Recept Houbový "guláš" z lišek

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

No, ono je to vlastně takový recept ne zrovna po mé chuti…, ale třeba na něm někdo něco pozitivního najde…

Jdu po městě a oslovila mě taková jedna, no taková stejná jako na avataru jedna kolegyňka v holzmannkách, ale v šátku na babušku a že „…proše pana, proše pana,…“ a mlela a mlela a nebyla k zastavení, jak ten Werichůff mlýnek na sůl, že by jí jeden dal kilo, aby se jí zbavil…

Nakonec jsem domů dovlekl kilo lišek (doma jsme jim nesprávně říkali „kuřátka“, ale posledních 20 let jsem na ně v lese nenarazil). Náhodou zrovna v LN otiskli tento recept. Houbové guláše nevařívám, tak nevím, jak mají chutnat. Patrně po houbách, že? No, z guláše to má akorát barvu… Ale ta je perfektní!!
Znovu už to vařit asi nebudu… Jenom toho nádobí!
A proč to tedy cpu na Labužníka? Vařil jsem to, baštil jsem to, opsal jsem to (skoro do slova).
A je to zde teprve druhý recept z lišky na víně :-)

Jó a na tu „babku“ jsem toho dne naďabil ještě jednou… Ne, babka to ještě nebyla a kočka už ne…, spíše taková lištička. Už bez čoček na baterkách (asi to byl také jen takový nefunkční módní doplněk), nastupovala do meďáka, na hlavě kokrhel, na zadku náznak honzíka a na nožkách loubotinky. A vůbec, celá byla v šarlatu; od těch podrážek, až po hučku. Fáro bylo červené a za volantem chlap v černé šolně, s delonkami.

TIP NA PRANÍ LIŠEK
Napustit plochou mísu (lavor) vodou, vysypat do ní lišky, poprášit hladkou moukou a houby rychle proprat. Pak je opatrně vyndat do čisté mísy. Nedoporučuje se vodu slévat, či cedit - nečistoty jsou usazeny u dna. (Nemám odzkoušeno)

Podobný recept: Houbový guláš 5 Veg

Postup

V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme na něm zesklovatět šalotku nadrobno, přidáme papriku na kostky a česnek na plátky. Podusíme do měkka, zalijeme vínem a necháme vyvařit. Pak přidáme vývar, vše necháme rozvařit a rozmixujeme. Svaříme na požadovanou hustotu, zahušťovat není potřeba.

Lišky zprudka orestujeme na slanině, podlejeme omáčkou a necháme krátce povařit. Před podáváním dokončíme sekanou petrželkou a můžeme zjemnit smetanou, i zakysanou.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Houby


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.08.11 vloženo
  • 12134x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g čerstvých očištěných lišek
  • 300 g červené papriky
  • 50 g šalotky
  • 10 g česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • 20 g slaniny
  • olivový olej
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • karlovarský knedlík nebo pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbový "guláš" z lišek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
midla
266 příspěvků 25.08.11 08:40

Casino, co jsou to „dva do-q-y“. Přemýšlím totiž :wink: jestli jste měli dost nebo málo :think:

 
casino
4473 příspěvků 24.08.11 17:18

midla,
ta babka měla 4 jabka a digi-váhu :-)
Těch hub bylo 350g a byla toho skoro plná 2 litrová krabice a jidla potom tak akorát pro dva do-q-y :-P
Co se čerstvosti týká, nebýt tohoto receptu, tak bych to nekoupil…
Bez té slaniny (použit náš klasický špek) by to asi už… nevím jak to napsat kulantně :oops: už vím: Bez té slaniny by to nebylo lepší :-)

pamela, :oops: :-)

K receptu připsán (opět opsán ze stejného zdroje) TIP. Nemám odzkoušeno.

Byl jsem upozorněn na podobný recept…, no, podle mě spíše více stejný, než podobný… Přidán odkaz a ortel nechán na Viktorce 8-)

 
houba51
4 příspěvky 24.08.11 12:54

Sběrači hub prodávají prodejcům houby asi za 200,00 Kč, prodejce si něco přirazí, takže bude prodávat za 250-400 Kč podle druhu hub.

 
Terie
66 příspěvků 24.08.11 12:31

Glamo, já teda občas vidím k prodeji lišky např. v Bille (u žampionů). Cenu si ovšem nevybavuju.

 
midla
266 příspěvků 24.08.11 11:51

Pokud by se ti Glamo podařilo vybrat 3 z té jeho lísky, tak by ti je musil dát zadarmo, páč by je asi nezvážil :lol: . Ale fakt je, že když jsem ten svůj příspěvek odeslala, tak jsem si vzápětí skoro vynadala, protože za tohle jim ještě dělat reklamu… Tak jedině do lesa jít. Nebo vyšli posly, zda by našli :-)

 
pamela
68 příspěvků 24.08.11 11:28

Pane Casino,recepty mne nezaujaly,ale Vase povidani k nim je opravdu vtipne.....fakt jsem se pobavila a zasmala!!!Diky. :-D

 
houba51
4 příspěvky 24.08.11 10:52

Na Moravě rostou. Zkoušel jsem sušené (doma) dát do omáčky, ale není to jak z čerstvých. Do polévky jsou ve směsi sušených dobré.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.11 10:50

Midla, díky :-)
Na Dejvickou se stejně nedostanu…a za ty peníze a ještě mizerné.. :-(
Mně by stačily i jen tři…! Kulajda s liškama, to je mé dětství…!! Ráda bych se na jeden talíř vrátila :-D
Díky!
:mrgreen:

 
midla
266 příspěvků 24.08.11 10:24

Glamo, na Dejvické je mají Vietnamci. Za nějakých 340 Kč/kilo, ale většinou nevypadají moc dobře, resp. vypadají přinejmenším nevábně, otlačené, ztmavlé. Snad kdyby na ně člověk „naďabil“ včas. Ale zase jak jsou polosuché (téměř nikdo je nekupuje, si myslím) tak 500 g musí být neskutečné množství. Sušené lišky jsou navíc aromatičtější. Mimochodem casino, jak moc jste si jisté, že vám jich babka prodala 500g, mě připadá, že na půl kila jich musí být opravdu hooodně. Lišky jsou lehoučké, ne jako hřiby.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.11 10:05

Já letos našla 1 (slovy JEDNU) lišku :-(
Miluji je! Chci je!!
Kde se dají sehnat…mimo samosběr…? Nebo kde rostou???

 
houba51
4 příspěvky 24.08.11 09:52

Letos bylo lišek (kuřátek) žluto. Nacházím je každý rok.

 
jaga13
399 příspěvků 24.08.11 09:06

hmmm, pochvalně mručíme, tohle nevypadá špatně, akorát jsem si myslela, že paprika do guláše mletá, až pak ty kostičky…a taky to množství…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz