Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Walkyrka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Domácí housky jsou pro mě něco jako husa na sv. Martina, jen s tím rozdílem, že si je dopřávám o něco častěji než již zmíněnou husu.
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce a sůl. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto. Necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky. Pokládáme je na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody. Housky můžeme posypat mákem, kmínem, sezamem, nebo solí a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C dozlatova.
Recept je z kategorií: Pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.2.17 17:03
Výborné, ještě jsem dala anglickou slaninku, grilovací koření…velká mnamka
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Housky jako od mistra pekaře
@Reiny1974
Zkus dát hladkou mouku, olej zachovat a místo mléka vodu…
Na půl kila mouky dávám cca 250 ml vlažné vody a 5 dkg oleje (nejčastěji slunečnicový).
Soli by pak měla stačit opravdu lžička…
1 příspěvek 23.5.15 21:53
Recept jsem vyzkousel a moc spokohen nejsem. Testo sice krasne vykynulo, upletl jsem i relativne obstojne housky. Po upeceni bylo vysledkem 12 ks vzhledove nadhernych housek. Po ochutnani nastalo velke zklamani. Chut velmi plana i pres osoleni testa lzickou soli, konzistence testa spis buchtova a mastnrejsi. Dle neho nazoru je v receptu uvedeno moc oleje. Osobne priste zkusim z hladke mouky, mensi pocet housek za cenu vetsich housek a zkusim mozna vynechat olej i za cenu horsiho zpracovani testa a pred ulozenim do trouby jeste necham znovu vykynout. Recept v zadnem pripade nechci hanit, treba sem jediny, komu to nechutnalo
2 příspěvky 18.4.15 22:22
Postup jsem opravdu nečetla, protože ze zdrav. důvodů musím těsto zadělávat v pekárně. Podle svého jsem přidala vrchovatou KL soli a byly opravdu skvělé. Příště zadělám z dvojité dávky.
395 příspěvků 18.4.15 12:13
V postupu sůl najdete. Asi autorce vypadla při psaní seznamu přísad. Na 250 g mouky cca 4 g soli. Housky se sypou solí ještě před pečením, takže by to mělo stačit.
@kykyn, nevím, jestli autorka chtěla psát recept pro neslanou dietu
. Ale i tam se do pečiva používá malinké
množství soli - na 1/4 kg mouky bych (pro neslanou dietu) dala soli na menší
špičku nože (několik drobných zrnek jemně mleté) a pro „normální“
pečivo přibližně 1/2 - 2/3 KL.
2 příspěvky 18.4.15 10:48
Pár rohlíků a housek jsem již upekla, tak jsem hledala něco nového. A povedlo se. Housky z neslaného těsta jsem ještě nedělala. Tak to zkusím.
Kdysi jsem pekla podle téměř totožného receptu (vyšel v mimořádném čísle časopisu Praktická žena - Vánoce sladké i slané; rok 1997). Housky se povedly
Editováno administrátorem 8.12.14 - smazání neaktuální informace
@Phoebe0003, 1 kávová lžička
( stejně tak PL = polévková lžíce) 
1 příspěvek 26.11.14 09:59
Co je to 1 kl cukru krupice? Tuhle míru neznám…
Moc hezke