Recept Křupavé bylinkové houstičky Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept je z nějakého časopisu, upravila jsem ho podle sebe.

Postup

Smícháme mouky (použila jsem hladkou a špaldovou a podruhé hladkou a polohrubou), cukr, sůl, pepř, vmícháme sušené droždí podle chuti sušené nebo čerstvé bylinky. Zaděláme vlažnou vodou na příjemné, lehké těsto. V míse vytvoříme z těsta kouli, mokrýma rukama ji „oplácáme“, aby těsto neokoralo, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 30 minut.

Vyběhlé těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce z něj uděláme šišku, ze které odkrojíme větší kousky. Z těch vytváříme keiser rolls podle této ukázky.

Pokládáme na plech poprášený hladkou moukou. Necháme ještě 10 minut kynout, potřeme šlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí (event. semínky nebo mákem). Dáme do trouby předehřáté na 200°C na 15 minut.

Houstičky jsou krásně zlaté a křupavé a obvzlášť vypečené! Jednu várku jsem dělala s větším množstvím medvědího česneku, další se směsí všech možných bylinek (saturejka, estragon, máta, popenec, bazalka).
Do těsta je možné přidávat jakékoliv oříšky, koření…
Těsto je lehké a vajíčko ani mléko v něm opravdu nechybí!

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 30.08.11 vloženo
  • 4729x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 250 g polohrubá (nebo jiná) mouka
  • 1 instatní droždí
  • 1 KL cukru
  • 1 PL oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • sůl
  • pepř
  • bylinky sušené nebo čerstvé
  • (sušené půl hrstě, promneme do těsta)
  • ---
  • kmín
  • hrubá sůl
  • vejce

Doporučená příloha

  • uherák, šunka, máslo, sýry… a černá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 30.08.11 22:27

Diskuse k receptu Křupavé bylinkové houstičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
blanca.xy
647 příspěvků 02.09.11 23:05

Ty se překonáváš, máš houstičky moc pěkné :palec: . Někde jsem viděla, že se vzorek na kaiserkách vytlačuje kráječem na jablka.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.08.11 18:47

postup na houstičky ala kaiserky bez nařezávání - http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=53 nebo http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…

 
casino
4478 příspěvků 31.08.11 10:54
Křupavé bylinkové houstičky

:-) Celé natěšené, že někdo konečně vynalezl houstičky, co v polévce křupou aspoň dvě minuty jsem kliklo na recept…

Škoda, zase nic…

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.08.11 10:32

Děvčata, děkuji za podrobný rozbor droždí :-D Koukám, že můj kvalifikovaný odhad jedné kostky se opravdu kvalifikoval..:-D

Ještě…jak usušit tu chuť…abych měla tak krásnou buchtičku jako wydra?
:mrgreen:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.08.11 10:04

tak děvčata, v zemích českých, moravských a na Slovensku je 10 g sušeného droždí = 42 g čerstvého. Pro těsta méně tučná je toto množství na 1 kg mouky.
Z toho plyne, že glama i esme mají pravdu. :potlesk:

 
jaga13
399 příspěvků 31.08.11 08:03

teda wydro, ty umíš ale překvapit prý nepeču :potlesk: hned o víkendu zkouším, velmi kreativní práce s těstem…kdysi jsem chtěla péci podle http://conovehonakopci.cz/?…, líbilo se mi to zjednodušení „tvarování“ kaiserek, třeba bude někdo spěchat a též mu to přijde vhod, snad nevadí odkaz? myslím, že podle tvého receptu na těsto a kopcového tvarování to bude skutečná bleskovka

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.08.11 02:13

Wydro, také se mi moc líbí. Jsi šikula. Snad to i zkusím.

Glamo, sáček sušeného droždí u nás váží 7 nebo 8 gramů. Je to na půl kila mouky.
Já čerstvé droždí nepoužívám, tak jsem se poradila s Google.
Odborníci se shodují že se má váha sušeného zčtyřnásobit používáš-li čerstvé.

 
Anitta
521 příspěvků 30.08.11 23:57

Nadherne Wydro, nadherne :palec: take jsem takhle vazala kaisrovky, dokonce jsem si nafotila postup, jenze kam jsem si to schovala? … :think: :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 23:31

Já už myslela, že jako huba… :mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 23:27

glamo, stejne jako se foti vune! :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 23:25

Hele mně to stačí i takhle… to jen pro orientaci. Stejně si zaokrouhluji. Tady bych to zaokrouhlila na jednu kostku ;-)
:mrgreen:

Máš nádherné buchtičky!

PS. Jak se suší chuť…????
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 23:17

glamo, to ja nevim, kolik se je pytlik kostek :-) To ti tu rekne nektera erudovana pekarka lip ! Ale nekde jsem cetla , ze 100% čerstvých = 40–50% sušených = 33% instantních.
ale ja bych mi moc neverila :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 23:10
Nádhera!!

Wydro, kolik bys dala normálního droždí??
Já instantní doma nemám…
:mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 30.08.11 23:07

PS ku Ps: vsak pockaj wydro az dorazis k poradnej velkej vode! :-P

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 22:59

Joo, nouze dozene i wydru pect … :-)
Cesnek ja pouze a jenom cerstvy, travu (cesnekovou!), nebo medvedi. V susenem nesvistim . e eeee

p.s. ten obrazek se u me zobrazuje jako letici, cernobila krava s vlajicima usima ! :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 30.08.11 22:47

A prej ze nekdo nerad pece a take krasne housticky napece.. :lol: …v poslednom case skoro do vsetkeho chleboveho davam drveny suseny cesnak..uplne sialene.. ale sialene mi chuti :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz