Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Čerstvé lišky, hříbky ´praváky´, hlívu ústřičnou apod. (podle sezóny) nakrájíme na co nejdrobnější kousky, osmahneme na trošce oleje s troškou drceného kmínu a soli; poté přidáme dvě lžíce bílého vína a dusíme. Rozmícháme žloutek z jednoho vejce s troškou majoránky a tymiánu, přidáme mléko a škrobovou moučku - a když je proces dušení téměř u konce, tak vmícháme do hub a pokračujeme v míchání, pokud houby se žloutkem přiměřeně nezhoustnou. Čtyři čerstvě natrhané a dobře omyté jitrocelové listy velmi krátce blanšírujeme v mírně slané a mírně okyselené vařící vodě a okamžitě prudce schladíme. Položíme jeden (ochlazený) jitrocelový list a pokryjeme houbovou míchanicí, překryjeme druhým jitrocelovým listem; totéž učiníme s další dvojicí jitrocelových listů (ve stejném pořadí). Připravíme těstíčko z jednoho žloutku a dvou bílků, smísených s oběma moukami, jednou polévkovou lžící vína, jednou polévkovou lžící strouhanky, špetkou drceného bílého pepře a trochou soli. Naplněné jitrocelové listy obalíme v těstíčku. Jitrocelové obalovánky smažíme zprudka na oleji. Mezitím připravíme z mouky a másla světležlutou jíšku, zředíme vínem, povaříme, přidáme co nejjemněji nakrájený kopr, citrónovou šťávu, cukr a sůl a jeden podrcený stroužek česneku. Přiměřenou dobu povaříme. Touto jednoduchou vinnou omáčkou s koprovou příchutí jako ´dečkou´ poléváme jitrocelové šmaky. Podíváme s malými vařenými brambůrkami, ovsem, kroupami nebo s dušenými zelenými fazolkami. POZNÁMKA: Místo jitrocelových listů lze použít mladé listy fazolí, či vinný list; dovedu si představit i mladé pampeliškové listy, ovšem to je nevyzkoušeno.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
vařené brambůrky, oves, kroupy, dušené zelené fazolky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houbový šmak v jitrocelové peřince s vinnou dečkou