Recept Křupavé bylinkové houstičky Veg

wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept je z nějakého časopisu, upravila jsem ho podle sebe.

Postup

Smícháme mouky (použila jsem hladkou a špaldovou a podruhé hladkou a polohrubou), cukr, sůl, pepř, vmícháme sušené droždí podle chuti sušené nebo čerstvé bylinky. Zaděláme vlažnou vodou na příjemné, lehké těsto. V míse vytvoříme z těsta kouli, mokrýma rukama ji "oplácáme", aby těsto neokoralo, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 30 minut. Vyběhlé těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce z něj uděláme šišku, ze které odkrojíme větší kousky. Z těch vytváříme "keiser rolls":http://www.youtube.com/watch?v=oISBKnbjH_o podle této ukázky. Pokládáme na plech poprášený hladkou moukou. Necháme ještě 10 minut kynout, potřeme šlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí (event. semínky nebo mákem). Dáme do trouby předehřáté na 200°C na 15 minut. Houstičky jsou krásně zlaté a křupavé a obvzlášť vypečené! Jednu várku jsem dělala s větším množstvím medvědího česneku, další se směsí všech možných bylinek (saturejka, estragon, máta, popenec, bazalka). Do těsta je možné přidávat jakékoliv oříšky, koření... Těsto je lehké a vajíčko ani mléko v něm opravdu nechybí!

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 30.08.11 vloženo
  • 5447x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 250 g polohrubá (nebo jiná) mouka
  • 1 instatní droždí
  • 1 KL cukru
  • 1 PL oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • sůl
  • pepř
  • bylinky sušené nebo čerstvé
  • (sušené půl hrstě, promneme do těsta)
  • ---
  • kmín
  • hrubá sůl
  • vejce

Doporučená příloha

  • uherák, šunka, máslo, sýry… a černá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 30.8.11 22:27

Diskuse k receptu Křupavé bylinkové houstičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Křupavé bylinkové houstičky

blanca.xy
647 příspěvků 2.9.11 23:05

Ty se překonáváš, máš houstičky moc pěkné :palec: . Někde jsem viděla, že se vzorek na kaiserkách vytlačuje kráječem na jablka.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.8.11 18:47

postup na houstičky ala kaiserky bez nařezávání - http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=53 nebo http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…

casino
4497 příspěvků 31.8.11 10:54
Křupavé bylinkové houstičky

:-) Celé natěšené, že někdo konečně vynalezl houstičky, co v polévce křupou aspoň dvě minuty jsem kliklo na recept…

Škoda, zase nic…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.8.11 10:32

Děvčata, děkuji za podrobný rozbor droždí :-D Koukám, že můj kvalifikovaný odhad jedné kostky se opravdu kvalifikoval..:-D

Ještě…jak usušit tu chuť…abych měla tak krásnou buchtičku jako wydra?
:mrgreen:

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.8.11 10:04

tak děvčata, v zemích českých, moravských a na Slovensku je 10 g sušeného droždí = 42 g čerstvého. Pro těsta méně tučná je toto množství na 1 kg mouky.
Z toho plyne, že glama i esme mají pravdu. :potlesk:

jaga13
399 příspěvků 31.8.11 08:03

teda wydro, ty umíš ale překvapit prý nepeču :potlesk: hned o víkendu zkouším, velmi kreativní práce s těstem…kdysi jsem chtěla péci podle http://conovehonakopci.cz/?…, líbilo se mi to zjednodušení „tvarování“ kaiserek, třeba bude někdo spěchat a též mu to přijde vhod, snad nevadí odkaz? myslím, že podle tvého receptu na těsto a kopcového tvarování to bude skutečná bleskovka

esmeralda
4813 příspěvků 31.8.11 02:13

Wydro, také se mi moc líbí. Jsi šikula. Snad to i zkusím.

Glamo, sáček sušeného droždí u nás váží 7 nebo 8 gramů. Je to na půl kila mouky.
Já čerstvé droždí nepoužívám, tak jsem se poradila s Google.
Odborníci se shodují že se má váha sušeného zčtyřnásobit používáš-li čerstvé.

Anitta
521 příspěvků 30.8.11 23:57

Nadherne Wydro, nadherne :palec: take jsem takhle vazala kaisrovky, dokonce jsem si nafotila postup, jenze kam jsem si to schovala? … :think: :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 23:31

Já už myslela, že jako huba… :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 23:27

glamo, stejne jako se foti vune! :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 23:25

Hele mně to stačí i takhle… to jen pro orientaci. Stejně si zaokrouhluji. Tady bych to zaokrouhlila na jednu kostku ;-)
:mrgreen:

Máš nádherné buchtičky!

PS. Jak se suší chuť…????
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 23:17

glamo, to ja nevim, kolik se je pytlik kostek :-) To ti tu rekne nektera erudovana pekarka lip ! Ale nekde jsem cetla , ze 100% čerstvých = 40–50% sušených = 33% instantních.
ale ja bych mi moc neverila :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 23:10
Nádhera!!

Wydro, kolik bys dala normálního droždí??
Já instantní doma nemám…
:mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 30.8.11 23:07

PS ku Ps: vsak pockaj wydro az dorazis k poradnej velkej vode! :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.11 22:59

Joo, nouze dozene i wydru pect … :-)
Cesnek ja pouze a jenom cerstvy, travu (cesnekovou!), nebo medvedi. V susenem nesvistim . e eeee

p.s. ten obrazek se u me zobrazuje jako letici, cernobila krava s vlajicima usima ! :lol:

jolana
5068 příspěvků 30.8.11 22:47

A prej ze nekdo nerad pece a take krasne housticky napece.. :lol: …v poslednom case skoro do vsetkeho chleboveho davam drveny suseny cesnak..uplne sialene.. ale sialene mi chuti :mrgreen:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz