Recept Houbový šmak v jitrocelové peřince s vinnou dečkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Čerstvé lišky, hříbky ´praváky´, hlívu ústřičnou apod. (podle sezóny) nakrájíme na co nejdrobnější kousky, osmahneme na trošce oleje s troškou drceného kmínu a soli; poté přidáme dvě lžíce bílého vína a dusíme. Rozmícháme žloutek z jednoho vejce s troškou majoránky a tymiánu, přidáme mléko a škrobovou moučku - a když je proces dušení téměř u konce, tak vmícháme do hub a pokračujeme v míchání, pokud houby se žloutkem přiměřeně nezhoustnou. Čtyři čerstvě natrhané a dobře omyté jitrocelové listy velmi krátce blanšírujeme v mírně slané a mírně okyselené vařící vodě a okamžitě prudce schladíme. Položíme jeden (ochlazený) jitrocelový list a pokryjeme houbovou míchanicí, překryjeme druhým jitrocelovým listem; totéž učiníme s další dvojicí jitrocelových listů (ve stejném pořadí). Připravíme těstíčko z jednoho žloutku a dvou bílků, smísených s oběma moukami, jednou polévkovou lžící vína, jednou polévkovou lžící strouhanky, špetkou drceného bílého pepře a trochou soli. Naplněné jitrocelové listy obalíme v těstíčku. Jitrocelové obalovánky smažíme zprudka na oleji. Mezitím připravíme z mouky a másla světležlutou jíšku, zředíme vínem, povaříme, přidáme co nejjemněji nakrájený kopr, citrónovou šťávu, cukr a sůl a jeden podrcený stroužek česneku. Přiměřenou dobu povaříme. Touto jednoduchou vinnou omáčkou s koprovou příchutí jako ´dečkou´ poléváme jitrocelové šmaky. Podíváme s malými vařenými brambůrkami, ovsem, kroupami nebo s dušenými zelenými fazolkami. POZNÁMKA: Místo jitrocelových listů lze použít mladé listy fazolí, či vinný list; dovedu si představit i mladé pampeliškové listy, ovšem to je nevyzkoušeno.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 12.09.07 vloženo
  • 2905x zobrazeno

Čas přípravy

  • 17-23 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 větší čerstvé jitrocelové listy
  • 4 polévkové lžíce čerstvých hub (mohou být různého druhu - lišky, hříbečky, hlíva...; podle sezóny)
  • jemný jednodruhový olej
  • drcený kmín
  • majoránka
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce bílého suchého vína
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička škrobové moučky
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 1 kávová lžička polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • bílý drcený pepř
  • sůl
  • na vinnou ´dečku´:
  • máslo (asi 2 dkg)
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 citrón
  • na špičku kávové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • jemně nakrájený kopr
  • sůl

Doporučená příloha

  • vařené brambůrky, oves, kroupy, dušené zelené fazolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbový šmak v jitrocelové peřince s vinnou dečkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz