Recept Houbový šmak v jitrocelové peřince s vinnou dečkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Čerstvé lišky, hříbky ´praváky´, hlívu ústřičnou apod. (podle sezóny) nakrájíme na co nejdrobnější kousky, osmahneme na trošce oleje s troškou drceného kmínu a soli; poté přidáme dvě lžíce bílého vína a dusíme.

Rozmícháme žloutek z jednoho vejce s troškou majoránky a tymiánu, přidáme mléko a škrobovou moučku - a když je proces dušení téměř u konce, tak vmícháme do hub a pokračujeme v míchání, pokud houby se žloutkem přiměřeně nezhoustnou.

Čtyři čerstvě natrhané a dobře omyté jitrocelové listy velmi krátce blanšírujeme v mírně slané a mírně okyselené vařící vodě a okamžitě prudce schladíme.

Položíme jeden (ochlazený) jitrocelový list a pokryjeme houbovou míchanicí, překryjeme druhým jitrocelovým listem; totéž učiníme s další dvojicí jitrocelových listů (ve stejném pořadí).

Připravíme těstíčko z jednoho žloutku a dvou bílků, smísených s oběma moukami, jednou polévkovou lžící vína, jednou polévkovou lžící strouhanky, špetkou drceného bílého pepře a trochou soli. Naplněné jitrocelové listy obalíme v těstíčku. Jitrocelové obalovánky smažíme zprudka na oleji.

Mezitím připravíme z mouky a másla světležlutou jíšku, zředíme vínem, povaříme, přidáme co nejjemněji nakrájený kopr, citrónovou šťávu, cukr a sůl a jeden podrcený stroužek česneku. Přiměřenou dobu povaříme. Touto jednoduchou vinnou omáčkou s koprovou příchutí jako ´dečkou´ poléváme jitrocelové šmaky.

Podíváme s malými vařenými brambůrkami, ovsem, kroupami nebo s dušenými zelenými fazolkami.

POZNÁMKA:
Místo jitrocelových listů lze použít mladé listy fazolí, či vinný list; dovedu si představit i mladé pampeliškové listy, ovšem to je nevyzkoušeno.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 12.09.07 vloženo
  • 2868x zobrazeno

Čas přípravy

  • 17-23 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 větší čerstvé jitrocelové listy
  • 4 polévkové lžíce čerstvých hub (mohou být různého druhu - lišky, hříbečky, hlíva...; podle sezóny)
  • jemný jednodruhový olej
  • drcený kmín
  • majoránka
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce bílého suchého vína
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička škrobové moučky
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 1 kávová lžička polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • bílý drcený pepř
  • sůl
  • na vinnou ´dečku´:
  • máslo (asi 2 dkg)
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 citrón
  • na špičku kávové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • jemně nakrájený kopr
  • sůl

Doporučená příloha

  • vařené brambůrky, oves, kroupy, dušené zelené fazolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbový šmak v jitrocelové peřince s vinnou dečkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz