Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Richard Novák Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept na vyhlášený hovězí guláš podle Richarda Nováka
Nejlepší guláše jsou z hovězí kližky a tak přidávám svůj recept. Maso si nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu. Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibulku nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda tkví vtom, že přidáte malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví. Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru. Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny. Přílohu si zvolíme dle chuti, čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu. Dobrou chuť, přeje Richard Novák.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo
Pečivo, knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hovězí guláš podle Richarda Nováka
43 příspěvků 26.2.16 10:46
Vtip s podlitím cibulky jsem neznala a dík za něj. Zařazuju do soukromého archivu.