Recept Houby s mákem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Úvodem:

Ač název divoký, je to pravdivé jídlo. Neobvyklá ozdoba talíře, předkrm na smuteční hostině… A žlučníkáři, vy to ale nečtěte, nejezte…! Udělal jsem to dnes při šichtě, chlapům aj sobě, byla nuda, byl klid, nějak se nikam nejelo… jsou dny, kdy se moc nejezdí…*

Postup

Klobouky oloupeme očistíme, osolíme a mlhavě okmínujeme. Na mírně rozpáleném sádle z obou stran osmahneme - minutu a minutu, asi. Kdo chce, může je podusit do měkka, pokrm tím ale ztrácí.

Vyjmeme, pánev odstavíme, sádlo se nesmí přepálit. Klobouky necháme okapat, tuk z nich vysajeme ubrouskem. Ještě než docela vychladnou, obalíme je v hladké mouce a dáme znovu rozpálit pánev. Mezitím si rozkvedláme do misky vejce a osolíme. Pak do nich klobouky ponoříme a znovu obalíme v mouce a zas ponoříme a obalíme, až na nich uplácáme takové lepivé těsto. Dáme na pánev a opečeme do bledě žluté barvy. Vyjmeme a opět odstavíme pánev, případně vyměníme tuk. Měl by ale zůstat správně ten samý, houbami provoněný a nepřepálený.

Klobouky opět odmastíme ubrousky a pak potopíme do zbylého vejce. Necháme nasáknout a vytáhneme na mřížku - okapat a nechat jakoby zavadnout. Nakonec je vyválíme v hromádce máku a dopečeme na pánvi do vůně a křupava. Klobouky musí být pokryty mákem zcela a mák musí být dobrý, nehořký, nežluklý. Jako rádiovky bez ťopek to musí vypadat.

Tip: kdo je ujetý na kmín (jako např. já), může jím, jemně mletým, lehce - také mlhavě - prochutit mák.

Klobouky odmastíme, na každý kydneme špičku arašídového másla a do ní vlepíme blanšírovanou kapustičku. Tu ještě přelijeme arašídovým máslem, avšak taveným. ___

Můžeme servírovat i jako předkrm; na malý talířek a spíš jen tak tři kousky. ___

Závěrem

*…a všem, co měli službu to chutnalo a chroustalo se, a pak zachroptěla vysílačka a bylo to. Dispečink - a jelo se. Já a kolega. Ani jsem neochutnal. ___

Recept je z kategorií: Houby


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.02.10 vloženo
  • 2933x zobrazeno

Čas přípravy

  • do dvaceti minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • ___
  • Na jednu osobu:
  • 5 klobouků žampionů
  • hladká mouka
  • 1 - 2 vejce
  • nemletý mák
  • sůl
  • pepř
  • jemně mletý kmín - špetka
  • 1 lžíce (plná, s kopečkem) husího sádla
  • 1 lžíce arašídového másla jemného
  • 5 blanšírovaných kapustiček
  • papírové ubrousky na odmašťování
  • ___

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houby s mákem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 22.09.12 20:03

Karoulec ma asi plne ruky prace..8o ;).. ale Houby s makem maju odozvu po nete, varia sa a konzumuju s chutou.. :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 12.08.11 00:39

Anitto..a houby s makem, keby si mala chut na daco speci tady taky mame :lol:

 
Karoulec
24 příspěvků 26.02.10 01:33
Re: Houby s mákem - bocianka /a i jiní/

Ještě si dovolím ctěné labužnictvo upozornit, že lze použít i jiné houby, než žampióny, vím i které a i bych doporučil, ale s ohledem na svoji profesi a možný střet zájmů, nedovolím si zde komukoliv doporučit jakoukoliv jinou houbu naž zase ten blbej žampión z krámu.

 
bocianka
528 příspěvků 21.02.10 20:50
Re: Houby s mákem

Karoulec, jsi ďábel !!!

 
Sting
20 příspěvků 21.02.10 16:59
Re: Houby s mákem

Jinak s mlhavě pokmínovanými klobouky a s rádiovkami bez ťopek jsi mi vytvořil
skvělou náladu…:D

 
Sting
20 příspěvků 21.02.10 16:55
Re: Houby s mákem-karoulec

a co to je za dny,kdy se nejezdí ?

 
Karoulec
24 příspěvků 21.02.10 13:33
Re: Houby s mákem

Tak pracné to je, uznávám hlavně to lepivé těstíčko a pak udržet na tom ten mák. Jak kus opadne, už to není hezké. Ale je to fakt dobrá chuťovka. A do těch dvaceti minut se dá vejít…

 
ChefBronia
57 příspěvků 21.02.10 10:32
Re: Houby s mákem

wow! tak to musim vyzkouset. I kdyz to vypada docela pracne.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Cuketové placky Cuketové placky
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz