíráme pěnu. Vodu příliš nesolíme, protože vývar budeme redukovat a použijeme ho na přípravu omáčky/štávy. Po uvaření jazyk vyjmeme a vložíme do ledové vody, velmi se nám tak usnadní loupání.
Oloupaný jazyk nakrájíme na úhledné plátky a ořezky masa schováme na přípravu omáčky/štávy k jazyku.

Omáčku připravíme tak, že na velké pánvi přepustíme máslo a přidáme kapku oleje (stačí slunečnicový). Na omastku prudce opečeme plátky jazyka z obou stran a měsíčky nakrájeného jablka. Vyjmeme jazyk i jablka a schováme je do tepla. Poté na stejné pánvi necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibulku (používám červenou) a přidáme najemno nasekané ořezky. Přilijeme vývar z jazyka, ze kterého jsme vyndali koření. Necháme probublávat, až se nám vývar zredukuje a zhoustne.
Pokud jsme vývar příliš osolili nepřidáváme ho tolik (můžete zkusit část vývaru nahradit trochou černého piva nebo vývar trochu naředíte). Cibulka nám šťávu pěkně zahustí.

Mezitím si připravíme pyré.
Na másle orestujeme cibulku a po chvilce přidáme i nožem rozmáčklý česnek. Necháme mírně zhnědnout a přidáme rozmražený nebo čestvý hrášek a promícháme.
Přilijeme vývar a necháme cca 15-20min. vařit, až se téměř všechna tekutina odpaří či vsákne. Hrášek pěkně změkne, ale nesmí ztratit barvu. Podle chuti přisolíme a opepříme. Poté vše přesypeme do mixéru a umixujeme pyré (mám raději trochu hrubší konzistenci).

Pyré pomocí lžic tvarujeme do nočků a plátky jazyka prokládáme střídavě jablkem. Přidáme omáčku/šťávu, kterou jsme si připravili na pánvi.
Osvědčenou ozdobou je Vídeňská cibulka, kterou připravuji tak, že cibuli nakrájím na kolečka a popráším ji hladkou moukou. přenesu kolečka do cedníku/sítka a zbavím se přebytečné mouky. Cibuli dozlatova osmažím ve větší vrstvě rozpáleného tuku (nejlépe sádla).
Cibulku pak nechám okapat v sítku a osuším ubrouskem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.04.16 vloženo
  • 1296x zobrazeno

Ingredience

  • Hovězí jazyk (cca 1kg)
  • střední cibule (2ks)
  • bobkový list (1ks)
  • nové koření (4 kuličky)
  • olej (2 PL)
  • máslo (50g)
  • jablko (1-2ks)
  • sůl
  • pepř
  • Hráškové pyré:
  • hrášek zelený (mražený/čerstvý) 450g
  • česnek (2 stroužky)
  • máslo 50g
  • sůl
  • pepř
  • vývar (z jazyka) 1dcl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí jazyk s hráškovým pyré

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
TomBak
1 příspěvek 16.04.16 13:37

Uzený jazyk je také fajn :-)
Je bohužel pravda, že se těžko shání.
Přeji hodně štěstí a dobrou chuť.

 
birkana
1665 příspěvků 15.04.16 13:36

@Eja, nepozorně čtu :zed: :zed: :zed: :oops: :oops: :oops: :mavam:

 
Eja
3811 příspěvků 15.04.16 13:25

@birkana Jak píšu, ten uzený neměli taky :( S těmi hráškovými nočky a jablkem by mi ten uzený ladil…

 
birkana
1665 příspěvků 15.04.16 13:12

@Eja, proč bys nevyzkoušela z uzeného? Vždyť ostatní ingredience by s ním chuťově ladily :mavam:. Je pravda, že neuzený hovězí jazyk jsem v řeznictví předlouho neviděla 8o.

 
Eja
3811 příspěvků 15.04.16 10:12

Vydala jsem se k řezníkovi pro jazyk - ve třetím řeznictví už jsem nevydržela a zeptala se…odpověď byla „víte, ono o tyhle věci není skoro zájem, tak je nemáme“. Jsem i zvažovala kompromis uzený jazyk, to by vůbec nebylo špatné, a ten…taky neměli…
Já to na tom talíři vidím :think:
Zatím si nechám zajít chuť :,(

 
di
2451 příspěvků 07.04.16 14:28

Pěkné, moc, úplně jsem na to dostala chuť.

 
Eja
3811 příspěvků 07.04.16 14:00

:potlesk:
Už vidím na talíři ty hráškové nočky a plátky jazyka prokládané plátky jablek. Nejpozději do týdne uvařím, moc se mi to líbí :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz