Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, vsypeme do vařící osolené vody a minutku povaříme, pak ji scedíme a po odkapání rozložíme po dně zapékací misky. Rozložená půlkolečka cibule pokryjeme očištěnými a posolenými hlavičkami hub. Vše přelijeme rozehřátým máslem do kterého jsme přidali drcený česnek s mletým pepřem. Pečeme bez pokličky v mírně vyhřáté troubě kolem 30 minut, pak vše pokapeme citronovou šťávou a posypeme nakrájenou petrželkou či pažitkou. Pečeme dalších 8 minut. Kořenit můžete podle vlastní chuti, nám moc chutná tymián. Podáváme s pečivem nebo celozrnným chlebem, nebo každý podle své chuti.
Recept je z kategorií: Houby
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
19.9.14 15:15
Dnes změna – HOUBY PEČENÉ NA ZPŮSOB VEPŘOVÉHO PO SELSKU.
V pekáčku jsem rozpustila sádlo, na něj nasypala houby (pečárka ovčí,
bedla, křemenáč, kozák a hřib smrkový – ploché klobouky vcelku, malé
hříbky a křemenáče rozkrojené); dále cibuli na čtvrtky a celé oloupané
stroužky z půl palice česneku. Navrch osolit a posypat kmínem. Pak už jen
nechat péct / dusit v malém množství tekutiny. Jsou-li houby více vlhké
po dešti, není třeba podlévat. Podávala jsem teplé s domácím pečivem;
také jsme měli s pečenými bramborami. Houby v této úpravě jsou dobré
i druhý den studené. Pečivo namažu sádlem s výpekem a navrch naskládám
pečené houby, posypu třeba petrželkou nebo pažitkou .
8.9.14 09:10
Opakováno s křemenáči. Ještě jsem k pečení přidala cherry rajčátka a snítky tymiánové natě. Podávala jsem jako přílohu ke grilovanému masu (spolu s květy tykve plněnými rajčáty a sýrem, pečenými bramborami a bylinkovou majonézou).
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům4.9.14 10:49
Najdeme-li dostatek více otevřených klobouků žampiónů (pečárka
ovčí nebo lesní) a bedel, dávám je péct podobně, jako v tomto receptu.
Jen vynechám cibuli – chuť se nám pak zdá příliš sladká. Nejraději
je servíruji na způsob hamburgeru. Housku prokrojím (někdy nasucho opeču),
pomáznu oba díly dresinkem (zde domácí pikantní rajčatový), obložím
salátem. Na něj pak vrstvím pečené klobouky (do jedné housky aspoň 4 –
6 kousků o průměru min. 5 cm), posypu cibulovou natí a obložím plátky
cherry rajčátek. Pak už jen stačí přiklopit „víkem“, řádně
přimáčknout, zakousnout se … a moc se nepobryndat
.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houby pečené v česnekovém másle
1440 příspěvků 8.9.14 22:37
Mám to šťastie, že centrálne trhovisko mám z domu 5 minút pešo, je to fajn, ale lacné to ausgerechnet nie je, no ale aby to nebolo celkom mimo receptu, včera som úspešne upiekla lesné šampióny a bedle
P. S. ceny u našich malých pestovateľov, najmä kozí syr a na jar kozliatka, ovplyvňujú (určujú?) záujemcovia z Rakúska
2452 příspěvků 8.9.14 18:06
Právě, že závidět je co - nejlepší jsou tahle obyčejná (i když pracnější) jídla, taky je máme doma nejraději. Jen holt nemáme vlastní tykvové květy, rajčata nebo brambory (naše zahrada pořád není zcivilizovaná, nestíháme - a hlavně to neumíme), houby tu pro změnu přestaly růst.
Tu snahu o nevýdělek mezinárodních řetězců ale 100% sdílím, pokud to jen trošku jde, nakupuju u nás na trhu od malopěstitelů - vše je čerstvé, dobré, místní, plné chutí - a navíc i docela levné.
@di, jídla jsou to prostá, většina surovin vlastní produkce. Jen u toho sporáku prostojím více času
Tedy není téměř co závidět
. Hlavní účel splněn - zase jsem
v maximální míře nedala vydělat nadnárodním řetězcům
(moje malá revoluce
).
2452 příspěvků 8.9.14 14:50
Birkano, vy si jíte! Upřímně závidím - ani to maso bych mít nemusela, jen to ostatní. (Tenhle komentář patří rovnou měrou ke všem dnes okomentovaným a uvařeným receptům.)
1150 příspěvků 4.9.14 21:01
@birkana
Je fakt, že jsem na houby cimprlich, vyhazuju i jen když vidím dírku
, manžel krájí na sušení a já odebírám
potají ze síta
a přitom jím kobylky a cvrčky 
@daduuja, nééé, takhle to nemyslím (zase ten DEN BLBEC)
Jen ty houby mají růstovou přestávku
V žádném případě tě od ničeho
neodrazuji - jen by bylo nemilé pozvat někoho na houby, když „zarazily“ a
roste jen pár holubinek a již zmiňované houby ve škarpě. Většina
jedlých je červivá, pro nás vykrojím, ale návštěvě bych se styděla
nabídnout 
1150 příspěvků 4.9.14 19:34
@birkana tyhle dny důvěrně znám, je lepší nic nedělat
Jsme banda odevšad, od Plzně, Domažlic, Prahy, Budějic…, scházíme se na louce v CHKO Blanský les pod Stříbrnou horou u Babického potoka
Jo, hezky kulantně jsi mne odradila od houbosběrné návštěvy
, ale já se dočkám i u nás 
Příspěvek upraven 04.09.14 v 19:35
@daduuja, raději tu fotku přehodím (dnes mám vůbec DEN BLBEC). Ono těch hub zase není na metráky - je docela sucho; minulý týden bylo např. hříbků víc. Žampióny a bedly nacházím vedle škarpy místní komunikace (tedy nepředpokládám příliš vysokou ekologickou zátěž
). Osadu LBM neznám, odkud jsou ti
kamarádi?
1150 příspěvků 4.9.14 14:24
Teda birkano, to byl rebus
Dobu jsem špekulovala, co je to černé na
salátu pod rajčatama a co je to krémové v pozadí 
Houby na pekáči jsou krásné. Asi přijedeme
k vám, protože u nás na písku zatím nic neroste 

Když jsem si otevřela recept, tak už jsem doma
PS nejezdí k vám kamarádi bažiňáci z osady LBM - Lesy, bažiny, močály?