Recept Houby pečené v česnekovém másle

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houby pečené v česnekovém másle

Postup

Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, vsypeme do vařící osolené vody a minutku povaříme, pak ji scedíme a po odkapání rozložíme po dně zapékací misky.

Rozložená půlkolečka cibule pokryjeme očištěnými a posolenými hlavičkami hub. Vše přelijeme rozehřátým máslem do kterého jsme přidali drcený česnek s mletým pepřem.

Pečeme bez pokličky v mírně vyhřáté troubě kolem 30 minut, pak vše pokapeme citronovou šťávou a posypeme nakrájenou petrželkou či pažitkou. Pečeme dalších 8 minut.

Kořenit můžete podle vlastní chuti, nám moc chutná tymián. Podáváme s pečivem nebo celozrnným chlebem, nebo každý podle své chuti.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 30.01.08 vloženo
  • 8160x zobrazeno

Ingredience

  • 600 g středně velkých hlaviček hub
  • 150 g cibule
  • 90 g másla
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • čerstvá nakrájená petrželka nebo pažitka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 19.09.14 15:15

Dnes změna – HOUBY PEČENÉ NA ZPŮSOB VEPŘOVÉHO PO SELSKU. V pekáčku jsem rozpustila sádlo, na něj nasypala houby (pečárka ovčí, bedla, křemenáč, kozák a hřib smrkový – ploché klobouky vcelku, malé hříbky a křemenáče rozkrojené); dále cibuli na čtvrtky a celé oloupané stroužky z půl palice česneku. Navrch osolit a posypat kmínem. Pak už jen nechat péct / dusit v malém množství tekutiny. Jsou-li houby více vlhké po dešti, není třeba podlévat. Podávala jsem teplé s domácím pečivem; také jsme měli s pečenými bramborami. Houby v této úpravě jsou dobré i druhý den studené. Pečivo namažu sádlem s výpekem a navrch naskládám pečené houby, posypu třeba petrželkou nebo pažitkou :think: .

Odkaz na uvaření

birkana 08.09.14 09:10

Opakováno s křemenáči. Ještě jsem k pečení přidala cherry rajčátka a snítky tymiánové natě. Podávala jsem jako přílohu ke grilovanému masu (spolu s květy tykve plněnými rajčáty a sýrem, pečenými bramborami a bylinkovou majonézou).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 04.09.14 10:49

Najdeme-li dostatek více otevřených klobouků žampiónů (pečárka ovčí nebo lesní) a bedel, dávám je péct podobně, jako v tomto receptu. Jen vynechám cibuli – chuť se nám pak zdá příliš sladká. Nejraději je servíruji na způsob hamburgeru. Housku prokrojím (někdy nasucho opeču), pomáznu oba díly dresinkem (zde domácí pikantní rajčatový), obložím salátem. Na něj pak vrstvím pečené klobouky (do jedné housky aspoň 4 – 6 kousků o průměru min. 5 cm), posypu cibulovou natí a obložím plátky cherry rajčátek. Pak už jen stačí přiklopit „víkem“, řádně přimáčknout, zakousnout se … a moc se nepobryndat :cert: :mavam: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Houby pečené v česnekovém másle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
svato
1418 příspěvků 08.09.14 22:37

Mám to šťastie, že centrálne trhovisko mám z domu 5 minút pešo, je to fajn, ale lacné to ausgerechnet nie je, no ale aby to nebolo celkom mimo receptu, včera som úspešne upiekla lesné šampióny a bedle
P. S. ceny u našich malých pestovateľov, najmä kozí syr a na jar kozliatka, ovplyvňujú (určujú?) záujemcovia z Rakúska

di
2451 příspěvků 08.09.14 18:06

Právě, že závidět je co - nejlepší jsou tahle obyčejná (i když pracnější) jídla, taky je máme doma nejraději. Jen holt nemáme vlastní tykvové květy, rajčata nebo brambory (naše zahrada pořád není zcivilizovaná, nestíháme - a hlavně to neumíme), houby tu pro změnu přestaly růst.
Tu snahu o nevýdělek mezinárodních řetězců ale 100% sdílím, pokud to jen trošku jde, nakupuju u nás na trhu od malopěstitelů - vše je čerstvé, dobré, místní, plné chutí - a navíc i docela levné.

birkana
1683 příspěvků 08.09.14 17:01

@di, jídla jsou to prostá, většina surovin vlastní produkce. Jen u toho sporáku prostojím více času :roll: Tedy není téměř co závidět :D. Hlavní účel splněn - zase jsem v maximální míře nedala vydělat nadnárodním řetězcům :jazyk: :twisted: :mrgreen: (moje malá revoluce :think: ).

di
2451 příspěvků 08.09.14 14:50

Birkano, vy si jíte! Upřímně závidím - ani to maso bych mít nemusela, jen to ostatní. (Tenhle komentář patří rovnou měrou ke všem dnes okomentovaným a uvařeným receptům.)

daduuja
1143 příspěvků 04.09.14 21:01

@birkana :hug:

Je fakt, že jsem na houby cimprlich, vyhazuju i jen když vidím dírku :-), manžel krájí na sušení a já odebírám potají ze síta :-) a přitom jím kobylky a cvrčky :-)

birkana
1683 příspěvků 04.09.14 19:59

@daduuja, nééé, takhle to nemyslím (zase ten DEN BLBEC) :zed:

Jen ty houby mají růstovou přestávku :cert: V žádném případě tě od ničeho neodrazuji - jen by bylo nemilé pozvat někoho na houby, když „zarazily“ a roste jen pár holubinek a již zmiňované houby ve škarpě. Většina jedlých je červivá, pro nás vykrojím, ale návštěvě bych se styděla nabídnout :oops:

daduuja
1143 příspěvků 04.09.14 19:34

@birkana tyhle dny důvěrně znám, je lepší nic nedělat :-)

Jsme banda odevšad, od Plzně, Domažlic, Prahy, Budějic…, scházíme se na louce v CHKO Blanský les pod Stříbrnou horou u Babického potoka :-)

Jo, hezky kulantně jsi mne odradila od houbosběrné návštěvy :dance:, ale já se dočkám i u nás :-)

Příspěvek upraven 04.09.14 v 19:35

birkana
1683 příspěvků 04.09.14 15:23

@daduuja, raději tu fotku přehodím (dnes mám vůbec DEN BLBEC). Ono těch hub zase není na metráky - je docela sucho; minulý týden bylo např. hříbků víc. Žampióny a bedly nacházím vedle škarpy místní komunikace (tedy nepředpokládám příliš vysokou ekologickou zátěž :mrgreen: ). Osadu LBM neznám, odkud jsou ti kamarádi?

daduuja
1143 příspěvků 04.09.14 14:24

Teda birkano, to byl rebus :-) Dobu jsem špekulovala, co je to černé na salátu pod rajčatama a co je to krémové v pozadí :-)
Když jsem si otevřela recept, tak už jsem doma :-) Houby na pekáči jsou krásné. Asi přijedeme k vám, protože u nás na písku zatím nic neroste :cert:
PS nejezdí k vám kamarádi bažiňáci z osady LBM - Lesy, bažiny, močály? :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz