Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Taliani a gulasek? To znie ako riadna habadura. Ale naozaj hore na severe v Alpach robia vyborne gulase. Pokusim sa pridat tento v dobrom umysle, ale gulas je velmi citliva vec a zalezi od kuchara. Aj ked sme „studovali“ tento recept, tak sme nasli 20 variant. Takze ziaden olivovy olej ale mast a cervena paprika.
1-Mast dame rozohriat na vacsiu panvicu a pridame nakrajanu cibulu. Zlahka oprazime do sklovita, pridame nakrajany cesnak, Hovadzie predne odblanime a nakrajame na kocky. Cibulu a cesnak odsunieme na bok panvice a do stredu dame nakrajane hovadzie maso a dame zatiahnut a po chvili vmiesame cibulu a oprazime spolu.
2-Znizime plamen, posypeme mletou paprikou a mletym kminom oprazime (na
papriku pozor aby nezhorkla). Pridame lyzicu octu, aby nam ostala pekna farba.
Pridame vino a dusime a ked sa zredukovalo na polovicu, pridame vyvar a
nakrajane paradajky (alebo talianske z konzervy drtene), bobkovy list,
majoranku a pokracujeme v duseni.
Kontrolujeme, premiesame a podlejme podla potreby.
3-Ked je gulas skoro hotovy, maso makka 5-10 minut, pridame nastruhanu citronovu koru a ochutime podla potreby sol, korenie.
4-V modernej restauracnej (elegantnej = EU 20) verzii sa maso vyberie, stava sa rozmixuje, prida sa kocka masla, lyzica citronovej stavy a prevari, zredukuje. My sme servirovali tzv. „rustic“ dedinsky na hrubo (za par kacek). Tradicne sa serviruje s polentou.
Další recepty na Guláš
Recept je z kategorií: Guláše
polenta
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
11.10.14 12:53
Mňam! 5-letá masožroutka se olizovala až za ušima a zjišťovala, kdy
zas uvařím. Jinak s domácím knedlíčkem (z pekárny - 500g hrubé mouky,
250 ml mléka, lžíce oleje, lžička soli a cukru, 1/3 droždí) opravdu…
no asi bude brzo repete
24.07.14 15:48
Všechny ingredience receptu vypadají dobře. Na zítřek mám připravený hovězí krk BIO, tak udělám dle receptu. Vždyť i ti Taliáni jsou gurmáni.
Líbí se mi03.03.13 20:03
Vynikající, s polentou vhodné pro nás bezlepkaře! Díky za recept.
Líbí se mi27.06.12 21:03
Výborná varianta gulášu. Tá ľahká citrónová príchuť mi pripomenula Osso buco. Skvelé jedlo. A polenta ako príloha chutila i zarytým knedlíkožrútom.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům10.04.11 14:52
Uvařeno, snědeno, chváleno až do nebe. Přidala jsem při dušení ještě hrst citrónového tymiánu. Určitě budeme opakovat. Díky!
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Vydařilo se! Dávám si 1*! Servíruji s ochucenou polentou. Možno reprízovat.
zaujalo mne, že přidáním lžíce octa zůstane masu pěkná barva.Já jsem vždy myslela že přidáním trochu octa se vyrovnává chuť, tedy, že se srovná větší sladkost většího množství cibule.
Takže pro mne zajímavá zpráva.
Díky, Bento, tenhle guláš už u nás zdomácněl.
Zdravim…
Jdu uvařit kousek guláše, ale jen proto, aby mi zbyla polenta, protože opečenou mám ráda a zébulon dodala inspiraci na rychlou večeři http://www.labuznik.com/…enou-sunkou/
Babi, i ten tvůj recept bych ráda viděla
Bento, jestlize hladas nejaky recept na upotrebeni polenty, koukni se na tento recept. Pouzivam jej jako jednohubky
Uvařeno, snědeno, chváleno až do nebe. Přidala jsem při dušení ještě hrst citrónového tymiánu. Určitě budeme opakovat. Díky!
Tedy Bento, to tak voní, že musím bránit sporák s vařečkou v ruce :- ).
babi, aj ked teoreticky na Slovensku by mal byt lepsi gulas je blizsie k Madarsku ja mam ovela lepsie skusenosti s Ceskymi gulasmi.V kazdej krcme co som si tam dal, jeden lepsi ako druhy (a knedlikov pozehnane)
Bento, snad kazdy z nas ma urcitou sbirku gulasu
a ja tento zatim jeste nemam a neznam. Dekuji Ti
za jeho pridani. Zato mam opravdu dobry Vidensky gulas o kterem se zminujes,
mnohokrat uvareny a snezeny s gustem. http://www.labuznik.com/…akergulasch/
zebulon, moja zena prve skomentovala : kde je knedlik
tak sme jej povedali ked sa jej nepaci , nech si
neda, a dala si 2× aj s polentou. 
Moj syn o tomto gulasi hovoril ze ho jedli vo Verone a bol vyborny ,tak sme vyskusali.Dali do francuzskeho hrnca s peknym menom „Cocotte“ a pomalicky nam to tam bublalo rozvoniavalo az susedov pes zavijal.
PS:
Inac vyborny gulas je vo Viedni na letisku hore v zradelni , vzdy si tam dam.
Aj tato verzia je vyborna:
http://www.wien.info/…aker-goulash
Krása, líbí se mi tam ta citrónová kůra. Chtěla jsem zítra dělat hovězí, tak zkusím tenhle způsob. I s polentou.
Díky Bento, gulášů je neuvěřitelná spousta, a tak mám další do sbírky. Skoro bych řekl co kuchař to jiný guláš. Sám jich znám ke čtyřiceti, teď už o jeden víc. Jen to polentu nemusím, no ale to neznamená, že jiným chutnat nebude.
Naprosto souhlasím se sádlem - mastí, to tomu dodá tu správnou chuť.